Economia americana a inregistrat, in trimestrul doi din 2018, cel mai rapid ritm de crestere din ultimii aproape patru ani, pe fondul majorarii cheltuielilor de consum si al accelerarii livrarilor de boabe de soia catre China, inaintea intrarii in vigoare a tarifelor vamale, transmit DPA si Reuters.
In prima saptamana din iulie, SUA si China, primele doua mari economii ale lumii, au introdus reciproc tarife vamale pentru importuri in valoare de 34 miliarde dolari, Beijingul acuzand Washingtonul ca a declansat cel mai mare razboi comercial din istorie.
Potrivit datelor ajustate in functie de variatiile sezoniere, PIB-ul SUA a crescut in ritm anual cu 4,1% in trimestrul doi din 2018, fata de un avans de 2,2% in precedentele trei luni si in linie cu estimarile analistilor. Este cea mai solida performanta din trimestrul trei din 2014 si pana in prezent.
In perioada aprilie-iunie 2018, cheltuielile de consum, care sunt responsabile pentru doua treimi din activitatea economica a SUA, au inregistrat un avans de 4%, fata de cresterea de 0,5% din primul trimestru.
Majorarea livrarilor de boabe de soia si alte bunuri au stimulat exporturile in trimestrul doi din 2018, care au inregistrat cel mai rapid ritm de crestere din trimestrul patru din 2013. Comertul a contribuit cu 1,06 puncte procentuale la cresterea PIB-ului. In schimb, cheltuielile pentru echipamente au urcat cu 3,9% in perioada aprilie-iunie 2018, fata de un avans de 8,5% in primul trimestru al anului.
In... mai mult
Vineri, 27 Iulie 2018, ora 17:43
Economia americana a incetinit in primele trei luni din acest an mai mult decat s-a previzionat initial, deoarece cheltuielile de consum au inregistrat cel mai lent ritm de crestere din ultimii aproape cinci ani, arata cea de-a treia estimare publicata joi de Departamentul american al Comertului.
Potrivit datelor ajustate in functie de variatiile sezoniere, PIB-ul SUA a crescut in ritm anual cu 2% in primul trimestru din 2018, fata de un avans de 2,2% previzionat anterior si o expansiune de 2,9% in perioada octombrie - decembrie 2017, transmit DPA si Reuters.
In primele trei luni din acest an, cheltuielile de consum, care sunt responsabile pentru doua treimi din activitatea economica a SUA, au inregistrat un avans de 0,9%, fata de un avans de 1% previzionat anterior. Este mai lent ritm de crestere din trimestrul doi din 2013. In ultimele trei luni din 2017 cheltuielile de consum au urcat cu 4%.
In schimb, cheltuielile pentru echipamente au urcat cu 5,8% in primul trimestru din 2018, fata de un avans de 5,5% previzionat anterior.
Luna aceasta, Rezerva Federala a SUA (Fed) a facut un nou pas spre normalizarea politicii monetare, majorand la un interval cuprins intre 1,75% si 2,00% dobanda de politica monetara, cel mai ridicat nivel din 2008.
Presedintele Fed, Jerome Powell, a apreciat ca majorarea numarului de locuri de munca sprijina cresterea veniturilor si increderea in economie, in timp ce expansiunea externa si reducerile de taxe vor stimula suplimentar... mai mult
Vineri, 29 Iunie 2018, ora 10:54
Rata somajului in SUA a ramas la 7,6% in luna iunie, chiar daca angajatorii au creat un numar peste asteptari de 195.000 de locuri de munca, arata cifrele oficiale publicate vineri de Departamentul american al Muncii.
Economistii intervievati de Reuters se asteptau ca luna trecuta numarul locurilor de munca create de angajatorii americani sa creasca cu 165.000, iar rata somajului sa scada usor la 7,5%, transmit AFP si Reuters.
De asemenea, Departamentul american al Muncii a revizuit cifrele privind numarul locurilor de munca create in lunile aprilie si mai, precizand ca acestea au fost mai mari cu 70.000 decat s-a anuntat initial.
Sectorul privat a fost responsabil pentru 202.000 de noi locuri de munca create in luna iunie, in timp se sectorul guvernamental a eliminat 7.000 de locuri de munca. Cele mai multe locuri de munca au fost create in sectorul hotelier si al petrecerii timpului liber (75.000), urmate de serviciile pentru companii (53.000 de noi locuri de munca), comertul cu amanuntul (37.000), sanatate (20.000) si servicii financiare (17.000).
Acest raport a fost publicat la doua saptamani dupa ce presedintele Rezervei Federale, Ben Bernanke, a anuntat ca, daca economia continua sa se intareasca, Banca centrala a SUA va incepe sa-si reduca achizitiile de obligatiuni la finele acestui an. Fed urmareste cu atentie cifrele privind rata somajului si se asteapta ca aceasta sa scada pana la aproximativ 7% la mijlocul anului urmator, cand ar dori sa puna capat... mai mult
Vineri, 05 Iulie 2013, ora 16:20
Ritmul de crestere al economiei Statelor Unite este suficient de solid pentru ca Rezerva Federala a SUA (Fed) sa inceapa sa reduca achizitiile de obligatiuni in cursul acestui an si sa incheie acest program anul viitor, a declarat miercuri presedintele Fed, Ben Bernanke.
Declaratiile lui Ben Bernanke confirma ca Rezerva Federala a SUA este din ce in ce mai aproape de retragerea programului lunar de achizitionare a bondurilor de Trezorerie si a obligatiunilor ipotecare, in valoare de 85 de miliarde de dolari, adoptat pentru a incuraja investitiile, crearea de locuri de munca si cresterea economica, transmit AP si Reuters.
De la lansarea acestui program denumit relaxare cantitativa, in luna septembrie 2012, indicele bursier S&P 500 a crescut cu aproape 16% insa rata somajului ramane la un nivel ridicat de 7,5%.
Cresterea economica moderata ar trebui sa duca la o imbunatatire suplimentara a situatiei de pe piata muncii deoarece presiunile s-au atenuat iar rata inflatiei nu va depasi probabil tinta pe termen lung de 2%, a explicat Bernanke.
Anuntul Fed privind reducerea programului de achizitii de obligatiuni reflecta cresterea increderii in sustenabilitatea si soliditatea redresarii.
Bernanke a estimat ca in momentul opririi achizitiilor de obligatiuni, rata somajului in SUA ar fi urmat sa scada in jur de 7%, de la 7,6% in prezent. Daca aceasta estimare se va dovedi a fi prea optimista, Fed ar putea opri reducerea achizitiilor de obligatiuni sau chiar sa le... mai mult
Joi, 20 Iunie 2013, ora 10:25
Strategia Rezervei Federale a SUA (Fed) pentru retragerea masurilor de stimulare a economiei ar putea fi periculoasa si ar putea conduce la instabilitate financiara, au avertizat intr-un studiu comun, economistul Nouriel Roubini si specialistul in stiinte politice Ian Bremmer.
Conducerea Fed incepe marti o sedinta de politica monetara care se va derula pe parcursul a doua zile. Masurile bancii centrale americane includ o rata cheie apropiata de zero si achizitii de obligatiuni, care trebuie sa scada dobanzile la imprumuturile pe termen lung.
"Stim cum s-a terminat flimul trecut si am putea avea parte de o continuare. Economia reala si piata muncii slabe, impreuna cu indatorarea ridicata, sugereaza o nevoie de retregere lenta a masurilor monetare de sustinere a economiei. O retragere lenta risca sa creeze o bula speculativa a imprumuturilor si activelor la fel de mare ca precedenta, daca nu cumva chiar mai mare", au scris cei doi intr-un raport publicat in revista Institutional Investor, preluat de CNBC.
Roubini, cunoscut ca Dr. Doom pentru prognozele economice pesimiste, si Bremmer, presedinte al firmei de consultanta si cercetare Eurasia Group, au afirmat ca riscurile reale la adresa economiei mondiale sunt ignorate.
"Unii considera ca SUA pot amana deciziile dificile, europenii se vor descurca, iar China isi poate reechilibra fara probleme economia, in timp ce focurile din Orientul Mijlociu se vor stinge singure. Acestea sunt iluzii periculoase. Convulsiile... mai mult
Marti, 18 Iunie 2013, ora 15:24
In planul sau pentru dezvoltarea economica a SUA, presedintele Barack Obama vrea sa puna accentul pe investitii in infrastructura, productie industriala si energie verde, dar agenda democrata a presedintelui este departe de a convinge o Camera a Reprezentantilor dominata de republicani.
Obama urmeaza sa prezinte marti discursul sau privind starea natiunii, iar modul in care isi propune sa stimuleze economia americana va fi principalul punct urmarit nu doar in Statele Unite, ci la nivel global.
Presedintele si-a prezentat deja planul de crestere economica in fata democratilor, iar accentul va cadea pe indeplinirea promisiunilor facute catre clasa de mijloc, scrie Reuters.
Republicanii si democratii se afla inca intr-o disputa cu privire la reformele fiscale. Obama incearca sa obtina o amanare a reducerii cheltuielilor bugetare care ar trebui sa aiba loc incepand cu 1 martie, iar in acelasi timp insista asupra eliminarii unor scutiri de taxe, inclusiv cele pentru companiile petroliere, firmele cu capital privat sau proprietarii de avioane.
Republicanii se opun cresterii taxelor si se concentreaza pe taierile bugetare.
Discursul lui Obama, instrument de presiune asupra republicanilor
Analistii considera ca discursul presedintelui in fata Congresului american va reprezenta si o strategie de a pune public presiune pe republicani pentru ca acestia sa accepte reformele sale fiscale.
Obama a avertizat deja ca taierile bugetare la acest moment ar putea... mai mult
Luni, 11 Februarie 2013, ora 13:48
Presedintele Rezervei Federale a SUA, Ben Bernanke, a indicat miercuri ca programul de stimulare a economiei prin preluarea de obligatiuni de pe piata in valoare de 85 miliarde de dolari pe luna de catre banca centrala va continua, pentru a revigora cresterea economica si a reduce somajul.
Consiliul de politica monetara al bancii centrale americane a aratat intr-un comunicat transmis miercuri seara ca cresterea economica a fost incetinita de factori tranzitorii, insa riscurile persista desi tensiunile de pe pietele financiare mondiale s-au atenuat.
Rezerva Federala anticipeaza revigorarea cresterii economice si scaderea somajului odata ce masurile de politica monetara isi vor face efectul.
"Acest comunicat sugereaza ca vor continua sa cumpere obligatiuni de 85 miliarde de dolari pe luna si va mai trece mult timp pana vor fi satisfacuti in ceea ce priveste piata muncii", comenteaza Ward McCarthy, economist sef la Jefferies & Co. si fost economist la Fed.
Programul de stimulare a economiei derulat de Bernanke si colegii sai are o valoare record, extinzand portofoliul de active al bancii centrale prin tiparirea de bani injectati in economie prin achizitii de obligatiuni de pe piata, in principal titluri de trezorerie si pachete de credite ipotecare. Oficialii Fed au stabilit ca beneficiile revigorarii economiei sunt mai importante decat riscul instabilitatii financiare si cresterii inflatiei.
Fed a reiterat miercuri ca va mentine dobanda de politica monetara... mai mult
Joi, 31 Ianuarie 2013, ora 10:47
Economia Statelor Unite a inregistrat in trimestrul al doilea o crestere de 1,3%, sub estimarile anterioare de 1,7%. Estimarea in scadere a fost cauzata de valorile mai mici inregistrate de cheltuielile de consum si de investitiile companiilor.
Cheltuielile de consum, care reprezinta circa 70% din economia SUA, au urcat cu 1,5% in trimestrul al doilea, fata de estimarea initiala de 1,7%.
Investitiile din sectorul privat, excluzand casele de locuit, au inregistrat o revizuire negativa, de la 4,2% la 3,6%.
Seceta puternica din acest an a afectat, de asemenea, economia in trimestrul al doilea si exista asteptari pentru un impact negativ si in trimestrul actual, potrivit Departamentului Comertului.
SUA se confrunta cu cea mai grava seceta din ultimii 56 de ani
Profiturile companiilor au crescut in trimestrul al doilea cu 21,8 miliarde de dolari, comparativ cu un declin de 53 miliarde de dolari in primele trei luni ale anului.
In perioada ianuarie-martie, economia Statelor Unite a avut un avans de 2%.
Banca centrala americana (Fed) a revizuit in crestere previziunile de crestere economica pentru Statele Unite in 2013, dar se asteapta in continuare la o scadere lenta a somajului pentru anul viitor.
Fed a anuntat un program agresiv de stimulare a economiei SUA - vezi deciziile luate
Fed a lansat joi un nou program agresiv de stimulare, anuntand ca va pompa inca 40 miliarde de dolari in economia SUA in fiecare luna, pana va avea loc o redresare... mai mult
Vineri, 28 Septembrie 2012, ora 08:01
Banca centrala americana (Fed) a revizuit, joi, in crestere previziunile de crestere economica pentru Statele Unite in 2013, dar se asteapta in continuare la o scadere lenta a somajului pentru anul viitor.
Bursele din intreaga lume au inregistrat cresteri dupa anuntarea deciziei Fed, iar aurul a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele sase lun
Fed a lansat joi un nou program agresiv de stimulare, anuntand ca va pompa inca 40 miliarde de dolari in economia SUA in fiecare luna, pana va avea loc o redresare sustinuta a pietei muncii.
Potrivit Comitetului de politica monetara al Fed (FOMC), cresterea PIB-ului american in termeni reali urmeaza sa se situeze intre 2,5% si 3% anual in al patrulea trimestru din 2013. In estimarile precedente, date publicitatii in iunie, FOMC aprecia o crestere cuprinsa intre 2,2% si 2,8% la sfarsitul anului viitor.
In pofida accelerarii cresterii pe care o estimeaza in 2013, Fed isi mentine previziunile sumbre in ceea ce priveste somajul. Banca subliniaza ca rata somajului se va situa intre 8% si 8,2% in medie pe al treilea trimestru din 2012 si la 7,6% - 7,9% un an mai tarziu, departe de ocuparea deplina a fortei de munca, cu un somaj intre 5,2% si 6%.
Comitetul, care a anuntat joi noi infuzii de lichiditati in circuitul financiar pentru a sustine relansarea pietei fortei de munca, a revazut in scadere estimarile pentru 2012, la 1,7% - 2%, fata de 1,9% - 2,4% anterior.
Pentru 2012, Fed este mai pesimista decat Casa Alba.... mai mult
Vineri, 14 Septembrie 2012, ora 10:05