Stefan Gheorghiu si-a dat demisia din functia de director general al dezvoltatorului imobiliar Impact, pentru a conduce operatiunile globale din domeniul real estate de la Gfk, unul dintre liderii mondiali in domeniul cercetarii de piata.
Gheorghiu a precizat, pentru Business24 ca ramane membru in Consiliul de Administratie de la Impact si a mentionat ca decizia sa nu are absolut nicio legatura cu respingerea planului sau de dezvoltare propus in aprilie. De asemenea, demisia sa nu are legatura cu schimbarea actionariatului.
"Nu are nicio legatura cu respingerea planului. Intrucat sunt perfectionst in tot ceea ce fac si prefer sa ma dedic unei cauze in totalitate, am preferat sa imi dau demisia de la Impact si sa accept o noua provocare la care lucrez de peste trei ani de zile. Pozitia se numeste global head of real estate pentru GfK", a declarat Stefan Gheorghiu, pentru Business24.
Fostul CEO mai spune ca la noul job va fi direct responsabil pentru toate aspectele ce tin de domeniul real estate din aproximativ 100 de tari, unde firma GfK este prezenta.
De asemenea, omul de afaceri spune ca a avut cele mai multe voturi, ca sa ramana in Consiliul de Administratie.
"Am castigat "fotoliul" cu cele mai multe voturi, din cei cinci membri si raman in continuare dedicat firmei Impact ca membru in consiliul de Administratie, pentru sprijinirea noului consiliu si noului director general in vederea indeplinirii obiectivelor mandatului meu initial".
Schimbari in... mai mult
Marti, 21 Mai 2013, ora 18:42
Sa vorbim un pic si despre unul dintre subiectele amintite la finalul ultimului editorial, si anume: pseudoprofesionalismul dovedit de jurnalistii care scriu in domeniul real estate si despre piata imobiliara. Vorbesc despre aceasta categorie de jurnalisti, pentru ca nu imi permit sa ma refer decat la acest domeniu, de real estate.
Cu aceasta ocazie as vrea sa deschid o paranteza si sa consemnez si un aspect destul de important: in viata nu este bine sa generalizezi. Cu toate acestea, in toate editorialele mele de pana acum si in cele care vor urma, am generalizat si voi continua sa fac acest lucru, pentru ca, din pacate asa stau lucrurile IN ROMANIA. Mare atentie! nu inseamna ca toata lumea este la fel, existand si exceptii.
Asadar, sa ne intoarcem la subiectul acestui editorial si sa impartim activitatatea jurnalistilor care scriu despre piata imobiliara in doua perioade de timp: intervalul de dinaintea crizei imobiliare si perioada care a urmat boomului imobilar.
Vom observa, astfel, ca aceiasi jurnalisti s-au comportat total diferit inainte de inceperea crizei comparativ cu al doilea interval luat in calcul. Jurnalistii in perioada de dinainte si chiar din timpul boomului imobiliar erau permanent in cautarea de stiri senzationale, pe care sa le publice pe prima pagina a tuturor ziarelor.
Criteriul luat in calcul de "jurnalistii profesionisti" nu era realitatea si fezabilitatea stirii, doar senzationalul. Important era sa vanda stirea respectiva, chiar... mai mult
Luni, 22 Aprilie 2013, ora 07:01
Din pacate, in toata istoria imobiliara post-decembrista din Romania au existat extrem de putini dezvoltatori imobiliari care au venit cu intentii bune si au ramas pe piata pastrand aceleasi standarde.
De-a lungul anilor au existat foarte multi dezvoltatori imobiliari de renume si talie mondiala care nu si-ar fi permis niciodata in tara lor natala sa duca la bun sfarsit o dezvoltare imobiliara altfel decat respectand sute si chiar mii de standarde.
Venind in Romania, marea majoritatea a acestor dezvoltatori a observat ca este loc si de mai bine, financiar vorbind, cu conditia sa faci lucrurile mai prost.
Au observat ca acest lucru se poate, in Romania, pentru ca piata este "fraiera" si suporta absolut orice. Cumparatorul suporta tot, pentru ca nu stie, agentiile imobiliare sunt neprofesioniste, le intereseaza numai castigurile imediate.
Din punctul meu de vedere, au existat doar doi dezvoltatori imobiliari pe piata, in ultimii 17 ani, care se pot mandri cu o atitudine impecabila, cu un mod de gandire extrem de profesionist, fapt care se regaseste si in activitatea lor de succes. De-a lungul anilor au continuat sa realizeze proiecte profitabile, care s-au vandut/inchiriat si au fost la mare cautare, in fiecare perioada in care acestia au dezvoltat.
Acesti doi dezvoltatori sunt un roman si un strain. Cel roman, Tantareanu, este, din punctul meu de vedere pionierul imobiliarelor rezidentiale din Romania.
A fost primul si a ramas singurul care a construit un... mai mult
Luni, 08 Aprilie 2013, ora 07:30
Piata imobiliara din Romania este unica, intrucat, spre deosebire de alte piete imobiliare evoluate, piata locala nu a oferit niciodata vreun fel de predictibilitate. Ba din contra, evolutia domeniul real estate din tara poate fi comparata cu dezvoltarea unui animal salbatic: nu stii ce va face, de la un minut sau altul.
In aceste conditii, sunt stupefiat de faptul ca marile agentii imobiliare si nu numai, in fiecare an, prezic viitorul cu o incapatanare impresionanta, chiar daca isi dau seama ca sansele sa "nimereasca adevarul" sunt extrem de mici, dupa cum a aratat trecutul ultimilor 17 ani.
"Situatia este diametral opusa in afara tarii"
In alte tari dezvoltate, unde exista o piata imobiliara cu traditie, ce ofera un grad ridicat de predictibilitate, poti gasi trenduri si poti face comparatii intre diverse zone. Piata este organizata in asa fel incat poti primi informatii precise despre orice imobil, agentul imobiliar avand acces la toate informatiile. Dar acest lucru se intampla doar in momentul in care toate agentiile imobilarele lucreaza impreuna pentru binele cumparatorului si nu una impotriva alteia, orientate numai si numai catre castig, cum se intampla in Romania.
O alta problema a pietei imobiliare din Romania este absenta unui raport de piata coerent si uniform. Aici, daca studiezi raportul intocmit de cinci agentii imobiliare, iti dai seama ca toate sunt diferite, parca spunand povestea unor pieti diferite, cand toate de fapt se refera la... mai mult
Marti, 02 Aprilie 2013, ora 10:00