Dupa 13 ani de balbaieli si amanari, e posibil ca statul roman sa fi reusit in sfarsit sa puna cruce constructiei sectorului Ploiesti-Comarnic-Brasov al Autostrazii A3.
Motivul: din ratiuni pe care intarzie sa le explice, Ministerul Transporturilor a renuntat la sprijinul pe care Banca Mondiala il acorda Romaniei pentru constructia acestei portiuni de peste 100 de kilometri de autostrada, preferand sa incerce din nou, pentru a patra oara, sa o construiasca pe cont propriu, printr-un parteneriat public-privat.
Sectorul Autostrazii Transilvania (A3) care leaga Ploiestiul de Brasov este impartit in doua: Ploiesti - Comarnic (48,6 km) si Comarnic - Brasov (58,0 km).
La randul lor, aceste doua portiuni sunt impartite in loturi, in vederea eficientizarii lucrarilor. Din pacate, numai despre eficientizare nu se poate vorbi pe acest sector de autostrada, la care nici n-au inceput lucrarile care ar fi trebuit sa se termine deja de ani buni.
Ce-i drept, statul roman a incercat sa construiasca drumul. In ultimii 13 ani, a facut, prin intermediul Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), trei incercari de a incheia parteneriate publice-private (PPP) pentru a incepe lucrarile. A esuat, insa, de fiecare data.
Tudose cere ajutor de la Banca Mondiala
In consecinta, multi romani au ajuns sa isi piarda speranta ca vor mai circula vreodata pe autostrada de la Ploiesti, prin Comarnic, pana la Brasov. In octombrie 2017, insa, Mihai Tudose, la acea... mai mult
Miercuri, 20 Iunie 2018, ora 06:56
Deputatul USR Catalin Drula scrie, joi, pe pagina personala de Facebook, ca Guvernul a renuntat la constructia autostrazii Comarnic - Brasov, un proiect cu Banca Mondiala, anuntul fiind facut de ministrul Transporturilor, Lucian Sova.
Catalin Drula a participat la sedinta Comisiei Transporturi din Camera Deputatilor, pe tema autostrazii Comarnic-Brasov, desfasurata in Sinaia.
"Vin cu o veste, probabil in premiera. Ministrul Sova ne-a anuntat ca renunta la pregatirea proiectului cu Banca Mondiala. Cu asta se duce pe Apa Sambetei orice sansa de profesionalism pe care o avea aceasta investitie", a scris Catalin Drula pe reteaua sociala.
El aminteste ca pregatirea acestui proiect a fost anuntata de Guvernul Tudose si ca prin decizia de a-l anula "ne distrugem orice credibilitate".
"Reamintesc ca pregatirea proiectului cu Banca Mondiala a fost anuntata cu surle si trambite, anul trecut, de anteriorul guvern PSD (Tudose - n.red.) . Acum actualul guvern PSD se razgandeste. Ne distrugem orice credibilitate, ca tara, in relatia cu institutiile financiare internationale.
In mod incredibil, solutia PSD este aceeasi incercata de 3 ori pana acum, in 2003-2005, 2007-2009 si 2013-2015: magicul partneriat public-privat (PPP) . Mai mult, cel care se va ocupa este acelasi om care s-a ocupat de anterioarele trei esecuri - Narcis Neaga", a adaugat deputatul USR.
"E halucinant ca dl. Neaga, care a participat la sedinta, recunoaste senin ca proiectul nu se poate sustine din... mai mult
Joi, 14 Iunie 2018, ora 23:19
Licitatia pentru tronsonul de autostrada Comarnic-Brasov va fi reluata, termenul limita de depunere a ofertelor fiind 2 septembrie.
In lucru urmeaza a fi doua loturi care insumeaza insa putin peste 10 kilometri, Comarnic - Predeal si Predeal - Cristian.
CNADNR informeaza, prin intermediul unui comunicat de presa, ca a fost initiata procedura de licitatie deschisa pentru atribuirea contractului "Proiectare si executie Autostrada Bucuresti - Brasov, Tronson Comarnic-Brasov, Lot 1: sector Comarnic - Predeal, km 111+300 - km 115+300; Lot 2: sector Predeal - Cristian, km 162+300 - km 168+600 si Drum de Legatura".
Sectorul de 4 kilometri din portiunea Comarnic-Predeal are o valoare estimata a contractului de aproape 167 de milioane de lei, fara TVA, adica peste 9 milioane de euro pe kilometrul de autostrada.
E oficial! Statul renunta la autostrada Comarnic-Brasov (Video)
De asemenea, sectorul de 6,3 kilometri de autostrada Predeal-Cristian are o valoare estimata a contractului ...citeste mai departe despre "Inapoi si de la capat: Inca o licitatie pentru autostrada Comarnic-Brasov" pe Ziare.com mai mult
Joi, 16 Iulie 2015, ora 12:50
Statul roman a renuntat la construirea in concesiune a autostrazii Comarnic-Brasov, a anuntat, joi, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR).
"In urma finalizarii negocierii pentru atribuirea contractului de concesiune cu asocierea Vinci-Strabag-Aktor, CNADNR SA anunta anularea procedurii pentru ...citeste mai departe despre "E oficial! Statul renunta la autostrada Comarnic-Brasov" pe Ziare.com mai mult
Joi, 18 Iunie 2015, ora 17:00
CNADNR a selectat consortiul Vinci (Franta) - Strabag (Austria) - Aktor (Grecia) pentru constructia in concesiune a tronsonului de autostrada Comarnic - Brasov, cu o lungime de 58 de kilometri.
Asocierea Vinci si Aktor si-a adjudecat acest proiect si in 2009, renuntand ulterior la contract, intrucat statul roman nu a acceptat anumite clauze.
Consortiul castigator a concurat cu asocierea Impregilo - Salini din Italia pentru acest proiect, acestia fiind singurii constructori care au depus oferta finala.
Ofertele pentru preselectie la dialog competitiv au fost depuse in februarie, pe lista fiind inscrise compania China Communications Construction si asocierile Spedition UMB - Tehnostrade, firme detinute de omul de afaceri Dorinel Umbrarescu, Vinci - Strabag - Aktor si Impregilo - Salini.
La inceperea etapei dialogului competitiv, in perioada mai-iunie, China Communications Construction a anuntat ca se retrage. Ulterior, la termenul final fixat pentru 9 decembrie, asocierea Spedition UMB - Tehnostrade nu a depus oferta finala.
Costul de constructie al autostrazii este in jur de 1,2 - 1,3 miliarde euro, iar lucrarile vor incepe in luna aprilie a anului viitor si ar putea fi incheiate in 2016 sau 2017, a declarat in luna noiembrie ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructura, Dan Sova, la emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata de Pro TV.
Limita de viteza va fi de 130 kilometri/ ora, iar taxarea autostrazii ar putea fi facuta la tariful de 3 euro/100 de... mai mult
Joi, 19 Decembrie 2013, ora 17:55
Constructorul autostrazii Comarnic - Brasov va fi desemnat in decembrie, lucrarile estimate la 1,2-1,3 miliarde euro ar putea incepe in aprilie, iar de finantarea proiectului s-au aratat interesate BEI, BERD si Banca Mondiala, a declarat ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructura, Dan Sova.
"La precedentele doua incercari s-a facut o greseala foarte mare, anume s-a negociat contractul cu toti, cu constructorii - asta e negocierea competitiva, negociezi contractul cu constructorii - si repartizarea riscurilor fara sa cheme la masa potentialii finantatori. Noi am chemat la masa toate bancile finantatoare care si-au manifestat interesul (...) inclusiv institutiile financiare internationale BEI, BERD, Banca Mondiala, care si-au manifestat interesul de a finanta, partial, normal, aceasta autostrada, deci de a face parte din creditul sindicalizat care va finanta autostrada", a afirmat Sova la emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica de Pro TV.
Intrebat despre celelalte banci, el a afirmat doar ca acestea sunt din Uniunea Europeana.
Pentru tronsonul de autostrada Comarnic - Brasov, ofertele pentru preselectie la dialog competitiv au fost depuse in februarie, pe lista fiind inscrise compania China Communications Construction si asocierile Spedition UMB-Tehnostrade, Vinci - Strabag - Aktor si Impregilo - Salini. La inceperea etapei dialogului competitiv, in perioada mai-iunie, China Communications Construction a anuntat ca se retrage.
Constructorii... mai mult
Duminica, 24 Noiembrie 2013, ora 11:59
Premierul Victor Ponta i-a solicitat ministrului delegat pentru proiecte de infrastructura de interes national, Dan Sova, ca in toamna sa fie incheiat contractul pentru constructia autostrazii Comarnic-Brasov, ministrul asigurand ca, in mod normal, acest contract va fi semnat la 30 octombrie.
Solicitarea a fost adresata in sedinta de guvern.
"Conform programarii din dialogul competitiv, in mod normal, pe 30 octombrie trebuie sa semnam contractul", i-a raspuns Sova.
Ponta a aratat ca solutia pentru fluidizarea traficului de pe DN1 in acea zona nu sunt pasarelele pietonale, ci constructia autostrazii.
"E foarte bine ca s-au pus pasarele, multumesc celor care au facut eforturi, dar e un pansament, de fapt, pentru o boala grava care este DN1 si cat mai tine pansamentul mai tine, dar trebuie sa avem autostrada", a declarat premierul.
Cele patru pasarele pietonale peste DN 1, construite in orasele Azuga, Busteni si Comarnic, au fost date in folosinta sambata.
Pasarelele pietonale metalice reprezinta, potrivit autoritatilor, o solutie temporara de fluidizare a traficului rutier pe Valea Prahovei pana la construirea autostrazii Comarnic-Brasov.
La tronsonul Comarnic - Brasov, ofertele pentru preselectie la dialog competitiv au fost depuse la finele lunii februarie, pe lista fiind inscrise compania China Communications Construction si asocierile Spedition UMB-Tehnostrade, Vinci - Strabag - Aktor si Impregilo - Salini.
In primavara acestui an, ministrul Sova... mai mult
Miercuri, 21 August 2013, ora 14:38
Premierul Emil Boc a cerut ministrilor ca, pana in martie, sa finalizeze lista proiectelor pe care le vor derula in regim de parteneriat public-privat, prezicand ca se refera prin aceasta solicitare in principal la domeniul transporturilor, pentru reluarea constructiei autostrazii Comarnic-Brasov, informeaza Mediafax. El a mai afirmat, in sedinta de miercuri a Guvernului, ca proiecte in regim de parteneriat public-privat (PPP) pot fi initiate si in agricultura, sanatate, energie.
Ministerul Transporturilor a anuntat, in luna septembrie 2010, vrea sa scoata din nou la licitatie, in 2011, constructia tronsonului de autostrada Comarnic-Brasov, in regim de concesiune, dupa ce, in luna aprilie, in urma licitatiei, castigatorii au renuntat la proiect din lipsa de fonduri.
Consortiul Vinci (Franta) - Aktor (Grecia) a anuntat in luna aprilie ca a renuntat, prin denuntarea unilaterala, la contractul de constructie in concesiune, in valoare de 1,5 miliarde euro, a tronsonului de autostrada Comarnic-Brasov.
Potrivit grupului Ellaktor, din care face parte compania de constructii Aktor, contractul a fost anulat deoarece statul roman nu a acceptat anumite clauze, situatie care a condus la imposibilitatea de a obtine finantare.
Tronsonul de autostrada avea ca termen de realizare anul 2014.
Dupa finalizarea lucrarilor, statul roman ar fi platit in 26 de ani, in total 4,8 miliarde de euro. mai mult
Miercuri, 09 Februarie 2011, ora 14:44
Ministerul Transporturilor si Infrastructurii intentioneaza sa scoata la licitatie in 2011 tronsonul de autostrada Comarnic-Brasov in vederea concesiunii, urmand ca in 2014 sa inceapa constructia efectiva a tronsonului, a declarat joi secretarul de stat din MTI Eusebiu Pistru. "Intentionam ca in 2014 sa inceapa constructia tronsonului Comarnic-Brasov si sa scoatem la licitatie in vederea unei concesiuni cel tarziu in 2011. Vom scoate la licitatie anul viitor acest tronson deoarece mai avem de lucrat la documentatie si vom schimba unele conditii", a precizat Pistru.
Contractul de concesiune al autostrazii Comarnic-Brasov a fost castigat de consortiul format din firmele Vinci Concessions SAS, Aktor Concessions S.A., Vinci Construction Grand Projets SAS si Aktor SA.In aprilie, consortiul Vinci-Aktor a trimis Ministerului Transporturilor si Infrastructurii si CNADNR o notificare oficiala prin care anunta ca renunta la contract, deoarece nu a obtinut finantare din partea bancilor in conditiile contractului. Intrucat acesta a fost semnat in 18 ianuarie, iar termenul de 90 de zile de la semnare nu expirase, consortiul nu a platit nicio despagubire.Tronsonul Comarnic-Brasov are o lungime de 58 km si este considerat cel mai dificil tronson din cadrul viitoarei autostrazi Bucuresti-Brasov.Potrivit proiectului, dupa finalizarea autostrazii, statul ar fi trebuit sa plateasca in 26 de ani, in total, 4,8 miliarde de euro.
Aceasta suma cuprindea cheltuielile cu imprumutul principal... mai mult
Joi, 30 Septembrie 2010, ora 12:00