Bucati din statia spatiala chineza Tiangong-1 vor ajunge pe Pamant in acest weekend, conform datelor furnizate de Agentia Spatiala Europeana (ESA).
Agentia precizeaza ca riscul pentru oameni de a fi loviti de astfel de bucati este mic, pentru ca cele mai multe se vor dezintegra la intrarea in atmosfera. Totusi, Agentia Spatiala Europeana a precizat ca se asteapta sa fie si bucati care vor ajunge pe Pamant. Fragmente ar putea ajunge si in Europa, probabil in Perpignan si Corsica (Franta), conform Le Point.
Pe de alta parte, China sustine ca Tiangong-1 "ar trebui sa arda complet la reintrarea in atmosfera".
Specialistii spun ca riscul ca un om sa fie lovit de resturile spatiale este de unu la peste 1.000 de miliarde, adica de zece milioane de ori mai putin decat riscul de a fi lovit de trasnet in fiecare an.
Se asteapta ca statia spatiala o sa cada intre 31 martie si 2 aprilie, cea mai probabila zi fiind 1 aprilie.
Agentia Spatiala Europeana sustine ca din martie 2016 China a pierdut controlul asupra Tiangong-1. Tiangong-1 a fost lansata in septembrie 2011 si are 10,4 metri lungime si 3,3 metri latime.
Citeste si:
Vechea statie spatiala chineza a scapat de sub control si se va prabusi pe PamantFotografia zilei: Chinezii cuceresc si spatiul ...citeste mai departe despre "O statie spatiala cade pe Pamant in weekend - cat de periculos este pentru oameni" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 28 Martie 2018, ora 11:54
Administratia Trump vrea ca pana in anul 2025 sa opreasca finantarea Statiei Spatiale Internationale.
Informatia apare in proiectul de buget care va fi publicat pe 12 februarie.
Cu toate ca pana la jumatatea lunii urmatoare proiectul de buget poate suferi ample modificari, informatia a fost confirmata de mai multe surse, sustine The Verge care mai spune ca reprezentantii NASA nu au oferit nicio declaratia pe aceasta tema.
Propunerea de buget a Administratiei de la Washington va fi supusa controlului si aprobarii Congresului. Dar anuntand intentia de a anula finantarea ISS inseamna "ca trimiti un semnal catre partenerii internationali ai NASA ca Statele Unite nu mai sunt interesate sa continue programul vechi de peste doua decenii", mai scrie The Verge.
Proiectul Statiei Spatiale Internationale a luat nastere in urma cu doua decenii si costa NASA intre 3 si 4 miliarde dolari in fiecare an. Statia Spatiala a devenit un centru important pentru derularea atat a experimentelor guvernamentale, cat si a celor comerciale.
NASA s-a angajat sa mentina finantarea programului ISS pana in 2024, gratie unei prelungiri date de administratia Obama in 2014. Si tot atunci, Congresul a discutat despre ce urmeaza sa se intampla cu Statia Spatiale cand finantarea se termina, insa nu a luat o decizie clara.
Majoritatea celor implicati in industria spatiala considera ca NASA ar trebui sa extinda programul pana in anul 2028, atunci cand durata operationala a Statiei se incheie.... mai mult
Joi, 25 Ianuarie 2018, ora 13:19
Inginerii chinezi au pierdut controlul asupra statiei spatiale Tiangong 1, iar aceasta se indreapta spre Pamant.
Potrivit astrofizicianului Jonathan McDowell, de la Harvard, se asteapta ca aceasta sa se prabuseasca pe Pamant in lunile care urmeaza, arata The Independent. Tiangong 1 se poate prabusi la finalul lui 2017 sau, cel tarziu, la inceputul lui 2018.
Lansata in 2011, statia spatiala a fost una dintre marile marile sperante ale unui ambitios plan spatial al Chinei, arata sursa. Cateva dintre misiunile statiei spatiale au presupus si astronauti.
Insa, in cele din urma, agentia spatiala chineza, CNSA, a anuntat ca a pierdut controlul laboratorului spatial si ca prabusirea sa este iminenta. Pana acum nu s-a stiut ce traiectorie va avea statia, insa, dupa luni de speculatii, agentia spatiala chineza a anuntat ca aceasta va cadea pe Pamant.
Riscul ca cineva sa fie lovit de aceasta sau chiar ca statia sa fie vazuta este relativ mic, pentru ca, estimeaza oamenii de stiinta, cel mai probabil va cadea in ocean. Insa o schimbare a directiei vantului poate aparea si atunci Tiangong 1 ar putea sa cada pe un continent.
Mare parte din laboratorul spatial va arde in atmosfera, insa ar putea supravietui bucati chiar si de cate 100 de kilograme, arata McDowell. In trecut s-a intamplat ca astfel de ramasite sa loveasca oameni.
Tiangong 1 este prima statie spatiala lansata de China, in 2011, fiind urmata de Tiangong 2, in 2016, iar dupa anul 2020 ar urma sa fie... mai mult
Duminica, 15 Octombrie 2017, ora 16:26
China va incepe sa isi construiasca propria statie spatiala, ce va fi locuita in permanenta de un echipaj uman, in anul 2019, dupa ce a reusit de curand o misiune de realimentare cu carburant a unui laborator spatial, pe orbita, cu ajutorul unui vehicul de tip cargo, denumit Tianzhou-1.
Tianzhou-1, lansat pe 20 aprilie, a realizat deja prima dintre cele trei andocari programate cu laboratorul orbital Tiangong-2, la doua zile dupa lansare, informeaza Reuters.
Acea realimentare cu carburant pe orbita, coordonata de tehnicienii chinezi de la sol, finalizata joi, reprezinta un element central al planurilor Chinei de a putea sa trimita echipaje de astronauti pe viitoarea ei statie spatiala, ce va fi ocupata permanent incepand din 2022.
"Potrivit planurilor noastre, vom incepe asamblarea si construirea statiei spatiale a Chinei intre 2019 si 2022", a declarat Wang Zhaoyao, coordonatorul proiectului viitoarei statii spatiale chineze.
Presedintele Xi Jinping a spus ca dezvoltarea programului spatial al Chinei reprezinta o prioritate pentru a intari securitatea nationala.
Comisia Militara Centrala, prezidata de Xi Jinping, a trimis o scrisoare de felicitare echipei care a coordonat misiunea Tianzhou-1, pentru "implinirea visului spatial", potrivit agentiei de presa Xinhua.
Dezvoltarea programului spatial al Chinei reprezinta o prioritate pentru autoritatile de la Beijing, iar presedintele Xi Jinping a cerut compatriotilor lui sa faca eforturi sustinute pentru ca... mai mult
Vineri, 28 Aprilie 2017, ora 14:18
China va trimite, luni, doi astronauti pe orbita Pamantului.
Cei doi chinezi vor petrece 30 de zile la bordul modulului spatial Tiangong-2. In aceasta perioada vor face o serie intreaga de masuratori si experimente, informeaza BBC.
Astronautii sunt Jing Haipeng, de 49 de ani, care a fost deja de doua ori in spatiu, si Chen Dong, in varsta de 37 de ani.
Acest al doilea laborator spatial, Tiangong-2, a fost lansat luna trecuta. Primul, Tiangong-1, urmeaza sa cada pe Pamant anul viitor, dupa ce a petrecut sase ani in spatiu.
Telul Chinei este ...citeste mai departe despre "China trimite astronauti pe orbita - antrenament pentru misiuni umane pe Marte si Luna" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 16 Octombrie 2016, ora 15:50
China a facut inca un pas spre statutul de mare putere spatiala, dupa ce satelitul sau de comunicatii cuantice, primul din lume de acest gen, a fost pus pe orbita, la inceputul acestei saptamani.
Conform declaratiilor facute de oficialii implicati in programul spatial, satelitul are capacitatea de a proteja fluxul de comunicatii intre sol si spatiu de orice fel de atac cibernetic, anunta Reuters.
Ca un plus la ambitiosul sau program spatial, Beijingul a testat si noile sale rachete antisatelit.
Programul spatial a devenit o prioritate pentru China, iar sperantele presedintelui Xi Jinping de a avansa in acest domeniu se leaga si de noul satelit QUESS (Quantum Experiments at Space Scale), lansat in zorii zilei de marti.
QUESS va indeplini o misiune de doi ani pe orbita, in tot acest timp avand sarcina de a asigura un mijloc de comunicare impenetrabil intre spatiu si Terra, a anuntat agentia de presa Xinhua.
"Comunicatiile cuantice au un nivel ultra-ridicat de securitate, fotonul cuantic neputand fi copiat sau divizat. Informatia transmisa prin intermediul acestei retele nu poate fi inregistrata, interceptata sau decriptata", sustin cercetatorii chinezi, citati de Xinhua.
Prima linie sigura de comunicatii in retea cuantica va fi inaugurata intre Beijing si Urumqi, capital regiunii Xinjiang, o zona in catre fortele de securitate chineze acuza minoritatea islamica de terorism si revolte.
Comunicatiile cuantice au un potential imens in sectorul apararii, a... mai mult
Miercuri, 17 August 2016, ora 13:27
China va trimite un echipaj uman in spatiu in iunie anul viitor, in cadrul ambitiosului program spatial pe etape, care are ca obiectiv final trimiterea unui om pe Luna, in jurul anului 2020.
Un oficial de la Agentia spatiala chineza, citat de presa locala, a spus ca echipa de astronauti ar putea fi formata din doi barbati si o femeie, informeaza bbc.co.uk.
China este a treia tara care a trimis de una singura un om in spatiu, in 2003, dupa SUA si Rusia, si se lupta sa se afirme ca membru marcant al exclusivistului grup al marilor puteri spatiale, in principal in domeniul misiunilor cu echipaj uman.
Lansarea din 2013 va urma misiunii spatiale Shenzhou 9, care a avut loc in iunie anul acesta.
Misiunea Shenzhou IX a permis Chinei sa-si dovedeasca "maiestria" in domeniul conectarilor spatiale, etapa esentiala in cucerirea spatiului. Din echipajul acestei misiuni a facut parte si prima femeie din China care a ajuns in spatiu, Liu Yang.
Potrivit lui Niu Hongguang, adjunctul sefului programelor spatiale cu echipaj uman, misiunea de anul viitor va avea loc cel mai devreme in iunie, insa au fost identificate ferestre de lansare de rezerva si in iulie si august.
Din cauza tensiunilor politice dintre administratiile de la Beijing si Washington, China nu s-a alaturat programului Statiei Spatiale Internationale (ISS).
ISS este un proiect spatial in valoare de 100 de miliarde de dolari, finantat in principal de Statele Unite ale Americii si la realizarea caruia... mai mult
Duminica, 11 Noiembrie 2012, ora 12:30
China a lansat marti dimineata o noua racheta, facand un pas important in crearea propriei statii spatiale pana in 2020.
Shenzou VIII se va uni cu Tiangong I, modulul spatial lansat in septembrie, care joaca cel mai important rol in misiunea spatiala a Chinei. Fuziuna va avea loc la 343 de km deasupra Pamantului, printr-o metoda folosita deja de Statele Unite si Rusia inca de acum 40 de ani, informeaza Financial Times.
Lansarea de marti este un pas crucial in planul Beijingului care vizeaza o statie spatiala completa pana in 2020, anul in care Statia Spatiala Internationala va iesi din functiune. China va fi astfel, singura tare care va fi prezenta permanent in spatiu.
Nava spatiala transporta, intr-un incubator construit de Germania, plante, bacterii si celule umane destinate testelor medicale si biologice in timpul misiunii.
Este pentru prima oara cand Beijingul colaboreaza cu Rusia si alte tari europene pentru o racheta Shezou. O colaborare intre China si Statele Unite nu este inca posibila, din cauza relatiilor dintre cele doua tari, care sunt dominate inca de neincredere in ceea ce priveste tehnologiile militare. mai mult
Marti, 01 Noiembrie 2011, ora 11:18