In cadrul Centrului de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB) au fost rezolvate cele mai importante cazuri, din punct de vedere valoric, din istoria concilierii dintre consumatori si banci, in Romania.
Un credit in CHF si altul in Lei, noile recorduri valorice in urma concilierii
Un consumator din Bucuresti a obtinut stergerea unei datorii de 298.000 de lei (aproximativ 62.000 Euro) in urma negocierii cu banca, intermediata de CSALB.
In acest caz, banca a acceptat stergerea intregii datorii pe care consumatorul o mai avea de achitat. Acelasi lucru s-a intamplat si intr-un alt caz social, din Oradea, pentru care aceeasi banca a sters suma de 51.930 CHF.
Ambele cazuri depasesc precedentul record valoric inregistrat la CSALB. Acesta era de 44.600 de Euro, inregistrat in aprilie 2019, in cazul unui consumator din Sighetul Marmatiei.
In primele zile ale acestui an, aceeasi banca comerciala a luat decizii similare in cazul mai multor consumatori care aveau cazuri sociale dificile:
- Banca a inchis un credit de consum fara ipoteca pentru B.I din Bucuresti. Concilierea a rezultat prin remiterea sumei de 3.945 de Euro catre consumator. Pentru aceeasi persoana, banca a stins descoperitul de cont in valoare de 3.288 de lei;
- Intr-un alt caz, din Bucuresti, suma remisa consumatorului V. M. pentru inchiderea creditului a fost de 8.553 de lei. In plus, banca a virat in contul acestuia suma de 1.785 de lei.
"In mai putin de un an,... mai mult
Miercuri, 15 Ianuarie 2020, ora 14:21
Guvernul grec nu va mai continua sa ceara stergerea datoriei publice a tarii, care se ridica la 315 miliarde euro in prezent, si propune inlocuirea actualelor obligatiuni cu unele corelate cu evolutia economiei elene, a declarat Yanis Varoufakis, ministrul grec de finante, potrivit Financial Times.
Varoufakis a propus introducerea a doua noi tipuri de obligatiuni, si anume cele al caror randament variaza in functie de evolutia economica si cele numite "perpetue", care nu au o data de maturitate si al caror pret fluctueaza odata cu modificarea dobanzilor pe termen lung.
Ministrul grec de Finante vrea ca Grecia sa incheie confruntarea cu creditorii sai, Uniunea Europeana, Banaca Centrala Europeana si Fondul Monetar International.
"Ce le voi spune partenerilor nostri este ca vom combina excedentul bugetar primar cu reformele. Voi spune ", a afirmat Varoufakis.
Ministrul de finante a declarat ca guvernul va mentine un excedent bugetar primar curpins intre 1 si 1,5% din produsul intern brut, chiar daca Syriza, partidul care conduce coalitia de guvernare, nu-si va respecta angajamentele luate in campania electorala privind dimensiunea cheltuielilor bugetare.
De altfel, Christian Noyer, membru al Consiliul Guvernatorilor BCE, a afirmat ca Grecia ar putea reduce datoria publica prin cresterea economiei nationale, subliniind ca forta de munca a tarii este slab folosita si ca guvernul ar trebui sa asigure o mai buna colectare a taxelor.
In acest sens, Varoufakis a... mai mult
Marti, 03 Februarie 2015, ora 12:34
Mii de croati vor ramane fara datorii, luni, ca parte a planului de a da un impuls economiei acestei tari. Guvernul va oferi, astfel, o mana de ajutor familiilor cu o situatie financiara mai putin buna.
Schema, cunoscuta la Zagreb drept "un nou inceput", presupune faptul ca datoriile la banci, operatori de telecomunicatii sau la firmele de utilitati vor fi sterse pentru 60.000 de cetateni, arata Business Insider.
Calculele Executivului arata ca e vorba de o suma ce ajunge la 2,1 miliarde de kuna, adica 20 de milioane de lire sterline, ceea ce inseamna doar 1% din datoria totala a cetatenilor.
Creditorii care participa la program nu vor mai vedea niciun ban inapoi, potrivit sursei citate.
Cei care se califica pentru a beneficia de aceasta masura trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: sa aiba o datorie mai mica de 35.000 de kuna (3.500 de lire), iar venitul lunar sa nu depaseasca pragul de 1.250 de kuna (121 de lire). Mai mult, cei care detin proprietati sau care au ...citeste mai departe despre "Tara care sterge datoriile cetatenilor - Peste 60.000 de persoane sunt ajutate" pe Ziare.com mai mult
Luni, 02 Februarie 2015, ora 08:34
Guvernul a sters marti datorii de 1,1 miliarde de lei (248,6 milioane de euro) ale unor companii din industria de aparare detinute integral de stat, informeaza Ministerul Economiei.
"Prin ordonanta de urgenta adoptata de Guvern sunt anulate obligatiile fiscale in suma de 1.104.094 mii lei datorate de unii operatori economici din industria de aparare", se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei.
Astfel, au fost anulate datoriile companiilor Tohan Zarnest, Carfil, Metrom, Uzina Mecanica Cugir, Fabrica de Arme Cugir, Uzina Mecanica Plopeni, Uzina Mecanica Sadu, Uzina Mecanica Mija, Uzina Automecanica Moreni, Arsenal-Resita, Uzina Mecanica Bucuresti, Electromecanica Ploiesti, Uzina de Produse Speciale Dragomiresti, Pirochim Victoria si ale Fabricii de Pulberi Fagaras.
La inceputul sedintei de marti a Guvernului, premierul Victor Ponta a declarat ca datoriile istorice ale industriei de aparare vor fi sterse de Guvern, prin proceduri acceptate de catre Uniunea Europeana, pentru a salva locuri de munca si a relansa un sector esential pentru economia romaneasca.
Prevederile actului normativ se aplica numai companiilor cu capital integral de stat din industria de aparare care sunt de interes strategic pentru statul roman si au o pondere semnificativa in productia de armament munitie, blindate, furnizori de baza pentru Fortele Sistemului National de Aparare.
Concomitent cu aceasta masura sunt necesare alte actiuni de reorganizare si restructurare pentru... mai mult
Miercuri, 14 Mai 2014, ora 16:41
Grecia nu va solicita al treilea pachet de asistenta financiara si isi poate acoperi necesitatile de finantare fara a fi o povara suplimentara pentru creditorii sai, prin imbunatatirea conditiile referitoare la datoria tarii si posibila revenire pe pietele de obligatiuni anul viitor, a afirmat adjunctul premierului elen, Evangelos Venizelos, transmite Reuters.
"Intelegem foarte, foarte bine cat de dificil este pentru fiecare guvern sa accepte stergerea unei parti din datoria Greciei ... Noi nu solicitam o stergere a datoriei. Putem rezolva problema fara a-i impovara suplimentar pe partenerii nostri institutionali", a afirmat Venizelos, intr-un interviu acordat Reuters, la New York.
Economia Greciei este in al saselea an de recesiune, rata somajului a ajuns la aproape 28%, iar somajul in randul tinerilor se apropie de 60%.
"Vorbim aici de potentialul unei generatii pierdute", a declarat oficialul elen, adaugand ca cel mai mare risc pentru Grecia il reprezinta perspectiva unei explozii sociale, daca cetatenii greci vor fi fortati sa indure noi masuri de austeritate.
"Nu este posibil sa implementam noi masuri fiscale. Nu este posibil sa impunem noi reduceri ale pensiilor si salariilor in sectorul de stat", a avertizat Venizelos.
Acesta a dat asigurari ca Grecia nu cauta stergerea unei parti din datorie, ci isi poate acoperi necesitatile de finantare prin revenirea pe pietele de obligatiuni anul viitor si prin renegocierea scadentelor si dobanzilor actualei... mai mult
Joi, 26 Septembrie 2013, ora 10:41
Creantele detinute de stat la Remin Baia Mare vor fi transformate in actiuni aflate in portofoliul Autoritatii pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), deoarece exista un investitor important care poate redeschide Remin, a anuntat premierul Victor Ponta.
El a precizat ca operatiunea va fi reglementata printr-o ordonanta de urgenta aflata pe agenda sedintei de marti a Guvernului.
Lista actelor normative pregatite pentru sedinta de marti a fost transmisa anterior de Guvern, fara insa ca aceasta ordonanta sa fie anuntata.
"Astazi cred ca avem pe ordinea de zi o ordonanta referitoare la Remin Baia Mare, transformarea creantelor statului in actiuni si transferate catre AVAS (in prezent, AAAS - n.r.). Inteleg ca exista un investitor important care poate redeschide Remin", a spus Ponta.
In 2006, Compania Nationala a Metalelor Pretioase si Neferoase Remin Baia Mare si-a intrerupt defintiv activitatea, iar Ministerul Economiei a impartit activele companiei prin infiintarea societatii Econord, careia i s-a stabilit ca principal obiectiv reorganizarea activitatii Remin, dar care nu a avut o activitate vizibila.
Conducerea companiei afirma atunci ca intrarea in faliment nu a condus la interuperea totala a activitatii, Remin ocupandu-se in continuare, prin cei 300 de salariati, de paza obiectivelor si securizarea galeriilor de mina, evacuarea si epurarea apelor de mina.
Inainte de 1989, compania a avut chiar si 30.000 de angajati, iar inainte de... mai mult
Marti, 30 Aprilie 2013, ora 15:05
Privatizarea Oltchim a atras patru investitori, printre care un puternic grup din Rusia, iar Guvernul intentioneaza sa transforme datoriile combinatului catre AVAS in actiuni de pe pozitie de forta fata de actionarii minoritari, urmand sa decida ca operatiunea nu mai trebuie validata si de AGA.
Conversia datoriilor in actiuni ar dilua puternic participatiile actionarilor minoritari daca acestia nu vor putea participa cu zeci de milioane de euro la capitalul companiei pentru a-si mentine participatiile actuale.
Actiunile Oltchim vor fi vandute intr-un proces in care singurul criteriu de departajare a ofertelor depuse va fi pretul, iar statul se va baza in negocieri pe evaluari care releva ca valoarea de piata a companiei poate ajunge si la aproape 300 milioane euro , daca Oltchim beneficiaza si de serviciile rafinariei Arpechim, principalul furnizor de materii prime, aflata in prezent in proprietatea Petrom. Fara materia prima furnizata de Arpechim, valoarea Oltchim este insa zero, potrivit unui document oficial obtinut de Mediafax.
OMV Petrom a anuntat in luna martie a anului trecut ca va inchide definitiv rafinaria Arpechim, pentru ca nu a gasit un cumpararor "credibil", si o va transforma in depozit de titei si produse petroliere. Dupa acest anunt, Guvernul a initiat discutii cu compania petroliera pentru repornirea rafinariei, insa fara rezultat.
Combinatul Oltchim este controlat de stat, prin Ministerul Economiei, care detine 54,8% din actiuni. In... mai mult
Duminica, 18 Martie 2012, ora 16:12
Copilul cu probleme al statului Roman, CFR Calatori, a primit de curand o veste buna, urmand sa i se stearga toate datoriile inregistrate la sfarsitul anului 2011, acestea fiind tranformate in actiuni care vor fi preluate de Ministerul Transporturilor.
Decizia luata de guvern nu ar fi una condamnabila, daca s-ar fi realizat un audit in prealabil si o ancheta a Curtii de Conturi care sa scoata la lumina toate contractele cu probleme incheiate de CFR, a declarat, pentru Business24, analistul economic Ionel Blanculescu, care adauga ca odata cu stergerea datoriei, se cimenteaza si toate faradelegile care au dus la prostul mers al companiei.
Creantele ce vor fi convertite reprezinta sume datorate bugetului de stat, bugetului de asigurari sociale, taxe, contributii si alte venituri bugetare, in valoare totala de 3,99 miliarde lei, din care 2,05 miliarde lei reprezinta penalitati si majorari pentru neplata sau plata cu intarziere.
De ce vrea Ministerul Transporturilor sa-si schimbe calitatea de creditor al CFR cu cea de actionar?
Este o masura prevazuta in legislatia in vigoare a companiilor comerciale, legea 31. Exista pentru orice fel de creditor posibilitatea de majorare a capitalului cu valoarea creantei, adica de conversie a unui credit in actiuni. Acum, de ce se intampla lucrul acesta, cred ca e lesne de inteles. Probabil ca alta solutie nu mai exista. Nu cred ca statul isi poate executa compania de transport calatori.
Problema e alta. Dupa cum stiti, la... mai mult
Marti, 13 Martie 2012, ora 08:00
Bugetul statului a fost prejudiciat in ultimii 20 de ani cu zeci de milioane de euro prin stergerea datoriilor acumulate la companiile de stat.
Practica de a sterge datoriile este explicabila in cazul unei societati care se vrea a fi privatizata, insa are datorii catre actionari, potrivit avocatului Gabriel Biris.
Guvernul a anuntat ca intentioneaza sa stinga datoriile CFR, in valoare de 4,5 miliarde de lei, adica 1,038 miliarde de euro, catre bugetul general consolidat, prin conversia sumelor datorate in actiuni. Cu toate acestea, reprezentantii Guvernului au anuntat ca CFR nu va fi privatizata, insa va intra intr-un proces de restructurare.
"Din cauza veniturilor insuficiente obtinute din activitatea de exploatare CFR SA a inregistrat la 31 decembrie 2010 o pierdere cumulata pentru perioada 2001-2010 in valoare de 5,2 miliarde de lei", se arata in nota de fundamentare a actului normtic.
In ultimii patru ani, pierderile companiei s-au triplat. Daca in 2007, CFR inregistra datorii de un miliard de lei, in 2008 datoria companiei crescuse pana la 1,6 miliarde de lei pentru ca in 2009, aceasta sa ajunga la 2,98 miliarde de lei. Acum doi ani, datoria CFR la bugetul consolidat de stat inregistra 4,48 de miliarde de lei.
Stergerea datoriilor e in regula, in scopul privatizarii
Pierderile companiei s-au accentuat de la an la an. Daca in 2007 pierderile erau de 334 milioane de lei, in 2008 acestea s-au dublat, ajungand in 2009 la o valoare de aproape trei ori... mai mult
Marti, 17 Ianuarie 2012, ora 12:03