Peste trei sferturi din totalul gospodariilor din Romania (78,2%) aveau acces, in 2020, la reteaua de internet de acasa, in crestere cu 2,5 puncte procentuale fata de anul anterior, releva datele publicate, vineri, de Institutul National de Statistica (INS).
In aceasta marja de crestere, proportia persoanelor cu varste intre 16 si 74 ani care au folosit vreodata internetul a fost de 85,9%, mai mult cu 3,6 puncte procentuale comparativ cu datele din 2019.
Potrivit sursei citate, din totalul gospodariilor cu acces la reteaua de internet de acasa, 84,4% erau din mediul urban, in timp ce in mediul rural ponderea se situa la 69,7%.
In profil teritorial, conectarea la internet a fost mai raspandita in randul gospodariilor din regiunea Bucuresti-Ilfov (peste 8 din 9 gospodarii), urmata de regiunile Vest (84,9%) si Nord-Vest (81,9%). La polul opus, cu cele mai mici ponderi, se situau regiunile Sud-Est (72,4%), Nord-Est (73,6%) si Sud-Muntenia (74,3%).
Datele INS evidentiaza faptul ca tipurile de conexiune folosite la accesarea internetului de acasa sunt in proportie de 77,5% cele broadband fixe (conexiunile de banda larga fixe), urmate de conexiunile broadband mobile (66,3%) si de conexiunile narrowband (13,6%).
Dintre utilizatorii curenti, opt din zece (79,1%) foloseau in 2020 internetul cu frecventa zilnica sau aproape zilnica, in crestere cu 2,1 puncte procentuale fata de anul anterior (79,1% fata de 77%).
In acelasi timp, pe regiuni de dezvoltare, ponderea... mai mult
Vineri, 08 Ianuarie 2021, ora 10:13
Peste trei sferturi dintre gospodariile din Romania, respectiv 75,7%, au acces la reteaua de Internet de acasa in 2019, in crestere cu 3,3 puncte procentuale fata de anul anterior, potrivit unui comunicat al Institutului National de Statistica (INS).
Conform INS, circa 61,8% din totalul gospodariilor din Romania care au acces la reteaua de Internet de acasa sunt localizate in mediul urban.
In profil teritorial, conectarea la Internet a fost mai raspandita in cadrul gospodariilor din regiunea Bucuresti-Ilfov (aproape 6 din 7 gospodarii au acces la Internet de acasa), urmata de regiunile Vest si Nord-Vest. Cele mai mici ponderi sunt inregistrate de regiunile Nord-Est (70,6%) si Sud-Muntenia (70,9%).
Tipurile de conexiune folosite la accesarea Internetului de acasa sunt in proportie de 78,4% conexiunile broadband fixe (conexiunile de banda larga fixe), urmate de conexiunile broadband mobile (64,2%) si de conexiunile narrowband (9,7%).
Din totalul persoanelor cu varsta cuprinsa intre 16 si 74 ani, proportia celor care au folosit vreodata Internetul a fost de 82,3%, din care 89,4% in ultimele 3 luni. Dintre utilizatorii curenti, 77% folosesc Internetul cu frecventa zilnica sau aproape zilnica, in crestere cu 1,5 puncte procentuale fata de anul anterior (77% fata de 75,5%).
Pe regiuni de dezvoltare, ponderea persoanelor care au utilizat vreodata Internetul a fost de 91,7% in regiunea Vest care constituie cel mai ridicat procent din tara, urmata de regiunile... mai mult
Vineri, 06 Decembrie 2019, ora 15:08
Romania se lauda cu Internet foarte bun si o vreme, cativa ani, a fost fenomenal. Intre timp, recupereaza si altii handicapul si ultimele statistici arata unde ne situam la final de 2017.
Internetul in Romania a ajuns la performante care fac invidioase tari mai dezvoltate, cum ar fi Germania, Marea Britanie sau Statele Unite ale Americii, multumita lipsei de infrastructura din anii '90.
Unde nu erau cabluri de cupru pentru retelistica, au fost intinse fire de fibra optica. Asa suntem, la final de 2017, intr-un top onorabil la nivel global.
Internetul din Romania e atat de rapid incat tara a prins un frumos loc 5 intr-un top global realizat de Ookla. Datele au fost colectate prin aplicatia SpeedTest.
Vezi cat de bine sta Romania la viteza internetului pe tot globul! ...citeste mai departe despre "Ultimele cifre care duc Romania in fata celor mai dezvoltate tari din Europa si din lume" pe Ziare.com mai mult
Joi, 21 Decembrie 2017, ora 19:01
Bernie Sanders, unul dintre candidatii Partidului Democrat care se afla in cursa pentru alegerile prezidentiale din SUA, a comentat, miercuri seara, diferenta dintre viteza de Internet din tara noastra si cea din America.
"In prezent, cei ce locuiesc in Bucuresti, Romania, au acces la un Internet mult mai rapid decat majoritatea americanilor. Asa ceva e inacceptabil si trebuie sa se schimbe", a scris pe Twitter Bernie Sanders.
Romania, printre tarile cu cea mai mare viteza de Internet - Pe ce loc ne aflam
Potrivit statisticii publicate de Ookla la inceputul anului 2015, ne aflam pe locul patru in topul mondial al tarilor cu cea mai mare viteza de Internet in banda larga (broadband), in timp ce SUA nu aparea in primele 10.
Tara noastra avea o viteza medie de descarcare (download) de 60,2 ...citeste mai departe despre "Candidat la alegerile prezidentiale din SUA: Bucurestenii au acces la un Internet mult mai rapid decat noi" pe Ziare.com mai mult
Joi, 03 Martie 2016, ora 12:28
Doar 61,6% dintre romanii cu varste intre 16 si 74 de ani au folosit vreodata Internetul, in conditiile in care putin peste jumatate (54,4%) din totalul gospodariilor au acces acasa la reteaua de Internet, majoritatea (70,9%) acestora fiind la orase, potrivit datelor Institutului de Statistica.
Dintre utilizatorii de Internet, 60% folosesc acest serviciu cu frecventa zilnica sau aproape zilnica. Pe grupe de varsta, 52,5% dintre barbatii cu varste cuprinse intre 35-44 ani au utilizat Internetul zilnic sau aproape zilnic, comparativ cu 54,4% dintre femei, in timp ce la grupa de varsta 55-64 ani situatia se inverseaza, diferenta dintre femei si barbati in ceea ce priveste utilizarea Internetului zilnic sau aproape zilnic este de 6 puncte procentuale (35% la femei, iar la barbati 41%), se arata intr-un comunicat al INS, transmis Mediafax.
Pe regiuni de dezvoltare, ponderea persoanelor care au utilizat Internetul a fost de 80,7% in regiunea Bucuresti - Ilfov, fiind cel mai ridicat procentaj din tara. Capitala este urmata de regiunile Vest si Nord-Est cu 70,4%, respectiv 62,6%, celelalte regiuni avand un grad de utilizare sub 60%.
O mare parte dintre gospodarii (84,7%) folosesc PC-urile pentru accesarea Internetului de acasa. Calculatoarele portabile (laptop, netbook, tableta) sunt folosite de catre 1 din 3 gospodarii. Intr-o proportie mult mai mica sunt utilizate alte dispozitive, precum telefoanele mobile si smartphone-urile (20%).
Tipurile de conexiune folosite la... mai mult
Vineri, 28 Noiembrie 2014, ora 12:16
Rata medie de acoperire a internetului de mare viteza (broadband) in Romania se situa, anul trecut, la 56%, sub media europeana de 76%, si plaseaza tara pe locul 26 in Uniunea Europeana in aceasta privinta, se arata intr-o statistica Roland Berger Strategy Consultants, prezentata, marti, cu ocazia unei conferinte de specialitate.
Conform sursei citate, la nivel global, numarul de conexiuni broadband a depasit 700 de milioane si va continua sa creasca cu aproximativ 5% in fiecare an pana in 2018.
Romania a ajuns, in 2013, la 3,8 milioane de conexiuni de internet in banda larga, dupa ce in 2005 numarul acestora era de doar 300.000. Estimarile specialistilor arata ca, in urmatorii patru ani, conexiunile broadband ar putea ajunge in Romania la 4,5 milioane.
Din datele Eurostat reiese faptul ca, in 2013, 42% dintre romani nu au folosit niciodata internetul, in timp ce 40% dintre companiile cu mai putin de zece angajati se aflau in aceeasi situatie. In prezent, aproape o treime (28%) dintre romani utilizeaza un smartphone, din ce in ce mai multi au calculatoare, tablete sau televizoare inteligente, iar internetul intregeste portofoliul de produse.
Planul National NGN (Next Generation Network) al Romaniei are la baza Agenda Digitala pentru Europa, elaborata de Comisia Europeana. Obiectivul principal al documentului este de a avea, pana in anul 2020, acoperire broadband cu viteze de 100 Mbps, de 100%. Potrivit celor mai recente statistici realizate la nivel european,... mai mult
Marti, 10 Iunie 2014, ora 15:20
1Numarul total de conexiuni de acces la internet broadband /banda larga, n.r./ la puncte fixe a atins, in 2013, 3,8 milioane, in crestere cu 7% fata de anul anterior, iar 60% dintre abonamentele de internet fix, contractate de catre persoanele fizice, permit viteze de transfer al datelor de cel putin 30 Mbps, potrivit raportului anual publicat, luni, de Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).
Astfel, din numarul total de conexiuni de acces la internet in banda larga la puncte fixe, aproximativ 3,5 milioane erau instalate utilizatorilor persoane fizice, in crestere cu 8% comparativ cu anul 2012, in timp ce numarul de conexiuni instalate persoanelor juridice s-a mentinut constant, la 340.000.
Pe de alta parte, rata de acoperire a conexiunilor de acces la internet fix broadband la 100 de locuitori a fost de 18,8%, in crestere cu 1,2%. De asemenea, rata de acoperire la 100 de gospodarii a crescut, in 2013, cu 3,4%, pana la 46,2%.
Conform datelor statistice, din totalul de 3,8 milioane de conexiuni, aproximativ un milion erau instalate in mediul rural, inregistrand o crestere cu 13% fata de anul 2012, restul de 2,8 milioane fiind instalate in mediul urban, in crestere anuala cu 5%.
In ceea ce priveste infrastructura de acces la utilizatorul final, anul trecut a fost marcat de cresteri in cazul principalelor tipuri de suporturi utilizate.
Conexiunile care utilizeaza cablu UTP/FTP au ajuns la aproape 2,1 milioane (+6% fata... mai mult
Luni, 14 Aprilie 2014, ora 16:50
Peste 50 % din gospodariile din Romania sunt conectate la internet, potrivit datelor Institutului National de Statistica.
Daca in urma cu 7 ani doar putin peste o cincime dintre gospodariile din Romania aveau o conexiune la internet, in 2013 52,90% dintre acestea au acces la internet. In 44,20% din cazuri nu exista un computer in casa. In 2,90% din gospodarii exista calculator, dar nu are conexiune de internet.
In ceea ce priveste proportia urban-rural a conexiunilor la internet, cifrele INS arata ca 73,20% din locuintele conectate se afla in mediul urban, in timp ce in mediul rural doar 26,80% dintre gospodarii au acces la internet.
Fata de 2007, cand procentul celor conectati la internet nu depasea 20,50%, in 2010 aproape 40% dintre utilizatorii de computer aveau acces la retea.
Datele Institutului National de Statistica releva faptul ca in ultimii sapte ani numarul celor care au acces la internet a crescut cu peste 30 de procente. mai mult
Vineri, 06 Decembrie 2013, ora 19:47
Mai mult de jumatate dintre romanii cu varsta cuprinsa intre 16 si 74 de ani nu au folosit niciodata internetul, cifra care plaseaza Romania pe ultima pozitie in UE.
Astfel, potrivit datelor Eurostat colectate in perioada de referinta ianuarie-martie 2011, 54% dintre romanii cu varste cuprinse intre 16-74 de ani nu au utilizat niciodata internetul, cel mai ridicat procentaj din UE, fata de o medie europeana de 24%, reiese dintr-un comunicat al institutului de statistica al Comisiei Europene, potrivit Eurostat.
Media europeana a scazut in ultimii cinci ani cu 18 puncte procentuale, de la 42% in 2006, cand aproape trei sferturi dintre romani (74%) nu utilizasera niciodata internetul.
Pe locul al doilea urmeaza Bulgaria (46%), apoi Grecia (45%), Cipru si Portugalia (41%), respectiv Italia (39%).
Ungaria figureaza cu un procentaj de 28%, Cehia cu 24%, in timp ce in Suedia, Olanda si Danemarca doar 5-7% din populatie nu a avut contact cu spatiul virtual.
In privinta accesului la internet, Eurostat estimeaza ca 47% dintre familiile din Romania au la dispozitie o conexiune, fata de 14% in 2006, procentaj care presupune penultimul loc in UE, devansand doar Bulgaria (45%). Media UE a urcat de la 49% la 73% in ultimii cinci ani.
Totodata, numarul gospodariilor cu acces la internet de mare viteza (broadband) a urcat in Romania de la 5% la 31% in perioada analizata, cel mai scazut procentaj din Europa, in timp ce media UE a crescut de la 30% la 68%. In Olanda, Suedia... mai mult
Miercuri, 14 Decembrie 2011, ora 15:10