Steven van Groningen demisioneaza din functiile detinute in cadrul Comitetului Reprezentantilor si in Comitetele Consultative ale Fondului Proprietatea (FP), decizia urmand sa intre in vigoare incepand cu data de 13 noiembrie 2020, a anuntat, joi, Templeton International Services SARL, in calitate de administrator de fond de investitii alternative si administrator unic al FP, intr-un comunicat de presa.
Potrivit sursei citate, numirea unui nou membru al Comitetului va fi pe ordinea de zi a urmatoarei Adunari Generale a Actionarilor Fondului.
"Decizia domnului van Groningen vine in urma dorintei acestuia de a respecta standardele stricte de guvernanta corporativa ale Bursei de Valori de la Londra, unde Fondul Proprietatea este listat secundar, care prevad ca membrii Consiliilor de Administratie din companiile listate nu mai pot fi considerati independenti dupa o activitate de noua ani in pozitia respectiva.
Avand in vedere faptul ca trei dintre membrii Comitetului vor fi detinut aceasta functie pe o perioada de noua ani in 2021 si pentru a evita schimbari semnificative in componenta Comitetului intr-un timp scurt, domnul van Groningen a luat aceasta decizie, avand in vedere interesele Fondului Proprietatea", se mentioneaza in comunicatul citat.
Lansat in decembrie 2005, Fondul Proprietatea ("Fondul") a fost creat pentru despagubirea cetatenilor romani ale caror proprietati au fost confiscate de fostul regim comunist.
In urma licitatiei internationale anuntate... mai mult
Joi, 24 Septembrie 2020, ora 14:44
CEO al Raiffeisen Bank Romania, Steven van Groningen, acuzat de Liviu Dragnea ca a protestat in Piata Victoriei, desi este "strain", isi explica gestul si decizia de a iesi in strada intr-un lung mesaj postat pe o retea de socializare.
"Martea trecuta, seara, ma suna unul dintre copiii mei. "Tata! Ai auzit?" Si imi povesteste despre ordonante. "Mergem in piata! Veniti si voi?"
Era tarziu si am lasat copiii sa se duca singuri.
Miercuri am inteles mai bine despre ce este vorba. Aveam 30 de musafiri acasa, dintre care multi s-au grabit sa ajunga in piata. Era tarziu cand am ajuns si noi, iar in partea opusa a pietei erau deja incidente pe care fortele de ordine incercau sa le aplaneze. Asa ca nu am stat mult. Totusi am ramas impresionat de ce am vazut si ne-am dus in continuare in fiecare seara, cu familia.
Prezenta mea acolo este o decizie personala.
Inainte de a fi presedinte de banca, sunt tata si imi pasa de viitorul copiilor mei si al tarii in care locuiesc.
Nu cred ca din acest punct de vedere exista vreo diferenta fata de cei cu care m-am intalnit acolo - clienti, prieteni, parteneri de afaceri, antreprenori, sportivi, inca o campioana olimpica, angajati.
La fel ca in cazul lor, dorinta mea pentru un viitor mai bun pentru copiii mei, intr-o Romania mai prospera, este total legitima.
Inteleg ca faptul ca imi pasa de ceea ce se intampla in Romania, tara unde am locuit 20 de ani si care pentru mine este acasa, ii deranjeaza pe unii.
Am vazut... mai mult
Luni, 06 Februarie 2017, ora 18:18
Steven van Groningen, CEO Raiffeisen Bank, a primit, luni seara, pentru a doua oara consecutiv, titlul de "Cel mai admirat CEO din Romania", la Gala "CEO Awards", organizata de revista Business Magazin.
La Gala "CEO Awards", aflata la cea de-a treia editie, au fost premiati zece dintre cei mai admirati manageri din Romania, care au castigat, prin actiunile si profesionalismul aratat, admiratia si respectul celorlalti.
Severina Pascu - UPC, Violeta Ciurel - AXA Asigurari, Vasile Iuga - PwC, Dragos Petrescu - City Grill, Ali Ergun Ergen - TBE Solutions, Xavier Piesvaux - Mega Image, Frank Hajdnijak - E.ON Romania, Liviu Popescu - Fratelli, Constantin Boromiz - Boromir au fost cei noua manageri premiati de revista Business Magazin, marele premiu si titlul de "Cel mai admirat CEO din Romania" revenind pentru al doilea an consecutiv lui Steven van Groningen, CEO Raiffeisen Bank.
Cei zece premianti fac parte din catalogul din 2013 intitulat "100 cei mai admirati CEO din Romania", editat de revista Business Magazin. mai mult
Marti, 29 Octombrie 2013, ora 08:21
In strainatate concursurile de triatlon Ironman (ciclism, maraton si inot) se bucura de un mare succes, adunand la start mii de participanti. In Romania exista un singur asfel de concurs, la Oradea. Afacerea inca nu aduce profit, desi concursul este la a patra editie, insa organizatorii nu dezarmeaza si promit noi investitii.
Ironman unul dintre cele mai dure sporturi din lume, presupune o pregatire fizica extrem de bine pusa la punct, un efort de vointa aproape supraomenesc, dar si bani multi.
Un concurs de triatlon Ironman inseamna inot 3.800 metri, ciclism 180 km si alergare 42,2 km. In Romania, acest sport este practicat de o mana de oameni, motiv pentru care sponsorii nu prea exista.
Singurul concurs de Ironman din Romania, organizat la Oradea de catre Asociatia Clubul Sportiv Xterra Sport Bihor, va ajunge anul acesta, in data de 22 iunie, la a patra editie.
Szokolszky Istvan, cel care organizeaza Ironman Oradea de trei ani, spune ca investeste in acest concurs din pasiune, pentru ca inca nu genereaza venituri.
"Bugetul real pentru acest an se ridica la 17.000 euro. Acesta presupune premii in bani, medalii, tricouri tehnice, costuri organizatorice , servicii platite catre Salvamont si Salvare , rastele de biciclete etc", spune el.
Organizarea implica o echipa de peste 50 de persoane
"La primele trei editii am iesit eu personal cu un minus de 3500 euro, dar sper ca pe acesta sa-l scot macar la 0", spune Szokolszky Istvan.
"Sustin... mai mult
Joi, 16 Mai 2013, ora 17:40
Directorul general executiv al OMV Petrom, Mariana Gheorghe, se situeaza pe primul loc in topul celor mai mediatizati directori generali executivi in perioada ianuarie - martie 2013, urmata de bancherii Radu Ghetea si Steven van Groningen, potrivit unei cercetari realizate de MediaTrust.
Cota prezentei fiecarui CEO in top este de 16% pentru Mariana Gheorghe, 13% pentru Radu Ghetea si de 10% pentru Steven van Groningen.
Mariana Gheorghe se afla pe primul loc in topul celor mai mediatizati CEO cu 58 de aparitii in publicatiile monitorizate de MediaTrust. Articolele in care aceasta a fost citata au avut ca subiect situatia incerta a Arpechim, precum si profitul record inregistrat de Petrom in 2012. Mediatizarea Marianei Gheorghe s-a datorat si nominalizarii acesteia in cadrul premiilor Business Review.
Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor si presedinte al CEC Bank, Radu Ghetea, a avut 47 de mentiuni, in articole ce au avut ca subiect sistemul bancar din Romania, cresterea finantarilor CEC Bank. De asemenea, Radu Ghetea a fost nominalizat 'Bancherul Anului 2012' de catre revista Piata Financiara.
Presedintele Consiliului Investitorilor Straini si al Raiffeisen Romania, Steven van Groningen, este mentionat in 39 de articole cu privire la activitatea bancii pe care o conduce, precum si achizitionarea portofoliului de retail al Citi Romania, dar si despre situatia sectorului bancar.
A crescut numarul aparitiilor in media caracterizate printr-un ton... mai mult
Vineri, 05 Aprilie 2013, ora 14:46
Pe piata de retail bancar din Romania este loc numai pentru patru, cinci mari banci si nu m-as mira ca in prezent sa fie de vanzare in jur de cinci banci in Romania, a declarat Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank.
"Se va incerca vanzarea portofoliului sau vanzarea unor active", a spus in cadrul ZF Live Steven van Groningen, referindu-se la masurile pe care le vor lua bancile aflate in dificultate.
Principala problema pe care o au bancile din Romania in acest moment, potrivit lui van Groningen, este lipsa de increderii a consumatorilor, fie ca este vorba de cei finali, fie ca este vorba de segmentul corporate.
"Lipseste increderea consumatorului. Cine nu are incredere nu consuma. Cine nu are incredere nu ia un credit sa cumpere un apartament. Avem o imagine in oglinda cu ce s-a intamplat inainte de 2008. Pentru firme e acelasi lucru. Daca esti intr-un mediu incert si impredictibil atunci nu te grabesti sa investesti", a spus seful Raiffeisen.
Austriacul a spus ca piata bancara din Romania nu inseamna un volum cat mai ridicat al creditelor, ci cat mai putine credite neperformante.
Raiffeisen Bank a inregistrat in primele noua luni un profit net de 72 de milioane de euro, in crestere cu 20,4% fata de perioada similara a anului trecut, devenind cea mai profitabila banca din Romania.
"Este ceva care vine din trecut, rezultatele se explica din deciziile luate acum 3-4 ani", a spus van Groningen referindu-se la faptul ca profitul bancii Raiffeisen... mai mult
Joi, 06 Decembrie 2012, ora 11:36
Presedintele Consiliului Investitorilor Straini (CIS), Steven van Groningen, a declarat, marti, ca uneori, se intreaba daca Romania vrea cu adevarat crestere economica si investitii straine, care ar ajuta la recuperarea decalajelor fata de celelalte state din UE.
"Este foarte greu sa ai crestere economica fara bani, fara investitori. Romania are nevoie de crestere economica pentru a recupera decalajele fata de celelalte state din UE? Uneori ma intreb daca asta vrem, crestere economica si investitii straine", a spus van Groningen, la o intalnire cu oamenii de afaceri britanici.
El a aratat ca toate partidele politice trebuie sa inteleaga ca este nevoie de angajamente clare pentru a "debloca" potentialul Romaniei.
"Se vorbeste foarte mult de potentialul Romaniei, dar lucrurile trebuie schimbate fundamental pentru a debloca acest potential. Asteptam de la guvern sa fie un mai bun administrator, sa colecteze taxele mai bine, sa plateasca toata lumea taxele si la timp, sa fie un bun project manager, astfel incat nu doar sa inceapa proiecte, ci si sa le termine, sa fie transparent", a adaugat van Groningen.
Reprezentantul investitorilor a mentionat ca va avea marti intalniri atat cu premierul Victor Ponta cat si cu Adriean Videanu si Vasile Blaga (ARD), pentru a discuta aceste aspecte.
El a reiterat necesitatea de avea un mediu predictibil pentru a atrage investitori.
"Romania nu exceleaza la capitolul predictibilitate, legile se adopta mai ales prin ordonante... mai mult
Marti, 27 Noiembrie 2012, ora 11:16
Investitorii straini vor o mai mare predictibilitate a mediului economic in Romania, stabilitate legislativa, iar Guvernul sa fie un administrator eficient, a aratat, marti, presedintele Consiliului Investitorilor Straini, Steven van Groningen.
"Ce asteptam de la noul Guvern este sa vedem o mai mare predictibilitate a mediului economic. Sa fie un bun administrator. Sa rezolve problema taxelor, sa colecteze eficient. Sa fie transparent, sa existe o prioritizare a proiectelor si sa finalizeze proiectele pe care le-a inceput. Vrem sa vedem un mai bun proces de consultari cu toate partile. Vedem ca legile sunt modificate prin ordonante de urgenta. Este necesara o mai mare stabilitate legislativa si a celor cu care purtam dialogul. Acestia se schimba prea des", a declarat Steven van Groningen.
Presedintele CIS a spus ca este necesar un dialog constant cu Guvernul.
"Mesajul nostru este predictibilitate, prioritizare si buna administrare", a subliniat van Groningen.
Camera de Comert Britanico Romana si Consiliul Investitorilor Straini in Romania a organizat marti o intalnire in care presedintele Consiliului Investitorilor Straini, Steven van Groningen, a vorbit despre situatia Romaniei din 2012 si previziunile pentru 2013. mai mult
Marti, 27 Noiembrie 2012, ora 10:13
Anul acesta nu vor avea loc schimbari semnificative ale cotelor de piata ale bancilor, a declarat presedintele Raiffeisen Bank, Steven van Groningen.
"Este greu de spus. Fiecare banca are propriile calcule si strategii, iar unele platesc pentru un comportament din trecut si nu au de ales si trebuie sa atraga depozitele la un pret foarte mare".
"Schimbarea semnificativa poate sa aiba loc sau cand e vorba de o crestere foarte mare de piata si unii se misca, iar altii nu se misca deloc, sau intr-o situatie in care preiau de la alte banci. Nu vad nici unul, nici celalalt scenariu", a spus Steven van Groningen.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat marti ca pentru acest an estimeaza o schimbare in clasamentul bancilor din Romania, precum si "mari transformari" in bilanturile acestora.
"Vom vedea consecinte mari, probabil spre sfarsitul anului, cand datele finale vor apare, in ceea ce priveste cota de piata, in strategia de creditare a fiecarei banci. Personal, vad anul 2012 ca un an al unor mari transformari in bilanturile bancilor, in clasamentele pe care le vor avea bancile".
"Tot aud ca politica monetara se transmite greu. Se transmite cum se transmite orice politica monetara, cu o anumita intarziere. Nu spun ca, din motive in mare parte obiective, bancile au avut si un alt comportament. Printre motivele obiective se numara dependenta foarte mare de capital de la bancile mama", a mentionat Isarescu.
Guvernatorul BNR a mai spus ca le-a sugerat... mai mult
Miercuri, 08 Februarie 2012, ora 19:39