Porsche Romania, cel mai mare importator auto din Romania, intra pe piata statiilor de incarcare a masinilor electrice, prin marca MOON, detinuta de Allmobil GmbH, parte a Porsche Holding Salzburg.
Statiile permit alimentarea oricarui model de masina electrica sau hibrid plug-in disponibil pe piata.
"Ofensiva electrica transforma piata si obiceiurile utilizatorilor auto. Cel mai bun exemplu vizeaza alimentarea masinii. Estimam ca in circa 70% dintre cazuri soferii de masini electrice si hibrid plug-in vor alimenta cu ajutorul unor instalatii de uz casnic sau statii de mare putere instalate in parcuri de birouri sau cladiri comerciale. MOON ofera o paleta larga de produse care raspund acestei nevoi", a declarat Brent Valmar, director general Porsche Romania.
"Potentialul acestei piete este considerabil. Estimam ca pana la finalul acestui an vom livra clientilor aproximativ 250 de statii de uz casnic si 30 de statii de mare putere".
"Infrastructura pentru masini electrice si hibride plug-in se va dezvolta considerabil in urmatorii ani. Statiile de incarcare MOON permit conectarea la sisteme de producere a energiei din surse regenerabile, facilitand trecerea spre un viitor cat mai prietenos cu mediul inconjurator", a declarat Elmar Geisler, director general Porsche Romania.
Comenzile pentru produsele MOON pot fi plasate online. De asemenea, produsele sunt disponibile ca accesorii la oricare dintre distribuitorii Porsche Romania.
Pentru statiile de mare... mai mult
Luni, 02 Martie 2020, ora 13:30
Enel X, divizia de servicii energetice avansate a Grupului Enel, a contribuit la obtinerea unei finantari complete pentru proiectul AMBRA-Electrify Europe (AMBRA-E), care prevede instalarea de statii de incarcare a vehiculelor electrice (EV) in Italia, Spania si Romania.
Proiectul AMBRA-E, coordonat de Enel X si implementat de subsidiarele sale din Italia, Spania si Romania, prevede instalarea a peste 3.000 de statii de incarcare a vehiculelor electrice, in special de-a lungul a sapte coridoare de retea transeuropeana de transport (TEN-T), care includ principalele drumuri de legatura dintre nodurile urbane si de-a lungul unor drumuri principale, si care va fi finalizata pana in 2022.
Proiectul este co-finantat de Agentia Executiva pentru Inovatii si Retele (INEA) a Comisiei Europene, prin programul Connecting Europe Facility, si Banca Europeana de Investitii (BEI), precum si de Enel X, prin resurse proprii.
Statiile de incarcare vor deveni parte a retelei publice de infrastructura de incarcare a Enel X in Italia, Spania si Romania, si vor include modelele Quick (pana la 22 kW AC), Fast (pana la 50 kW DC fiecare) si Ultra-Fast (pana la 350 kW DC fiecare).
Intreaga retea va fi accesibila pentru utilizatorii inregistrati prin aplicatia Enel X Juice Pass, precum si prin intermediul partenerilor de interoperabilitate ai Enel X, in timp ce utilizatorii neinregistrati vor efectua plati ad hoc.
Proiectul AMBRA-E isi propune sa reduca timpii de incarcare necesari... mai mult
Miercuri, 26 Februarie 2020, ora 20:06
Ministerul Mediului vrea sa ii convinga pe romani sa renunte la autoturismele pe benzina si motorina si sa isi achizitionele masini electrice.
Insa, spune ministrul Mediului Costel Alexe, problema o reprezinta punctele de incarcare din tara, care sunt foarte putine. Astfel, el a anuntat marti ca isi propune ca in acest an sa fie instalate pana la 1.200 de noi puncte de incarcare pentru masinile electrice.
"In opinia mea, problema transportului cu masini electrice depinde 100% de infrastructura. Problema punctelor de incarcare reduse din tara face ca transportul electric din Romania sa se dezvolte cu incetinitorul. Avem anul acesta un buget de 19 milioane de euro pentru infrastructura verde din localitati si statiuni din Romania.
Daca primariile se misca bine si repede, putem instala pana la 1.200 de puncte de incarcare in 2020. Vreau sa declansam cea mai mare reforma a infrastructurii verzi din Romania. Depindem insa de primarii si de ritmul lor de implicare", a anuntat ministrul Mediului.
Totodata, el a spus ca Ministerul Mediului va lansa in acest an un program, in premiera, care prevede instalarea altor 1.200 de statii de incarcare pe autostrazi si drumuri nationale.
"Cu infrastructura mergem chiar mai departe de localitati. Venim anul acesta cu un program in premiera in Romania: statii de incarcare pe autostrazi si drumuri nationale. Am primit deja acordul Comisiei Europene pentru acest program. Investim pe aceste rute aproape 20 de milioane de euro, in... mai mult
Marti, 11 Februarie 2020, ora 15:41
20 de statii de incarcare a masinilor electrice vor fi amplasate pe A1 si A2, cu finantare totalmente privata.
Statiile vor fi amplasate pe A1, tronsoanele Nadlac - Timisoara - Sibiu si Pitesti - Bucuresti si pe A2, Bucuresti - Constanta, transmite CNAIR intr-un comunicat de presa remis Ziare.com.
Pe A1, tronsonul Nadlac - Timisoara - Sibiu, statiile vor fi amplasate in Orastie, Pecica si Recas, precum si in comunele Itia (Hunedoara) si Cristian (Arges).
Pe A1, tronsonul Bucuresti - Pitesti, doua statii vor fi amplasate in Pitesti.
Pe A2 Bucuresti - Constanta, doua statii vor fi amplasate in Fetesti, doua in Murfatlar, doua in comuna Valcele (Calarasi) si doua in comuna Cernica (Ilfov).
Finantarea proiectelor va fi facuta in intregime din fonduri private, in baza unui contract de utilizare a drumului, cu o durata de noua ani.
Citeste si: Statul va da granturi de 53 de milioane de euro pentru statii de incarcare a masinilor electrice ...citeste mai departe despre "Vom avea 20 de statii de incarcare a masinilor electrice pe A1 si A2. Iata unde" pe Ziare.com mai mult
Luni, 10 Februarie 2020, ora 15:58
Enel X Romania, companie membra a diviziei de servicii avansate de energie a Grupului Enel, intentioneaza sa instaleze circa 2.500 de puncte de incarcare pentru masinile electrice in toate regiunile Romaniei, in perioada 2019-2023, in urma unor investitii totale de 15 pana la 20 de milioane de euro.
"Enel X Romania se angajeaza sa ofere posesorilor si flotelor de vehicule electrice posibilitatea de a se deplasa in toata tara, de la nord la sud si de la est la vest, fara sa se ingrijoreze unde vor gasi urmatorul punct de incarcare. Prin acest plan ambitios de dezvoltare a unei infrastructuri extinse de incarcare in urmatorii cinci ani, vom contribui la un transport mai curat si mai sustenabil in toata Romania", a declarat Marius Chiriac, director al Enel X Romania, companie prezentata oficial marti.
Primele puncte de incarcare vor fi instalate in 2019 in Bucuresti, Timisoara si Constanta. Planul acopera toate zonele Romaniei, astfel incat pozitionarea si instalarea infrastructurii de incarcare sa fie adaptata cresterii gradului de utilizare a vehiculelor electrice la nivelul gospodariilor, al institutiilor, precum si in randul companiilor, ca urmare a cererii pentru flote. Circa 300 de puncte incarcare urmeaza sa fie instalate in 2019.
"Noi estimam ca, la inceputul anului viitor, vor fi primele statii disponibile in Bucuresti, Timisoara si Constanta. Finalizam niste discutii si apoi depinde de procesul de racordare, instalare etc. Noi dorim sa le avem gata in prima... mai mult
Marti, 13 Noiembrie 2018, ora 14:43
Zilele in care romanii isi vor mai putea incarca gratuit masinile electrice la statiile din benzinarii si din preajma supermarketurilor ar putea fi numarate.
Deja un operator cunoscut din industria "benzinariilor electrice" a anuntat ca, incepand cu 19 martie, va taxa acest serviciu.
Daca strategia acestuia de business va da roade, n-ar fi exclus ca si alti operatori din bransa sa-i urmeze exemplu, cat de curand. Iar daca asa ceva se va intampla, toti romanii care au masini electrice vor fi nevoiti sa cheltuiasca mai mult cu ele.
In Romania exista deja peste 150 de spatii dotate cu una sau mai multe statii de incarcare a masinilor electrice, potrivit aplicatiei PlugShare. In circa 80% dintre aceste locuri, incarcarea bateriei e gratuita. La restul statiilor, soferii platesc, in medie, doar 1 leu pe kW incarcat, ceea ce inseamna ca un "plin" de electricitate ajunge sa coste cel mult 35 lei pentru o masina de clasa mica.
Avantajoase pentru client, aceste facilitati nu-i aduc, insa, intreprinzatorului decat cheltuiala, a apreciat pentru Ziare.com Andrei Galea, reprezentant al companiei e-Charge Renovatio.
Compania Renovatio e-Charge care opereaza statii de incarcare in intreaga tara a anuntat inca de la inceputul saptamanii ca va taxa, incepand cu 19 martie, incarcarea masinilor electrice pe care din 2016 o asigura gratuit. Mai exact, compania va percepe un tarif pe minutul de incarcare si va lansa un sistem de abonamente al caror pret va ajunge la 220 lei.... mai mult
Joi, 08 Martie 2018, ora 08:47
La Timisoara a fost inaugurata, joi, prima statie rapida de incarcare pentru vehicule electrice aflata intr-un aeroport din Romania.
Este vorba despre o colaborare intre Enel Energie, din Grupul energetic italian Enel, si aeroportul Traian Vuia, prin care se promoveaza mobilitatea electrica si reducerea amprentei de carbon a industriei transporturilor.
Pana in vara anului viitor, utilizatorii de vehicule electrice vor putea incarca vehicule in mod gratuit.
"Grupul Enel a lansat in acest an o noua divizie de business, denumita E-Solutions, marcand deschiderea fata de oportunitatile care decurg din transformarea sectorului energetic si din noile tehnologii. Unul dintre segmentele cheie ale acestei divizii este mobilitatea electrica", a declarat Michele Abbate, director general al Enel Energie si Enel Energie Muntenia.
Statia de incarcare ofera posibilitatea de a alimenta trei vehicule electrice simultan. In functie de vehicul, statia poate incarca 80% din baterie intr-un interval mediu de 30 de minute folosind alimentarea prin curent continuu, iar pentru cele doua linii de curent alternativ durata medie este de trei-patru ore.
"Consideram ca cererea pentru vehiculele electrice este in continua crestere, de aceea am decis sa amplasam aceasta statie de incarcare in incinta Aeroportului International Timisoara.
Acest serviciu suplimentar oferit cu sprijinul Enel Energie, demonstreaza grija si respectul pentru mediul inconjurator, dar si o viziune asupra... mai mult
Joi, 16 Noiembrie 2017, ora 17:27
1Prima statie rapida de incarcare a masinilor electrice si hibrid a fost inaugurata, joi, in incinta benzinariei OMV din zona Aerogarii, un "plin" putand fi realizat in 20-30 de minute.
Clientii care achizitioneaza si serviciul de spalatorie auto nu vor plati nimic, iar pentru cei care doresc exclusiv sa-si incarce autovehiculul ecologic costurile vor fi de 1 leu/kwh. Astfel, pretul final pe care un client poate sa-l plateasca pentru un "plin" va fi cuprins, in medie, intre 22 de lei (in cazul bateriilor de 22 kw) si 36 de lei pentru acumulatorii din noua generatie, montati pe masinile aduse in Romania.
Statia face parte dintr-un proiect-pilot derulat de OMV Petrom si Electrica SA, care va cuprinde sase puncte rapide de incarcare ce vor fi inaugurate in decursul acestui an. Patru puncte de incarcare vor fi situate in benzinariile OMV din bulevardele Aerogarii, Corneliu Coposu, Titan si Iuliu Maniu, iar doua la sediile celor doua companii.
Directorul comercial al companiei ...citeste mai departe despre "Soferii bucuresteni isi pot incarca masinile electrice sau hibrid in maxim 30 de minute" pe Ziare.com mai mult
Joi, 12 Ianuarie 2017, ora 16:37
Prima infrastructura privata de incarcare a masinilor electrice din Romania a fost pusa la punct pe Autoklass, dealer autorizat Mercedes-Benz, smart si Honda, care a investit peste 25.000 de euro in dotarea celor sapte centre pe care le detine la nivel national cu statii de incarcare.
Statiile sunt disponibile in toate centrele Autoklass din Bucuresti, Ilfov, Constanta, Sibiu, Timisoara si Ploiesti, astfel ca orice posesor de autovehicul electric cu o autonomie de 200 de kilometri poate efectua deplasari atat in regim extra-urban, pe axele principale de transport din Romania, cat si in regim urban, in orasele unde exista statii de incarcare Autoklass, se arata intr-un comunicat de presa remis Business24.
"Prin aceasta investitie, ne dorim sa incurajam politicile non-poluante, de reducere a emisiilor de CO2 si sa ne aliniem la standardele si practicile internationale, unde a detine o masina electrica e un lucru firesc si foarte util, in niciun caz un moft. Si in tara noastra observam din ce in ce mai puternic aceasta tendinta.
Daca ne uitam doar la anul 2015, in Romania s-au vandut in total aproximativ 165 de masini 100% electrice. In cele din urma, cresterea numarului de posesori de masini electrice e strans legata de existenta unei infrastructuri de incarcare.
Consideram ca anul 2016 este un an de referinta pentru aceasta piata - politica de acordare a eco-bonusului la achizitionarea unui automobil electric si cererile de masini hybrid sau plug-in hybrid sunt... mai mult
Luni, 14 Martie 2016, ora 13:00