Scaderea TVA la alimente a facut ca valoarea cosului de vacanta in statiunile de pe litoralul romanesc sa scada la 43 de euro, acesta devenind astfel cea mai ieftina destinatie din zona.
Un studiu efectuat de site-ul Post Office Travel Money monitorizeaza, anual, preturile a opt produse alimentare si nealimentare de uz comun, in 40 de destinatii de vacanta, de pe intreg mapamondul, mai putin Romania. FPTR a continuat acest studiu, introducand preturi pentru produse si servicii similare din tara noastra.
Anul acesta, rezultatul studiului arata ca Romania se afla pe locul I, (fata de locul IV, anul trecut) fiind destinatia turistica de litoral cea mai ieftina dintre cele noua analizate, unde turistii cheltuie, in medie, 43,56 Euro pentru cele opt produse alimentare si nealimentare de uz comun. In clasamentul celor mai ieftine destinatii de litoral, dupa Romania se afla competitori precum Bulgaria, Spania, Turcia, Grecia, Croatia, Franta, Egipt si Italia.
"Scaderea TVA la alimente in luna iunie a facut ca Romania sa devina cea mai ieftina destinatie dintre cele monitorizate. Preturile au ramas pe loc, in timp ce in alte destinati au crescut cu 20%, in medie, fata de anul trecut datorita inflatiei si ratei de schimb lira, dolar, euro. Daca s-ar introduce si impozitul specific pentru turism, am putea scadea si mai mult preturile", a declarat Dragos Raducan, prim-vicepresedintele executiv FPTR.
Cosul de vacanta analizat in acest raport a inclus urmatoarele articole:... mai mult
Vineri, 28 August 2015, ora 14:13
Pe litoralul romanesc sunt mai multe hoteluri renovate si plaje modernizate, iar Venus devine cea de-a doua statiune modernizata aproape in totalitate, dupa Mamaia.
De asemenea, acum, la inceput de iunie, gradul de ocupare pe litoral este cu mult mai mare decat anul precedent.
Acestea sunt cateva dintre concluziile celei de-a zecea editii a Master InfoTrip-ului organizat de catre Bibi Touring, unul dintre touroperatorii de top pentru vacantele organizate in Romania.
Acest infotrip a reunit peste 100 de agenti de turism din Romania si din Republica Moldova, care au vizitat toate statiunile de pe Litoralul romanesc, precum si Delta Dunarii, intre 26 si 31 mai.
Agentii au avut ocazia de a vizita aproape 100 de structuri de cazare si au completat, la final, formulare de analiza a bazei de cazare de pe Litoral si din Delta Dunarii.
"Pot sa afirm, cu mandrie, ca in cei 10 ani de cand organizeaza infotripuri pe Litoral, Bibi Touring a asigurat educarea si informarea a peste 700 de agenti de turism, care au avut ocazia sa verifice la fata locului starea rivierei romanesti, de la Mamaia pana la Vama Veche.
In acest an, marea surpriza a constituit-o statiunea Venus, unde au fost modernizate majoritatea hotelurilor, iar media ca numar de stele este de 4 stele.
Totusi am o observatie, anume ca profesionistii din turism trebuie sa pozitioneze statiunea inaintea hotelurilor. Venus nu are inca un brand, o identitate proprie, asa cum are, de exemplu, de mai mult timp,... mai mult
Joi, 04 Iunie 2015, ora 16:21
Litoralul romanesc a devenit in 2014 mai scump decat cel spaniol sau turcesc, dupa ce cu doi ani in urma era devansat doar de cel bulgaresc intr-un top al celor mai ieftine litoraluri, reiese dintr-un studiu al FPTR, care analizeaza costurile cosurilor de vacanta din mai multe destinatii de vara.
"Cresterea taxelor, a pretului combustibilului, gazelor si energiei, dar si lipsa masurilor de sustinere a turismului au facut ca in Romania valoarea cosului de vacanta sa creasca. Romania este o destinatie turistica de litoral cu preturi medii de vacanta, aflata intr-un top al celor mai ieftine destinatii de acest fel din Europa pe locul patru, in urma competitorilor Bulgaria, Spania si Turcia, dar inaintea Greciei, Croatiei si Frantei", se arata intr-un comunicat al Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc, potrivit Mediafax.
Romania a coborat cu doua pozitii in clasament, fata de 2012, cand ocupa locul doi.
Potrivit ultimului studiu al Postei Britanice (Post Office) privind cosul de vacanta, in care sunt monitorizate preturile a opt produse alimentare si nealimentare de uz comun in 40 de destinatii de vacanta, dar printre care nu se afla si Romania, cele mai ieftine destinatii de vara din Europa sunt Bulgaria, Spania si Turcia.
Dupa calculele Federatiei Patronatelor in Turismul Romanesc (FPTR), Romania ocupa locul patru, in urma celor trei tari, cu un cos mediu de vacanta de 41,3 euro. Patronatul a luat in calcul statiunea Neptun, recunoscuta pentru preturile... mai mult
Miercuri, 10 Septembrie 2014, ora 15:00
Romanii prefera, pentru minivacanta de Rusalii, litoralul romanesc si ofertele din turismul rural, in timp ce pe plan extern acestia opteaza pentru city break-uri in orasele europene, spun reprezentantii agentiilor de turism.
"Clientii nostri au ales sa transforme minivacanta de Rusalii intr-o ocazie de calatorie. Marea majoritate au ales sejururi scurte de 3 sau 4 nopti, fie in orase europene nu foarte indepartate, fie in statiuni la mare sau la munte unde sa se relaxeze. In topul preferintelor turistilor romani s-au inscris sejururi scurte pe litoralul romanesc, in statiunile Mamaia, Eforie Nord sau Neptun, iar pasionatii de drumetii la munte au ales Valea Prahovei, dar si unele statiuni balneoclimaterice precum Baile Felix, Olanesti sau Ocna Sibiului. Cele mai vandute pachete de servicii pentru cei care ales sa calatoreasca in strainatate au fost cele de tip city break pentru orase precum Praga, Paris, Barcelona, Roma sau Londra", a declarat Madalina Grosu, product manager Happy Tour.
Pachetele de servicii puse la dispozitia turistilor pentru perioada sarbatorii de Rusalii s-au incadrat intr-un pret mediu de 230 euro/persoana pentru pachetele tip city break. Pentru destinatiile din Romania, turistii au platit, in medie, 250 lei/persoana pentru 3 nopti cazare cu mic dejun la hoteluri de 4 stele pe litoralul Marii Negre si aproximativ 280 de lei/persoana in celelalte statiuni turistice.
"Daca pentru intern, tendinta este ca romanii sa mearga pe litoralul... mai mult
Luni, 02 Iunie 2014, ora 16:55
Cunosc bine litoralul romanesc si este una dintre destinatiile mele favorite, din Romania si de oriunde. In ultimii ani s-au produs schimbari in bine pe riviera noastra, iar o parte dintre ele au inceput sa fie percepute de catre publicul autohton. Din pacate, din cauza primilor 15 ani de dupa Revolutie, in care litoralul nostru a mers de-a dreptul haotic, din cauza paguboasei locatii de gestiune si a altor factori, exista inca idei preconcepute si prejudecati privind una dintre principalele zone turistice ale Romaniei.
Pe care incerc sa le demontez:
1.Litoralul romanesc este scump
Dimpotriva, litoralul romanesc este cel mai accesibil litoral pentru turistii romani, atat ca pret, cat si ca distanta. Este drept, exista o mare variatie de preturi: sunt hoteluri de 5 stele premium, in special in Mamaia, unde o familie poate plati 1800 de euro per sejur in plin sezon, dar si hoteluri de 2 stele cu mic dejun, in sudul litoralului, unde o familie poate sta, tot o saptamana, cu mai putin de 200 de euro. Iar conditiile sunt de-a dreptul decente.
Mai nicaieri altundeva nu poti petrece un sejur in conditii acceptabile cu 200 de euro, nici macar la bulgari. Pe litoralul vecin, un sejur decent, cu all inclusive, costa minim 400 de euro in sezon si poate ajunge si la peste 1000 de euro, la 5 stele. Este drept, am avut nevoie de criza si de inasprirea competitiei pentru a ajunge in aceasta situatie, insa acum, exista hoteluri, in sudul litoralului, care ofera camere si la... mai mult
Duminica, 21 Iulie 2013, ora 10:30
Strategiile de business adoptate de vecinii bulgari si sansele de revenire ale litoralului romanesc printr-o promovare eficienta combinata cu investitii substantiale, sunt evaluate in fiecare an, odata cu actualizarea comparatiei dintre litoralul bulgaresc si cel romanesc.
Daca pana la Revolutie putem spune ca turismul romanesc era in competitie stransa cu cel bulgaresc, situatia s-a schimbat radical in ultima perioada, iar avansul luat de bulgari pare greu de recuperat.
Litoralul bulgaresc este vizitat in fiecare an de aproximativ doua milioane de turisti, dintre care o proportie covarsitoare, respectiv 70%, sunt straini. In comparatie, pe litoralul din Romania vin mai putin de 1,2 milioane de turisti, dintre care strainii reprezinta circa 30.000.
Acestia se pot relaxa in cele aproximativ 250 de hoteluri deschise pe litoralul romanesc, care totalizeaza aproximativ 120.000 de locuri de cazare. La bulgari insa exista aproximativ 350.000 de locuri de cazare, cele mai multe fiind in hoteluri de patru si cinci stele, unele dintre ele fiind incluse in lanturi internationale precum Iberostar, Sol Melia sau Golden Tulip.
Hotel Iberstoar, din statiunea bulgareasca Sunny Beach
Bulgarii pluseaza la capitolul servicii si "au fost ajutati" si de aspectele naturale (clima mai blanda sau relief mai spectaculos), dar au stiut si cum sa investeasca masiv in infrastructura si cum sa atraga de partea lor investitori internationali de calibru precum TUI sau Neckerman -... mai mult
Marti, 16 Iulie 2013, ora 08:15
In weeek-end am fost pe Litoralul romanesc, unde am participat la un infotrip organizat de Bibi Touring - unul dinte principalii touroperatori specializati pe turism intern si ANAT - Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism.
Este cel de-al doilea an in care toti marii touroperatori de turism intern organizeaza infotripuri proprii, dedicate promovarii litoralului romanesc, in aceeasi perioada, alaturi de ANAT si Asociatia de Promovare si Dezvoltare Turistica Litoral - Delta Dunarii.
Voi aminti toti acesti touroperatori, pentru ca merita: Mareea, Eximtur, Paradis - Vacante de Vis, Accent Travel & Events, Bibi Touring, Happy Tour, Intertour, Discovery, Paralela 45. Toate aceste firme au reusit sa stranga la un loc 700 de agenti de turism si peste 50 de jurnalisti si de bloggeri.
Am tras mai multe concluzii, dintre care majoritatea sunt, din fericire, pozitive. In primul si in primul rand, ma bucura faptul ca litoralul romanesc ramane produsul turistic numarul unu in optiunile romanilor si este coerent promovat si vandut de catre agentiile de turism. Peste 80% dintre turistii care opteaza pentru litoral achizitioneaza pachetele turistice de la agentiile specializate.
Touroperatorii anunta o crestere foarte mare a cererii pentru litoral. Potrivit Luciei Morariu, presedintele ANAT, cererea pentru litoral a crescut, pana la ora actuala, cu 30% fata de anul precedent. De asemenea, inscrierile timpurii au inregistrat o evolutie de 40%. Este drept, 95% dintre acesti... mai mult
Luni, 27 Mai 2013, ora 14:32
Hotelurile aflate in sudul litoralului romanesc pot ajunge la faliment din cauza pretului practicat de catre Regia Autonoma Judeteana de Apa Constanta (RAJA) si a noilor clauze contractuale solicitate unitatilor de cazare, se arata intr-un comunicat de presa al Federatiei Patronatelor din Turism si Servicii (FPTS).
"FPTS atrage atentia ca pretul cerut de societatea RAJA (...) pentru apa poate duce la falimentarea hotelurilor din sudul litoralului romanesc. In plus, spatiile verzi din sud au nevoie de irigare pentru a face fata secetei si a imbunatati astfel aspectul statiunilor. Toate aceste elemente depind, insa, de corectitudinea si implicarea RAJA", se noteaza in comunicatul citat.
In acest sens, Asociatia Investitorilor in Statiunea Turistica Venus (AISTV), membru FPTS, atrage atentia ca RAJA emite lunar facturi la apa, desi in jurul hotelurilor din sudul litoralului nu exista canalizari de apa meteorica.
"Consideram aceasta fapta un abuz in serviciu si fals intelectual datorita emiterii unor facturi care nu sunt conforme cu realitatea, dar si uz de fals in forma calificata si insusire de foloase cuvenite. Cu toate ca, in ultimii 40 de ani, in retelele din statiune nu s-a facut nicio investitie, conductele fiind putrezite, iar apa de proasta calitate, venind efectiv pe conducta de apa potabila cu particule de rugina, avand sute de reclamatii de la turisti ca nu le curge apa la chiuvete, preturile cresc an de an, fara anunt prealabil", conform FPTS.... mai mult
Duminica, 19 August 2012, ora 15:45
Potentialul turistic al Romaniei este unul mare, iar 44% dintre structurile de cazare ale tarii se afla pe litoralul mioritic. Pe perioada verii, acestea devin punctul de atractie turistica principal, motiv pentru care potentialul trebuie exploatat mai bine.
In acest sens, Federatia Patronatelor din Turism si Servicii a facut o lista cu zece reguli de aur pentru maximizarea potentialului turistic oferit de litoralul romanesc.
O prima masura, conform comunicatului de presa semnat de Dan Matei Agathon, presedintele Federatiei Patronatelor din Turism si Servicii, ar fi infiintarea consiliilor de administrare a statiunilor si pe litoralul romanesc, dupa modelul vecinilor din Bulgaria. Consiliile locale trebuie sa fie compuse din autoritatile locale, serviciile de urgenta si hotelieri, impreuna urmand sa identifice problemele si sa gaseasca si sa aplice solutii imediate.
Principala tinta a consiliilor de administratie trebuie sa fie multumirea turistilor in vederea construirii unui brand durabil al respectivei statiuni.
De altfel, Federatia Patronatelor din Turism si Servicii recomanda demararea cat mai rapida a procedurilor de indiguire pentru a opri pierderea din suprafata plajelor, care risca sa dispara in urmatorii zece ani. "Avand in vedere studiile deja efectuate, trebuie identificate si mobilizate resursele necesare pentru ca planurile de salvare a plajelor sa poata fi puse in aplicare. Plajele litoralului romanesc reprezinta un capital enorm de valoros... mai mult
Duminica, 08 Iulie 2012, ora 14:02