Bancile continua sa faca importante concesii consumatorilor care se adreseaza Centrului de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB). Chiar daca starea de urgenta a ingreunat activitatea si a prelungit timpul de negociere si de solutionare a unor cazuri, in aceasta perioada au fost si vesti bune pentru consumatori.
Cazul unei familii din Bucuresti exemplifica atat solutiile care pot fi obtinute in cadrul CSALB, cat si contributia conciliatorilor in procesul de negociere, precum si activitatea propriu-zisa in concilierea online, care a devenit o obisnuinta in perioada restrictiilor sanitare. Astfel, o familie cu trei copii, care isi achita cu greutate ratele la doua credite denominate in CHF, la doua banci diferite, a obtinut in cadrul Centrului stergerea completa a unei datorii si reducerea cu 30% a unui alt imprumut. Toate acestea s-au intamplat in mai putin de jumatate de an din momentul depunerii primei cereri. Iata cum descrie consumatorul experienta in cadrul negocierii cu bancile:
"Cand am primit solutia nu-mi venea sa cred, am zis ca nu este real. In sensul ca banca mi-a sters absolut tot creditul! Au fost putin peste 43.000 de franci elvetieni, desi initial ne doream macar o reducere. Procedura de depunere a cererii este simpla, documentele se ataseaza foarte usor in aplicatia de pe site. Am descris si conditia familiei, am pus si fotografii ale documentelor justificative pentru situatia noastra dificila. In trecut am incercat si cu procese... mai mult
Marti, 23 Iunie 2020, ora 15:38
In cadrul Centrului de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB) au fost rezolvate cele mai importante cazuri, din punct de vedere valoric, din istoria concilierii dintre consumatori si banci, in Romania.
Un credit in CHF si altul in Lei, noile recorduri valorice in urma concilierii
Un consumator din Bucuresti a obtinut stergerea unei datorii de 298.000 de lei (aproximativ 62.000 Euro) in urma negocierii cu banca, intermediata de CSALB.
In acest caz, banca a acceptat stergerea intregii datorii pe care consumatorul o mai avea de achitat. Acelasi lucru s-a intamplat si intr-un alt caz social, din Oradea, pentru care aceeasi banca a sters suma de 51.930 CHF.
Ambele cazuri depasesc precedentul record valoric inregistrat la CSALB. Acesta era de 44.600 de Euro, inregistrat in aprilie 2019, in cazul unui consumator din Sighetul Marmatiei.
In primele zile ale acestui an, aceeasi banca comerciala a luat decizii similare in cazul mai multor consumatori care aveau cazuri sociale dificile:
- Banca a inchis un credit de consum fara ipoteca pentru B.I din Bucuresti. Concilierea a rezultat prin remiterea sumei de 3.945 de Euro catre consumator. Pentru aceeasi persoana, banca a stins descoperitul de cont in valoare de 3.288 de lei;
- Intr-un alt caz, din Bucuresti, suma remisa consumatorului V. M. pentru inchiderea creditului a fost de 8.553 de lei. In plus, banca a virat in contul acestuia suma de 1.785 de lei.
"In mai putin de un an,... mai mult
Miercuri, 15 Ianuarie 2020, ora 14:21
Un consumator din Maramures a obtinut stergerea unei datorii de 44.621 de euro in urma negocierii cu banca, intermediata de Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB), acesta fiind cel mai important caz din punct de vedere valoric solutionat, potrivit unui comunicat al CSALB.
In acest caz, banca a acceptat stergerea unei datorii aproape egale cu suma imprumutata initial consumatorului.
"Dupa ce, in decembrie 2018, prin intermediul CSALB solutionarea unui caz in care beneficiul consumatorului, in relatie cu una din bancile la care avea imprumuturi, s-a ridicat la 39.000 de euro, acum avem un nou record valoric. De data aceasta vorbim despre un caz social in care banca a acceptat stergerea unei sume importante si conditii mai bune de plata pentru diferenta care a ramas de achitat. Cresterea sumelor pe care institutiile financiar-bancare le scad din sold sau din costul creditelor dovedeste ca bancile sunt dispuse sa negocieze cu adevarat conditii mai bune pentru consumatori. Dar, ambele parti au de castigat, deoarece isi pot continua relatia contractuala si, prin alegerea concilierii, a negocierii, evita rezolvarea litigiilor in instanta", a spus Alexandru Paunescu, membru al Colegiului de Coordonare CSALB.
Conform comunicatului, solutia a fost propusa de conciliatorul Roxana Mustatea, dupa trei luni de discutii cu ambele parti implicate, banca si consumatorul.
"Vorbim despre un caz social, un caz care a fost analizat uman, nu din... mai mult
Miercuri, 24 Aprilie 2019, ora 10:01
Analistii din cadrul Institutului National de Cercetari Economice si Sociale din Marea Britanie (NIESR) sustin ca Grecia are nevoie de o stergere urgenta a unei marti parti din datoria acumulata.
In caz contrar, expertii din cadrul think thank-ului britanic nu vad cum economia tarii din zona euro ar putea iesi vreodata din criza, relateaza The Telegraph.
Criza de lunga durata
Efectul cresterii TVA si asumarea unor tinte bugetare extrem de stricte i-au pus in garda pe economistii din cadrul NIESR.
La acestea se adauga recenta prabusire a pietei de capital din Grecia cu aproape 23 de procente in prima zi de la redeschiderea bursei din Atena, eveniment care ar putea fi factorul declansator al unei recesiuni economice intinsa pana la finalul anului viitor.
Pana la sfarsitul anului 2016, britanicii se asteapta ca economia Greciei sa fie cu 30 de procente mai redusa decat era in 2007, inainte de declansarea crizei globale, si cu 7 procente mai mica decat in 2001, in momentul aderarii la euro.
"Nu vedem Grecia revenind la nivelul inregistrat in momentul aderarii la zona euro si, cu atat mai putin, undeva aproape de momentul de dinantea crizei economice globale.
Aceasta demonstreaza ca avem de a face cu o depresiune economica severa si de lunga durata in Grecia", explica Jack Meaning, unul dintre analistii NIESR.
Economistii britanici cred ca se impune o stergere sau o restructurare a datoriei Greciei de 95 de miliarde de euro, reprezentand 55% din PIB-ul... mai mult
Miercuri, 05 August 2015, ora 10:46
1Mii de croati vor ramane fara datorii, luni, ca parte a planului de a da un impuls economiei acestei tari. Guvernul va oferi, astfel, o mana de ajutor familiilor cu o situatie financiara mai putin buna.
Schema, cunoscuta la Zagreb drept "un nou inceput", presupune faptul ca datoriile la banci, operatori de telecomunicatii sau la firmele de utilitati vor fi sterse pentru 60.000 de cetateni, arata Business Insider.
Calculele Executivului arata ca e vorba de o suma ce ajunge la 2,1 miliarde de kuna, adica 20 de milioane de lire sterline, ceea ce inseamna doar 1% din datoria totala a cetatenilor.
Creditorii care participa la program nu vor mai vedea niciun ban inapoi, potrivit sursei citate.
Cei care se califica pentru a beneficia de aceasta masura trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: sa aiba o datorie mai mica de 35.000 de kuna (3.500 de lire), iar venitul lunar sa nu depaseasca pragul de 1.250 de kuna (121 de lire). Mai mult, cei care detin proprietati sau care au ...citeste mai departe despre "Tara care sterge datoriile cetatenilor - Peste 60.000 de persoane sunt ajutate" pe Ziare.com mai mult
Luni, 02 Februarie 2015, ora 08:34
Cancelarul german, Angela Merkel, a exclus sambata o "noua stergere" a datoriei Greciei asa cum vrea noul premier grec Alexis Tsipras.
"A existat deja o renuntare voluntara a creditorilor privati, bancile au renuntat deja la creante de miliarde in ceea ce priveste Grecia", a justificat cancelarul german intr-un interviu acordat Hamburger Abendblatt. "Nu vad o noua stergere a datoriei", a adaugat ea, relateaza AFP.
La inceputul lui 2012, Grecia a recurs la o operatiune de schimbare a datoriei: titlurile creditorilor privati au fost inlocuite cu altele mai putin rentabile. O parte din datorie de circa 100 de miliarde de euro a fost stearsa in acest fel.
Grecia nu va negocia datoria cu Troika si nu prelungeste programul de salvare
Dar tara, aflata sub asistenta financiara internationala din 2010, este incovoiata de datoria de circa 175 ...citeste mai departe despre "Merkel nu ii face pe plac noului premier al Greciei - exclude o noua stergere a datoriei tarii" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 31 Ianuarie 2015, ora 12:03
Parlamentul Rusiei a aprobat anularea a 90% din datoria istorica de aproape 10 miliarde de dolari pe care Phenianul o are fata de Moscova din perioada sovietica, decizie care ar putea facilita constructia unei conducte de gaz catre Coreea de Sud care sa tranziteze teritoriul Coreii de Nord.
De altfel, Rusia a anulat datoriile mai multor aliati din epoca sovietica, inclusiv Cuba, informeaza Reuters.
Duma de Stat (camera inferioara a parlamentului rus) a ratificat vineri un acord incheiat in 2012 si care prevedea anularea a 90% din grosul datoriei nord-coreene. Datoria totala era, la 17 septembrie 2012, de 10,96 miliarde de dolari. Restul datoriei, de 1,09 miliarde de dolari, va fi reesalonat pe urmatorii 20 de ani, urmand sa fie platita in transe egale din sase in sase luni. Banca rusa Vneseconombank se va ocupa de ...citeste mai departe despre "Rusia, gest de prietenie pentru Coreea de Nord: A sters 90% din datoria istorica" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 20 Aprilie 2014, ora 12:44
Privatizarea Oltchim a atras patru investitori, printre care un puternic grup din Rusia, iar Guvernul intentioneaza sa transforme datoriile combinatului catre AVAS in actiuni de pe pozitie de forta fata de actionarii minoritari, urmand sa decida ca operatiunea nu mai trebuie validata si de AGA.
Conversia datoriilor in actiuni ar dilua puternic participatiile actionarilor minoritari daca acestia nu vor putea participa cu zeci de milioane de euro la capitalul companiei pentru a-si mentine participatiile actuale.
Actiunile Oltchim vor fi vandute intr-un proces in care singurul criteriu de departajare a ofertelor depuse va fi pretul, iar statul se va baza in negocieri pe evaluari care releva ca valoarea de piata a companiei poate ajunge si la aproape 300 milioane euro , daca Oltchim beneficiaza si de serviciile rafinariei Arpechim, principalul furnizor de materii prime, aflata in prezent in proprietatea Petrom. Fara materia prima furnizata de Arpechim, valoarea Oltchim este insa zero, potrivit unui document oficial obtinut de Mediafax.
OMV Petrom a anuntat in luna martie a anului trecut ca va inchide definitiv rafinaria Arpechim, pentru ca nu a gasit un cumpararor "credibil", si o va transforma in depozit de titei si produse petroliere. Dupa acest anunt, Guvernul a initiat discutii cu compania petroliera pentru repornirea rafinariei, insa fara rezultat.
Combinatul Oltchim este controlat de stat, prin Ministerul Economiei, care detine 54,8% din actiuni. In... mai mult
Duminica, 18 Martie 2012, ora 16:12
Bugetul statului a fost prejudiciat in ultimii 20 de ani cu zeci de milioane de euro prin stergerea datoriilor acumulate la companiile de stat.
Practica de a sterge datoriile este explicabila in cazul unei societati care se vrea a fi privatizata, insa are datorii catre actionari, potrivit avocatului Gabriel Biris.
Guvernul a anuntat ca intentioneaza sa stinga datoriile CFR, in valoare de 4,5 miliarde de lei, adica 1,038 miliarde de euro, catre bugetul general consolidat, prin conversia sumelor datorate in actiuni. Cu toate acestea, reprezentantii Guvernului au anuntat ca CFR nu va fi privatizata, insa va intra intr-un proces de restructurare.
"Din cauza veniturilor insuficiente obtinute din activitatea de exploatare CFR SA a inregistrat la 31 decembrie 2010 o pierdere cumulata pentru perioada 2001-2010 in valoare de 5,2 miliarde de lei", se arata in nota de fundamentare a actului normtic.
In ultimii patru ani, pierderile companiei s-au triplat. Daca in 2007, CFR inregistra datorii de un miliard de lei, in 2008 datoria companiei crescuse pana la 1,6 miliarde de lei pentru ca in 2009, aceasta sa ajunga la 2,98 miliarde de lei. Acum doi ani, datoria CFR la bugetul consolidat de stat inregistra 4,48 de miliarde de lei.
Stergerea datoriilor e in regula, in scopul privatizarii
Pierderile companiei s-au accentuat de la an la an. Daca in 2007 pierderile erau de 334 milioane de lei, in 2008 acestea s-au dublat, ajungand in 2009 la o valoare de aproape trei ori... mai mult
Marti, 17 Ianuarie 2012, ora 12:03