Tesla gaseste tot mai multe intrebuintari bateriilor sale Powerwall si Powerpack, destinate utilizarii casnice, respectiv celei comerciale.
Ambele produse au fost radical imbunatatite anul trecut, astfel incat sa poata fi utilizate in proiecte cat mai diverse, scrie Futurism.
De pilda, bateriile produse de compania lui Elon Musk au ajutat de curand un oras din Australia sa faca economii insemnate. Conectarea unei noi instalatii de dezinfectie a apei la reteaua electrica ar fi presupus construirea unei infrastructuri care ar fi costat localitatea Logan 1,5 milioane de dolari, dar, instaland un sistem Powerpack, autoritatile au reusit sa economiseasca o mare parte din aceasta suma. Desi costurile cu implementarea sistemului nu au fost dezvaluite, se estimeaza ca echipamentul a costat in jur de 100.000 de dolari.
De asemenea, Tesla a sarit in ajutorul oamenilor din Puerto Rico, carora le-a trimis sute de baterii dupa ce infrastructura electrica de pe insula a fost pusa la pamant de uraganul care a lovit in urma cu doua saptamani.
Acum, Elon Musk sustine ca poate reconstrui intreaga retea electrica a insulei cu tehnologia sa. Potrivit lui Musk, panourile solare si bateriile sale alimenteaza deja mai multe insule mici si tehnologia ar putea fi aplicata la scara mai mare, inclusiv in Puerto Rico. Oferta sa a fost luata in serios de guvernatorul insulei, Ricardo Rossello, avand loc in prezent discutii pe aceasta tema.
Una dintre insulele la care se refera Musk este... mai mult
Sambata, 07 Octombrie 2017, ora 07:30
Nicaieri in lume nu este mai binevenita alimentarea din surse fotovoltaice decat intr-o zona puternic industrializata, intens populata si de mare interes turistic.
Litoralul sudic al Frantei, de la Montpellier la Marsilia, Saint Tropez, Toulon, Cannes, Nisa si pana dincolo de San Remo, in Italia, respectiv Riviera Franceza si Riviera Italiana, reprezinta una dintre cele mai exotice si mai cautate destinatii de vacanta din lume.
Dar tot acolo, la Carros, langa Nisa, se afla centre industriale cu companii de renume precum Malongo, Arkophrma, Schnider Electric sau Rica Lewis si un grup care si-a permis investitii inteligente, care isi depoziteaza rezervele cand sunt in excedent si le debiteaza in retea, cand sursa e in deficit, de obicei noaptea.
Sunt investitii in valoare de 30 de milioane de euro, reunind ERDF (coordonatorul de proiect), Alstom Grid, Saft, Armines, RTE, Daikin, NetSeenergy sau PME, noteaza La Tribune.
Din anul 2011, proiectul a inceput sa fie pus treptat in ...citeste mai departe despre "Coasta de Azur lupta pentru independenta energetica" pe Ziare.com mai mult
Marti, 03 Februarie 2015, ora 07:43
Omenirea dispune la aceasta ora de suficienta tehnologie ca sa exploateze energia solara, iar soarele ne trimite gratis de 5.000 de ori mai multa energie decat cea de care are nevoie planeta.
Cand, nu daca
Fireste, sunt destule glasuri care observa ca aceasta energie venita gratis nu poate fi folosita decat cu pretul unor instalatii si echipamente, ale caror costuri fac aproape sa nu merite efortul, comenteaza un articol pe aceasta tema, publicat in Project Syndicate.
Pe acesti negativisti trebuie sa-i linistim, explicandu-le ca pretul panourilor fotovoltaice de captare a energiei a scazut din 2008 pana in prezent cu 80% si continua sa scada.
Cele mai performante centrale fotovoltaice produc astazi curent electric la pretul de 0,1 dolari pe kWh, ceea ce este acceptabil si, mai ales, ofera sperante de viitor.
Sa nu uitam ca energia produsa de aburi revenea atat de scump initial, incat unele guverne au stat mult la indoiala, intrebandu-se daca este cazul sa-si amenajeze ...citeste mai departe despre "Soarele ne trimite energie berechet, iar noi ne chinuim sa extragem titei" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 28 Decembrie 2014, ora 21:19
Agentia Internationala pentru Energie (AIE) informeaza ca, la nivelul anului 2050, energia solara ar putea deveni o principala sursa energetica a planetei noastre.
Uriasele resurse de energie ale Soarelui se cunosc de mai multa vreme, iar daca pana in prezent ele nu sunt folosite pe masura, faptul se datoreaza costurilor ridicate privind captarea acestor resurse - pe care de altfel soarele ni le ofera gratuit - stocarea lor si distributia, noteaza Interfax.
Costurile vor scadea vertiginos
Directorul AIE, Maria van der Hoeven, apreciaza ca in urmatoarele trei decenii sunt toate conditiile pentru reducerea spectaculoasa a costurilor in ce priveste sistemele si modulele fotovoltaice.
La data aceasta, in ciuda costurilor ridicate, s-au facut deja importante progrese, astfel incat la inceputul anului 2014 energia folosita din panouri solare se ridica deja la 150 GW, iar cea provenita din centralele heliotermice la 4 GW.
Se prevede ca, in perioada urmatoare, energia provenita ...citeste mai departe despre "Cu energia solara n-am mai depinde nici de titei, nici de gazele rusesti" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 05 Octombrie 2014, ora 15:20
O echipa de oameni de stiinta de la Institutul Tehnologic din Massachusetts (MIT) si de la Universitatea Harvard au descoperit o modalitate de a stoca energie solara, sub forma de energie calorica, la nivel microscopic, in niste molecule ce ar putea fi apoi folosite pentru a incalzi locuinte, pentru a incalzi apa sau pentru a gati, conform unui material publicat de TheAtlantic.com.
Mai mult decat atat, aceste molecule pot stoca energia oricat de mult timp si pot fi refolosite la nesfarsit, fara a emite deloc gaze cu efect de sera.
Cercetatorii inca nu au reusit sa construiasca inca un astfel de dispozitiv
Din pacate, cercetatorii nu au reusit sa construiasca inca un astfel de dispozitiv capabil sa fie folosit perpetuu pentru incalzire, dar au reusit sa demonstreze, in conditii de laborator, viabilitatea unui fenomen fizic denumit "fotocomutare".
'Unele molecule, cunoscute drept 'fotocomutatoare', pot prelua oricare din doua forme diferite, ca si cum ar avea un fel de balama la mijloc. Daca sunt expuse la lumina solara vor absorbi energie si vor trece de la o configuratie la cealalta, ramanand stabile pentru foarte lungi perioade de timp", conform studiului publicat in ultimul numar al revistei Nature Chemistry.
Pentru a elibera energia inmagazinata de aceste molecule este suficient sa le expui la o cantitate mica de lumina, caldura sau electricitate. 'Ele se comporta de fapt ca niste baterii termale reincarcabile: preiau energie de la Soare, o pastreaza pe... mai mult
Vineri, 18 Aprilie 2014, ora 10:05