Aplicatia de harti Google Maps, care a implinit de curand 15 ani, este utila in multe cazuri: iti indica traseul pe care trebuie sa-l urmezi pana in locul dorit (cu masina, pe jos ori cu mijloacele de transport in comun), iti ofera recomandari de restaurante, baruri, obiective turistice, hoteluri si iti aduce in atentie evenimente care te-ar putea interesa, printre altele. Insa exista si reversul medaliei: aplicatia iti inregistreaza cam toate locurile in care te deplasezi. Vestea buna este ca, daca vrei, o poti opri sa-ti mai colecteze astfel de date.
Maps iti retine traseele zilnice prin intermediul unei functii numite Cronologie. Google sustine ca este privata si ca doar utilizatorul o poate vedea. Intr-adevar, alti utilizatori nu au acces la informatiile de acolo, dar asta nu inseamna ca Google sta deoparte si nu iti colecteaza si gestioneaza datele respective.
Avand in vedere ca gigantul IT face o multime de bani din reclame, faptul ca ii permiti aplicatiei Maps sa inregistreze traseele tale zilnice ajuta compania sa iti afiseze reclame personalizate mai relevante (in functie de obiceiurile si locurile pe care le frecventezi), sa iti faca recomandari automate legate de naveta, precum si sa iti ofere alte informatii ce te-ar putea ajuta.
Ce contine Cronologia din Google Maps? Informatii despre locurile in care ai fost, ziua, ora si durata vizitei. De asemenea, afiseaza fotografiile facute in locurile respective si salvate in Google Foto.
Aceste lucruri pot... mai mult
Marti, 11 Februarie 2020, ora 09:17
Decizia Curtii Europene de Justitie (CEJ) privind "Dreptul de a fi uitat" este "nefunctionala, lipsita de logica si gresita in principiu", potrivit unui raport al Comisiei pentru Afaceri Interne, Sanatate si Educatie din Camera Lorzilor (camera superioara a parlamentului britanic), relateaza miercuri The Guardian.
Raportul critica puternic decizia Curtii Europene de Justitie (CEJ), care a creat posibilitatea ca firme precum furnizorul de internet Google sa primeasca cereri de a sterge informatii depasite.
Comisia a argumentat ca nu numai decizia este problematica, ci si ca Directiva europeana 46/1995 pe care s-a bazat aceasta este depasita, si cere guvernului britanic sa continue lupta pentru a se asigura ca "reglementarea actualizata nu mai include nicio prevedere referitoare la 'dreptul de a fi uitat' al Comisiei sau 'dreptul de a sterge' al Parlamentului European".
"Este foarte clar ca nici Directiva din 1995, nici interpretarea CEJ nu reflecta progresele incredibile in domeniul tehnologiei de astazi, la 20 de ani de la elaborarea Directivei 46. Oricine are acces oriunde in lume la informatie printr-un simplu buton si aceasta include informatii personale detaliate despre oameni din toate tarile lumii", a afirmat presedintele comisiei, baroneasa Prashar.
Comisia a prezentat doua motive principale pentru care considera decizia 'nefunctionala'. Primul, potrivit baronesei Prashar, este faptul ca nu tine cont de efectul pe care decizia il va avea asupra... mai mult
Miercuri, 30 Iulie 2014, ora 12:55
Jimmy Wales, fondatorul enciclopediei participative online Wikipedia, avertizeaza ca Google nu ar trebui lasat "sa cenzureze istoria", in baza dreptului la uitare, precizand ca decizia recenta a Curtii Europene de Justitie (CEJ) in acest sens lasa loc la interpretari si este "confuza".
"Legea, asa cum este ea acum, este confuza. Avem aceasta regula a CEJ, care lasa loc la interpretari si este foarte greu de talmacit", a declarat Jimmy Wales, care a cofondat enciclopedia online gratuita Wikipedia in 2001.
"As spune ca cea mai mare problema pe care o avem este aceea ca legea pare sa indice faptul ca Google trebuie sa cenzureze linkuri care trimit la informatii care sunt in mod evident publice - linkuri la articole legal publicate, la stiri demne de incredere", a declarat Jimmy Wales, vineri, la BBC Radio 4.
Jimmy Wales a precizat ca nu poate vorbi din perspectiva Google, precizand ca este doar consilier extern al companiei. El a spus ca face recomandari generale reprezentantilor motorului de cautare si, totodata, face recomandari autoritatilor in privinta reformarii legislatiei.
Wales a mai spus ca protejarea datelor personale este un domeniu vast, "aproape orice aspect care vizeaza o persoana putand fi considerat a fi o informatie personala - inclusiv faptul ca primul ministru este casatorit".
"Ceea ce trebuie sa facem cand vorbim despre protectia utilizatorilor... vorbim despre companii care detin informatii si trebuie sa le gestioneze intr-un mod corect -... mai mult
Luni, 28 Iulie 2014, ora 14:22
Stergerea rezultatelor din cautarile pe Google, ca urmare a unei decizii din mai a Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CEJ), a declansat un val de acuzatii de cenzura a presei in Europa, in conditiile in care tot mai multe articole publicate de site-uri mari de stiri au inceput sa dispara.
Conform deciziei CEJ, cetatenii au dreptul sa ceara stergerea informatiilor stanjenitoare care apar in urma cautarii dupa numele lor.
Cel putin trei publicatii britanice, inclusiv Guardian si BBC, au dezvaluit ca Google le-a notificat ca rezultatele cautarilor in Europa nu vor contine unele link-uri catre ele, scrie CBS Local.
Una dintre cele mai controversate decizii in acest sens este eliminarea unei postari facute pe blog de editorul BBC Economics Robert Peston, din 2007.
Postarea, cu titlul "Merrill's Mess", facea referire la Stan O'Neal, fostul CEO al Merrill Lynch, care a fost concediat in 2007, in ...citeste mai departe despre "Capcanele "dreptului de a fi uitat" de Google" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 04 Iulie 2014, ora 14:32
Google a anuntat joi ca a inceput sa elimine din rezultatele cautarilor online, la cererea unor persoane din UE, linkuri catre pagini care contin informatii sensibile despre acestea, in linie cu o decizie din luna mai a Curtii Europeane de Justitie, potrivit Wall Street Journal.
Inginerii Google au finalizat pe parcursul noptii de miercuri spre joi unele schimbari la infrastructura tehnica pentru a putea aplica hotararea Curtii Europene de Justitie, iar compania va trimite joi primele emailuri prin care confirma unor persoane ca a eliminat din rezultate informatiile reclamate.
Google a procesat pana in prezent doar un numar restrans dintre cererile primite initial, noteaza Wall Street Journal, potrivit Mediafax.
"Incepem in aceasta saptamana sa actionam in privinta cererilor de eliminare de informatii primite. Este un proces nou pentru noi. Fiecare cerere trebuie verificata individual si lucram cat de repede putem pentru a le analiza pe cele primite", a declarat un purtator de cuvant al companiei.
Compania a anuntat, in urma cu circa o luna, ca a primit peste 41.000 de cereri pentru stergerea de linkuri. Google a creat un site special si o comisie de experti in internet pentru a ajuta compania sa decida asupra cererilor cetatenilor europeni care vor ca Google sa stearga din rezultatele cautarilor linkuri catre pagini care contin informatii sensibile.
Site-ul special al Google permite unei persoane rezidente in Europa sa transmita adrese web pe care le vrea... mai mult
Joi, 26 Iunie 2014, ora 16:30
Google a primit vineri 12.000 de cereri ale internautilor europeni pentru a le fi sters trecutul digital, a declarat purtatorul de cuvant al filialei concernului american din Germania, citat sambata de AFP.
El a confirmat astfel o cifra avansata de revista germana Der Spiegel.
Pentru a se conforma unei decizii a justitiei europene de la jumatatea lunii mai, Google cel mai important site mondial de cautare pe Internet, a lansat joi un formular online accesibil europenilor prin care le permite sa solicite stergerea rezultatelor lor de cautare.
Curtea Europeana de Justitie (CEJ) a decis, la 13 mai, ca motoarele de cautare vor trebui sa stearga anumite informatii la cererea unui utilizator, in cazul in care acestea ii lezeaza onoarea. Respectiva decizie a starnit reactii atat in presa europeana, cat si in cea americana.
Cererile solicitantilor vor fi examinate individual si nu vor fi tratate in mod automat, a explicat Google. Concernul american nu a facut estimari privind perioada de timp cat va dura stergerea acestor date, subliniind ca acest lucru depinde de cat de bine intemeiate sunt cererile. mai mult
Sambata, 31 Mai 2014, ora 12:57
Google a creat un site special si o comisie de experti in internet pentru a ajuta compania sa decida asupra cererilor cetatenilor europeni care vor ca Google sa stearga din rezultatele cautarilor online linkuri catre pagini care contin informatii sensibile.
Curtea Europeana de Justitie (CEJ) a decis la mijlocul lunii mai ca utilizatorii pot cere Google si altor motoare de cautare pe internet sa stearga din rezultatele cautarilor online unele link-uri catre stiri, decizii judecatoresti si alte documente care contin informatii inadecvate, irelevante sau care incalca dreptul la viata privata, scrie cotidianul Wall Street Journal.
Decizia CEJ a trimis o unda de soc in industria IT si a lovit deosebit de puternic Google, operatorul celui mai mare motor de cautare online.
Persoanele trebuie sa aiba dreptul sa ceara stergerea unor informatii, intrucat impactul asupra lor a ceea ce apare in cautarile online este imens, a afirmat CEJ, adaugand insa ca trebuie gasit un echilibru in privinta interesului public, mai ales in cazul unor indivizi cu rol proeminent in societate.
Ambiguitatea limbajului CEJ ar putea reprezenta cea mai mare problema pentru companii, care trebuie acum sa interpreteze decizia. Dezactivarea link-urilor poate fi impusa si atunci cand informatiile au fost publicate respectand legea.
Noul site al Google, prezentat vineri, permite unei persoane rezidente in Europa sa transmita adrese web pe care le vrea eliminate din cautarile online dupa numele... mai mult
Vineri, 30 Mai 2014, ora 11:11
Un pedofil cere Google sa indeparteze paginile de pe Internet in care se gasesc informatii despre cazul sau, ca urmare a unei hotarari istorice a Curtii Europene de Justitie.
Pedofilii si politicienii cu un trecut patat de scandaluri, dar si alte categorii de oameni care vor sa isi curete reputatia lor online, au inceput sa ceara Google sa indeparteze orice legaturi cu trecutul lor neconvenabil, potrivit The Independent.
"Marea indepartare" vine dupa ce Curtea Europeana de Justitie a decis marti ca "oamenii au dreptul sa fie uitati". Controversata decizie a fost data in cazul unui barbat din Spania care s-a plans ca un anunt privind scoaterea la licitatie a casei sale a aparut pe Google si i-a afectat spatiul privat.
Vei putea sa dispari de pe Internet - decizia Curtii de Justitie a UE
Decizia se va aplica acum oricaror motoare de cautare pe Internet si va afecta sute de milioane de oameni care traiesc in Europa. Decizia, descrisa drept "dezamagitoare" de Google, inseamna ...citeste mai departe despre "Marea "indepartare" de pe Google: Un pedofil si un politician vor sa dispara de pe Internet" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 16 Mai 2014, ora 10:35
1Internetul are memorie lunga, iar multe lucruri de mult uitate pot reaparea la o simpla cautare pe Google.
In era digitala, identitatile se construiesc pe Internet, in vazul tuturor, din comentarii, statusuri si poze postate pe retele de socializare, din date personale inregistrate pe diverse site-uri, cum ar fi cele de comert online, dar si din informatii care fac referire propria persoana publicate independent de vointa sa.
Iar uneori imaginea rezultata nu este tocmai favorabila, acest lucru avand consecinte negative pe atat pe plan profesional, cat si personal.
Odata "incredintate" Internetului, nu putem controla decat in mica masura ce se intampla cu cuvintele noastre sau cine poate afla cele mai intime detalii despre, nici tehnic, nici legal, in special daca s-au acceptat in prealabil termenii si conditiile unui anumit serviciu.
Legea prevede posibilitatea stergerii datelor personale de pe Internet doar in cazuri specifice.
In ce masura iti poti "reabilita" imaginea online conform legii romanesti?
"Potrivit Legii nr. 677/2001 datele cu caracter personal includ nume, prenume, cod numeric personal, sex, serie si numar de buletin, date bancare, adresa, loc de munca, profesie, imagine, formare profesionala, pseudonim, situatie familiala, situatie militara, data si locul nasterii, date privind bunurile detinute, date din actele de stare civila, date din permisul de conducere, obisnuinte, preferinte sau comportament, caracteristici fizice, numar de telefon... mai mult
Luni, 20 Mai 2013, ora 08:18