Compania Sterling Resources, inregistrata in Canada, vrea sa vanda pana la jumatate din participatiile pe care le detine la trei perimetre petroliere din Marea Neagra.
"Avand in vedere marimea, complexitatea, riscul si capitalul necesar pentru a dezvolta aceste perimetre offshore, este prudent din partea Sterling sa-si reduca participatiile la aceste perimetre pana la, probabil, aproximativ jumatate din nivelurile actuale", a declarat vicepresedintele pentru Romania al Sterling Resources, Mark Beacom.
Perimtrele la care Sterling intentioneaza sa vanda participatii sunt Midia si Pelican (la care detine 65%), respectiv Luceafarul (unde are 50%).
Compania si-a anuntat in luna noiembrie a anului trecut intentia de a vinde unele participatii, fara sa ofere detalii.
"Cu toate acestea, Sterling isi mentine angajamentul de a desfasura activitati de foraj si de dezvoltare pe aceste perimetre la un nivel de participare mai redus", a spus Beacom.
Compania canadiana a incheiat in 2012 un acord cu ExxonMobil Exploration and Production Romania si OMV Petrom pentru vanzarea unei participatii de 65% la un segment al perimetrului 15 Midia din Marea Neagra.
Sterling Resources mai are operatiuni in Marea Britanie, Franta si Olanda si este listata la bursa de la Toronto.
Compania a inregistrat in primele noua luni din 2012 o pierdere de 24,4 milioane de dolari, de la 24,7 milioane dolari in aceeasi perioada a anului 2012. mai mult
Vineri, 10 Ianuarie 2014, ora 16:07
Sterling Resources a descoperit gaze in urma forajului primei sonde de explorare, Eugenia-1, din Perimetrul Pelican, platoul continental romanesc al Marii Negre.
Sonda a fost sapata pana la o adancime totala de 2.276 metri pe traiect, respectiv de 2.248 metri de la nivelul marii pe verticala. Analiza preliminara a investigatiilor geofizice indica prezenta gazelor intr-o portiune totala de 22 de metri in gresii din Cretacicul superior, in principal in doua intervale.
Porozitatea medie variaza intre 10 si 20% iar saturatiile medii de gaze sunt cuprinse intre 55 si 62%. Formatiunile de gresii sunt localizate in intervalul 1.938-2.038 metri pe traiect. Datele de presiune ale formatiunii si probele de gaze colectate prin instrumentele de carotaj in gaura libera confirma prezenta gazelor in aceste intervale. Analize mai detaliate asupra carotajelor si datelor de presiune se afla in lucru.
"Ne-am atins astfel obiectivele afirmate cu mult in urma de a relua operatiunile in Romania iar in continuare intentionam sa analizam aceste rezultate in vederea planificarii unui program de lucrari ambitios in ambele perimetre in urmatorii doi ani", a declarat presedintele Sterling, Mike Azancot.
In plus fata de aceste gresii din Cretacicul Superior, o alta zona de interes cu o grosime de 20 de metri se evidentiaza intr-o sectiune de calcare Eocene de la 1.900 la 1.938 de metri. Intervalul a prezentat indicatii de gaze in timpul forajului dar incercarile de a recolta date de... mai mult
Vineri, 14 Decembrie 2012, ora 17:16
Compania canadiana de petrol si gaze Sterling Resources a anuntat ca va incepe in septembrie forajul cu sonda de exploatare Ioana din Perimetru Midia, iar in trimestrul patru cu sonda Eugenia, aflata in Perietrul Pelican.
Totodata, compania canadiana s-a declarat multumita de angajamentul Romaniei de a liberaliza sectorul de gaz, asa cum se prevede in scrisoarea de anagajament cu Fondul International Monetar, se precizeaza intr-un comunicat legat de planurile Sterling.
Astfel, scrisoarea arata ca liberalizarea va incepe de la finele acestui an pentru a ajunge la media preturilor europene pana la finele lui 2014. Pentru consumatorii industriali va exista in continuare o diferenta importanta intre pretul european si cel de importuri. Finele lui 2018 este data prevazuta pentru cei casnici.
"Deoarece sectorul industrial reprezinta 70-75% din piata, acest calendar este unul pozitiv pentru dezvoltarile de gaz Ana si Doina, care sunt estimate sa devina operationale in 2015/2016, la fel ca pentru valoarea suprafetelor de exploatare extinse", sustine compania. mai mult
Sambata, 14 Iulie 2012, ora 13:53
Compania canadiana Sterling Resources a anuntat joi ca va continua discutiile cu autoritatile romane in vederea obtinerii aprobarii rapide a transferului unor cote de participare catre partenerii sai, precum si a extinderii termenelor contractuale existente. "Sterling Resources Ltd. anunta ca, incepand cu 11 octombrie 2011, Guvernul Romaniei a amendat acele dispozitii din legea privind autorizarea lucrarilor de constructii, referitoare la lucrarile marine, ce reprezentau un impediment in desfasurarea operatiunilor siin legatura cu care Sterling a declarat pe 28 aprilie 2011 Forta Majora pentru perimetrele sale Midia si Pelican din Marea Neagra.
Aceasta actiune din partea Guvernului Romaniei este binevenita deoareceinlatura un obstacol major pentru activitatile offshore ale tuturor operatorilor din Marea Neagra", se arataintr-un comunicat al Sterling.Totusi, spun oficialii companiei, prin ea insasi, actiunea in cauza nu rezolva toate problemele prezentate in notificarea privind existenta unui diferend, pe care Sterling a inaintat-o pe data de 20 iunie 2011."In loc de a recurge la arbitraj, Sterling continua negocierile cu autoritatile romanein vederea obtinerii aprobarii rapide a transferului unor cote de participare catre partenerii sai si a extinderii termenelor contractuale cu perioda de timp ce a fost pierduta ca urmare a blocajelor intervenitein desfasurarea operatiunilor de explorare si dezvoltare", se mai arata in comunicat.Reprezentantii companiei canadiene... mai mult
Joi, 13 Octombrie 2011, ora 16:10
Sterling Resources Ltd. a retras cererea inaintat? in luna mai Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM) privind transferul catre Melrose Resources BV a unei cote de participare de 32,5% la Perimetrele Pelican si Midia detinute de Sterling in zona offshore din Romania, informeaza NewsIn. "Sterling Resources Ltd. anunt? c?, urmare a incet?rii acordului cu Melrose Resources BV, compania a retras cererea inaintat? Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM) in data de 22 mai 2009 cu privire la transferul catre Melrose Resources BV a unei cote de participare de 32,5% la Perimetrele Pelican si Midia detinute de Sterling in zona offshore din Romania", potrivit unui comunicat emis luni de Sterling.
Data intrarii in vigoare a notificarii adresate ANRM, agentia de reglementare responsabil?, in numele Guvernului Romaniei, de administrarea resurselor minerale, este 1 noiembrie 2010.
"Imposibilitatea obtinerii aprob?rii transferului a impiedicat continuarea operatiunilor privind descoperirile Ana si Doina, precum si efectuarea altor activitati de explorare si evaluare in Perimetrele in cauza.
Sterling in momentul de fata are in vedere s? continue in mod activ desf?surarea operatiunilor off-shore, de comun acord cu celelalte companii in legatura cu care au fost inaintate cereri de transfer, respectiv PetroVentures Europe BV si Gas Plus International BV", se mai arata in comunicat. mai mult
Luni, 01 Noiembrie 2010, ora 14:35
Stephen Birrell, vicepresedinte Sterling Resources Ltd. a declarat pentru NewsIn ca, in acest moment, nu exista niciun motiv care sa determine participarea Romgaz in acordul petrolier din Marea Neagra si ca Sterling nu poarta niciun fel de discutii cu ANRM referitor la includerea Romgaz in licenta, informeaza NewsIn."Sterling are deja parteneri in acest proiect, respectiv Melrose Resources (32,5%), Gas Plus International (15%) si Petro Ventures Europe (20%).
Aceste parteneriate au fost trimise spre aprobare la Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM).
Ca atare, dupa aprobarea finala din partea ANRM, Sterling Resources va detine o participatie de 32,5 %.
In acest moment, dispunem de toate resursele si expertiza necesare derularii acestui proiect si nu cautam alti parteneri in licenta", a declarat Agentiei NewsIn Stephen Birrell.
Cu toate acestea, vicepresedintele Sterling, Stephen Birrell, declara la 28 aprilie 2009, in cadrul audierilor Comisiei pentru Industrii si Servicii din Camera Deputatilor, ca Sterling Resources este de acord sa se asocieze cu producatorul de gaze Romgaz, daca acesta din urma este interesat.
"Pentru viitor, daca Romgaz este interesata, suntem bucurosi sa discutam despre un parteneriat, deoarece este al doilea producator de gaze din Romania", a spus Birrell la acea data.
Totusi, Birrell precizeaza acum ca actuala structura nu exclude posibilitatea ca firmele interesate de o posibila colaborare si care considera ca ar putea avea o contributie... mai mult
Miercuri, 04 Noiembrie 2009, ora 14:14
Rezilierea contractului de exploatare a unor de hidrocarburi din Marea Neagra incheiat cu compania Sterling Resources este decizia corecta, iar Romgaz ar putea reprezenta statul in acest acord, a declarat, joi, la Medias, ministrul Economiei, Adriean Videanu, intr-o conferinta de presa."Mie mi s-a parut cel putin ciudat emiterea unei ordonante de urgenta care modifica doua legi organice, a petrolului si minelor. Cred ca s-a luat decizia corecta (de reziliere a contractului, n.r.)", sustine Videanu.
Presedintele Comisiei pentru Industrii si Servicii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu, a afirmat ca suspiciunile in privinta acestui acord s-au confirmat, compania canadiana neavand bonitate financiara si nici autorizatii pentru derularea acestui acord.
"Contractul cu Sterling a fost modificat ilegal prin OUG 11 din 2007", a spus Iancu.
Comisia prezidata de Iancu va avea, martea viitoare, noi audieri ale oficialilor Sterling.
Iancu a adaugat ca statul nu poate rezilia unilateral acordul cu Sterling, din cauza prevederilor din OUG 11 din 2007, dar va fi anulata aceasta ordonanta de urgenta, iar in contract, din partea statului, va fi inclus producatorul de gaze Romgaz, in locul Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, astfel incat statul sa aiba un beneficiu de 45% din productia de hidrocarburi, conform prevederilor din contractul initial din 1992.
In cazul Petrom, care detine, de asemenea, drepturi de exploatare in Marea Neagra, statul primeste 41% din productie,... mai mult
Joi, 23 Aprilie 2009, ora 12:54
Compania canadiana de petrol si gaze Sterling Resources are un actionar comun cu firma Gabriel Resources, tot din Canada, care vrea sa dezvolte proiectul de exploatare a aurului la Rosia Montana.Fondul canadian de investitii Sprott Asset Management are participatii atat la Sterling Resources, cat si la Gabriel Resources, informeaza Mediafax. Sprott Asset Management detine 23,6% din actiunile Sterling Resources, iar Trapeze Capital are o participatie de 14,9% din capitalul companiei, potrivit datelor Sterling. Gabriel Resources intentioneaza sa exploateze aur si argint, prin firma Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), timp de aproape 20 de ani zona de la Rosia Montana, sustinand ca ar putea extrage cateva mii de tone. in luna decembrie a anului trecut, inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a anulat certificatul de descarcare arheologica acordat RMGC in 2004. Totodata, Sprott Asset Management are actiuni si la Carpathian Gold, care are ca obiect de activitate extragerea aurului, si are concesiuni in Romania si Ungaria. Concesiunea din Romania este situata in Muntii Apuseni, la circa 20 de kilometri de Rosia Montana. Compania Sterling Resources a intrat in atentie dupa ce au aparut suspiciuni prind contractul incheiat cu Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) privind explorarea a doua perimetre din Marea Neagra. Subiectul dezbaterii politice in privinta companiei Sterling este suspiciunea ca statul roman, prin ANRM, a cedat Sterling resursele de petrol si... mai mult
Joi, 12 Februarie 2009, ora 14:56
Fostul presedinte al Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM) a spus ieri ca acordul incheiat cu Sterling Resources nu are nimic dubios, iar faptul ca fost semnat de Tariceanu pe final de mandat este doar o coincidenta. "Acest contract nu are nimic dubios in el, iar faptul ca a fost semnat pe final de mandat de Calin Popescu Tariceanu a fost o pura coincidenta. Acreditarea ideii ca aceasta concesionare s-a facut prin inginerii legislative este cat se poate de falsa", a precizat Gabudenau.
Potrivit acestuia, procedura de licitatie a inceput in 1990, atunci cand Rompetrol, companie de stat la vremea aceea, a scos la licitatie 15 perimetre, iar in 1992, cand a fost atribuit contractul, Romania nu avea niciun conflict cu Ucraina.
"S-a spus in mod repetat ca statul roman ar fi concesionat un bun pe care nu-l detinea. Vreau sa precizez ca, la data semnarii contractului, adica in anul 1992, nu exista un litigiu intre Romania si Ucraina, acesta aparand abia in 1997", a mai spus fostul presedinte al ANRM.
Sterling Resources a precizat intr-un comunicat emis joi ca in cei 11 ani de activitate in Romania a respectat si a aplicat toate reglementarile prevazute de legislatia Romaniei si a UE si ca a facut investitii directe de circa 56 milioane dolari, in operatiuni de prospectiuni seismice si foraj.
Compania mentioneaza ca Acordul petrolier pentru perimetrele XIII Pelican si XV Midia a fost semnat la data de 6 august 1992, in baza Legii nr. 64/1992 privind acordarea unor... mai mult
Sambata, 07 Februarie 2009, ora 09:22