În contextul în care se preconizează ca tot mai multe țări preferate de români pentru vacanța de vară să fie incluse pe lista galbenă din cauza celui de-al patrulea val al pandemiei de COVID-19, stațiunile balneare din România ar putea fi o opțiune pentru concediu.
Românii care nu vor să se vaccineze doar pentru a călători fără restricții în afara țării au la dispoziție în țară nu mai puțin de treizeci de stațiuni unde se pot relaxa, dar își pot trata totodată și afecțiunile medicale.
În cazul în care vă planificați să petreceți concediu în destinațiile menționate, este bine să știți de la început pentru ce boli sunt indicate stațiunile balneoclimaterice din România.
Amara: are recomandări terapeutice pentru: dermatologie, alergii, aparat respirator și ORL, endocrine, reumatism, nutriție și metabolism, ginecologie, nevroze, sistem nervos periferic, boli profesionale.
Statiunea este recomandata pentru tratamentul bolilor reumatice degenetative (spondiloza, artroza, poliartroza), a bolilor reumatice inflamatorii (reumatismul inflamator), bolile ginecologice (mertosalpingita cronica, insuficienta ovariana, sterilitate secundara) dar si a disfuncțiilor asociate (dermatologice, endocrine)
Bazna: aparat respirator și ORL, boli profesionale, endocrine, ginecologie, reumatism, sistem nervos periferic
Sunt tratate afecţiuni ale aparatului locomotor, ca reumatismul, artroze, spondiloze, stări post traumatism,... mai mult
Duminica, 18 Iulie 2021, ora 22:55
Autoritatile din Italia au inasprit duminica, 14 februarie, restrictiile in patru regiuni, din cauza cresterii numarului de infectari cu coronavirus, relateaza DPA.
Regiunile Toscana, Liguria, Abruzzo si Trentino au fost incluse in asa-numitele 'zone portocalii' de catre Ministerul Sanatatii, ceea ce inseamna ca barurile si restaurantele trebuie sa se inchida, iar localnicii nu pot parasi zona din jurul locuintei lor decat pentru urgente.
Restrictiile vor fi in vigoare timp de 15 zile intr-o prima faza, a adaugat Ministerul Sanatatii.
Majoritatea regiunilor din tara sunt in prezent considerate 'zone galbene', ceea ce inseamna ca restrictiile au fost relaxate.
Statiunile de schi, inchise
Cu toate acestea, in Italia este in continuare in vigoare o restrictie de circulatie pe timpul noptii.
In paralel, intr-o decizie de ultim moment, autoritatile au decis sa suspende redeschiderea mai multor statiuni de schi populare, unde luni dimineata urma sa se reia activitatea, potrivit agentiei de presa ANSA.
Ministrul Sanatatii, Roberto Speranza, a anuntat ca actuala interdictie privind sporturile de iarna va fi prelungita.
Oficialul a spus ca statiunile de schi trebuie sa ramana inchise, din cauza riscului tot mai mare reprezentat de noile tulpini, mai contagioase, ale coronavirusului.
Italia a inregistrat duminica 11.000 de noi cazuri de coronavirus in ultimele 24 de ore, iar incidenta cazurilor la 100.000 de locuitori pe un interval de sapte zile ramane la... mai mult
Duminica, 14 Februarie 2021, ora 21:39
Ocna Sugatag din judetul Maramures ar putea fi atestata ca statiune turistica de interes national, potrivit unui proiect de Hotarare publicat de Ministerul Economiei, prin care totdata isi propune sa ateste alte 13 localitati ca statiuni turistice de interes local.
Romania va avea in total 52 de statiuni turistice de interes national si 87 de statiuni turistice de interes local.
"Prin prezentul proiect de act normativ, se propune aprobarea atestarii, ca statiuni turistice de interes national, respectiv local, a urmatoarelor localitati sau parti din localitati: 1. interes national: Ocna Sugatag, judetul Maramures; 2. interes local: Anina, judetul Caras-Severin; Bors, judetul Bihor; Cavnic, judetul Maramures; Dorna Arini, judetul Suceava; Ghioroc, judetul Arad; Gura Siriului, judetul Buzau; Sadova, judetul Suceava; Sacele, judetul Brasov; Sannicolau Mare, judetul Timis; Sighetul Marmatiei, judetul Maramures; Stei, judetul Bihor; Tulucesti, judetul Galati; Vatra Moldovitei, judetul Suceava", arata proiectul.
Impactul pozitiv este determinat de cresterea circulatiei turistice si totodata a cifrei de afaceri a investitorilor din turism. Investitorii din domeniul turismului pot accesa finantari structurale europene pentru construirea de structuri de primire turistice. Prin realizarea acestor proiecte, localitatile se vor dezvolta din punct de vedere turistic, ceea ce va determina o crestere a numarului turistilor de pe piata interna si externa.
"Pe termen mediu si... mai mult
Duminica, 04 Octombrie 2020, ora 14:41
Statiunile din Bulgaria se "resimt" puternic de pe urma crizei provocate de coronavirus. Dupa statiunea Albena, oficialii altei perle a turismului bulgaresc au anuntat ca majoritatea hotelurilor se vor inchide pana la data de 10 septembrie.
Numarul turistilor straini in Bulgaria a scazut, in 2020, cu 80%. Zborurile charter catre Varna s-au prabusit cu 59%, iar catre Burgas - cu 78%. Conform datelor Institutului National de Statistica (INS), cifra de afaceri a restaurantelor de pe litoralul bulgaresc a scazut cu aproape 90%, scrie Duma, citata de Rador.
Dupa Albena, si hotelierii din Sunny Beach au anuntat ca vor inchide majoritatea hotelurilor pana pe 10 septembrie.
"Exista o scadere de 75% a turistilor si in muntii Rodopi. Sunt deschise in principal hotelurile mici, de familie, si casele de oaspeti. Hotelurile mari lucreaza cu turisti straini care nu au cum sa viziteze acum Bulgaria. Exista acolo o scadere de peste 85%", a declarat Pantelei Memtsov, de la RTA". Asociatia considera ca masurile pentru sprijinirea sectorului au intarziat.
In prezent, exista putini turisti din Germania, Polonia si Ucraina. Din cauza lipsei zborurilor charter, Bulgaria se bazeaza pe turistii care vin cu transport auto, cum sunt majoritatea bulgarilor si romanilor. Plaja este relativ plina, deoarece exista si proprietari de apartamente in zona de vest, in mare parte bulgari, care se afla in proprietatile lor.
Oamenii care cunosc statiunea Sunny Beach spun ca nu au vazut niciodata... mai mult
Joi, 03 Septembrie 2020, ora 23:29
Statiuna Albena, din Bulgaria, a inceput inchiderea treptata a hotelurilor, in urma deciziei luate de autoritatilor bulgare, dupa ce numarul de turisti a scazut considerabil.
Germania a suspendat zborurile catre coasta de nord a Marii Negre bulgare si au emis o avertizare de calatorie in zonele Blagoevgrad, Dobrici si Varna. Mai mult decat atat, cetatenii germani care sosesc dintr-una din destinatile cu risc crescut de infectare din Bulgaria vor fi testati obligatoriu.
"Situatia epidemiologica din complexul turistic este calma, pana in prezent nu exista date privind turistii infectati. Saptamana trecuta, complexul Albena a avut peste 8.000 de turisti, saptamana aceasta sunt deja in jur de 6.500", a declarat Hristo Penev, managerul complexului Albena, citat de Duma.
Potrivit lui Penev, pana in prezent au existat date despre persoanele de contact ale celor infectati din randul personalului, pentru ca acestea si-au suspendat obligatiile de serviciu, dar nu a fost inregistrat niciun caz pozitiv la turisti.
Presa bulgara scrie ca ministrului Turismului, Mariana Nikolova, s-ar fi intalnit cu reprezentantii touroperatorilor germani, cu care a discutat deschis posibilitatea manipularii informatiilor despre cazurile COVID-19, deoarece datele oficiale legate de pandemie i-au facut pe turistii germani sa renunte la vacante.
In presa germana au aparut mai multe marturii cu privire la nerespectarea regulilor de protectie impotriva COVID-19 in statiunile de pe litoralul... mai mult
Miercuri, 12 August 2020, ora 11:19
Belgia a adoptat un sistem de urmarire a telefoanelor mobile pentru a limita aglomerarea statiunilor marine si a plajelor care se vor deschide oficial sambata, pentru sezonul de vara, transmite Reuters.
Orasele costiere belgiene nu doresc sa interzica turistilor sa vina, dat vor ca acestia sa se foloseasca e bunul simt, cum ar fi sa se orienteze catre un loc mai putin aglomerat sau sa opteze sa faca cumparaturi mai tarziu.
Cele 10 districte aflate de-a lungul litoralului vor detecta telefoanele mobile pe plaje si pe diguri si vor afisa informatii in timp real pe un site, cu coduri de la verde inchis pentru zonele calme si portocaliu pentru cele foarte aglomerate.
Un numar de 130 de senzori amplasati in orase vor indica oamenilor locurile aglomerate pe care ar trebui sa le evite. Site-ul va oferi si informatii despre cat de aglomerate vor fi statiunile i n zilele urmatoare.
Orasul Knokke-Heist a creat si marcaje pe plaje, pentru a crea suprafete de cate 3 metri patrati.
"Am creat asa-numite "bule pentru plaja", unde o familie sau un grup de prieteni pot sta impreuna in siguranta si vizualiza distanta la care ar trebui sa stea unii fata de altii", a declarat un consilier al orasului specializat in turism, Anthony Wittesaele.
Inotul in mare este interzis in Belgia in afara sezonului, cand patruleaza salvamarii. Pandemia de Covid-19 a intarziat deschiderea sezonului, care ar fi rebuit sa aiba loc in luna mai, pana in aceasta sambata. Sezonul se va incheia la... mai mult
Sambata, 27 Iunie 2020, ora 09:21
Un procent de 42,2% dintre locuitorii statiunii de schi austriece Ischgl, unul dintre principalele focare de coronavirus din Europa Centrala, au dezvoltat anticorpi impotriva COVID-19, acesta fiind cel mai inalt nivel de imunizare inregistrat pana acum in randul unei populatii dintr-un loc determinat, au anuntat joi coordonatorii unui studiu austriac, citati de EFE.
La sfarsitul lunii aprilie au fost efectuate teste de anticorpi in randul a 80% dintre cei 1.900 de locuitori ai acestei mici statiuni, supranumita "Ibiza din Alpi" datorita petrecerilor spectaculoase organizate in proximitatea partiilor de schi.
Ischgl a devenit insa un simbol al contagierilor necontrolate cu noul coronavirus, dupa ce sute de turisti s-au infectat acolo intre sfarsitul lunii februarie si inceputul lunii martie, inainte de intrarea in vigoare a unor masuri stricte de izolare, adoptate pentru a frana pandemia.
Turistii straini au dus apoi cu ei virusul in tarile lor de origine, unde au provocat mii de noi infectii, mai ales in Germania si in tarile scandinave.
Potrivit Universitatii de Medicina din Innsbruck, care a realizat studiul, au fost utilizate patru metode diferite pentru a determina existenta anticorpilor intre cei aproape 1.500 de locuitori testati. Procentul de 42,2% este cel mai inalt relevat vreodata in perioada acestei pandemii, a asigurat joi virusologul Dorothee von Laer de la Universitatea de Medicina din Innsbruck.
Pe de alta parte, expertii austrieci au precizat... mai mult
Vineri, 26 Iunie 2020, ora 07:13
Pentru a se incerca prevenirea raspandirii coronavirusului pe litoralul romanesc este posibil ca turistii care intra in statiuni sa fie testati, dupa cum a spus, marti, George Niculescu, prefectul judetului Constanta, in urma unei intalniri pe care a avut-o cu reprezentantii patronatelor din turism.
"In urma intalnirii de astazi s-au concluzionat cateva propuneri, pe care le voi inainta mai departe ministerelor de resort, inclusiv Ministerului Sanatatii. Vorbim de o posibila testare a turistilor cand intra intr-o statiune turistica.
Sa vedem sub ce forma se poate face lucrul acesta. Vorbim de teste rapide. Se presupune ca daca un turist a intrat intr-o statiune si nu este purtator de COVID-19, practic daca acest test s-ar extinde pentru toate persoanele care intra in statiune, riscul de cotractare a virusului este foarte restrans", a declarat prefectul Constantei, citat de Info Sud Est.
El a precizat ca aceste propuneri vor fi transmise ministerelor de resort. Mai mult, George Niculescu a transmis ca agentii economici din turism au spus ca sunt dispusi sa achizitioneze materialele necesare.
"Vom transmite cat mai repede propunerile la minister. Pentru achizitionarea testelor presupun ca va fi un efort comun. Am vazut deschidere din partea agentilor economici de a contribui pentru efectuarea acestor testari. Sunt costuri pe care ei si le asuma, tocmai pentru a putea aduce servicii de calitate si in conditii de siguranta pentru turisti. De asemenea, trebuie... mai mult
Marti, 05 Mai 2020, ora 15:22
Peste 62% dintre romani isi vor petrece vacanta de iarna in Romania, potrivit unui studiu realizat de OLX Cazare si Turism, iar printre cele mai populare destinatii montane se numara Poiana Brasov, Predeal, Sinaia, Busteni si Vatra Dornei.
Studiul "Topul statiunilor montane din Romania" arata care sunt cele mai populare statiuni montane din tara noastra, in functie de criterii precum calitatea si accesul la partie, optiunile de mancare, raportul calitate-pret si nu numai.
In clasamentul general, care tine cont de toate criteriile analizate in cadrul studiului, pe prima pozitie s-a situat Poiana Brasov (25%) urmata la o distanta considerabila de Sinaia (11%), Predeal (9%), Busteni (6%) si Vatra Dornei (6%).
Romanii si-au manifestat o preferinta clara pentru Poiana Brasov, fiind statiunea care a iesit pe primul loc in cazul tuturor criteriilor analizate.
De asemenea, statiunea a fost prima optiune atat pentru familii si cupluri, cat si pentru tineri.
Atunci cand vine vorba despre raportul calitate-pret, romanii care au participat la realizarea studiului au pozitionat Poiana Brasov pe primul loc (14%), pe locul doi - Sinaia (9%), urmata de Predeal si Busteni (8% fiecare), apoi de Vatra Dornei (7%) si Ranca (6%).
Topul statiunilor in functie de calitatea partiei
Cand vine vorba de accesul la partie si de calitatea partiei, romanii si-au manifestat preferinta pentru Poiana Brasov (29%), statiune urmata de Predeal (14%), Sinaia (9%) si Busteni (6%).... mai mult
Joi, 28 Noiembrie 2019, ora 16:58