Ministrul francez al Finantelor, Bruno Le Maire, sustine ca Uniunea Europeana trebuie sa devina mai unita si mai ambitioasa, asa cum sunt Statele Unite ale Americii. Acesta a explicat ca vede zona euro, in viitor, ca pe SUA, deci ca pe o republica federala.
Afirmatia vine in contextul in care UE iese dintr-o perioada turbulenta de escaladare a nationalismului si de provocari la adresa unitatii sale, asa cum este Brexitul, arata The Local.
"Cred ca in zona euro avem nevoie de mai multa unitate si de mai multa ambitie", a spus Le Maire in timpul unei intalniri anuale, la Washington, a Fondului Monetar International si Bancii Mondiale.
"Nu vreau sa vorbim despre zona euro. Vreau sa vorbim despre un continent economic", a mai spus ministrul francez.
Potrivit acestuia, membrii zonei euro ar trebui sa tinteasca spre coeziunea Statelor Unite.
"Acum nu vorbim despre zona dolar, vorbim despre Statele Unite ale Americii, care reprezinta o tara mareata. Iar de maine nu vreau sa mai vorbim despre zona euro, ci despre Europa, tot ca despre o tara mareata, cu o economie grozava, cu crestere economica, cu locuri de munca, educatie, investitii si inovatie", a mai spus Le Maire.
Citeste si cand preconizeaza ministrul roman de Externe ca Romania va intra in zona euro.
A.S. ...citeste mai departe despre "Franta pregateste terenul pentru Statele Unite ale Europei: Zona euro trebuie sa devina o tara mareata, asa ca SUA" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 15 Octombrie 2017, ora 18:00
Presedintele Traian Basescu l-a primit, vineri, la Cotroceni, pe proprietarul ArcelorMittal, Lakshmi Mittal, acesta spunandu-i sefului statului ca, in opinia sa, criza europeana poate fi rezolvata prin infiintarea Statelor Unite ale Europei, oficialul roman spunand ca sustine ideea.
"Sidex este foarte importanta pentru ArcelorMittal si suntem determinati sa fim parte a industriei romanesti. In acelasi timp, suntem intr-o situatie in care starea macroeconomica europeana nu este buna. Cererea europeana de otel a scazut cu 30%, comparat cu perioada precriza. Asta inseamna 60 de milioane de tone de capacitati in exces. Nu este cerere, nu este crestere, comparat cu SUA, unde cererea este deja asemanatoare cu cea din perioada precriza (...) Deci avem multe capacitati, dar nu ne dezvoltam, sau nu ne intoarcem la nivelul precriza", a spus Laksmi Mittal.
Presedintele Basescu a spus ca Uniunea Europeana este in criza, nu in precriza, cum este situatia in Statele Unite.
"Comentariul meu este ca criza europeana poate fi rezolvata daca am avea Statele Unite ale Europei, nu Consiliul European", a spus Laksmi Mittal. Basescu ras si a raspuns ca el sprijina aceasta idee, pe care i-a impartasit-o, anterior in cursul zilei, tot la Cotroceni, presedintelui companiei Stratfor, George Friedman.
Premierul Ponta si proprietarul ArcelorMittal, Lakshmi Mittal, au discutat vineri, la Palatul Victoria, propuneri de optimizare a costurilor de productie la ArcelorMittal Galati, seful... mai mult
Vineri, 17 Mai 2013, ora 14:48
Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a transmis participantilor ca singura solutie viabila pentru solutionarea crizei este infiintarea Statelor Unite ale Europei, dar si faptul ca Romania vrea sa participe activ la luarea deciziilor, deoarece nu isi doreste o Europa cu doua viteze.
Traian Basescu:
"Constantam ca discutiile privind viitorul cadru financiar se poarta intre doua tabere. Eu cred ca ne trebuie coeziune cu cheltuieli bine facute.
Piata unica ramane, in continuare, un deziderat, a carui realizare depinde de vointa comuna. Este in interesul nostru sa parasim retorica. Trebuie sa desavarsim eliminarea tuturor obstacolelor.
Fac un apel pentru a actiona impreuna intr-un autentic sens constructiv. Pentru noi, mai multa Europa inseamna o piata unica fara restrictii.
Citeste mai multe despre Basescu, la Congresul PPE: Statele Unite ale Europei, solutia corecta pentru Europa pe Ziare.com. mai mult
Miercuri, 17 Octombrie 2012, ora 20:56
Comisarul european al Energiei, Gunther Oettinger, afirma ca Uniunea Europeana trebuie sa devina "Statele Unite ale Europei", subliniind ca nu exista un "Plan B" destinat zonei euro.
Intr-un discurs rostit in cursul reuniunii OPEC desfasurate la Viena, Oettinger a atras atentia ca liderii europeni trebuie sa actioneze rapid pentru limitarea extinderii crizei datoriilor. "Trebuie sa facem propuneri concrete" cu ocazia summitului Consiliului European din 28-29 iunie, a spus el, conform unui interviu acordat postului american CNBC.
"Europa are nevoie de o abordare comuna la nivel politic, este nevoie de armonizarea sistemului fiscal si de coordonarea politicilor economice", insista Gunther Oettinger.
Comisarul UE al Energiei si-a exprimat sprijinul pentru modul in care cancelarul german, Angela Merkel, gestioneaza criza europeana, subliniind ca asteapta o colaborare mai stransa a acesteia cu noul presedinte francez, socialistul Francois Hollande. mai mult
Miercuri, 13 Iunie 2012, ora 21:42
Discutiile pe tema crearii Statelor Unite Europene au inceput in urma cu mai multe luni, dar in ultima perioada, in contextul adancirii crizei economice din zona, tema revine din ce in ce mai des.
Crearea Statelor este insa o utopie, considera analistul economic Ionel Blanculescu, opinie impartasita si de fostul presedinte al grupului Bilderberg, vicontele Etienne Davignon.
"Crearea Statelor Unite Europene este exclusa ca si operatiune. E utopica. Am discutat personal cu presedintele grupului Bilderberg, vicontele Etienne Davignon, si mi-a spus personal in timpul discutiei: 'Noi am creat Uniunea Europeana', si intelegem prin 'Noi' ce vrem, "si noi nu am creat-o ca sa devina Statele Unite Europene", mentioneaza economistul.
"E, poate, de la cea mai inalta sursa posibila. Daca insasi creatorii UE nu au gandit la asa ceva, e clar ca nu vor fi create Statele Uunite ale Europei. Asta nu inseamna ca nu va exista, cum spunea dansul, o formula federativa - o formula in care fiecare stat sa isi mentina amprenta. Sa existe intr-o uniune ca acum, dar fiecare stat cu amprenta respectiva", adauga Ionel Blanculescu, intr-un interviu acordat Business24.
Opinia sa este ca lucrurile ar putea merge mai bine in zona, daca cele trei dimensiuni ale Uniunii Europene vor fi realizate, mentionand uniunea monetara, administrativa si economica.
Liderii din umbra
Grupul Bilderberg este o organizatie cu agenda globalista, formata din aproximativ 180 de lideri politici din lumea... mai mult
Marti, 27 Martie 2012, ora 12:02
Presedintele Romaniei, Traian Basescu, sustine ca singura solutie pe care o are Europa, in acest moment, este infiintarea Statelor Unite ale Europei. Seful statului considera ca aceasta este solutia corecta, pentru criza.
"Singura solutie pentru prosperitatea cetatenilor este o integrare profunda. Va trebui sa avem curaj sa spune ca solutia corecta este realizarea Statelor Unite ale Europei. Sa ne punem la un loc suveranitatea, pentru a crea suveranitatea
Uniunii Europene. Ne punem suveranitatea la un loc pentru a realiza o UE suverana, capabila sa stea in competitie cu marii actori globali, cu SUA, China, India, Brazilia si altii", a declarat presedintele Romaniei, la TVR Info.
Seful statului a mai spus ca viitorul UE este unu pe care fiecare stat il vede altfel si ca acet lucru s-a observat cu ocazia tentativelor de modificare a tratatului Uniunii, "pentru a introduce exigentele bugetare", explica Basescu.
In opinia sa, cel mai important lucru nu este ca nu avem aceeasi viziune, ci faptul ca "incercam sa ne armonizam viziunile". Presedintele Romaniei a mai adaugat ca statul roman a platit extrem de scump, in intervalul 2007-2012, dar ca "si-a securitizat frontierele in perioada de criza".
Criza schimba capitalismul
Traian Basescu subliniaza ca in timp, va trebui introdus un acord de liber schimb, "care sa ne permita sa concuram cu marile puteri ale lumii viitoare".
"Dupa aceasta criza, capitalism nu mai poate rmanae la fel. Vom avea un alt fel de... mai mult
Joi, 02 Februarie 2012, ora 11:52
UE nu poate rezista procesului de globalizare in arhitectura actuala, de aceea, Uniunea trebuie sa fie unita, considera presedintele Traian Basescu. In opinia acestuia, scopul final va fi realizarea Statelor Unite ale Europei.
"Solutia pentru a ne proteja cei 800 de milioane de cetateni ai UE este ca in final, pe termen mediu, sa avem curajul sa realizam Statele Unite ale Europei(SUE), pastrandu-ne traditiile, cultura, limba si tot ceea ce tine de definirea fiecarei natiuni in parte.
Asa se vede Europa pana in 2020. Dupa aceasta etapa, va fi nevoie de un strans parteneriat intre SUE si SUA", a declarat seful statului in cadrul Galei Studentilor Romani din Strainatate, desfasurata la Palatul Parlamentului.
Potrivit acestuia, Romania va fi sustinator fara rezerve al unei Uniuni Europene tot mai integrate.
"Nu este o sustinere la moda sau pe placul poporului, este o analiza, un punct de vedere foarte deschis si abrupt. UE nu va rezista efectelor globalizarii decat unita. Daca vom ramane fragmentati cu orgoliile nationale, UE nu va fi pe puntea de comanda a procesului de globalizare, ci va reactiona la efectele acestui proces", a mai afirmat Traian Basescu.
In ceea ce priveste summit-ul UE din data de 9 decembrie 2011, seful statului a precizat ca liderii UE au luat o decizie fundamentala care acopera un mare gol- lipsa de reguli sau de mijloace de impunere a regulilor pe care toti membrii le-au agreat odata cu semnarea tratatului de la Maastricht.
"Desi... mai mult
Vineri, 06 Ianuarie 2012, ora 20:25
Presedintele Traian Basescu a declarat, dupa intalnirea de la Bruxelles cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durrao Barroso, ca e nevoie ca Uniunea Europeana sa se transforme in Statele Unite ale Europei.
Basescu a mai vorbit cu Barroso si despre accesarea fondurilor europene de catre Romania, dar si despre planul UE de recapitalizare a bancilor si iesire din criza economica, cerand, inca o data, sa se ia decizii rapide de catre tarile zonei euro.
"Am discutat un lucru care pentru Romania e fundamental. Nu am vrea o Europa cu cercuri centrifuge, cu tendinte centrifuge, vrem o Europa integrata. Nu avem niciun motiv ca suveranitatea europeana sa n-o exercitam impreuna. Avem nevoie de o UE care sa se indrepte spre Statele Unite ale Europei", a spus seful statului.
Basescu a adaugat ca nu are pretentia ca Romania sa impuna acest concept, dar ca va continua sa vorbeasca despre el.
"Respectam efortul urias pe care il fac statele contributoare. Cred ca avem nevoie de integrare economica ce sa ne duca spre o Europa unita", a mai spus presedintele.
Citeste mai multe despre intalnirea lui Basescu cu Barroso pe Ziare.com. mai mult
Marti, 25 Octombrie 2011, ora 16:54
Presedintele Traian Basescu a reiterat, joi, la o conferinta a PPE, necesitatea trecerii la o politica bugetara si fiscala unica, precum si la constituirea Statelor Unite ale Americii, afirmand ca europenii trebuie sa fie la pupitru de comanda al procesului de globalizare, nu la remorca acestuia, relateaza Mediafax."Astazi, in aceasta criza, avem si solutia viitorului. Solutia viitorului a fost pomenita si de domnul Martens, de domnul Daul. Ceea ce inseamna o sansa pentru Europa de a garanta prospetritatea cetatenilor ei se numeste mai multa integrare, iar eu mi-as permite sa spun - Statele Unite ale Europei, care sa respecte valorile noastre, care sa tina cont de specificul cultural al fiecarei tari, care sa protejeze fiecare minoritate, dar care, in acelasi timp, sa aiba forta sa ne proiecteze acolo unde pot fi sau pot spera sa fie cei 500.000 de europeni, adica la pupitrul de comanda a procesului de globalizare, nu la remorca procesului de globalizare", a declarat Traian Basescu.
El a spus ca infiintarea Statelor Unite ale Americii este in responsabilitatea politicienilor din aceasta generatie.
"Din pacate, intarzierea nu va folosi nimanui. Nu putem lasa aceasta misiune urmatoarei generatii de politicieni. Trebuie sa avem curaj s-o facem acum si sa incepem sa vorbim despre Statele Unite ale Europei. Dar nu numai sa vorbim. Trebuie sa le proiectam si sa avem forta politica, fiecare la noi acasa, sa convingem cetatenii ca aceasta este solutia", a mai spus Basescu.
El a... mai mult
Joi, 22 Septembrie 2011, ora 19:50