O fila Wikipedia a fost eliminata din anumite pagini de rezultate in cautarile Google, in conformitate cu noua legislatie europeana, care da dreptul oricui "de a fi uitat".
Este prima data cand o pagina a enciclopediei online Wikipedia este exclusa din rezultatele la cautare afisate de Google, noteaza BBC, fara insa a preciza despre ce pagina este vorba.
In timp ce mai multi avocati au salutat introducerea acestei legi a dreptului de a fi uitat, numeroase voci, printre care si fondatorul Wikipedia, Jimmy Wales, au criticat aceasta lege, acuzand ca incalca dreptul la libera exprimare si chiar ca ar fi vorba de cenzura.
"Acesta este un drum foarte ...citeste mai departe despre "Dreptul de a fi uitat de pe Internet: Pentru prima oara, Wikipedia este afectata" pe Ziare.com mai mult
Marti, 05 August 2014, ora 11:05
Decizia Curtii Europene de Justitie (CEJ) privind "Dreptul de a fi uitat" este "nefunctionala, lipsita de logica si gresita in principiu", potrivit unui raport al Comisiei pentru Afaceri Interne, Sanatate si Educatie din Camera Lorzilor (camera superioara a parlamentului britanic), relateaza miercuri The Guardian.
Raportul critica puternic decizia Curtii Europene de Justitie (CEJ), care a creat posibilitatea ca firme precum furnizorul de internet Google sa primeasca cereri de a sterge informatii depasite.
Comisia a argumentat ca nu numai decizia este problematica, ci si ca Directiva europeana 46/1995 pe care s-a bazat aceasta este depasita, si cere guvernului britanic sa continue lupta pentru a se asigura ca "reglementarea actualizata nu mai include nicio prevedere referitoare la 'dreptul de a fi uitat' al Comisiei sau 'dreptul de a sterge' al Parlamentului European".
"Este foarte clar ca nici Directiva din 1995, nici interpretarea CEJ nu reflecta progresele incredibile in domeniul tehnologiei de astazi, la 20 de ani de la elaborarea Directivei 46. Oricine are acces oriunde in lume la informatie printr-un simplu buton si aceasta include informatii personale detaliate despre oameni din toate tarile lumii", a afirmat presedintele comisiei, baroneasa Prashar.
Comisia a prezentat doua motive principale pentru care considera decizia 'nefunctionala'. Primul, potrivit baronesei Prashar, este faptul ca nu tine cont de efectul pe care decizia il va avea asupra... mai mult
Miercuri, 30 Iulie 2014, ora 12:55
Jimmy Wales, fondatorul enciclopediei participative online Wikipedia, avertizeaza ca Google nu ar trebui lasat "sa cenzureze istoria", in baza dreptului la uitare, precizand ca decizia recenta a Curtii Europene de Justitie (CEJ) in acest sens lasa loc la interpretari si este "confuza".
"Legea, asa cum este ea acum, este confuza. Avem aceasta regula a CEJ, care lasa loc la interpretari si este foarte greu de talmacit", a declarat Jimmy Wales, care a cofondat enciclopedia online gratuita Wikipedia in 2001.
"As spune ca cea mai mare problema pe care o avem este aceea ca legea pare sa indice faptul ca Google trebuie sa cenzureze linkuri care trimit la informatii care sunt in mod evident publice - linkuri la articole legal publicate, la stiri demne de incredere", a declarat Jimmy Wales, vineri, la BBC Radio 4.
Jimmy Wales a precizat ca nu poate vorbi din perspectiva Google, precizand ca este doar consilier extern al companiei. El a spus ca face recomandari generale reprezentantilor motorului de cautare si, totodata, face recomandari autoritatilor in privinta reformarii legislatiei.
Wales a mai spus ca protejarea datelor personale este un domeniu vast, "aproape orice aspect care vizeaza o persoana putand fi considerat a fi o informatie personala - inclusiv faptul ca primul ministru este casatorit".
"Ceea ce trebuie sa facem cand vorbim despre protectia utilizatorilor... vorbim despre companii care detin informatii si trebuie sa le gestioneze intr-un mod corect -... mai mult
Luni, 28 Iulie 2014, ora 14:22
Google a creat un site special si o comisie de experti in internet pentru a ajuta compania sa decida asupra cererilor cetatenilor europeni care vor ca Google sa stearga din rezultatele cautarilor online linkuri catre pagini care contin informatii sensibile.
Curtea Europeana de Justitie (CEJ) a decis la mijlocul lunii mai ca utilizatorii pot cere Google si altor motoare de cautare pe internet sa stearga din rezultatele cautarilor online unele link-uri catre stiri, decizii judecatoresti si alte documente care contin informatii inadecvate, irelevante sau care incalca dreptul la viata privata, scrie cotidianul Wall Street Journal.
Decizia CEJ a trimis o unda de soc in industria IT si a lovit deosebit de puternic Google, operatorul celui mai mare motor de cautare online.
Persoanele trebuie sa aiba dreptul sa ceara stergerea unor informatii, intrucat impactul asupra lor a ceea ce apare in cautarile online este imens, a afirmat CEJ, adaugand insa ca trebuie gasit un echilibru in privinta interesului public, mai ales in cazul unor indivizi cu rol proeminent in societate.
Ambiguitatea limbajului CEJ ar putea reprezenta cea mai mare problema pentru companii, care trebuie acum sa interpreteze decizia. Dezactivarea link-urilor poate fi impusa si atunci cand informatiile au fost publicate respectand legea.
Noul site al Google, prezentat vineri, permite unei persoane rezidente in Europa sa transmita adrese web pe care le vrea eliminate din cautarile online dupa numele... mai mult
Vineri, 30 Mai 2014, ora 11:11