Parlamentul European avertizeaza ca imixtiunea straina in alegeri ameninta serios societatile europene democratice in favoarea fortelor antieuropene, de extrema dreapta si populiste.
Eurodeputatii avertizeaza ca incercarile de influentare a proceselor decizionale in UE pun in pericol societatile democratice europene, intr-o rezolutie adoptata joi cu 469 de voturi pentru, 143 impotriva si 47 de abtineri, se arata intr-un comunicat de presa al PE.
Parlamentul european subliniaza faptul ca interferenta externa poate imbraca o multime de forme, de la campanii de dezinformare pe platformele de comunicare sociala, la atacuri cibernetice care vizeaza infrastructura critica aferenta alegerilor sau sprijinul financiar direct si indirect acordat partidelor politice inaintea majoritatii alegerilor nationale si a celor europene.
O mare parte a acestor interferente sunt in beneficiul candidatilor anti-UE, extremisti si populisti.
Chiar daca statele membre au interzis total sau partial donatiile straine catre partidele si candidatii politici, actorii straini gasesc modalitati de a le eluda, se adauga in textul rezolutiei, mentionandu-se cazurile Frontului National din Franta si acuzatiile din presa referitoare la FPO din Austria, Lega din Italia si Leave.eu in Marea Britanie.
Crestere semnificativa a propagandei ruse
Deputatii sunt profund ingrijorati fata de "natura extrem de periculoasa a propagandei ruse", care este principala sursa de dezinformare in Europa si care... mai mult
Joi, 10 Octombrie 2019, ora 17:45
Acuzata ca e in spatele multor stiri false din campaniile electorale europene, Rusia vrea propria lege care interzice si pedepseste dezinformarile din presa. Deputatii rusi au votat, miercuri, o lege care permite autoritatilor sa blocheze sau sa aplice amenzi institutiilor media online care difuzeaza stiri constrafacute, o masura considerata "cenzura" de criticii Kremlinului.
Proiectul de lege a fost adoptat de Duma, camera inferioara a Parlamentului rus. Textul trebuie validat si de Senat si promulgat de presedintele Vladimir Putin, ceea ce este o formalitate, scrie Le Figaro.
Noua lege pedepseste "informatiile false semnificative social si difuzate ca fiind adevarate", care creeaza "o amenintare pentru siguranta" publicului sau a statului.
Concret, va fi decizia procurorilor ce anume se califica a fi o informatie falsa.
Criticii acestui text de lege avertizeaza ca definirea vaga a "informatiilor false" atrage un mare risc de abuz, care va complica munca si asa riscanta a jurnalistilor de opozitie din Rusia.
"O cenzura in plus!", a scris pe contul de Twitter organizatie Reporteri fara frontiere.
"Autoritatile vor cu siguranta sa blocheze site-urile de stiri si conturile de pe retelele sociale, fara nicio forma de proces", a denuntat opozantul Vladimir Rijkov.
O alta lege controversata a fost votata in a doua lectura de Duma si prevede pedepsirea "ofenselor aduse simbolurilor de stat". Aceasta permite institutiei care monitorizeaza presa sa blocheze... mai mult
Miercuri, 06 Martie 2019, ora 17:55
Facebook, Google si alte companii de tehnologie au convenit un cod de conduita pentru combaterea stirilor false, din cauza ingrijorarilor ca acestea pot influenta alegerile.
Acest cod voluntar, care are rolul sa evite adoptarea unor reglementari dure, prevede supravegherea stricta a publicitatii pe conturile si site-urile unde apar stiri false si folosirea verificarii faptelor pentru a le filtra, a anuntat Comisia Europeana, transmite Reuters.
Un grup de consultanta media a criticat insa companiile, intre care se mai afla Twitter si grupuri de lobby pentru industria publicitatii, pentru ca nu au prezentat mai multe masuri concrete.
In conditiile in care in mai 2019 vor avea loc alegeri pentru Parlamentul UE, Bruxelles-ul vrea sa ia masuri impotriva riscului implicarii straine in timpul campaniilor.
Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Grecia, Polonia, Portugalia si Ucraina urmeaza la randul lor sa organizeze alegeri nationale, anul viitor.
Rusia a fost acuzata, dar a negat, ca a raspandit informatii false pentru a influenta alegerile prezidentile din Statele Unite si referendumul pentru Brexit din 2016, precum si alegerile nationale din Germania, in 2017.
Comisia a cerut companiilor, in aprilie, sa prezinte un proiect de cod pentru bune practici, avertizand ca in caz contrar vor fi supuse unor masuri de reglementare, din cauza incapacitatii de a elimina continutul inselator sau ilegal.
Comisarul pentru piata digitala, Mariya Gabriel, a declarat... mai mult
Joi, 27 Septembrie 2018, ora 11:02
Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a participat miercuri si joi la reuniunea informala a Consiliului European, desfasurata la Salzburg, el subliniind, printre altele, importanta actiunilor de la nivelul UE in directia combaterii dezinformarii si a stirilor false.
"Agenda reuniunii a cuprins urmatoarele subiecte: problematica migratiei, in continuarea deciziilor formulate pe aceasta tema la Consiliul European din iunie 2018, securitatea interna a Uniunii Europene si aspecte privind relatiile externe ale Uniunii Europene. De asemenea, prim-ministrul Theresa May a informat asupra pozitiei Marii Britanii referitoare la evolutiile in negocierile privind retragerea acesteia din Uniunea Europeana, context in care membrii Consiliului European au avut o discutie (in format UE 27) asupra acestui proces si a elementelor ulterioare de calendar", se arata intr-un comunicat de presa.
Discutiile privind migratia au vizat, potrivit comunicatului Presedintiei, elementele cuprinse in concluziile Consiliului European din iunie, atat pe componenta interna a migratiei si a reformei sistemului european de azil, cat si in raport cu dimensiunea externa, cu precadere consolidarea cooperarii cu statele terte, de origine si de tranzit, in efortul de gestionare a cauzelor profunde ale migratiei.
Presedintia austriaca a Consiliului Uniunii Europene a facut o prezentare privind implementarea concluziilor Consiliului European, in special in ceea ce priveste cele doua concepte noi avansate... mai mult
Joi, 20 Septembrie 2018, ora 18:16
Serviciul de mesagerie mobila WhatsApp a platit pagini intregi de publicitate in presa din India pentru a transmite "sfaturi simple" pentru identificarea "fake news", dupa un val de linsaje cauzate de stiri false virale distribuite pe platforma despre presupusi rapitori de copii, relateaza AFP.
Mesageria, proprietate a companiei americane Facebook, este presata de autoritatile indiene sa puna capat propagarii acestor zvonuri care au provocat uciderea a peste 20 de persoane in ultimele doua luni in India. Victimele au cazut prada furiei maselor, dupa ce au fost acuzate pe nedrept ca ar rapi copii.
Potrivit Ministerului Tehnologiei Informatiei, guvernul "a indicat categoric ca WhatsApp trebuie sa actioneze imediat pentru a pune capat acestei amenintari". Serviciul de mesagerie s-a declarat "socat" de aceste linsaje, promitand sa actioneze rapid.
Materialul publicitar publicat in principalele ziare in engleza si in hindi are titlul: "Impreuna putem combate informatiile false". Acesta contine zece sfaturi catre utilizatori pentru a face deosebirea dintre zvonuri si fapte.
"Nu dati atentie de cate ori primiti un mesaj. Faptul ca un mesaj este redistribuit de multe ori nu il face adevarat", avertizeaza serviciul de mesagerie.
De asemenea, WhatsApp le sugereaza utilizatorilor sa verifice informatiile primite pe surse cu o reputatie certa si sa nu distribuie mesaje daca exista o indoiala privind autenticitatea lor.
WhatsApp va testa in India un dispozitiv care sa... mai mult
Marti, 10 Iulie 2018, ora 22:12
Uniunea Europeana pregateste contracararea retelor de socializare online acuzate ca raspandesc "stiri false", Bruxelles-ul avertizand ca scandaluri precum utilizarea in scop electoral a datelor Facebook risca "subminarea sistemelor democratice" inaintea scrutinului europarlamentar.
"Comisia Europeana se teme ca viitorul scrutin pentru desemnarea membrilor Parlamentului European este vulnerabil la campanii online pentru 'dezinformare' eurosceptica. Preocuparile s-au accentuat dupa dezvaluirile conform carora compania de analize politice Cambridge Analytica a colectat ilegal datele a peste 50 de milioane de utilizatori Facebook pentru a le folosi in scop electoral in scrutinul prezidential din Statele Unite.
Firma Cambridge Analytica a negat utilizarea datelor Facebook in activitati de configurare a profilurilor electorale", observa editorialistii Mehreen Khan si Michael Peel intr-un articol publicat in cotidianul Financial Times intitulat "Bruxelles-ul intentioneaza contracararea stirilor false in retelele online / Scandalul Cambridge Analytica amplifica preocuparile privind scrutinul europarlamentar".
Citeste si Like-ul transformat in arma politica: Cum au fost preluate 50 de milioane de conturi de Facebook de firma care a decis victoria lui Trump
Julian King, comisarul european pentru Securitatea UE, a cerut un plan "clar" referitor la modul in care retelele de socializare online isi desfasoara activitatile in perioade electorale sensibile, incepand cu... mai mult
Luni, 02 Aprilie 2018, ora 10:38
Amploarea cunoscuta in ultima vreme de fenomenul fake news in mediul online subliniaza stringenta dezvoltarii unor noi mecanisme de combatere a minciunii si a dezinformarii, se arata intr-un nou studiu.
In lucrarea intitulata "Stiinta stirilor false", publicata recent in revista Science, cativa cercetatori de la mai multe universitati americane definesc notiunea de "stire falsa" ca fiind o informatie fabricata, care imita continutul publicat de institutii media autentice in forma, nu insa si in ceea ce priveste procesul organizational sau intentia.
Dimpotriva, "fabricile" de stiri false nu sunt interesate de aplicarea normelor editoriale prin care organizatiile mass-media asigura acuratetea si credibilitatea informatiei.
Desi fenomenul a ajuns in atentia publicului in special intr-un context politic, el este intalnit si in cazul unor subiecte precum vaccinarea, nutritia sau investitiile la bursa.
Cum au invadat stirile false peisajul media?
Normele jurnalistice centrate in jurul principiului de obiectivitate au aparut ca reactie la propaganda folosita la scara larga in timpul Primului Razboi Mondial si la crearea departamentelor de relatii publice in cadrul companiilor in a doua decada a secolului al XX-lea.
Principalele tehnologii de distributie a informatiei din secolul trecut, tiparul si televiziunea, au favorizat crearea unor oligopoluri la nivel local si national, situatie care a avut ca efect prezervarea acestor norme, explica oamenii de stiinta.... mai mult
Sambata, 10 Martie 2018, ora 10:47
Guvernul britanic va crea o noua unitate pentru a combate "stirile false" ("fake news") si pentru a incerca sa descurajeze campaniile de dezinformare ale altor state, a afirmat marti un purtator de cuvant al premierului Theresa May.
"Traim intr-o epoca a stirilor false si a relatarilor divergente", a declarat presei purtatorul de cuvant, potrivit Reuters si AFP.
"Guvernul va raspunde cu o utilizare mai buna si mai intensa a comunicatiilor de securitate nationala pentru a combate aceste provocari complexe interconectate", a adaugat el.
Anuntul a fost facut dupa o reuniune a Consiliului National de Securitate, din care fac parte ministri si oficiali din domeniul securitatii si care a aprobat rezultatele preliminare ale unei analize ample privind capacitatea Marii Britanii de a raspunde la toate tipurile de amenintari.
"Vom porni de la capacitatile existente prin crearea unei unitati speciale privind comunicatiile de securitate nationala. Aceasta va avea ca sarcina combaterea dezinformarii din partea unor actori statali si a altor tipuri de actori. Ii va descuraja in mod mai sistematic pe adversarii nostri si ne va ajuta sa facem fata prioritatilor noastre de securitate nationala", a mai spus purtatorul de cuvant.
El nu a oferit detalii despre cum va functiona aceasta unitate si despre locul unde isi va avea sediul.
Theresa May a acuzat anterior Rusia de amestec in alegeri si presa rusa de raspandirea de stiri false si de imagini modificate in incercarea de... mai mult
Marti, 23 Ianuarie 2018, ora 20:35
Presedintele francez Emmanuel Macron a anuntat ca exista planuri pentru introducerea unei legi care sa combata stirile false, precizand ca in timpul alegerilor, utilizatorii retelelor de socializare vor trebui sa respecte reguli mai stricte in privinta continutului pe care il publica.
Macron a spus ca au fost facute incercari intentionate de a estompa distinctia dintre adevar si minciuna si pentru a submina credinta oamenilor in democratia liberala, transmite BBC.
Macron s-a gandit la Rusia atunci cand a facut acest anunt. Presedintele francez a vorbit anterior despre incercarile Moscovei de a manipula opinia europenilor si americanilor.
Vorbind la un eveniment dedicat presei organizat de Anul Nou, Emmanuel Macron a spus ca in prezent este posibila raspandirea de stiri false pe retelele de socializare, la un cost de cateva mii de euro.
"Mii de conturi de propaganda din retelele de socializare raspandesc in intreaga lume, in toate limbile, minciuni inventate pentru a afecta imaginea unor politicieni, personalitati, figuri publice, jurnalisti", a aratat Macron.
Astfel, presedintele francez a propus instituirea unor reguli mai stricte pentru retelele de socializare in vederea dezvaluirii surselor "aparentelor" stiri.
In plus, potrivit lui Emmanuel Macron, vor fi impuse limite in privinta sumelor care pot fi investite pentru promovarea unor stiri in retelele de socializare.
"Ne vom dezvolta legislatia pentru a proteja democratia de aceste stiri false", a... mai mult
Joi, 04 Ianuarie 2018, ora 08:44