Facebook, Google si alte companii de tehnologie au convenit un cod de conduita pentru combaterea stirilor false, din cauza ingrijorarilor ca acestea pot influenta alegerile.
Acest cod voluntar, care are rolul sa evite adoptarea unor reglementari dure, prevede supravegherea stricta a publicitatii pe conturile si site-urile unde apar stiri false si folosirea verificarii faptelor pentru a le filtra, a anuntat Comisia Europeana, transmite Reuters.
Un grup de consultanta media a criticat insa companiile, intre care se mai afla Twitter si grupuri de lobby pentru industria publicitatii, pentru ca nu au prezentat mai multe masuri concrete.
In conditiile in care in mai 2019 vor avea loc alegeri pentru Parlamentul UE, Bruxelles-ul vrea sa ia masuri impotriva riscului implicarii straine in timpul campaniilor.
Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Grecia, Polonia, Portugalia si Ucraina urmeaza la randul lor sa organizeze alegeri nationale, anul viitor.
Rusia a fost acuzata, dar a negat, ca a raspandit informatii false pentru a influenta alegerile prezidentile din Statele Unite si referendumul pentru Brexit din 2016, precum si alegerile nationale din Germania, in 2017.
Comisia a cerut companiilor, in aprilie, sa prezinte un proiect de cod pentru bune practici, avertizand ca in caz contrar vor fi supuse unor masuri de reglementare, din cauza incapacitatii de a elimina continutul inselator sau ilegal.
Comisarul pentru piata digitala, Mariya Gabriel, a declarat... mai mult
Joi, 27 Septembrie 2018, ora 11:02
In timp ce Mark Zuckerberg este audiat de reprezentanti ai congresului american in ce priveste furtul a milioane de date personale ale utilizatorilor Facebook, Google, un alt gigant al comunicarii digitale, a introdus in motorul de cautare online un sistem de protectie a datelor personale.
Daca doriti sa aflati date despre o persoana folosind Google, lista referintelor a devenit mult mai scurta, iar la sfarsitul primei pagini care afiseaza rezultatele cautarii se poate citi urmatorul anunt: "Unele rezultate ale cautarii au fost sterse in concordanta cu noua legislatie europeana in ce priveste protectia datelor personale. Aflati mai multe aici", scrie in anuntul postat de gigantul american.
In pagina care explica procedura de protectie a datelor personale implementata de Google care poate fi accesata dand click pe anuntul din baza listei care afiseaza rezultatele cautarii se precizeaza ca:
"Recenta decizie a Curtii de Justitie a Uniunii Europene are consecinte ample pentru motoarele de cautare din Europa. Conform deciziei Curtii, anumiti utilizatori au dreptul de a solicita motoarelor de cautare precum Google sa elimine rezultatele pentru interogarile care contin numele persoanei respective. Pentru a fi eligibile, rezultatele afisate trebuie sa fie inadecvate, irelevante sau sa nu mai fie relevante ori sa fie excesive. De la publicarea deciziei pe 13 mai 2014, ne-am straduit in permanenta sa ne conformam acesteia.
Procedura este complicata, deoarece trebuie sa... mai mult
Miercuri, 11 Aprilie 2018, ora 11:30
Guvernul britanic va crea o noua unitate pentru a combate "stirile false" ("fake news") si pentru a incerca sa descurajeze campaniile de dezinformare ale altor state, a afirmat marti un purtator de cuvant al premierului Theresa May.
"Traim intr-o epoca a stirilor false si a relatarilor divergente", a declarat presei purtatorul de cuvant, potrivit Reuters si AFP.
"Guvernul va raspunde cu o utilizare mai buna si mai intensa a comunicatiilor de securitate nationala pentru a combate aceste provocari complexe interconectate", a adaugat el.
Anuntul a fost facut dupa o reuniune a Consiliului National de Securitate, din care fac parte ministri si oficiali din domeniul securitatii si care a aprobat rezultatele preliminare ale unei analize ample privind capacitatea Marii Britanii de a raspunde la toate tipurile de amenintari.
"Vom porni de la capacitatile existente prin crearea unei unitati speciale privind comunicatiile de securitate nationala. Aceasta va avea ca sarcina combaterea dezinformarii din partea unor actori statali si a altor tipuri de actori. Ii va descuraja in mod mai sistematic pe adversarii nostri si ne va ajuta sa facem fata prioritatilor noastre de securitate nationala", a mai spus purtatorul de cuvant.
El nu a oferit detalii despre cum va functiona aceasta unitate si despre locul unde isi va avea sediul.
Theresa May a acuzat anterior Rusia de amestec in alegeri si presa rusa de raspandirea de stiri false si de imagini modificate in incercarea de... mai mult
Marti, 23 Ianuarie 2018, ora 20:35
Jimmy Wales, fondatorul Wikipedia, va lansa un serviciu online, Wikitribune, care va promova fact-checkingul (verificarea faptelor), cu scopul de a lupta cu stirile false.
Wikitribune va fi o platforma online care va combina munca jurnalistilor profesionisti cu eforturile depuse de voluntari, pentru a produce "stiri de interes global si bine verificate".
Noul site va putea fi accesat gratuit, dar va accepta si donatii lunare din partea unor "suporteri", care vor avea astfel dreptul de a sugera subiecte ce ar putea fi acoperite din punct de vedere mediatic.
Wikitribune va publica, de asemenea, transcrieri integrale ale unor interviuri, acolo unde este posibil acest lucru, ca parte a obiectivului sau de a oferi cititorilor o transparenta deplina.
"Wikitribune inseamna stiri facute de oameni si pentru oameni", a spus Jimmy Wales.
"Va fi pentru prima data cand jurnalistii profesionisti si cetatenii-jurnalisti vor lucra umar la umar, ca egali, scriind articole in timp ce se petrec anumite evenimente, editandu-le live pe masura ce ele se dezvolta si fiind sprijinite tot timpul de o comunitate de voluntari care verifica si reverifica toate faptele", a spus Jimmy Wales.
Surse proeminente de stiri precum Google si retelele de socializare precum Facebook au fost deja criticate aspru in ultimele luni pentru faptul ca au contribuit la raspandirea stirilor false pe platformele lor online.
Atat Google, cat si Facebook au anuntat ca isi vor ameliora instrumentele... mai mult
Marti, 25 Aprilie 2017, ora 12:13
Tim Berners-Lee, inventatorul World Wide Web, a declarat, intr-un interviu acordat BBC, ca o disciplina numita stiinta web, la aparitia careia a contribuit, poate fi de folos in rezolvarea problemei stirilor false publicate pe internet, prin concentrarea asupra modului in care sunt construite serviciile web, informeaza bbc.com.
Tim Berners-Lee a spus ca timp de 20 de ani a crezut ca era necesar doar ca internetul sa fie deschis, sa existe neutralitate si sa nu existe spionaj.
Insa, in ultima vreme, a observat cat rau pot face oamenii pe retelele de socializare, unde stirile false si discursurile pline de ura par sa scape de sub control.
"Lucrurile false tind sa se propage mai mult decat adevarul si, intr-un fel, poate ca ura tinde sa se propage in unele cazuri mai mult decat iubirea", a spus el.
Tim Berners-Lee a adaugat ca felul in care sunt construite reteaua de publicitate a Google, sistemele de Like-uri ale Facebook si redistribuiri de continuturi pe Twitter poate avantaja comportamentul rau si distructiv. Prin ajustarea acelor functii, mediul online poate scapa de aceste probleme.
Tim Berners-Lee a inventat World Wide Web (WWW) in 1989, in timp ce lucra la CERN (Organizatia Europeana pentru Cercetari Nucleare).
Laboratorul CERN se afla la cativa kilometri de Geneva, la granita dintre Franta si Elvetia.
Reteaua a fost initial conceputa si dezvoltata pentru a asigura nevoia de partajare automatizata de informatii intre savantii de la universitatile... mai mult
Duminica, 09 Aprilie 2017, ora 14:45
Google anunta ca facilitatea prin care este verificata corectitudinea informatiilor publicate de un anumit site este disponibila la nivel global.
Testata in ultimele luni cu un numar redus de utilizatori si doar la nivelul Statelor Unite, functia prin care Google afiseaza utilizatorilor sai informatii cu privire la veridicitatea datelor prezentate in materialele publicate pe Internet este acum disponibila si in Romania.
Noua functie va fi vizibila, ca si pana acum, in cadrul serviciului Google News, insa, in plus, aceasta este integrata inclusiv in paginile de cautare ale gigantului american. Nu Google este cel care realizeaza verificarea propriu-zisa a faptelor. Acest lucru este facut de o serie intreaga de parteneri ai companiei americane, specializati in acest sens.
In Google News, unele dintre stiri sunt acum insotite de un link catre unul din partenerii Google cu rol in verificarea faptelor. Pagina in care se ajunge prezinta faptele corecte, iar utilizatorul le poate compara cu cele prezentate in articolul original.
In paginile de cautare din Google, lucrurile stau putin diferit, existand o concluzie clara, care simplifica sarcina utilizatorului de a-si da seama de veridicitatea faptelor prezentate intr-un anumit articol.
Astfel, rezultatele returnate de Google vor afisa acum un rand nou care ii va spune utilizatorului daca este corect sau nu continutul paginii respective. Exista si evaluari intermediare, precum "corect in mare parte" sau "fals in cea... mai mult
Sambata, 08 Aprilie 2017, ora 09:21
Retelele de socializare care opereaza in Germania risca amenzi de pana la 50 de milioane de euro daca nu sterg la timp continutul ilegal, inclusiv stirile false.
Ministrul german al Justitiei, Heiko Maas, a pus la punct un proiect de lege ce prevede amenzi, in cadrul eforturilor de a elimina discutiile toxice de pe retelele de socializare, relateaza BBC News.
Potrivit lui Maas, eforturile voluntare din partea retelelor de socializare pentru rezolvarea problemei nu au mers suficient de departe.
Potrivit propunerilor, site-urile trebuie sa ofere asistenta 24 de ore din 24 pentru stergerea continutului reclamat in maxim 7 zile de la depunerea sesizarii.
Oficialul a precizat ca societati precum Twitter si Facebook au imbunatatit modul in care trateaza continutul ilegal, insa au in continuare probleme. Ministrul a citat studii care arata ca Twitter sterge numai 1% din mesajele rasiste, iar Facebook 39%.
Rasismul si discursurile care indeamna la ura au luat amploare pe retelele de socializare germane dupa afluxul de refugiati din ultimii doi ani.
Citeste si Angela Merkel a devenit tinta stirilor falseGermania a cazut victima stirilor false: Presa din SUA a relatat lupte de strada intre jihadisti si PolitieNu tot ce citim pe Facebook e adevarat. Stirile false si exagerarile au umplut retelele, dar cine e vinovat?Google si Facebook vor penaliza drastic site-urile cu stiri false - Inchid robinetul de bani si interzic sponsorizarea ...citeste mai departe despre... mai mult
Miercuri, 15 Martie 2017, ora 08:28
Cancelarul Angela Merkel a devenit tinta site-urilor care raspandesc stiri false, povesti derutante si teorii ale conspiratiei, inainte de alegerile federale din aceasta toamna din Germania.
Potrivit unei analize a BuzzFeed News, cateva site-uri au publicat deja stiri false despre cea mai puternica femeie a lumii, relateaza CBS News.
Site-ul Your Newswire, care a raspandit stiri false si despre Hillary Clinton, a scris ca Merkel si-ar fi facut un selfie cu unul dintre teroristii ce au stat in spatele atacurilor din martie 2016 de la Bruxelles, cand de fapt era vorba despre un refugiat.
Un alt site, Anonymousnews.ru, a publicat recent un material fals despre ofiteri NATO germani, care au fost arestati in Alep, pentru ca ar fi colaborat cu membri ai Statului Islamic. De asemenea, site-ul a continut propaganda pro-Kremlin si a sustinut ca CIA este in spatele atacurilor de la 11 septembrie 2001.
De asemenea, potrivit BuzzFeed, stiri false a publicat si saptamanalul Junge Freiheit, care este sustinut de partidul de extrema dreapta Alternativa pentru Germania.
Analiza BuzzFeed a relevat ca unele dintre aceste stiri false despre Merkel au devenit virale pe retelele sociale. Aceste articole "amesteca" deseori conspiratii despre refugiati si islam, folosind totusi informatii reale.
Raportul mai arata ca unele site-uri in limba engleza, precum Breitbart, promoveaza de asemenea materiale anti-Merkel.
Presedintele-ales al SUA, Donald Trump, a fost beneficiarul... mai mult
Miercuri, 18 Ianuarie 2017, ora 15:47
Google si Facebook au anuntat, marti, ca vor interzice site-urilor care publica stiri false sa foloseasca platformele lor pentru reclame.
Asta inseamna ca paginile web respective nu vor mai putea face bani din publicitate prin sistemul Adsense de la Google si nu vor mai putea plati pentru sponsorizarea articolelor pe cea mai mare retea de socializare din lume, transmite The Verge.
Decizia celor doua companii vine dupa ce gigantii IT au fost criticati ca nu au facut pasii necesari pentru a opri viralizarea unor informatii false, neverificate, in timpul campaniei electorale din SUA.
Indiferent ca raspandirea asa-numitelor "fake news" este facuta pentru a genera trafic sau pentru manipulare, acest lucru ne arata ca site-uri precum Facebook nu ar trebui folosite ca surse principala de informare.
Asta pentru ca se creeaza o bula: folosind un algoritm de filtrare, retelele de socializare iti arata cu precadere acel continut cu cele mai mari sanse sa te intereseze, in baza ...citeste mai departe despre "Google si Facebook vor penaliza drastic site-urile cu stiri false - Inchid robinetul de bani si interzic sponsorizarea" pe Ziare.com mai mult
Marti, 15 Noiembrie 2016, ora 12:03