Fondul Monetar International (FMI) asteapta ca europenii sa ia "decizii" legate de reducerea poverii datoriei Greciei inainte de a hotari daca va participa la noua sustinere financiara a tarii, a informat institutia joi.
"Asteptam sa lucram cu autoritatile (elene) pentru a dezvolta programul (de reforme) mai detaliat si ca partenerii europeni ai Greciei sa ia masuri de reducere a poverii datoriei", a declarat sefa misiunii Fondului la Atena, Delia Velculescu, intr-un comunicat citat de AFP.
Aceasta declaratie intervine in momentul in care parlamentul grec trebuie sa aprobe un acord asupra noului plan de ajutorare de 85 de miliarde de euro, al treilea din 2010, in schimbul unor severe masuri de austeritate.
FMI, unul din principalii creditorii ai tarii alaturi de europeni, a luat parte la discutiile cu Atena, insa a facut cunoscut ca participarea sa financiara depinde, printre altele, de masurile europenilor pentru a face datoria greaca "sustenabila".
Numeroase tari ...citeste mai departe despre "Criza din Grecia: Conditia impusa de FMI Europei ca sa ajute Atena" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 14 August 2015, ora 08:15
Indaratnicia cu care reprezentantii Germaniei s-au opus unei restructurari a datoriei inregistrate de Grecia a facut sa curga rauri de cerneala, de cele mai multe ori contra acestei optiuni, mai ales ca nemtii au fost beneficiarii unor astfel de masuri dupa Primul si al Doilea Razboi Mondial.
Intr-un editorial Project Syndicate, Christoph Schmidt, presedintele Consiliului de Experti Economici din Germania, arata care sunt cu adevarat, in acest moment, pericolele unei stergeri de datorii pentru Grecia.
Pe scurt, nu!
Laureatul Premiului Nobel, Paul Krugman, alaturi de secretarul Trezoreriei americane, Jack Lew, ba chiar si expertii FMI solicita in cor o reducere a datoriei Greciei.
Poate insa aceasta abordare sa reprezinte medicamentul miraculos capabil sa puna capat crizei elene?
"Pe scurt, raspunsul este nu!", spune expertul. In vreme ca gradul de indatorare al Greciei este fara indoiala la un nivel ridicat, iar exemplele arata ca o datorie mare poate bloca cresterea economica, elenii se confrunta cu alte poveri mai periculoase: o vulnerabilitate structurala si o politica dusa pe marginea prapastiei.
De fapt, Grecia va sta in mod frecvent la mana finantarilor externe in anii ce urmeaza, finantari ce vor fi conditionate de planul de reforme indeplinit de Atena si nu de gradul de indatorare al tarii.
Datoria Greciei va conta abia in momentul in care tara va fi capabila sa reintre pe piata creditelor internationale negociind in termeni reali aceste... mai mult
Joi, 13 August 2015, ora 17:08
1Analistii din cadrul Institutului National de Cercetari Economice si Sociale din Marea Britanie (NIESR) sustin ca Grecia are nevoie de o stergere urgenta a unei marti parti din datoria acumulata.
In caz contrar, expertii din cadrul think thank-ului britanic nu vad cum economia tarii din zona euro ar putea iesi vreodata din criza, relateaza The Telegraph.
Criza de lunga durata
Efectul cresterii TVA si asumarea unor tinte bugetare extrem de stricte i-au pus in garda pe economistii din cadrul NIESR.
La acestea se adauga recenta prabusire a pietei de capital din Grecia cu aproape 23 de procente in prima zi de la redeschiderea bursei din Atena, eveniment care ar putea fi factorul declansator al unei recesiuni economice intinsa pana la finalul anului viitor.
Pana la sfarsitul anului 2016, britanicii se asteapta ca economia Greciei sa fie cu 30 de procente mai redusa decat era in 2007, inainte de declansarea crizei globale, si cu 7 procente mai mica decat in 2001, in momentul aderarii la euro.
"Nu vedem Grecia revenind la nivelul inregistrat in momentul aderarii la zona euro si, cu atat mai putin, undeva aproape de momentul de dinantea crizei economice globale.
Aceasta demonstreaza ca avem de a face cu o depresiune economica severa si de lunga durata in Grecia", explica Jack Meaning, unul dintre analistii NIESR.
Economistii britanici cred ca se impune o stergere sau o restructurare a datoriei Greciei de 95 de miliarde de euro, reprezentand 55% din PIB-ul... mai mult
Miercuri, 05 August 2015, ora 10:46
1Cancelarul german, Angela Merkel, a exclus sambata o "noua stergere" a datoriei Greciei asa cum vrea noul premier grec Alexis Tsipras.
"A existat deja o renuntare voluntara a creditorilor privati, bancile au renuntat deja la creante de miliarde in ceea ce priveste Grecia", a justificat cancelarul german intr-un interviu acordat Hamburger Abendblatt. "Nu vad o noua stergere a datoriei", a adaugat ea, relateaza AFP.
La inceputul lui 2012, Grecia a recurs la o operatiune de schimbare a datoriei: titlurile creditorilor privati au fost inlocuite cu altele mai putin rentabile. O parte din datorie de circa 100 de miliarde de euro a fost stearsa in acest fel.
Grecia nu va negocia datoria cu Troika si nu prelungeste programul de salvare
Dar tara, aflata sub asistenta financiara internationala din 2010, este incovoiata de datoria de circa 175 ...citeste mai departe despre "Merkel nu ii face pe plac noului premier al Greciei - exclude o noua stergere a datoriei tarii" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 31 Ianuarie 2015, ora 12:03
Dincolo de retorica de campanie a liderului stangii din Grecia, Alexis Tsipras, se pare ca stau si planuri ceva mai putin radicale decat s-ar fi crezut la prima vedere.
Abia instalat in fotoliul de prim-ministru al Greciei, Tsipras da dovada de fler si propune o solutie care ii poate asigura pastrarea unei relatii constructive cu restul Europei: o conferinta a tarilor indatorate.
Ideea ar putea sa-i sune destul de bine chiar si Angelei Merkel, in conditiile in care mai multe tari din zona euro suporta cu greu povara datoriilor uriase. Tsipras a introdus acest punct in platforma sa electorala, iar o "conferinta a datornicilor" ar putea relansa discutiile privind suportul economiilor puternice din zona euro pentru statele subrezite de povara datoriilor contractate in ultimii ani, se arata intr-o analiza a agentiei Bloomberg.
Creditorii si debitorii, la aceeasi masa
Summit-ul propus de Tsipras pare, intr-adevar, singura idee viabila din platforma program cu care Syriza si-a croit drum la guvernare. Intalnirea ar urma sa reuneasca la aceeasi masa creditorii si debitorii din zona euro, in incercarea de a reduce povara fiscala impusa guvernelor indatorate la Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International.
Grecia a avut parte de o usurare a sarcinii contractate prin prelungirea termenelor de rambursare, dar fiscalitatea din tara este in continuare la un nivel nesustenabil.
In acest moment, Tsipras spera sa obtina chiar o stergere a unei treimi din... mai mult
Marti, 27 Ianuarie 2015, ora 15:23
1Grecia nu va solicita al treilea pachet de asistenta financiara si isi poate acoperi necesitatile de finantare fara a fi o povara suplimentara pentru creditorii sai, prin imbunatatirea conditiile referitoare la datoria tarii si posibila revenire pe pietele de obligatiuni anul viitor, a afirmat adjunctul premierului elen, Evangelos Venizelos, transmite Reuters.
"Intelegem foarte, foarte bine cat de dificil este pentru fiecare guvern sa accepte stergerea unei parti din datoria Greciei ... Noi nu solicitam o stergere a datoriei. Putem rezolva problema fara a-i impovara suplimentar pe partenerii nostri institutionali", a afirmat Venizelos, intr-un interviu acordat Reuters, la New York.
Economia Greciei este in al saselea an de recesiune, rata somajului a ajuns la aproape 28%, iar somajul in randul tinerilor se apropie de 60%.
"Vorbim aici de potentialul unei generatii pierdute", a declarat oficialul elen, adaugand ca cel mai mare risc pentru Grecia il reprezinta perspectiva unei explozii sociale, daca cetatenii greci vor fi fortati sa indure noi masuri de austeritate.
"Nu este posibil sa implementam noi masuri fiscale. Nu este posibil sa impunem noi reduceri ale pensiilor si salariilor in sectorul de stat", a avertizat Venizelos.
Acesta a dat asigurari ca Grecia nu cauta stergerea unei parti din datorie, ci isi poate acoperi necesitatile de finantare prin revenirea pe pietele de obligatiuni anul viitor si prin renegocierea scadentelor si dobanzilor actualei... mai mult
Joi, 26 Septembrie 2013, ora 10:41
Cancelarul federal al Germaniei, Angela Merkel, admite stergerea unei parti din datoria Greciei, insa nu mai devreme de 2014 si cu conditia ca la acea data Atena sa fie in stare sa-si asigure independent nevoile financiare, a declarat sefa executivului german intr-un interviu publicat de Bild am Sonntag, citat de Itar-Tass.
"Actualul program de ajutorare a Greciei functioneaza pana in 2014, iar pentru atingerea anumitor indicatori bugetari noi am alocat alti doi ani, pana in 2016. In cazul in care Grecia va putea la un moment dat sa se descurce prin mijloace proprii, pentru a nu lua bani datorie, atunci va trebui sa privim si sa evaluam altfel aceasta situatie", a spus Merkel.
Cu toate acestea, cancelarul federal german nu crede ca o asemenea evolutie a evenimentelor este posibila inainte de 2014-2015.
De asemenea, Merkel a subliniat ca vede hotararea cu care actioneaza actualul guvern al lui Antonis Samaras si ca Germania "va ajuta Atena prin vorba si fapta" in formarea de noi structuri si desfasurarea reformelor necesare.
"Participarea noastra (n.r. la programul de ajutorare a Greciei) este in interesul Berlinului, pentru ca toate actiunile sunt intreprinse tinand cont de zona euro si sunt in folosul fiecarei tari din uniunea monetara, inclusiv a Germaniei", a spus cancelarul federal.
In 26-27 noiembrie, Eurogrupul a decis alocarea pentru Grecia a trei transe de ajutor financiar, in valoare de 43,7 miliarde de euro. In afara de aceasta, creditorii... mai mult
Duminica, 02 Decembrie 2012, ora 17:59
Zona euro, Fondul Monetar International (FMI) si Banca Centrala Europeana (BCE) vor sa ajunga luni la un acord pentru reducerea datoriei Greciei, o etapa prealabila pentru varsarea unei noi transe de ajutor vitala pentru autoritatile de la Atena, transmite AFP.
Ministrii de finante din zona euro s-au reunit luni la pranz, la Bruxelles, pentru a treia oara in ultimele doua saptamani, in prezenta directorului general al FMI, Christine Lagarde, si a presedintelui BCE, Mario Draghi.
"Grecia a facut ceea ce trebuia sa faca, acum este randul Eurogrupului si al FMI sa-si faca datoria", a declarat luni comisarul european pentru afaceri economice si euro, Olli Rehn. "Este esential sa putem lua o decizie in aceasta zi cu privire la varsarea unei transe de minim 31,2 miliarde de euro pentru Atena", a adaugat comisarul european.
"Un acord este practic finalizat, mai raman de parcurs cativa centimetri", a declarat, la randul sau, ministrul francez de finante, Pierre Moscovici. "Daca toata lumea este rezonabila, o vom putea face destul de repede", a mai spus Moscovici.
Ministrii de finante din zona euro au discutat deja prin telefon sambata in incercarea de a-si aplana diferentele. Printre altele, zona euro si FMI au opinii diferite cu privire la mijloacele de reducere a datoriei grecesti care in 2014 ar urma sa atinga 190% din PIB, un nivel considerat nesustenabil.
FMI este in favoarea stergerii unei parti din datoria Greciei fata de creditorii privati, pe baza... mai mult
Luni, 26 Noiembrie 2012, ora 18:28
FMI si grupul ministrilor de finante ai zonei euro, Eurogrup, nu au reusit sa ajunga la un acord privind reducerea datoriei Greciei.
In timp ce FMI doreste sa se pastreze termenul de 2020 pentru ca elenii sa isi aduca datoria la nivelul de 120% din PIB, guvernele zonei euro prefera sa amane acest termen pana in 2022, anunta Financial Times.
Jean-Claude Junker, seful Eurogrup, si Christine Lagarde, Presedintele FMI, s-au contrazis public cu privire la acest subiect, in cadrul conferintei de presa care a avut loc dupa reuniunea de la Bruxelles.
Astfel, Junker a declarat ca termenul tinta pentru Grecia a fost mutat in 2022, reactie care a determinat-o pe Christine Lagarde sa anunte ca FMI pastreaza termenul tinta initial. Imediat, Junker a insistat asupra declaratiei anterioare: "Nu glumesc", iar Lagarde a preferat de aceasta data sa-si exprime nemultumirea non-verbal, prin clatinarea capului.
Motivele din spatele dezacordului
Confruntarea publica dintre Lagarde si Juncker reprezinta doar o manifestare publica a unei dispute intre FMI si UE, care dureaza de mai multe luni.
FMI considera ca planul de salvare al Greciei ar trebui sa includa o propunere de reducere a datoriei acesteia, ceea ce ar insemna ca tarile zonei euro ar trebui sa accepte o pierdere cauzata de imprumuturile oferite deja elenilor.
Fara aceasta stergere partiala a datoriilor, Fondul prognozeaza ca datoria Greciei se va situa pana in 2020 la nivelul de 150% din PIB.
Comisia... mai mult
Marti, 13 Noiembrie 2012, ora 11:40