Cum de unii dintre noi reusesc sa gaseasca solutii neasteptate la cele mai complicate probleme ivite in cale, iar altii bat pasul pe loc in fata obstacolelor?
Savantii cred ca nivelul productivitatii este in directa legatura cu indeplinirea unei rutine zilnice care favorizeaza concentrarea asupra sarcinilor ce urmeaza a fi indeplinite in urmatoarea zi, iar CNBC ofera chiar exemplul lui Bill Gates ale carui tabieturi de seara ar putea fi copiate foarte usor de multi dintre noi.
Conform unor studii stiintifice, programul de seara adoptat de co-fondatorul Microsoft are darul de a reduce nivelul de stres si de a stimula procesul de gandire. Iata si cum incepe o seara obisnuita pentru omul aflat in fruntea clasamentului Forbes al miliardarilor lumii.
La spalat de vase
In ciuda averii imense de care dispune, Gates prefera sa se ocupe de spalatul vaselor dupa ce serveste masa in familie, cel mai bogat om al planetei recunoscand intr-un interviu de acum 3 ani ca aceasta sarcina i se pare placuta.
Stiinta sugereaza insa ca placerea resimtita de Bill Gates in a da o mana de ajutor in bucatarie ar putea avea si o alta conotatie.
Un studiu al Universitatii de stat din Florida a demonstrate ca studentii care au fost incurajati sa se cufunde pe deplin intr-o munca similara si sa simta mirosul detergentului, atingerea vaselor si senzatiile spalarii acestora au inregistrat o scadere a nivelului de stres si o crestere subita a inspiratiei.
Astfel, se pare ca o... mai mult
Luni, 03 Aprilie 2017, ora 11:46
Agentia de relatii publice si comunicare Concord Communication, in parteneriat cu Asociatia pentru Antreprenoriat Romania, organizeaza, in ziua de 12 octombrie a.c., intre orele 9:00 - 16:00, la Ramada Plaza Hotel Bucuresti, a doua editie a Conferintei "Creativitatea in Business".
Intr-o piata in care concurenta este tot mai acerba, orice antreprenor poate confirma importanta puterii creative pentru a lansa si administra o afacere noua, precum si pentru a construi o organizatie, acolo unde inainte nu exista nimic.
Abilitatea de a raspunde rapid la schimbarea conditiilor din piata necesita, de asemenea, un nivel ridicat al creativitatii, in cazul companiilor existente de ceva timp.
Creativitatea si inovatia au devenit, in ultimele decenii, abilitati cheie pentru atingerea succesului in afaceri in economiile dezvoltate.
Daca in trecut conceptul de creativitate era asociat, in special, cu profesiile artistice, astazi, gandirea creativa a dobandit un rol important si in business, ca urmare a nevoii de a dezvolta produse si servicii care sa se diferentieze de cele ale competitorilor.
Stimularea creativitatii si explorarea unor teritorii noi, complet necunoscute anterior, pot conduce la cresterea productivitatii organizatiilor si la succesul lor. Din acest motiv, companiile, mari sau mici, sunt provocate sa adopte noi strategii de business, sa creeze un mediu care sa stimuleze creativitatea si pasiunea angajatilor si sa promoveze inovatia.
In cadrul Conferintei... mai mult
Miercuri, 14 Septembrie 2016, ora 13:33
Una dintre provocarile cele mai mari ale managerilor si antreprenorilor de azi este sa gaseasca oameni buni, care sa fie dedicati misiunii firmei, sa indeplineasca scopurile acesteia, oameni pe care sa ii motiveze constant, pentru a-si pastra pasiunea si fidelitatea fata de afacere. Pentru aceasta, ei insisi trebuie sa asigure angajatilor un mediu de lucru pozitiv si un pachet salarial care sa-i determine pe acestia sa fie competitivi.
Dar ce isi doresc cu adevarat angajatii de la o companie?
"Din punct de vedere legal, oamenii asteapta sa le fie oferite toate drepturile salariale in baza unui contract de munca complet si corect realizat, fara alte artificii operate de catre angajatori. Oamenii isi doresc stabilitate, isi doresc sa se poata baza pe veniturile lor reale pentru planuri de viitor, precum achizitionarea unei case, isi doresc sa activeze intr-o companie sigura care pretuieste viata privata a angajatilor si care se preocupa de dezvoltarea acestora," mentioneaza Cristiana Deca, Legal Adviser in cadrul Decalex Legal Solutions.
In ceea ce priveste dezvoltarea profesionala a angajatilor, companiile pot organiza activitati de formare profesionala. Conform Codului Muncii angajatorii sunt obligati sa asigure salariatilor participarea la programe de formare profesionala, cel putin o data la 2 ani, daca au cel putin 21 de salariati si cel putin o data la 3 ani, daca au sub 21 de salariati. Pentru deductibilitate este necesar ca, din punct de vedere al... mai mult
Joi, 11 August 2016, ora 14:30
Traim intr-o societate bazata pe cunoastere, intr-o concurenta acerba, iar puterea economica sta in mainile celor care stiu sa creeze si sa inoveze, a celor care acorda acestui domeniu importanta cuvenita si sprijina ideile creative.
Goana dupa productivitate se manifesta tot mai mult in ore lungi lucrate, cresterea stresului si investitii in tehnologie. De aceea, ne propunem ca pentru prima oara in tara noastra, sa acordam o atentie speciala creativitatii, sa vedem in ce masura companiile abordeaza acest subiect si ce rezultate se pot obtine.
Creativitatea este proprie naturii umane, insa, intr-o companie orientata catre performanta aceasta trebuie stimulata si mentinuta. A reusi sa fii creativ in viata personala, inseamna ca si la locul de munca poti fi inovativ si poti crea plus valoare pentru afacerea in care esti implicat, ca angajat sau ca patron. Creatitivitatea nu trebuie sa cuprinda doar departamentul de cercetare - dezvoltare, ci toate departamentele unei companii.
De aceea, va propunem sa aflati de specialisti cum puteti fi creativi in business, sa invatati din experientele celor care au lucrat sau au preocupari constante in acest domeniu. Va invitam sa participati la Conferinta "Creativitatea in Business - avantajul competitiv pentru performanta companiilor", care va avea loc pe data de 19 februarie 2014, la Bucuresti.
Conferinta va fi sustinuta de reputati specialisti cu experienta indelungata in programe de formare a echipelor de directori,... mai mult
Vineri, 31 Ianuarie 2014, ora 11:59
Ideile originale iti fac viata mai frumoasa, atat pe plan profesional, cat si pe plan personal, insa ideile bune nu vin decat prin exercitiu.
Exerseaza-ti aptitudinile creative urmand cateva indicii conturate de autorul Michael Michalko in cartea "Jocurile mintii. Manualul creativitatii in afaceri".
Business24 iti recomanda aceasta carte daca iti doresti si tu sa gasesti ceva diferit intr-un calup de informatii pe care toata lumea le primeste.
Spre exemplu, autorul te invata sa fii atent la ce spun cei din jurul tau, chiar daca informatia oferita de ei nu intra in domeniul tau de interes sau daca nu este transmisa asa cum ti-ar placea sa o auzi.
Odata ascultate ideile, invata sa distingi temele principale si sa interpretezi expresii pe care ai fi tentat din start sa le respingi.
Cartea este impartita in patru parti, plus "Initierea", din care fac parte primele patru capitole: "Schimbarea initiala", "Stoarcerea mintii", "Provocarile" si "Jocurile mintii".
Apoi, in prima parte autorul vorbeste despre jocurile liniare are mintii pe care le imparte in trei grupuri. Pentru inceput esti stimulat sa te gandesti la fatetele false, esti indemnat sa "maruntesti" si sa "diseci", dat si sa gandesti "in bule".
Cartea iti vorbeste apoi despre "Incercarea puterii", "Cutia cu idei", "Grila cu idei" si iti ofera studii de caz pe care trebuie sa le iei in considerare.
In continuare autorul iti prezinta gandirea bruta si iti vorbeste despre "Cercul oportunitatii".... mai mult
Sambata, 19 Octombrie 2013, ora 00:00
In timp ce Google ii testeaza pe candidatii sai apeland la intrebari pur tehnice, Apple abordeaza o alta filozofie. Apple stimuleaza creativitatea celor care vin la interviul de angajare, prin cele mai nastrusnice modalitati.
Compania apeleaza chiar si la teste "pe roluri", in care candidatii devin fie vanzatori, fie specialisti. GlassDoor a prezentat cateva din cele mai interesante intrebari adresate de Apple aspirantilor la un job, scrie Businessinsider.com.
Un model vechi de iPhone se afla pe masa. Ce materiale vezi?
Rol: Tehnician de design al produselor
O componenta importanta din activitatea ta la Apple este sa stii sa administrezi costurile materialelor brute, astfel incat sa mentii telefonul "cat mai ieftin cu putinta". Cunostintele avansate despre materiale si proprietatile lor te pot ajuta sa construiesti produse fiabile, cu costuri reduse.
2. Descrie utilitatea produselor Apple
Rol: Vanzari
Daca doresti sa vinzi produse Apple, trebuie musai sa fii deja un utilizator Apple. Exista sanse ca Apple sa NU angajeze o persoana care nu a detinut niciodata un produs al companiei.
3. Daca 500 de telefoane iPhone au fost refuzate la testele de calitate, cum pot determina problema lor si modalitatea de corectare a acestora?
Rol: controlul tehnic al de calitatii
Daca exista o bresa in procesul de fabricatie, s-ar putea sa irosesti sute de telefoane iPhone, care se traduc intr-o pierdere de mii, zeci, poate chiar sute de mii de dolari.... mai mult
Vineri, 08 Iunie 2012, ora 13:14
Daca pana acum, economiile mondiale s-au bazat pe investitii in industrie, pe agricultura, dar si servicii, noul deceniu aduce schimbari la orizontul economic al lumii. Trendul va fi acela al economiilor creative, bazate pe cunoastere, puterea va sta in mainile celor creativi, care vor sti sa aduca plus valoare domeniului in care activeaza.
"Economia mondiala intra intr-o noua etapa de dezvoltare mult mai dinamica si mai creativa. A trecut de la economia bazata pe agricultura, la economia industriala, apoi la economia bazata pe servicii si nu demult la cea bazata pe cunoastere. Cert e ca economia noului deceniu va fi o economie creativa.
Romania are atuul resursei umane pentru a fi parte a acestui val. Potentialul uman ne pozitioneaza in randul celor mai bogate tari din punct de vedere al ingeniozitatii si creativitatii", a declarat consiliera primului ministru, Andreea Paul Vass, intr-un interviu acordat Business 24.
In 2011 am avut un an agricol bun, care a contribuit la cresterea economica, insa principalul motor de crestere economica a fost reprezentat de exporturi. Care va fi principalul motor de crestere economica in 2012 si cum va putea fi stimulat?
Am alcatuit bugetul pe anul 2012 pe o crestere economica de 2,1%, sustinuta de sectorul industrial cu potential de export, de sectorul serviciilor si de revenirea sectorului constructiilor, antrenat de investitii publice in infrastructura si constructia de locuinte.
Trebuie totusi sa retinem ca exista o... mai mult
Vineri, 06 Ianuarie 2012, ora 07:50
Intr-o cultura care venereaza atentia focusata, angajatii "mereu distrati" nu sunt priviti cu ochi buni de catre superiorii lor. Un studiu recent a demonstrat insa eficienta acestora din punct de vedere al creativitatii, cu conditia ca acestia sa prelucreze corect toate detaliile care le distrag atentia, informeaza Wired.com. Suntem obisnuiti sa presupunem ca daca ne aflam in fata unei probleme dificile, cea mai buna reactie este sa ramanem concentrati si sa gandim profund o metoda de a o rezolva, de aceea apelam la energizante pentru a ne sustine atentia catre sarcina care trebuie indeplinita.
Studiile au aratat ca oamenii cu un nivel scazut de inhibitie latente sau o capacitate scazuta de a ignora lucrurile neesentiale au mult mai multe ganduri amestecate in memoria de lucru.
Asta se explica prin faptul ca in efortul lor continuu de a filtra tot ce se petrece in jur, acestia permit tuturor informatiilor si gandurilor, fara vreo legatura intre ele, sa le acapareze memoria.
Angajatii distrati pot fi foarte creativi
Cu toate acestea, distragerea atentiei nu este intotdeauna un lucru neaparat negativ, dupa cum a demonstrat un studiu realizat de expertii in neurologie de la Universitatile Harvard si Toronto.
In cadrul studiului, o suta de studenti Harvard au primit o serie de teste senzoriale, menite sa masoare nivelul inhibitiei latente, sau capacitatea de a ignora stimulii care par irelevanti.
Astfel, studentii clasificati drept “deosebit de creativi”... mai mult
Vineri, 03 Decembrie 2010, ora 12:21