Economia zonei euro ar urma sa isi revina in acest an, cu conditia ca restrictiile destinate combaterii pandemiei de coronavirus sa fie ridicate pana la finele lunii martie, iar vaccinurile sa fie distribuite, a declarat miercuri presedintele Bancii Centrale Europene, Christine Lagarde, transmite Agerpres.
Luna trecuta, BCE prognoza ca Produsul Intern Brut al zonei euro ar urma sa inregistreze un avans de 3,9% in acest an, dupa o contractie de 7,3% in 2020.
Insa inmultirea cazurilor de infectie cu COVID-19, introducerea de noi restrictii in tari precum Germania si Franta, precum si un debut lent al campaniilor de vaccinare, pun sub semnul intrebarii scenariul de baza al BCE, la doar doua saptamani de de la inceputul anului 2021.
Miercuri, Christine Lagarde a spus ca mizeaza in continuare pe avansul prognozat de BCE, adaugand insa ca exista unele conditii. "Cred ca ultimele noastre prognoze din luna decembrie sunt in continuare foarte clar plauzibile", a declarat Christine Lagarde la o conferinta organizata de Reuters Next. "Prognoza noastra este conditionata de ridicarea masurilor de izolare pana la finele primului trimestru", a spus Lagarde.
Presedintele BCE a recunoscut ca debutul campaniilor de vaccinare a fost unul dificil, adaugand ca acesta este un risc care va fi urmarit de BCE. "Ceea ce ar fi un motiv de ingrijorare este daca dupa finalul primului trimestru, statele membre ar avea nevoie in continuare de masuri de izolare si daca, de exemplu, programele... mai mult
Miercuri, 13 Ianuarie 2021, ora 13:55
Curtea Constitutionala este asteptata miercuri sa se pronunte in legatura cu sesizarea Guvernului privind rectificarea bugetara adoptata de Parlament cu un amendament as PSD care prevede cresterea pensiilor cu 40%, Executivul argumenteaza, in obiectia de neconstitutionalitate, ca Legislativul "a ignorat exigentele de previzibilitate ale legii si perspectivele evolutiei situatiei bugetului consolidat si a economiei generale, cu consecinta afectarii principiului securitatii juridice".
Pe 13 octombrie, Guvernul a sesizat Curtea privind proiectele de lege care vizeaza rectificarea bugetara adoptate de catre Parlament.
In esenta, "Executivul reitereaza argumentele potrivit carora Parlamentul a ignorat exigentele de previzibilitate ale legii si perspectivele evolutiei situatiei bugetului consolidat si a economiei generale, cu consecinta afectarii principiului securitatii juridice. In plus, abrogarea unor articole din ordonanta de rectificare prin care Guvernul a majorat punctul de pensie de la 1 septembrie a.c. nu duce automat la aplicarea legii initiale atata vreme cat nu au fost emise dispozitii tranzitorii", conform comunicatul de presa transmis de reprezentantii Guvernului.
Totodata, Guvernul arata ca parlamentarii nu au identificat sursele clare de finantare a majorarilor propuse, necesare pentru a acoperi cheltuielile urmarite si care sa reflecte principiul echilibrului bugetar, potrivit dispozitiilor constitutionale.
"Odata cu intrarea in vigoare a OUG... mai mult
Miercuri, 13 Ianuarie 2021, ora 07:18
Exporturile Romaniei au scazut cu 11% in primele 11 luni din 2020, la 57,1 miliarde euro, iar importurile au scazut cu 7,7%, la 73,53 miliarde euro, fata de perioada similara din 2019, arata datele publicate luni de Institutul National de Statistica (INS).
"In perioada 1 ianuarie - 30 noiembrie 2020, exporturile FOB au insumat 57,102 miliarde euro,iar importurile CIF au insumat 73,536 miliarde euro. In perioada 1 ianuarie - 30 noiembrie 2020, exporturile au scazut cu 11%, iar importurile au scazut cu 7,7%, comparativ cu perioada 1 ianuarie -30 noiembrie 2019. Deficitul balantei comerciale (FOB/CIF) in perioada 1 ianuarie -30 noiembrie 2020 a fost de 16,433 miliarde euro, mai mare cu 908,7 milioane euro decat cel inregistrat in perioada 1 ianuarie - 30 noiembrie 2019", arata datele INS.
In luna noiembrie 2020, exporturile FOB au insumat 6,029 miliarde euro, iar importurile CIF au insumat 7,603 miliarde euro, rezultand un deficit de 1,573 miliarde euro. Fata de luna noiembrie 2019, exporturile din luna noiembrie 2020 au crescut cu 0,6%, iar importurile au crescut cu 1,5%.
In primele 11 luni din 2020, ponderi importante in structura exporturilor si importurilor sunt detinute de grupele de produse: masini si echipamente de transport (48,4% la export si 37% la import) si alte produse manufacturate (30,4% atat la export cat si la import).
Valoarea schimburilor intra-UE27 de bunuri in primele 11 luni din 2020 a fost de 42,235 miliarde euro la expedieri si de 54,12... mai mult
Luni, 11 Ianuarie 2021, ora 10:39
Preturile petrolului au crescut cu aproape 3% joi, Brent crescand la peste 50 de dolari pe baril pentru prima data de la inceputul lunii martie, alimentat de speranta unei recuperari mai rapide a cererii, pe masura ce tarile incep sacampaniile de vaccinare, relateaza Reuters.
Optimismul a compensat o crestere semnificativa in SUA a stocurilor, in contextul in care Marea Britanie a inceput vaccinarile in aceasta saptamana, iar Statele Unite ar putea incepe vaccinarile imediat dupa weekend. Canada a aprobat miercuri primul vaccin si a declarat ca primele vaccinari vor fi facute incepand cu saptamana viitoare.
Petrolul Brent a crescut cu 1,39 dolari, sau 2,8%, la 50,25 dolari pe baril, marcand a treia zi de crestere. West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu 1,26 dolari, sau 2,8%, la 46,78 dolari pe baril.
Ambele referinte au atins cele mai ridicate niveluri din martie, contractele inregistrand maxime pe sesiune de 51,06 dolari pe baril, respectiv 47,74 dolari pe baril.
Petrolul si-a revenit din minimele istorice atinse in aprilie, cand pandemia a scazut cererea, ajutat de un acord record de reducere a ofertei la care a ajuns OPEC.
CITESTE SI:
Boris Johnson: Exista o "mare posibilitate" ca un acord comercial cu UE sa nu aiba loc ...citeste mai departe despre "Pretul petrolului creste la peste 50 de dolari barilul. Cea mai mare valoare din luna martie" pe Ziare.com mai mult
Joi, 10 Decembrie 2020, ora 22:47
Uniunea Europeana pregateste contracararea retelor de socializare online acuzate ca raspandesc "stiri false", Bruxelles-ul avertizand ca scandaluri precum utilizarea in scop electoral a datelor Facebook risca "subminarea sistemelor democratice" inaintea scrutinului europarlamentar.
"Comisia Europeana se teme ca viitorul scrutin pentru desemnarea membrilor Parlamentului European este vulnerabil la campanii online pentru 'dezinformare' eurosceptica. Preocuparile s-au accentuat dupa dezvaluirile conform carora compania de analize politice Cambridge Analytica a colectat ilegal datele a peste 50 de milioane de utilizatori Facebook pentru a le folosi in scop electoral in scrutinul prezidential din Statele Unite.
Firma Cambridge Analytica a negat utilizarea datelor Facebook in activitati de configurare a profilurilor electorale", observa editorialistii Mehreen Khan si Michael Peel intr-un articol publicat in cotidianul Financial Times intitulat "Bruxelles-ul intentioneaza contracararea stirilor false in retelele online / Scandalul Cambridge Analytica amplifica preocuparile privind scrutinul europarlamentar".
Citeste si Like-ul transformat in arma politica: Cum au fost preluate 50 de milioane de conturi de Facebook de firma care a decis victoria lui Trump
Julian King, comisarul european pentru Securitatea UE, a cerut un plan "clar" referitor la modul in care retelele de socializare online isi desfasoara activitatile in perioade electorale sensibile, incepand cu... mai mult
Luni, 02 Aprilie 2018, ora 10:38
Urmaresc si sunt implicat activ in fenomenul economic de 13 ani si constat ca ultimul an a reprezentat cea mai atipica perioada din perspectiva viziunii economice a tarii noastre prin vocea si actiunile demnitarilor implicati in institutiile de resort cu impact in economia reala.
In mod concret, Guvernul ne-a propus nu mai putin de 5 (cinci!) ministri ai Economiei in ultimele 12 luni. Ianuarie 2017 ni l-a adus la Economie pe Alexandru Petrescu, care a stat in functie doua luni. A urmat Mihai Tudose patru luni pana cand a devenit premier, urmat de Mihai Fifor, un alt mandat de doua luni. Din septembrie pana la final de ianuarie, ministru a fost Gheorghe Simon. Avem deja o succesiune consecventa: doua luni - patru luni - doua luni - patru luni. Am putea sa deducem de aici, in mod ironic, ca mandatul celui de-al cincilea ministru, Danut Andrusca se va incheia peste doua luni.
Absenta dezbaterii pe teme economice mari si lipsa de comunicare publica m-au frapat cel mai mult la mandatul celor patru ministri PSD din perioada ianuarie 2017-ianuarie 2018. Petrescu, Tudose, Fifor si, cel din urma, Simon, nu au reusit sa lanseze nici macar o dezbatere economica din care sa aflam cum arata viziunea proprie despre prezentul si viitorul economiei romanesti.
Niciunul dintre cei patru ministri nu a acordat interviuri vreunei televiziuni generaliste sau de stiri. (As mentiona pentru transparenta ca Alexandru Petrescu a acordat un interviu in direct, la un moment dat, si a imprimat... mai mult
Marti, 30 Ianuarie 2018, ora 17:02
Danut Andrusca, propus de PSD pentru functia de ministru al Economiei, este deputat din 2016, dar a vorbit o singura data in plen, atunci cand a depus juramantul.
Om de afaceri, Danut Andrusca are 49 de ani, este din Vanatori - Neamt si a intrat in politica in 2012.
A absolvit Liceul "Stefan cel Mare" din Targu Neamt si Facultatea de Stiinte Economice din cadrul Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi.
Dupa 1990 si-a deschis prima afacere si cativa ani mai tarziu a cumparat o societate specializata in producerea si comercializarea articolelor tehnice din cauciuc.
In 2012 a intrat in politica si a devenit consilier in Ministerul Economiei, de unde a fost desemnat director general la Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare (RAAN) din Drobeta Turnu Severin, care producea apa grea pentru racirea reactoarelor nucleare de la Cernavoda.
Rezultatele obtinute ca director RAAN l-au propulsat in noi functii - director al Cupru Min SA - societate de interes national, aflata in subordinea Ministerului Economiei, dar si in cea de presedintele Consiliului de Administratie al Conversmin SA, societate aflata in subordinea Ministerului Economiei.
In 2016 a candidat pentru un fotoliu de deputat la Neamt, fiind vicepresedinte al Comisiei pentru Industrii si Servicii si reprezentat in comisia parlamentara de ancheta a Camereie Deputatilor si Senatului privind Activitatea Autoritatii Nationale de Regmenemtare in domendiul Energiei.
Conform Stiri Neamt, singura data... mai mult
Vineri, 26 Ianuarie 2018, ora 14:44
Piata de bursa este volatila si influentata direct de evenimente economice si majore din fiecare tara. Chiar daca pare previzibil, traseul unei tranzactii poate fi dat peste cap radical de o fluctuatie, schimbari de inflatie sau chiar un dezastru natural.
Un investitor care nu vrea sa isi piarda investitiile are nevoie sa fie tot timpul la curent cu stirile care pot prevedea sau anunta in timp util o schimbare dramatica.
Schimbarile spectaculoase la bursa au loc aproape constant. Doar in cateva zile, la inceputul acestei luni, dolarul neozeelandez a devenit o moneda puternica.
In acelasi timp, dolarul american s-a destabilizat din cauza unui esec al actiunilor politicienilor republicani in Alabama, SUA.
Acestea sunt doar doua stiri ce pot influenta veniturile unui actionar la bursa, daca nu reuseste sa ia o pozitie productiva la timp.
Tradingul pe piata forex depinde de contextul economic international si este direct influentat de acesta. In unele cazuri, pierderile pot fi evitate sau, cel putin, minimizate.
Exista mai multe instrumente ce pot ajuta actionarii la bursa in aceste cazuri. Unul dintre ele este calendarul evenimentelor economice in timp real.
Ce poate face calendarul economic in timp real
Un calendar economic aduce stirile din lumea macroeconomica, indiferent daca ele afecteaza semnificativ economia globala sau au impact doar asupra celei locale.
Calendarul economic creat de Admiral Markets afiseaza:
Evenimentul;Locatia... mai mult
Joi, 21 Decembrie 2017, ora 12:55
Euro s-a depreciat marti atat in fata dolarului cat si a yenului, in contextul ingrjorarilor privind economia mondiala si a situatiei financiare a bancilor, in ciuda noilor planuri de sprijinire a sectorului financiar, informeaza Reuters. Banca centrala a Japoniei (Bank of Japan) a anuntat marti ca va cumpara actiuni detinute de institutiile financiare in valoare de 1.000 miliarde yeni (11,1 miliarde dolari), pentru a le imbunatati nivelul capitalului, ce a fost decimat de prabusirea burselor la nivel mondial. Euro s-a depreciat cu 0,2% la 1,2819 dolari, in timp ce a pierdut in fata yenului 0,2%, la 114,80 yeni. Totodata, moneda americana s-a apreciat in fata yenului cu 0,1%, la 89,60 yeni, fata de nivelul atins la finalul sedintei bursiere din Statele Unite de luni. Datele macroeconomice relevate luni arata o scadere a pretului la producator cu 1,3% in zona euro, peste asteptarile analistilor, in timp ce vanzarile cu amanuntul din Germania au scazut neasteptat in decembrie, pentru a treia luna consecutiv. De asemenea, Banca Centrala Europeana se afla sub presiune pentru relaxarea politicii monetare, desi piata considera ca aceasta va mentine dobanda cheie la nivelul actual, dupa intrunirea de joi. mai mult
Marti, 03 Februarie 2009, ora 13:36