In loc sa fie o tara de tranzit din care sa castige foarte mult, Romania ar putea deveni o insula de liniste econonica totala. "Daca intarziem 3-4 ani cu inceperea constructiei autostrazii Transilvania, putem vorbi de o autostrada Transilvania abia in jurul anului 2022. Pierdem toate trenurile, nu numai autostrazile", a declarat Stefan Szobotka, presedintele Comisiei pentru Parteneriate Public-Private PNL, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro. Prima intrebare ar fi daca Autostrada Transilvania este sau nu un proiect util pentru dezvoltarea tarii. Ne trebuia aceasta autostrada sau nu? Sunt voci care au afirmat ca nu aveam nevoie de aceast proiect.
Autostrada Transilvania nu este doar un proiect binevenit si util, ci si un proiect de necesitate absoluta pentru devzoltarea Romaniei.
Autostrada Transilvania este prima parte din axa nord-sud a unei artere rutiere majore in Romania. Ea va contribui nu numai la dezvoltarea Transilvaniei propriu-zise, ci si a intregii Romanii.
Autostrada Transilvania este necesara si orice fel de intarziere in realizarea proiectului este un gest de iresponsabilitate si de risipa fata de sansele Romaniei de dezvoltare.
Sa incepem cu anul 2003, cand a fost semnat contractul pentru Autostrada Transilvania. Contractul a fost unul cu incredintare directa catre Bechtel... UE a strambat din nas fiindca banii au mers la americani. A fost o greseala strategica?
Toata lumea e de acord ca atribuirea contractului autostrazii Transilvania catre compania... mai mult
Miercuri, 21 Septembrie 2011, ora 19:02
Desi criza a impanzit intreaga Europa, mai toate statele au facut eforturi pentru a se intoarce la crestere economica. Toate, in afara de Romania, care merge intr-un sens contrar trendului evolutiv general al statelor membre ale UE. "In momentul de fata, purtam steagul UE doar simbolic", explica Stefan Szobotka, presedintele Comisiei pentru Parteneriate Public-Private PNL, care vorbeste intr-un interviu acordat Bloombiz.ro despre solutiile de redresare economica.Romania isi continua caderea in clasamentul competitivitatii economice, conform unui studiu recent al Forumului Economic Mondial. Bulgaria este peste Romania. Masurile de stimulare a mediului de afaceri nu au aparut…
Daca in perioada 1996-2008, Romania a evoluat in aceeasi directie si in acelasi sens ca si celelalte state din zona euroatlantica, in momentul de fata, statul nostru a intors sensul.
Romania merge intr-un sens contrar trendului evolutiv general al statelor membre ale UE, lucru care ar trebui sa depaseasca simplele ingrijorari si lamentari si sa trezeasca atentia din tuturor oamenilor responsabili din Romania.
Criteriile care stau la baza acordarii unui rank in topul competitivitatii globale sunt date de un indice care grupeaza 12 principii, organizate in trei categorii. Exista, in primul rand, criterii de baza - institutiile, infrastructura, mediul macroeconomic, sistemul de sanatate si educatia primara- , apoi apar unii catalizatori ai eficientei - educatia inalta si trainingul, eficienta... mai mult
Duminica, 11 Septembrie 2011, ora 21:41
"Nu exista nici o alta companie, dintre marile companii constructoare de autostrazi, care sa fi fost sicanata de catre statul roman mai mult decat a fost compania Bechtel.(…) Bechtel a realizat 17.000 de km de autostrada pe plan global asa ca in nici un caz nu-i putem banui de incapacitate de a lucra", a declarat pentru Bloombiz.ro Stefan Szobotka, presedintele Comisiei pentru Parteneriate Public-Private PNL si bun cunoscator al domeniului constructiilor de infrastructura.Costul de constructie al autostrazii Transilvania va fi redus la 6,9 milioane euro/km, aproape la jumatate, iar compania Bechtel va mai lucra doar pe doua tronsoane…
Niciodata nu se stie cu exactitate cat va costa exact un kilometru de autostrada pana la realizarea finala.
Existenta unei valori orientative este binevenita.
E foarte clar ca nu exista nici o alta companie dintre marile companii constructoare de autostrazi care sa fi fost sicanata de catre statul roman mai mult decat a fost compania Bechtel.
Contractul si felul in care s-a desfasurat acest proiect a fost schimbat de fiecare regim politic pana acum, aceasta instabilitate avand ca si consecinta nerealizarea proiectului.
Nu cred ca fixarea acestor preturi va disciplina statul roman.
In momentul de fata, statul roman datoreaza Bechtel in jur de 110 milioane de euro.
In plus, prin neglijenta statului roman si a celor care au condus ministerul in ultimii 3 ani, lucrarile pe tronsonul Suplacul de Barcau-Bors au fost abandonate fara... mai mult
Vineri, 05 August 2011, ora 14:24
"Din pricina pretului petrolului, protectiei mediului si a descurajarii poluarii, exista posibilitatea ca, in viitor, sa ne punem la punct sistemul de autostrazi, in timp ce Europa sa isi mute cea mai mare parte a transporturilor pe sistemul feroviar" a declarat secretarul general adjunct al PNL, Stefan Szobotka, pentru Bloombiz.ro. Bun cunoscator al domeniului constructiilor de autostrazi, acesta este de parere ca intarzierea dezvoltarii infrastructurii ne-ar putea costa de doua ori iar decalajul dintre Europa si Romania ar creste. Autostrada Soarelui nu va fi terminata nici in 2011, dupa rezilierea contractului cu compania franceza Colas, care construia tronsonul de autostrada Medgidia-Cernavoda de 20 km...Autostrada Soarelui este unul dintre cele mai clare exemple ale esecului realizarii de infrastructura majora din Romania. Ideea constructiei acestei autostrazi are deja 40 de ani.
Lucrarile efective de constructie ale acestei autostrazi au fost demarate la inceputul anilor ’90, cand puterea de atunci se gandea sa foloseasca acest proiect ca pe o supapa de reconversie profesionala pentru recalificarea fortei de munca de pe platformele industriale ale Bucurestiului, care devenisera inutile dupa implozia pietei comune ale tarilor fostului Bloc Socialist.
Subfinantata constant si fara sa reprezinte o prioritate reala, pana prin 1997 din Autostrada Soarelui au fost realizati 16 km.
In perioada in care actualul sef al statului mai credea ca nu avem nevoie de... mai mult
Duminica, 17 Aprilie 2011, ora 02:14