Europa trebuie sa vina cu un plan "masiv" de stimulare economica pentru a face fata impactului epidemiei de coronavirus, a declarat luni ministrul francez al Finantelor, Bruno Le Maire, adaugand ca va propune o serie de masuri la reuniunea de saptamana viitoare a omologilor sai din zona euro, transmite Reuters.
Apelul lui Bruno Le Maire pentru o actiune coordonata la nivelul Europei a venit la scurt timp dupa ce premierul Italiei a anuntat o majorare a cheltuielilor pentru a diminua impactul economic al epidemiei de coronavirus.
"Europa trebuie sa isi dovedeasca utilitatea si eficacitatea politica si in consecinta ma astept din partea Europei la un raspuns puternic, masiv si coordonat pentru a evita riscul unei crize economice dupa epidemie", a declarat Bruno Le Maire pentru postul radio France Inter.
"Trebuie sa decretam mobilizare generala. Trebuie sa lucram la un plan de relansare care ar putea sa includa masuri fiscale, masuri bugetare, scaderi de impozite pentru ca sa putem depasi criza epidemiologica si sa putem relansa economia", a adaugat Bruno Le Maire.
De asemenea, oficialul francez a apreciat ca Banca Centrala Europeana, al carei Consiliu al guvernatorilor se va reuni joi, dispune de o "marja de manevra" pentru a sustine economia si ca ar trebui sa stimuleze bancile comerciale sa acorde mai multe credite IMM-urilor intr-un moment in care epidemia a provocat un val foarte violent care afecteaza sectorul IMM-urilor.
In conditiile in care... mai mult
Luni, 09 Martie 2020, ora 12:28
Doar companiile mari au reusit sa capteze efectele cresterii economice bazate pe consum pentru ca numai acestea au putut sa isi majoreze capacitatea de productie sau distributie, a declarat, miercuri, Iancu Guda, director servicii, Coface Romania, la prezentarea Top 500 companii din Europa Centrala si de Est (CEE) realizat de Coface.
"Acest stimul pe consum, pe putere de cumparare, nu-l poti capta decat daca te scalezi, iti cresti capacitatea de productie sau distributie. Si daca esti mic e dificil sa tii ritmul, sa fii la fel de elastic. Ori toate aceste stimulente care teoretic existau asteptari sa ajute companiile mici, de fapt au ajutat companiile mari, care au captat mai repede efectele pozitive din economie si practic business-ul s-a concentrat si mai mult la varf. Raman in continuare 94% din companiile active microintreprinderi.
Cred ca este si un fenomen de fentare sau de optimizare fiscala pentru ca daca sunt unele business-uri de un milion si ceva de euro, am vazut exemple concrete ca isi muta business-ul pe a doua companie ca sa ramana cu ambele sub un milion si sa plateasca doar 1% impozit pe venit deoarece la peste un milion de euro nu mai au aceasta optiune", a spus Iancu Guda.
El sustine ca in Romania sunt active 500 de companii, iar primele 1000, care inseamna 0,2%, concentreaza jumatate din afaceri, fiind vorba de o polarizare nemaiintalnita in alte tari din regiune.
Iancu Guda a afirmat ca am ajuns la un nou maxim istoric al creantelor... mai mult
Miercuri, 18 Septembrie 2019, ora 14:10
Banca centrala din China vrea sa puna la dispozitia sistemului bancar 200 de miliarde de yuani (32,6 miliarde de dolari), potrivit unor surse din acest sector, in conditiile in care masurile luate pentru facilitarea creditarii nu au condus la accelerarea cresterii economice, transmite MarketWatch.
Fondurile vor fi puse la dispozitia a circa 20 de banci nationale si regionale mari si se vor adauga unei masuri luate luna trecuta, prin care cele mai mari cinci banci de stat au primit 500 de miliarde de yuani.
Autoritatile de la Beijing sunt tot mai ingrijorate ca vor rata tinta de crestere economica pentru acest an, de 7,5%, pentru prima oara de la criza financiara asiatica din 1998.
Decizia bancii centrale chineze scoate in evidenta nervozitatea existenta in randul guvernelor la nivel mondial legata de incetinirea cresterii economice. Bursele au inregistrat scaderi puternice saptamana trecuta, din cauza problemelor economice si a temerilor investitorilor privind capacitatea de reactie a autoritatilor.
Unul dintre principalele motive de ingrijorare este incetinirea cresterii economice in China. Germania, cea mai mare economie din Europa, pentru care China este a cincea mare piata de export, a raportat recent scaderea productiei prelucratoare.
Australia se confrunta cu deprecierea monedei nationale
Australia, care a beneficiat de o crestere economica solida, peste cele din alte state dezvoltate, datorita exporturilor in China, se confrunta cu deprecierea... mai mult
Luni, 20 Octombrie 2014, ora 09:15
Presedintele Vladimir Putin vrea sa stimuleze economia oferind amnistie unora dintre cei 110.000 de oameni de afaceri incarcerati in Rusia, unde probabilitatea ca un antreprenor sa fie inchis in sistemul de colonii penale, gulagurile din trecut, este mai mare decat in cazul infractorilor obisnuiti.
Peste 110.000 de persoane sunt inchise in Rusia pentru "delicte economice", din circa trei milioane de liber-profesionisti si proprietari de afaceri mici si mijlocii. Alti 2.500 de oameni se afla in inchisoare in asteptarea proceselor pentru infractiuni din aceasta categorie, precum frauda, delapidare, fals si evaziune fiscala, potrivit unui articol postat pe blogul cotidianului american New York Times (NYT).
In contextul incetinirii economiei Rusiei, presedintele Putin a elaborat un plan pentru a resuscita activitatea economica: eliberarea unora dintre oamenii de afaceri din inchisori.
"Asa ceva poate fi de inteles in contextul situatiei din Rusia", a declarat Boris Titov, consilier al lui Putin responsabil de supravegherea programului de amnistie.
Masura presedintelui rus este, chiar si dupa standardele recesiunii globale, o incercare neobisnuita de a revigora economia, scrie NYT.
Amnistia este necesara, afirma Titov, pentru ca guvernul a reactionat "prea agresiv" in privinta amenintarii crimei organizate si inechitatii privatizarilor, intentand procese prea usor in timpul primilor 12 ani in care Putin a detinut puterea ca presedinte si premier.
Economia... mai mult
Vineri, 09 August 2013, ora 15:40
Tarile europene nu trebuie sa incetineasca reformele si sa recurga la stimularea economiei pentru a combate somajul ridicat din randul tinerilor, intrucat rezultatul nu va fi crearea de locuri de munca sustenabile, a declarat seful Bundesbank, Jens Weidmann.
De asemenea, Weidmann a reluat criticile privind esecul Frantei de a-si respecta tintele de deficit bugetar, afirmand ca a doua mare economie a zonei euro are un rol cheie in mentinerea credibilitatii eforturilor de consolidare bugetara din uniunea monetara.
"Somajul in randul tinerilor in unele tari este intr-adevar dramatic. Programele economice si de cheltuieli pe termen scurt, precum si o datorie mai mare pentru generatiile urmatoare nu creeaza locurile de munca sustenabile de care este nevoie urgent", a declarat Weidmann pentru cotidianul Westdeutsche Allgemeine Zeitung, scrie CNBC.
In contextul numarului ridicat de pesoane fara loc de munca din tari precum Spania si Italia, multi lideri politici europeni incep sa vada somajul drept o criza in sine si mai putin ca pe un aspect care se va rezolva odata cu imbunatatirea situatiei economice.
Weidmann, care este si membru in Consiliul Guvernatorilor Bancii Centrale Europene, considera ca relaxarea eforturilor de reducere a indatorarii nu este o solutie, intrucat tinerii au nevoie de perspective pe termen lung.
"Doar companiile competitive si o structura economica sanatoasa pot oferi asa ceva. O pauza a reformelor nu ar ajuta. Acum, pentru ca avem reguli... mai mult
Joi, 09 Mai 2013, ora 10:25
Guvernul japonez a aprobat a doua runda de masuri de stimulare in decurs de o luna, in valoare de 11 miliarde de dolari, premierul Yoshihiko Noda incercand sa impulsioneze economia inainte de alegerile generale din decembrie, relateaza Financial Times.
Masurile, finantate din fonduri de rezerva ale Executivului, includ activitati de reconstructie in regiunile afectate de cutremurul din martie 2011, sustinerea pietei muncii si a companiilor mici, care duc lipsa de lichiditati.
Valoarea programului este aproape dubla fata de un pachet de masuri anuntat la sfarsitul lui octombrie, destinat in special lucrarilor de reconstructie.
Masurile de stimulare au fost aprobate in conditiile in care Japonia este in pragul unei recesiuni tehnice, a cincea din ultimii 15 ani, producatorii reducand productia din cauza scaderii vanzarilor si inrautatirii perspectivelor de profit.
PIB-ul Japoniei s-a contractat cu 0,9% in perioada iulie-septembrie, principalul factor negativ pentru economie fiind declinul exporturilor, iar analistii anticipeaza ca tendinta negativa va continua a ultimul trimestru al anului. mai mult
Sambata, 01 Decembrie 2012, ora 14:37
Autoritatile din Italia planuiesc sa aplice deduceri de taxe si alte masuri fiscale pentru stimularea economiei, pentru a incuraja firmele si companiile sa realizeze investitii si sa faca angajari, dupa 18 luni de masuri de austeritate, care au contribuit la adancirea recesiunii.
Executivul de la Roma discuta, vineri, mai multe propuneri privind un plan de revigorare a economiei, transmite Bloomberg.
Printre propunerile ce vor fi analizate de guvernul italian se numara eliminarea TVA pentru proiectele mari de infrastructura, precum constructia de autostrazi sau porturi maritime. Ministerul Economiei vrea sa realizeze deduceri de taxe de pana la 50 miliarde euro pe parcursul urmatorilor opt ani in domeniul infrastructurii.
Oficialii ministerului Economiei estimeaza ca astfel de reduceri de taxe ar putea incuraja in urmatorii opt ani investitii in valoare de 300 miliarde euro. Principala organizatie patronala din industria italiana, Confindustria, se numara printre sustinatorii planului.
De asemenea, ministrii vor sa introduca masuri de sprijinire a afacerilor initiate recent si de promovare a destinatiilor turistice din Italia, potrivit La Stampa, care nu a precizat sursa informatiilor.
Totodata, Trezoreria a prezentat un plan de reducere a datoriei de stat cu pana la 20 miliarde euro pe an prin vanzarea de active ale statului.
Declinul economic s-a adancit in timpul guvernarii Monti, dupa ce premierul a fost constrans de turbulentele de pe pietele... mai mult
Vineri, 24 August 2012, ora 15:38
Summitul european de la inceputul lui 2012 are ca obiectiv principal identificarea tarilor care dispun de resurse pentru stimularea economiei, a subliniat luni ministrul francez al Bugetului, Conturilor Publice, Functiei Publice si Reformei Statului, Valerie Pecresse, transmite EFE.
"Vom analiza impreuna cu partenerii nostri europeni daca unii dintre ei au capacitatea de a stimula intr-o mai mare masura cresterea economica", iar in cazul Frantei vor fi stabilite masuri pentru sporirea "competitivitatii", a explicat Pecresse in cadrul unui interviu acordat postului de radio "France Info".
Ministrul francez al Bugetului a subliniat ca primul summit european de anul viitor va fi axat pe stimularea cresterii economice, a competitivitatii si a numarului de locuri de munca, accentuand faptul ca guvernul din care face parte nu va aplica un nou set de reduceri bugetare, dupa cele anuntate la sfarsitul lunii august si in noiembrie a.c.
"Nu va exista un al treilea set de reduceri bugetare, deoarece Franta nu are nevoie in prezent de acest lucru. Franta are nevoie de masuri care sa sprijine cresterea economica, crearea de noi locuri de munca, dar si stimularea competitivitatii", a precizat Valerie Pecresse. mai mult
Luni, 19 Decembrie 2011, ora 14:02
SUA ar trebui sa se pregateasca pentru un al doilea program de stimulare, deoarece sunt sanse foarte mari ca avansul economic sa incetineasca in a doua parte a anului viitor, potrivit laureatului premiului Nobel in economie Joseph Stiglitz, citat de Bloomberg. "Probabilitatea incetinirii este foarte, foarte mare si, de asemenea, este un risc semnificativ ca evolutia economiei sa intre pe teritoriu negativ.
Daca economia isi revine, nu va trebui sa cheltuim banii.
Insa daca nu ne pregatim acum, iar economia se va dovedi slaba, asa cum cred ca va fi, atunci ne vom afla intr-o situatia foarte dificila", a afirmat Stiglitz, citat de Mediafax.
Cea mai mare economie a lumii nu va avansa, probabil, indeajuns de rapid pentru a crea suficiente locuri de munca pentru noii veniti sau sa compenseze cresterea productivitatii, care va reduce cererea pentru forta de lucru, a spus el.
Comentariile lui Stiglitz le sustin pe cele ale laureatului Premiului Nobel Paul Krugman.
Administratia SUA considera, insa, ca este prematur sa ia in considerare inca un pachet de stimulare economica, dupa ce in acest an a fost implementat un program de 787 miliarde de dolari.
Presedintele Barack Obama a sustinut un plan mai limitat, de 154 de miliarde de dolari, aprobat de Camera Reprezentantilor si destinat sprijinirii pietei muncii.
Cea mai grava recesiune de dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial a dus la desfiintarea a peste sapte milioane de locuri de munca in SUA in ultimii doi ani.
Autoritatile... mai mult
Luni, 21 Decembrie 2009, ora 13:29