Deciziile prim-ministrului japonez Shinzo Abe de a influenta in mod dramatic masurile de stimul monetar, amanarea impozitarii suplimentare a consumului si declansarea alegerilor anticipate la mijlocul lunii decembrie au starnit rumoare nu doar in Japonia, ci si pe alte continente.
In timp ce intrebarea analistilor este simpla - "Cum poti revitaliza o economie performanta, dar imbatranita, dupa o perioada de criza?" -, raspunsul nu pare sa fie de gasit.
Devine clar ca prima serie de actiuni reformiste, cunoscute si ca "Abenomics", dupa numele premierului nipon, si-au demonstrat insuccesul odata puse in practica, mai ales dupa doua trimestre cu crestere economica negativa.
Chestiunea pusa in dezbatere este daca noul program economic - Abenomics 2.0 - va reusi sa repuna Japonia pe un trend ascendent de crestere economica.
Unii dintre comentatorii europeni, dintre care se distinge Kenneth Rogoff, profesor de economie la Harvard, remarca si diverse asemanari intre criza japoneza si cea din zona euro, se arata intr-o analiza Project Syndicate.
Reforma cu pasi impleticiti
La fel ca si in cazul statelor din zona euro, in Japonia intelegerile politice au ajuns sa altereze masurile reformiste in economie. Daca, in prima faza, masurile de politica monetara pentru atingerea unui prag normal al inflatiei, politica fiscala si reformele structurale menite a impulsiona cresterea economica pe termen lung pareau cele mai bune masuri, alte impedimente au facut ca planul... mai mult
Joi, 04 Decembrie 2014, ora 13:15
Trezoreria Statelor Unite a avertizat Japonia sa nu mentina yenul la un nivel scazut pentru a obtine astfel un avantaj in privinta competitivitatii economice, dupa ce guvernul a la Tokyo a adoptat mai multe masuri agresive pentru repornirea economiei.
Intr-un raport referitor la piata valutara mondiala, Trezoreria americana a criticat si China pentru reluarea interventiilor "de amploare" in piata financiara cu scopul mentinerii monedei la un nivel scazut. SUA nu au nominalizat, insa, China ca "manipulator de moneda".
Raportul Trezoreriei pare sa fie parte a unei strategii mai ample de raspuns a administratiei americane la schimbarile majore de politica economica din Japonia, in uma preluarii puterii de catre premierul Shinzo Abe.
Banca Japonieia a cauzat ultima runda de depreciere a yenului dupa ce socat pietele financiare la inceputul lunii cu o crestere masiva a masei monetare, prin angajamentul privind cresterea substantiala a achizitiilor de obligatiuni si alte active. Dolarul s-a apreciat cu aproape 7% fata de yen dupa anuntul bancii centrale si cu 15% de la preluarea puterii de catre Abe la sfarsitul lunii decembrie.
Politicienii niponi au insistat ca declinul puternic al yenului este o consecinta a politicilor de stimulare a economiei si nu obiectivul guvernului.
In contextul cresterii economice slabe la nivel global, guvernele sunt tentate sa forteze deprecierea propriilor monede pentru a sustine exporturile. Aceste presiuni au devenit si mai... mai mult
Luni, 15 Aprilie 2013, ora 09:57
Premierul japonez Shinzo Abe a lansat vineri un program de stimulare a economiei care presupune cheltuieli publice de 10.300 miliarde yeni (116 miliarde de dolari), guvernul estimand ca initiativa va creste Produsul Intern Brut cu aproximativ 2%.
Circa 3.800 miliarde yeni (42,7 miliarde dolari) sunt destinati pentru prevenirea dezastrelor si reconstructie, iar 3.100 miliarde yeni (34,9 miliarde dolari) vor fi directionate catre stimularea investitiilor private si alte masuri, potrivit unui comunicat al guvernului nipon, citat de Bloomberg.
Pachetul reprezinta prima initiativa majora de politica eonomica a guvernului Abe, ales recent cu mandatul de a revigora cresterea economica a Japoniei, aflata in cea de-a treia runda de recesiune din ultimii 5 ani, de a combate deflatia si a crea noi locuri de munca.
Pe de alta parte, noul program de stimulare a economiei prin investitii publice ar putea reprezenta un motiv de ingrijorare pentru investitori in privinta angajamentului guvernului japonez fata de reforma fiscala.
Datoria publica a Japoniei este deja de peste doua ori mai ridicata decat Produsul Intern Brut, iar derapajele de la reforma fiscala ar putea declansa o crestere a dobanzilor catrastrofala pentru o tara care cheltuieste un sfert din buget pentru serviciul datoriei de stat. mai mult
Vineri, 11 Ianuarie 2013, ora 14:18
Guvernul japonez a aprobat a doua runda de masuri de stimulare in decurs de o luna, in valoare de 11 miliarde de dolari, premierul Yoshihiko Noda incercand sa impulsioneze economia inainte de alegerile generale din decembrie, relateaza Financial Times.
Masurile, finantate din fonduri de rezerva ale Executivului, includ activitati de reconstructie in regiunile afectate de cutremurul din martie 2011, sustinerea pietei muncii si a companiilor mici, care duc lipsa de lichiditati.
Valoarea programului este aproape dubla fata de un pachet de masuri anuntat la sfarsitul lui octombrie, destinat in special lucrarilor de reconstructie.
Masurile de stimulare au fost aprobate in conditiile in care Japonia este in pragul unei recesiuni tehnice, a cincea din ultimii 15 ani, producatorii reducand productia din cauza scaderii vanzarilor si inrautatirii perspectivelor de profit.
PIB-ul Japoniei s-a contractat cu 0,9% in perioada iulie-septembrie, principalul factor negativ pentru economie fiind declinul exporturilor, iar analistii anticipeaza ca tendinta negativa va continua a ultimul trimestru al anului. mai mult
Sambata, 01 Decembrie 2012, ora 14:37
Forta refacerii economice japoneze a fost pusa in discutie luni, in conditiile in care cifrele pentru cel de-al doilea trimestru au indicat o scadere brusca sub nivelurile estimate de analisti. Cresterea in PIB-ul Japoniei a scazut pana la o rata anualizata, ajustata sezonier, de 0.4 procente, in cele trei luni care s-au incheiat pe 30 iunie. Aceasta cifra a fost mult sub asteptarile revizuite de 4.4 procente anuntate in primul trimestru, dar si sub asteptarile economistilor care se situau in jurul a 2.3 procente, informeaza Reuters.Cifrele par mici inclusiv fata de cele postate vineri de catre celelalte mari economii ale lumii. Statele Unite au raportat o crestere anualizata de 2.4 procente, in vreme ce Germania a generat o robusta crestere de 9.1 procente, o rata de crestere care este cea mai rapida din momentul unificarii pana in prezent, pe fondul intariri exporturilor determinata de criza euro.Este posibil ca pe locul celei de-a doua cea mai mare economie a lumii sa fi trecut China, in locul Japoniei, dupa ce a anuntat o cresterea de la an la an de 10.3 procente in cel de-al doilea trimestru. Beijingul a publicat datele revizuite luni, iar in urma acestora PIB-ul din primul trimestru a fost mai mare.Puternica deceleratie pe care o sufera economia japoneza se datoreaza scaderii exporturilor nete si unui consum personal si rezidential mai slab. Investitiile private au avut de asemenea de suferit, desi aceasta ar putea sa insemne ca multe dintre companii isi refac... mai mult
Luni, 16 August 2010, ora 10:32
Produsul intern brut (PIB) al Japoniei din perioada iulie-septembrie a fost revizuit in scadere semnificativa, la 0,3%, ca urmare a prabusirii investitiilor, de la 1,2% in estimarea anterioara, potrivit statisticilor oficiale nipone, relateaza miercuri cotidianul Les Echos, citat de NewsIn. Economistii se asteptau la un avans al economiei de 0,7% fata de trimestrul anterior.
Investitiile au scazut in trimestrul al treilea cu 2,8% fata de trimestrul precedent, dupa ce in estimarea anterioara datele indicau o crestere a investitiilor cu 1,6%.
Economistii prevazusera o diminuare a investitiilor cu 1,5%.
Fata de trimestrul III din 2008, cresterea PIB a ramas neschimbata, la 1,3%, fata de o prima estimare de 4,8%, si in conditiile in care piata anticipa un ritm anul de crestere de 2,8%.
Dupa ce in trimestrul II al acestui an Japonia a iesit din cea mai severa recesiune inregistrata in ultimele decenii, multi considera, totusi, ca redresarea este fragila.
Guvernul nipon se afla intr-o situatie dificila, ca urmare a cresterii deflatiei si aprecierii yenului, care ameninta exporturile.
Autoritatile vor cu orice pret sa evite o noua cadere in recesiune, de aceea au aprobat un plan de redresare de 7.200 miliarde yeni (54 miliarde euro).
Economistii estimeaza, ca, in pofida acestui plan, economia japoneza va continua sa incetineasca in cursul trimestrelor urmatoare.
Scaderea salariilor va limita consumul, insa analistii nu prevad recaderea in recesiune.
Posibilitatile de... mai mult
Miercuri, 09 Decembrie 2009, ora 12:12
Produsul intern brut (PIB) al Japoniei a continuat sa creasca pentru al doilea trimestru la rand, in perioada iulie-septembrie, cu 1,2% fata de intervalul aprilie-iunie 2009, ceea ce confirma iesirea din recesiune a economiei nipone, potrivit statisticilor oficiale publicate luni si citate de AFP, Fata de trimestrul al treilea din 2008, cresterea economica de 4,8% - potrivit datelor publicate de biroul premierului nipon - a fost de doua ori mai mare decat media asteptarilor economistilor si reprezinta cel mai important avans din ultimii doi ani si jumatate.Exporturile nete au crescut cu 3,4% fata de trimestrul anterior, stimulate de planurile de relansare economica puse in practica de numeroase guverne din strainatate, care au antrenat, cu precadere, o cerere mai mare de masini japoneze. Consumul intern a progresat, la randu-i, cu 0,7%, sustinut de masurile de redresare din Japonia, iar investitiile de capital au sporit cu 1,6%, a mai precizat guvernul nipon.In trimestrul al doilea, economia Japoniei crescuse cu 0,7%, potrivit datelor revizuite, fapt ce a pus capat celor 12 luni de recesiune, cea mai lunga si cea mai profunda traversata de statul nipon dupa 1945.Cu toate acestea, investitorii raman sceptici in ce priveste redresarea economica dupa 2010, cand masurile anticriza promovate de guvern vor fi oprite, a precizat economistul-sef pentru Japonia al bancii Calyon, Susumu Kato.Statisticile publicate luni indica, de altfel, ca Japonia ramane inca a doua economie... mai mult
Luni, 16 Noiembrie 2009, ora 11:51
Guvernul japonez a coborat luni previziunile de crestere economica, estimand ca produsul intern brut (PIB) va scadea cu 3,3% anul viitor, iar un oficial al partidului de guvernamant a precizat ca vor fi necesari mai multi stimuli economici, relateaza Reuters.Cabinetul a aprobat un pachet de stimuli record, in valoare de 15,4 miliarde yeni (159 miliarde dolari), finantat in mare parte prin emiterea de noi obligatiuni, jucatorii din piata avertizand ca scaderea veniturilor din taxe si majorarea cheltuielilor de stimuli vor duce la alte emisiuni de obligatiuni.
"Avem nevoie de masuri pentru a sustine economia pe termen lung", a declarat Hiroyuki Sonoda, din cadrul partidului democrat liberal, aflat la putere.Guvernul vrea sa vanda obligatiuni suplimentare de 16.900 miliarde yeni, majorand valoarea totala a emisiunilor cu 13%, la 149 miliarde yeni, si ducand la extinderea programului de licitatii.
Majorarea face ca fondurile din vanzarea noilor obligatiuni sa fie aproape egale cu veniturile din taxe, in cadrul bugetului guvernamental de baza, potrivit cifrelor oficiale.Oficialii guvernamentali au avertizat ca si noua estimare este supusa unor riscuri semnificative, intarind previziunile legate de un nou pachet de stimuli si de noi emisiuni de obligatiuni."Va fi un eveniment urmarit indeaproape spre sfarsitul anului. Desi in prezent nu este un factor major in piata, exista un usor sentiment de neliniste in legatura cu emisiunea suplimentara de titluri de stat", a declarat... mai mult
Luni, 27 Aprilie 2009, ora 12:07
Ministrul japonez al finantelor, KaoruYosano, a declarat astazi ca guvernul va emite obligatiuni de peste 10.000 miliarde yeni (100 miliarde dolari) pentru finantarea ultimului pachet de stimuli aprobat, relateaza Reuters. Yosano a mai adaugat ca se asteapta ca economia nipona sa inceapa sa isi revina spre finalul anului acesta. Astazi, premierul nipon Taro Aso a dezvaluit un pachet record de stimuli financiari, de 15.000 miliarde yeni (150 miliarde dolari), destinat revigorarii economiei japoneze, care se indreapta catre cea mai severa recesiune de la Al Doilea Razboi Mondial. Acesta este ce-al de-al treilea pachet de stimuli financiari de cand Aso a devenit premier, in septembrie 2008, si ridica cheltuielile totale la 25.000 miliarde yeni. Cheltuielile includ 1.900 miliarde yeni pentru sustinerea pietei muncii, 3.000 miliarde yeni pentru initiative in sectorul financiar, 1.600 miliarde yeni pentru investitii in tehnologii cu un grad scazut de emisii de dioxid de carbon si 2.000 miliarde yeni pentru sanatate si ingrijirea copiilor. mai mult
Vineri, 10 Aprilie 2009, ora 13:39