Creditarea in zona euro a incetinit semnificativ luna trecuta, in timp ce masa monetara M3, care masoara cantitatea de bani in circulatie in zona euro, a scazut sub estimarile analistilor, arata datele unui studiu publicat de Banca Centrala Europeana (BCE), un semn ca inrautatirea perspectivelor economice afecteaza imprumuturile, transmite Reuters.
In ianuarie, creditele acordate gospodariilor au crescut cu 3,2% iar cele acordate companiilor au urcat cu 3,3%, fata de nivelul record de 4,3% din septembrie si de 3,9% in decembrie.
De asemenea, cresterea masei monetare M3, considerata drept un indicator al activitatii economice, a incetinit la 3,8% in ianuarie, de la 4,1% in decembrie, sub estimarile analistilor intervievati de Reuters care mizau pe o crestere de 4%.
Datele i-ar putea convinge pe oficialii Bancii Centrale Europene sa anunte o noua runda de imprumuturi ieftine catre institutiile financiare (TLTRO - operatiuni de furnizare de lichiditati pe termen lung) - unul dintre cele mai importante instrumente folosite in trecut pentru stimularea zonei euro.
Incetinirea cresterii economiei zonei euro, alaturi de incertitudinile legate de Brexit, si tensiunile comerciale globale au alimentat speculatiile privind noi masuri de stimulare ce ar urma sa fie anuntate de BCE in urmatoarele luni.
Speculatiile s-au accentuat dupa ce Benoit Coeure, membru al Consiliului guvernatorilor BCE, a afirmat luna aceasta ca o noua runda de imprumuturi pe termen lung catre... mai mult
Miercuri, 27 Februarie 2019, ora 13:22
Economia globala pare a fi sustinuta artificial, nivelul injectiilor monetare in economiile din diferite regiuni ale globului ajungand in acest moment la 200 de miliarde de dolari pe luna.
Nivelul stimulilor monetari introdusi pe pietele dezvoltate este mai mare decat cel intalnit in 2009, in perioada de inceput a crizei financiare globale, si, cu toate acestea, economia globala pare atinsa de anemie, fapt ce ridica destule semne de intrebare asupra acestei politici monetare, remarca revista Quartz.
O rutina periculoasa
Instrumentul care ar fi trebuit sa sprijine economiile afectate de criza din 2008 pare sa se fi transformat intr-o unealta prea des folosita, in contextul in care dobanzile de referinta evolueaza aproape de 0% sau chiar in teritoriul negativ, iar redresarea economica nu se face inca simtita.
Pentru Alberto Gallo, reprezentantul Algebris Investments, situatia de acum se aseamana cu "un program de relaxare cantitativa derulat la infinit" care va mentine o crestere economica redusa, dobanzi de referinta scazute si politici ale bancilor centrale ce nu rezolva nimic.
"Nu vor spune niciodata ca au ramas fara munitie, dar reprezentantii bancilor centrale incep deja sa semene cu un imparat in pielea goala", a comentat Gallo intr-un editorial pentru World Economic Forum.
Criticile la adresa acestor politici monetare neconventionale, despre care multi spun ca ar creste gradul de inegalitate sociala, se intetesc, chiar daca sunt destule voci care... mai mult
Miercuri, 10 August 2016, ora 17:38
3 decembrie este data la care ochii investitorilor sunt atintiti asupra Bancii Centrale Europene, institutia putand anunta o serie de noi stimuli injectati in economia zonei euro.
Presedintele BCE, Mario Draghi, este asteptat sa recurga la masuri complementare in politica monetara curenta, dupa ce Eurostat a facut publice datele privind inflatia din zona euro pe luna noiembrie, cifrele situandu-se sub nivelul asteptat de oficiali, relateaza International Business Times.
Cai diferite
O extindere a programului de relaxare cantitativa ar evidentia diferentele existente intre politica monetara a BCE fata de situatia din Statele Unite, unde Rezerva Federala este asteptata sa recurga curand la o crestere a dobanzii de referinta.
In ultimele saptamani, aceasta abordare diferita, dublata de comentariile usor nesigure ale lui Mario Draghi, a dus la o scadere semnificativa a monedei europene, pana la minimul ultimelor 7 luni, de 1,0566 USD/euro.
"Nu se intrevede un consens in piata pe ceea ce Mario Draghi ar trebui sa anunte in acest moment", remarca Carsten Brzeski, economist sef al ING.
BCE are la dispozitie doua cai prin care poate injecta capital in economia din zona euro.
Poate recurge la extinderea programului de reaxare cantitativa de 1 100 miliarde euro, programat sa se deruleze pana in septembrie anul viitor, ori poate sa reduca dobanda la depozitele bancare, situata in prezent la -0,2%.
Un euro mai slab
Previziunile mai multor analisti pornesc de... mai mult
Joi, 03 Decembrie 2015, ora 10:54
Analizand cele mai recente date asupra evolutiei economice din zona euro, cunoscutul economist Nouriel Roubini considera ca aceasta a pornit pe calea revigorarii, dar continuarea depinde de modul cum va fi condusa redresarea economiei, cum abordam obstacolele ivite si cum poate fi ea sustinuta in continuare.
Cauzele care au influentat negativ economia europeana sunt evidente. Anul trecut, zona euro era aproape de a-si dubla recesiunea. Dar, cand a constatat ca intra in deflatie tehnica, BCE a apasat pe tragaci, declansand relaxarea cantitativa, inclusiv prin achizitii de obligatiuni suverane - scrie Roubini intr-un articol publicat de Project Syndicate.
Impactul financiar a fost imediat: odata cu relaxarea monetara, euro a scazut rapid, randamentele obligatiunilor de asemenea, iar pietele bursiere au inceput sa cumpere insistent. In plus, a intervenit scaderea brusca a preturilor la petrol. Toti acesti factori au stimulat cresterea economica.
Sunt indicii pentru un oarecare ...citeste mai departe despre "Nouriel Roubini: Zona euro da semne ca reinvie, dar totul depinde de nemti" pe Ziare.com mai mult
Joi, 02 Aprilie 2015, ora 09:15
Slaba redresare economica din zona euro din 2014 a dus la al treilea an consecutiv de scadere a creditarii companiilor, la stagnarea creditului de consum si la continuarea unor rate ale dobanzilor relativ mici.
Dar 2015 pare sa fie un moment de cotitura, se arata in raportul EY, Eurozone Outlook for Financial Services (EOFS).
In 2015, creditarea pentru companii va creste pentru prima data in ultimii patru ani, iar creditul ipotecar va atinge un maxim istoric in zona euro.
Asiguratorii continua sa se confrunte cu rate scazute ale dobanzilor, insa vor beneficia de o crestere a cererii pe masura ce economia prinde avant, iar activele in administrare (AUM) cunosc deja o crestere accelerata.
Cu toate acestea, desi QE stimuleaza revenirea economica pe termen scurt, de care este atat de multa nevoie, iar bancile din regiune sunt pregatite sa sprijine aceasta crestere, efectele QE asupra industriei financiare nu vor fi toate pozitive.
Andy Baldwin, EY Financial Services Leader pentru regiunea EMEA, este de parere ca programul de relaxare cantitativa ridica niste dificultati privind economisirea pe termen lung.
"A fost nevoie de sase ani pentru crearea conditiilor care sa permita relansarea cresterii in zona euro, iar acum au fost actionate toate parghiile de stimulare a cererii care puteau fi actionate, in plus a aparut si un stimulent suplimentar prin preturile mai mici la energie.
Prin urmare, daca nu vom asista la cresteri in 2015 si 2016, va trebui sa... mai mult
Marti, 31 Martie 2015, ora 11:21
Dincolo de toata agitatia starnita de lansarea programului de relaxare cantitativa al Bancii Centrale Europene, oficialii din zona euro par sa ignore cu desavarsire un eveniment alarmant petrecut de curand in Japonia, alta tara adepta a acestei politici monetare neconventionale: scaderea salariilor.
Salariile japonezilor au scazut din nou in luna ianuarie, veniturile acestora ajustate in functie de inflatie fiind acum cu 7,5% mai mici decat erau in 2008, inainte de declansarea crizei globale.
Jumatate din procesul de devalorizare s-a petrecut pe fondul relaxarii cantitative initiate de Banca Japoniei, iar acest lucru ar trebui sa constituie un semnal de alarma pentru liderii europeni, arata Wall Street Journal.
Conditii asemanatoare
Peisajul economic din Japonia anului 2013 si cel actual din zona euro seamana destul de mult incat sa ne permita sa vorbim de un scenariu copiat aproape la indigo.
Japonia se afla in deflatie, un fenomen care ameninta serios intreg continentul european in acest moment.
Japonezii s-au alarmat in momentul in care yenul s-a apreciat pana la pragul de 77 de unitati in raport cu dolarul, iar presedintele BCE Mario Draghi a precizat inca din martie 2014, ca un curs de 1,38 dolari/euro "implica o restrangere a conditiilor monetare, cu un impact negativ asupra inflatiei si ca o potentiala amenintare asupra revigorarii economice in zona".
Atat Banca Japoniei cat si BCE au mizat pe relaxarea cantitativa si deprecierea monedelor in... mai mult
Marti, 17 Martie 2015, ora 15:09
2Decizia Bancii Centrale Europene de a reduce dobanda de referinta la nivelul record de 0,25% nu i-a afectat pe cei care economisesc, a declarat luni Benoit Coeure, membru in consiliul director al BCE, intr-un comentariu pentru publicatia germana "Handelsblatt", transmite Reuters.
Ratele scazute ale dobanzilor pentru persoanele care economisesc au fost rezultatul recentei recesiuni cu care s-a confruntat zona euro si a pietei financiare fragmentate din regiune, a explicat oficialul BCE.
"Ratele mai ridicate ale dobanzilor ar fi exacerbat recesiunea, ar fi intarziat redresarea si ar fi contribuit la riscurile deflationiste. Prin urmare, ratele mai ridicate i-ar fi afectat pe cei care fac economii", a afirmat Benoit Coeure.
Banca Central Europeana (BCE) a suprins saptamana trecuta pietele financiare, reducand cu un sfert de punct dobanda de politica monetara, pana la nivelul record de 0,25%, dupa ce scaderea inflatiei la cel mai redus nivel din ultimii patru ani a pus in pericol sarcina sa de a mentine stabilitatea preturilor.
Rata inflatiei in zona euro a coborat in luna octombrie 2013 pana la nivelul de 0,7%, cea mai scazuta valoare inregistrata in ultimii patru ani, in conditiile in care BCE vrea sa mentina cresterea preturilor la un nivel de 2%.
Tot joi, BCE a decis sa mentina nemodificata rata dobanzii la facilitatea de depozit la nivelul de zero procente, in schimb a coborat dobanda la facilitatea de creditare marginala la 0,75% de la de 1,00%. mai mult
Luni, 11 Noiembrie 2013, ora 12:22
Banca Centrala Europeana (BCE) a decis, joi, sa pastreze nemodificata dobanda de referinta la nivelul record de 0,5%, informeaza AP.
Decizia consiliului guvernatorilor BCE de a pastra nemodificat costul creditelor in zona euro nu constituie o surpriza pentru economisti, care nu se asteptau la noi masuri exceptionale anticriza.
Chiar daca dobanda in zona euro este la cel mai scazut nivel din istorie, BCE practica in continuare cea mai mare dobanda din randul marilor banci centrale.
BCE a apreciat ca redresarea lenta a zonei euro nu are nevoie de noi masuri de stimulare. In trimestrul doi din 2013, economia zonei euro a iesit din recesiune, inregistrand o crestere de 0,3% comparativ cu precedentele trei luni.
Luna trecuta, un membru al Consiliului guvernatorilor de la Banca Central Europeana a declarat ca in prezent nu vede motive pentru o reducere a dobanzii de referinta, in timp ce ministrul german de Finante sustine ca BCE va majora costul creditului dupa ce situatia economica se va imbunatati.
"Suntem intr-o perspectiva pe termen mediu, insa din punctul meu de vedere nu vad multe argumente in prezent pentru o reducere de dobanda", a declarat guvernatorul Bancii Nationale a Austriei, Ewald Nowotny, care face parte si din Consiliul guvernatorilor BCE. Intrebat daca economia europeana si-a revenit, Nowotny a raspuns "cred ca da, deoarece avem mai multe stiri bune. Este o revenire slaba, dar o revenire".
In schimb. ministrul german de Finante, Wolfgang... mai mult
Joi, 05 Septembrie 2013, ora 15:46
Banca Central Europeana ar trebui sa reduca ratele dobanzilor si sa lanseze o noua runda de masuri monetare neconventionale pentru a sprijini cresterea economiei zonei euro, care inca este afectata de reducerea cheltuielilor, se arata intr-un raport al Fondului Monetar International dedicat celor 17 state care folosesc euro.
Desi joi compania britanica de analize financiare Markit Economics a publicat rezultatele unui studiu care arata ca activitatea in industria prelucratoare din zona euro a revenit pe crestere in iulie, pentru prima data in ultimele 18 luni, un nou semnal care arata ca economia incepe sa se redreseze dupa recesiune, FMI nu se asteapta la o redresare a regiunii pana in 2014, transmite Reuters.
Eforturile de intarire a finantelor publice ar putea reduce cresterea cu pana la 1,25 puncte procentuale in 2013, avertizeaza FMI, care isi mentine estimarea ca zona euro va ramane in recesiune pentru al doilea an consecutiv, inregistrand anul acesta un declin de 0,6%, si va reveni pe crestere in 2014, cu un avans de 0,9%.
Din cauza riscului stagnarii zonei euro si a presiunilor inflationiste slabe, BCE ar trebui sa sprijine cresterea prin masuri de reducere a fragmentarii pietelor financiare - o metafora utilizata pentru a atrage atentia ratelor dobanzilor diferite pentru companiile din nordul si din sudul zonei euro.
"Masuri suplimentare de relaxare a politicii monetare ar trebui sa ajute la eliminarea acestei fragmentari. BCE trebuie sa asigure... mai mult
Vineri, 26 Iulie 2013, ora 11:10