Statul roman converteste in actiuni datoriile transportatorului feroviar si impune cumparatorului conditii de natura sociala care contravin normelor europene si pot atrage anularea contractului, avertizeaza expertii.
De la ultimele mari privatizari pana acum, in primavara lui 2013, a trecut o vreme in care normele UE privind vanzarea de companii de catre statele membre s-au inasprit semnificativ. In trecutul apropiat era firesc sa-i impui cumparatorului, prin contractul de privatizare, conditii de tipul "pastreaza toti angajatii cel putin cinci ani" sau "pastreaza obiectul de activitate", oferind in schimb facilitati ca stergerea ori reconversia de datorii, insa acum nu mai este asa.
In prezent, astfel de clauze pot duce chiar la nulitatea contractului de privatizare, pentru ca intra sub incidenta unor Directive europene privind ajutorul de stat.
Citeste mai multe despre Privatizarea CFR Marfa, la limita legislatiei UE. Din ce motive statul risca anularea viitorului contract pe Adevarul.ro mai mult
Luni, 08 Aprilie 2013, ora 13:38
CFR SA a acumulat datorii de 4 miliarde lei catre bugetul de stat din cauza subfinantarii si lipsei investitiilor, care sa asigure operatorilor servicii de calitate, permitandu-le sa creasca veniturile si astfel sa ramburseze datoriile catre CFR SA, iar aceasta sa achite la randul ei platile restante.
Datoriile de aproximativ 900 milioane euro reprezinta restante catre bugetul consolidat si fondul de risc inregistrate la sfarsitul anului trecut, din care 2 miliarde de lei sunt penalitati si majorari pentru neplata.
Ministerul Transporturilor si Infrastructurii (MTI) a pregatit un proiect de ordonanta pentru stergerea datoriilor prin conversia in actiuni, care a fost aprobat marti, in sedinta Executivului. Proiectul de ordonanta de urgenta s-a aflat si saptamana trecuta pe ordinea de zi a sedintei Cabinetului, dar decizia a fost amanata de premier.
Ministerul argumenteaza ca transformarea obligatiilor financiare in actiuni nu constituie ajutor de stat pentru ca CFR SA nu are competitori.
Institutia nu se afla la prima incercare de a rezolva problema datoriilor CFR, insa, dintr-un motiv sau altul, astfel de initiative nu au fost aprobate de Guvern, care nu a venit insa cu alternative pentru echilibrarea financiara a companiei. Astfel, datoriile si penalitatile numai catre stat au urcat an de an pana spre un miliard de euro.
Prima miscare de avengura in sistemul feroviar s-a produs abia in 1998, an in care SNTCFR a fost sparta in mai multe companii. SNTCFR avea... mai mult
Joi, 05 Aprilie 2012, ora 16:47
Guvernul a avizat inceperea procedurii prin care datoriile inregistrate de CFR SA la finele anului trecut, de 3,99 miliarde lei (aproximativ 917 milioane euro), sunt anulate prin conversia in actiuni, ordonanta de urgenta care prevede aceasta operatiune fiind aprobata marti de Executiv.
Proiectul de ordonanta de urgenta s-a aflat si saptamana trecuta pe agenda Cabinetului, dar decizia a fost amanata atunci dupa o consultare intre premier si ministrul Transporturilor.
Conform ordonantei, datoriile inregistrate de CFR SA la finele anului trecut catre bugetul consolidat si fondul de risc, de 3,99 miliarde lei (aproximativ 917 milioane euro), vor fi anulate prin conversia in actiuni.
Stergerea datoriilor va fi efectuata prin derogare de la legislatia actuala care reglementeaza datoria publica.
La 31 decembrie 2011, compania prelimina datorii catre bugete si Fondul de risc de 3,99 miliarde lei, din care 2,06 miliarde lei reprezinta penalitati si majorari pentru neplata sau plata cu intarziere.
Avand in vedere ca CFR SA este singura companie din Romania care administreaza infrastructura feroviara, Guvernul considera ca acordarea unui sprijin financiar nu reprezinta ajutor de stat.
CFR SA se afla pe lista companiilor monitorizate de Fondul Monetar International, iar neadoptarea acestei masuri in regim de urgenta ar impiedica indeplinirea obiectivelor stabilite in acordul cu institutia financiara internationala, se mentioneaza in proiect.
Un proiect similar a... mai mult
Marti, 03 Aprilie 2012, ora 15:31
Copilul cu probleme al statului Roman, CFR Calatori, a primit de curand o veste buna, urmand sa i se stearga toate datoriile inregistrate la sfarsitul anului 2011, acestea fiind tranformate in actiuni care vor fi preluate de Ministerul Transporturilor.
Decizia luata de guvern nu ar fi una condamnabila, daca s-ar fi realizat un audit in prealabil si o ancheta a Curtii de Conturi care sa scoata la lumina toate contractele cu probleme incheiate de CFR, a declarat, pentru Business24, analistul economic Ionel Blanculescu, care adauga ca odata cu stergerea datoriei, se cimenteaza si toate faradelegile care au dus la prostul mers al companiei.
Creantele ce vor fi convertite reprezinta sume datorate bugetului de stat, bugetului de asigurari sociale, taxe, contributii si alte venituri bugetare, in valoare totala de 3,99 miliarde lei, din care 2,05 miliarde lei reprezinta penalitati si majorari pentru neplata sau plata cu intarziere.
De ce vrea Ministerul Transporturilor sa-si schimbe calitatea de creditor al CFR cu cea de actionar?
Este o masura prevazuta in legislatia in vigoare a companiilor comerciale, legea 31. Exista pentru orice fel de creditor posibilitatea de majorare a capitalului cu valoarea creantei, adica de conversie a unui credit in actiuni. Acum, de ce se intampla lucrul acesta, cred ca e lesne de inteles. Probabil ca alta solutie nu mai exista. Nu cred ca statul isi poate executa compania de transport calatori.
Problema e alta. Dupa cum stiti, la... mai mult
Marti, 13 Martie 2012, ora 08:00
Conversia in actiuni a datoriilor CFR SA, estimate la un miliard de euro, nu reprezinta o stergere a datoriilor, ci o procedura de restructurare a unei companii de stat, operatiune care nu incalca legislatia europeana, a declarat marti, ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu.
"Nu e vorba de stergerea datoriilor. Acest lucru se intampla si la firme private. Este vorba de o masura din Codul de procedura fiscala care se aplica pentru toate firmele indiferent ca sunt de stat sau private. Nu incalcam legislatia europeana", a aratat ministrul Finantelor.
Potrivit sursei citate, darea in plata a activelor cu stingerea obligatiilor la bugetul de stat reprezinta o modalitate de restructurare a unei companii.
Potrivit unui proiect de ordonanta al Ministerului Transporturilor si Infrastructurii, odata cu realizarea conversiei datoriilor CFR SA in actiuni, ministerul se va inscrie ca unic actionar la companie.
Stingerea prin conversie se va realiza prin derogare de la prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului 64/2007, care reglementeaza datoria publica. CFR SA a reusit in 2011 reducerea cu 36 de procente a datoriilor, care au atins la finele anului trecut un miliard de euro. mai mult
Marti, 17 Ianuarie 2012, ora 17:28
Bugetul statului a fost prejudiciat in ultimii 20 de ani cu zeci de milioane de euro prin stergerea datoriilor acumulate la companiile de stat.
Practica de a sterge datoriile este explicabila in cazul unei societati care se vrea a fi privatizata, insa are datorii catre actionari, potrivit avocatului Gabriel Biris.
Guvernul a anuntat ca intentioneaza sa stinga datoriile CFR, in valoare de 4,5 miliarde de lei, adica 1,038 miliarde de euro, catre bugetul general consolidat, prin conversia sumelor datorate in actiuni. Cu toate acestea, reprezentantii Guvernului au anuntat ca CFR nu va fi privatizata, insa va intra intr-un proces de restructurare.
"Din cauza veniturilor insuficiente obtinute din activitatea de exploatare CFR SA a inregistrat la 31 decembrie 2010 o pierdere cumulata pentru perioada 2001-2010 in valoare de 5,2 miliarde de lei", se arata in nota de fundamentare a actului normtic.
In ultimii patru ani, pierderile companiei s-au triplat. Daca in 2007, CFR inregistra datorii de un miliard de lei, in 2008 datoria companiei crescuse pana la 1,6 miliarde de lei pentru ca in 2009, aceasta sa ajunga la 2,98 miliarde de lei. Acum doi ani, datoria CFR la bugetul consolidat de stat inregistra 4,48 de miliarde de lei.
Stergerea datoriilor e in regula, in scopul privatizarii
Pierderile companiei s-au accentuat de la an la an. Daca in 2007 pierderile erau de 334 milioane de lei, in 2008 acestea s-au dublat, ajungand in 2009 la o valoare de aproape trei ori... mai mult
Marti, 17 Ianuarie 2012, ora 12:03
Datoriile CFR SA catre bugetul consolidat si fondul de risc, insumand 4,5 miliarde lei (peste un miliard euro) la sfarsitul anului trecut, vor fi anulate de Guvern prin conversia in actiuni a creantelor, actiuni preluate de Ministerul Transporturilor ca unic actionar.
Stergerea datoriilor va fi efectuata prin derogare de la legislatia actuala care reglementeaza datoria publica, releva un proiect de ordonanta de urgenta.
Proiectul este semnat de conducerea Ministerului Transporturilor.
"Se aproba stingerea prin conversie in actiuni a creantelor principale si a accesoriilor aferente, inclusiv accesoriile aferente celor stinse cu intarziere, cuvenite bugetului de stat, bugetului asigurarilor sociale si bugetelor fondurilor speciale, reprezentand impozite, taxe, contributii si alte venituri bugetare, individualizate in titluri de creanta emise pana la 31 decembrie 2011, datorate de catre Compania Nationala de Cai Ferate CFR SA (inclusiv filialele Interventii Feroviare si Intretinere Mecanizata a Caii Ferate) la aceasta data si nestinse pana la data eliberarii documentului de atestare", se arata in document.
Aceeasi procedura va fi aplicata si pentru datoriile la fondul de risc.
La 31 decembrie 2011, societatea prelimina datorii catre bugete, AVAS si Fondul de risc de 4,5 miliarde lei, rezultate prin cumularea datoriilor CFR SA si ale filialelor absorbite prin fuziune.
Pierderile si datoriile CFR au crescut constant in ultimii ani, de la un miliard lei in 2007... mai mult
Luni, 16 Ianuarie 2012, ora 16:33