Bugetul de stat va reprezenta riscul macroeconomic primar al Romaniei, in 2018, chiar daca datoria publica este inca scazuta.
"Avand in vedere nevoia de finantare crescuta a Guvernului si politica fiscala pro-ciclica desfasurata intr-o perioada de expansiune economica, creste riscul ca masurile de austeritate care vor aparea in viitor sa fie implementate, atunci cand apar socuri semnificative externe sau interne.
In plus, politicile gresite care alimenteaza consumul in loc de investitii, precum si esecul de imbunatatire al calitatii in cazul infrastructurii, al educatiei si al sanatatii, se vor transforma intr-un obstacol in calea potentialului de crestere al tarii", se arata intr-o analiza realizata de OTP Asset Management.
Analistii se asteapta ca economia sa creasca intr-un ritm incetinit in urmatorii ani.
"Combustibilul fiscal pare sa se termine. Acest lucru se reflecta si in mai multe actiuni ale Guvernului care vizeaza cresterea veniturilor", se mai arata in document.
Produsul intern brut al Romaniei a inregistrat in trimestrul al treilea din 2017 o crestere de 8,8% pe seria bruta si 8,6% pe seria ajustata sezonier, raportat la perioada similara din 2016, iar la noua luni avansul economic a fost de 7%, pe seria bruta si 6,9% pe seria ajustata sezonier, potrivit celor mai recente date ale Institutului National de Statistica.
Comparativ cu trimestrul II din 2017, PIB a fost, in termeni reali, mai mare cu 2,6%, in trimestrul III 2017.
Potrivit unui... mai mult
Marti, 30 Ianuarie 2018, ora 16:18
Romania a intreprins in perioada 2006 - 2016 cea mai bizara politica a fondurilor publice dintre toate statele europene, potrivit unei analize date publicitatii de Eurostat. Pornita de pe ultimul loc in ceea ce priveste ponderea veniturilor bugetare in PIB, tara noastra a luptat din greu pentru a le reduce si mai mult anul trecut.
Doar relocarea masiva a unor multinationale in micuta Irlanda ne-a facut sa pierdem, in conditii statistice cu totul speciale, pozitia de lanterna rosie europeana la care ne-ar fi dat dreptul din plin strategia de-a dreptul iresponsabila de permanenta relaxare fiscala. Strategie cu care vom avea asigurata nu convergenta ci divergenta in raport cu Europa civilizata.
Astfel, de la un minus de 10% din PIB venituri bugetare din taxe si contributii sociale in raport cu media europeana imediat inainte de aderarea la UE, Romania a ajuns anul trecut la un dezastruos -14%, dupa ce a scazut incasarile cu trei puncte procentuale pe fondul cresterii mediei generale cu un punct procentual.
Pe acest trend divergent in raport cu practica din statele occidentale pe care vrem sa le ajungem din urma, raportul dintre banii de care dispune statul roman pentru sanatate, educatie, administratie, ordine publica, protectie sociala etc. si media UE (pastrand, desigur proportia nivelului de PIB) a scazut de la 74% la doar 65%.
Citeste mai multe despre Cu ce? Romania - de 10 ani ultima din UE la venituri bugetare si prima la reducerea lor! Problemele punctuale... mai mult
Joi, 14 Decembrie 2017, ora 08:54
Reprezentantii Institutului National de Statistica vor fi chemati in fata Comisiei de buget, finante, din Senat, pentru a prezenta cifrele privind cresterea economica, a declarat, marti, senatorul PNL Florin Citu, precizand ca nu este prima data cand exista suspiciunea ca INS prezinta "date umflate".
"Astazi INS a prezentat cifrele-semnal pentru primul trimestru, 5.6% crestere economica relativ la primul trimestru din 2016 si 1.7% fata de trimestrul anterior. Am decis sa-i chemam pe cei de la INS sa vina sa prezinte cifrele in Comisia de buget, finante, la Senat, pentru ca pana acum avem Comisia Europeana care a spus ca se asteapta la o incetinire a cresterii economice, FMI care se asteapta la incetinirea cresterii economice, Banca Nationala care a spus ca in primul trimestru cresterea economica a fost sub asteptari (...) ", a declarat senatorul PNL Florin Citu, la Parlament.
El a precizat ca nu este pentru prima data cand exista suspiciunea ca INS ar avea "date umflate". "Avem experienta comisiei nationale de prognoza care a facut copy-paste din programul national de guvernare, si acolo am cerut o comisie de ancheta, dar nu s-a aprobat, se aproba dor cele ale PSD-ului. (...) Este bine sa vedem datele si apoi sa ne dam cu parerea. (...) ", a spus Citu.
Citeste si INS: Economia Romaniei a crescut in primul trimestru cu 5,7%, peste estimari
Senatorul PNL a spus ca social-democratii spun "o poveste frumoasa", in timp ce analistii economici, institutiile economice... mai mult
Marti, 16 Mai 2017, ora 17:34
Romania se situeaza pe penultimul loc intre statele membre UE in ceea ce priveste cheltuielile bugetare raportate la PIB si pe ultima pozitie la ponderea cheltuielilor cu educatia si cu protectia sociala.
Paradoxal, insa, datele prelucrate si furnizate la inceputul acestei saptamani de Eurostat ne plaseaza pe locul 12 la sumele alocate pentru pensii raportate la PIB si pe locul 3 daca le luam ca procentaj stabilit in cheltuielile publice.
Cum ar arata PIB-ul si bugetele tarii noastre daca s-ar intoarce toti romanii din strainatate
Din cifrele prezentate de organismul statistic al UE, rezulta o serie de concluzii in privinta modului in care se stabilesc prioritatile in Romania si sugereaza masurile care ar putea fi luate pentru a ne apropia de o structura europeana a modului in care se utilizeaza banii statului.
Precizam ca datele sunt valabile pentru anul 2014, pentru care au fost finalizate calculele pe domenii de cheltuieli publice.
Deoarece taxele colectate efectiv ...citeste mai departe despre "Cat de prost isi cheltuie Romania bugetul - Comparatie cu media UE" pe Ziare.com mai mult
Joi, 24 Martie 2016, ora 12:50
O gospodarie a cheltuit lunar, in medie, pe medicamente 58,21 lei, in primul trimestru din acest an, se arata intr-o ancheta privind veniturile si consumul populatiei realizata de Institutul National de Statistica.
In mediul urban o gospodarie a cheltuit 69,33 lei lunar, in medie, pe medicamente de uz uman, in timp ce in mediul rural cheltuielile cu aceste produse s-au ridicat la 43,73 lei.
Institutul National de Statistica (INS) defineste gospodaria ca pe un grup de doua sau mai multe persoane, cu sau fara copii, care, in mod obisnuit, locuiesc impreuna, au in general legaturi de rudenie si se gospodaresc (fac menajul) in comun, participand integral sau partial la bugetul de venituri si cheltuieli al gospodariei.
Dupa caz, membrii gospodariei lucreaza impreuna terenul sau cresc animale, consuma si valorifica in comun produsele obtinute. Gospodaria poate fi compusa si dintr-un grup de doua sau mai multe persoane, cu sau fara copii, intre care nu exista legaturi de rudenie, dar care declara ca, prin intelegere, locuiesc impreuna si au buget comun.
Persoanele care nu apartin de alta gospodarie si care locuiesc si se gospodaresc singure se considera gospodarii formate dintr-o singura persoana. mai mult
Marti, 20 August 2013, ora 11:16
Deficitul bugetar la jumatatea anului 2013 este in parametri si se situeaza la 1,1% din Produsul Intern Brut (PIB), a declarat marti, la Banca Nationala a Romaniei, ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea.
Ultimele date publicate de Ministerul Finantelor Publice (MFP) pe 25 iunie aratau ca deficitul bugetului general consolidat la sfarsitul lunii mai 2013 a fost de 1,05% din PIB, conform datelor operative, cu 0,15 puncte procentuale mai mic decat in luna precedenta si cu 0,18 puncte procentuale mai mic fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Deficitul se incadreaza in limitele agreate cu organismele financiare internationale,
fiind in linie cu deficitul prognozat pentru sfarsitul anului 2013.
Pentru 2013, autoritatile au prevazut un deficit bugetar de circa 3 miliarde euro, respectiv 2,1% din PIB, inclusiv cheltuielile suplimentare (0,3% din PIB) pentru plata facturilor la medicamente in maximum 60 de zile, o cerinta expresa a Comisiei Europene si a Fondului Monetar International, ale carei efecte nu vor fi luate in calcul insa la tinta de deficit asumata de 1,8% din PIB. mai mult
Marti, 16 Iulie 2013, ora 16:43
Romania ocupa in prezent ultimul loc din Europa cu privire la nivelul salariului minim, dupa ce acesta a fost marit in Bulgaria cu 7%, incepand cu 1 ianuarie 2013. In functie de cursul euro, Romania se afla acum la egalitate sau dupa Bulgaria.
Desi guvernul a avizat cresterea salariului minim in doua etape, astfel incat salariul sa ajunga la 800 de lei de la 1 iulie, analistii atrag atentia ca masura nu va avea efectul dorit daca nu va fi corelata cu o crestere a productivitatii.
Guvernul a avizat pachetul de masuri fiscale: Noi taxe pentru companii si cresterea salariului minim
Cu toate ca exista perspective conform carora salariul minim ar trebui considerat o masura sociala, tara noastra ar trebui sa urmeze insa ideea productivitatii, afirma analistul economic Mircea Cosea pentru Business24, tinand cont de faptul ca "Romania are mari pierderi de productivitate, desi ea a crescut foarte lent in ultimii ani".
Astfel, conform statisticilor Eurostat, dupa ce productivitatea Romaniei a scazut in 2009 si 2010 cu 4,7% si respectiv cu 0,9%, ea a inceput sa isi revina, dar intr-o masura redusa. In 2011 ea a crescut cu 2,9%, pe cand pentru 2012 se prognozeaza practic o stagnare, cu o crestere de doar 0,3%, iar in 2013 se asteapta o evolutie pozitiva de 1%.
In aceste conditii, productivitatea Romaniei, calculata la numarul de salariati, s-a plasat sub pragul de 50% fata de media Uniunii Europene, iar daca se calculeaza in raport cu numarul de ore lucrate, tara... mai mult
Miercuri, 23 Ianuarie 2013, ora 07:27
Veniturile bugetare estimate pentru 2012 vor ajunge la 32,3% din PIB anul acesta, urmand sa creasca la 32,8% din PIB in 2013 si la 33,3% din PIB in 2014, potrivit unui raport intocmit de Fondul Monetar International (FMI).
Cheltuielile Romaniei vor fi mai mari decat veniturile, pana la 34,5% din PIB in 2012 si respectiv pana la 34,6% anul viitor.
Raportul a fost publicat marti in Monitorul Fiscal.
Potrivit FMI, deficitul bugetar al Romaniei va ajunge la 1,8% din PIB in 2013, iar datoriile ajunse la scadenta vor ajunge la 8,8% din PIB, fata de 8,7%, valoare estimata pentru anul 2012.
Anul acesta, deficitul bugetar al Romaniei va ajunge la 2,2% din PIB, iar nevoia de finantare va ajunge la 10,9% din PIB, urmand ca anul viitor sa scada usor la 10,6% din PIB, potrivit specialistilor FMI.
Potrivit raportului, majoritatea tarilor, inclusiv Romania, au facut pasi semnificativi in reducerea deficitului fiscal. Imbunatatirea balantei fiscale este mai pronuntata in economiile avansate.
In ceea ce priveste stocurile de datorii, va dura mai mult timp pana se vor vedea rezultatele, acestea urmand sa se stabilizeze abia in 2014-2015, in cazul economiilor dezvoltate.
Potrivit documentului, Romania face parte, din punct de vedere economic, din grupul tarilor in curs de dezvoltare din Europa, alaturi de Bulgaria, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Rusia, Turcia si Ucraina.
Anul trecut, potrivit Institutului National de Statistica, Produsul Intern Brut a fost... mai mult
Marti, 09 Octombrie 2012, ora 15:16
Este oficial: economia Romaniei a crescut cu 4,4% comparativ cu perioada similara a anului trecut, inregistrand astfel cele mai mari cresteri din ultimii trei ani, date care confirma si declaratiile presedintelui Basescu.
In opinia economistului Mircea Cosea, cresterea economica din cel de-al treilea trimestru reprezinta un trend pozitiv, insa influentat de doua elemente: recolta agricola si o oarecare revigorare a pietelor din Vest, care a ajutat productia industriala si exportul.
"Cred ca si trimestrul IV va avea un trend pozitiv, dar trebuie atrasa atentia asupra nivelului foarte mic al cresterii, ceea ce inseamna ca noi inca nu am recuperat pierderea pe care am avut-o dupa 2007-2008. Potrivit calculelor mele, cresterea pe trimestrul patru va fi in jur de 1,2-1,4%", a declarat pentru Business24 Mircea Cosea.
In opinia acestuia, autoritatile romane ar fi putut alege o crestere economica zero pentru 2012, ceea ce ar fi fost o varianta favorabila pentru stabilizarea si consolidarea bugetara.
"Daca am fi mers pe crestere economica zero, ar fi fost un progres din punctul de vedere al stabilizarii si al consolidarii bugetare, insa riscam sa nu iesim din recesiune in mod statistic.
Pariul politic, cu iz electoral pe care Guvernul l-a facut, a fost ca anul 2011 sa fie anul iesirii din recesiune", a mai spus economistul.
Fostul secretar de stat in ministerul de Finante, actual vice-presedinte al PNL, Dan Radu Rusanu, este sceptic cu privire la asa-zisa veste... mai mult
Marti, 15 Noiembrie 2011, ora 23:00