Ministrul francez al Finantelor, Bruno Le Maire, sustine ca Uniunea Europeana trebuie sa devina mai unita si mai ambitioasa, asa cum sunt Statele Unite ale Americii. Acesta a explicat ca vede zona euro, in viitor, ca pe SUA, deci ca pe o republica federala.
Afirmatia vine in contextul in care UE iese dintr-o perioada turbulenta de escaladare a nationalismului si de provocari la adresa unitatii sale, asa cum este Brexitul, arata The Local.
"Cred ca in zona euro avem nevoie de mai multa unitate si de mai multa ambitie", a spus Le Maire in timpul unei intalniri anuale, la Washington, a Fondului Monetar International si Bancii Mondiale.
"Nu vreau sa vorbim despre zona euro. Vreau sa vorbim despre un continent economic", a mai spus ministrul francez.
Potrivit acestuia, membrii zonei euro ar trebui sa tinteasca spre coeziunea Statelor Unite.
"Acum nu vorbim despre zona dolar, vorbim despre Statele Unite ale Americii, care reprezinta o tara mareata. Iar de maine nu vreau sa mai vorbim despre zona euro, ci despre Europa, tot ca despre o tara mareata, cu o economie grozava, cu crestere economica, cu locuri de munca, educatie, investitii si inovatie", a mai spus Le Maire.
Citeste si cand preconizeaza ministrul roman de Externe ca Romania va intra in zona euro.
A.S. ...citeste mai departe despre "Franta pregateste terenul pentru Statele Unite ale Europei: Zona euro trebuie sa devina o tara mareata, asa ca SUA" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 15 Octombrie 2017, ora 18:00
America ramane destinatia cea mai atractiva pentru cele mai dotate creiere din lume, dupa cum dovedesc datele statistice prelucrate de Serviciul pentru Migratie si Cetatenie din Statele Unite.
Numarul solicitantilor care au completat cererea de acordare a vizei H-1B, cea mai comuna forma de obtinere a vizei de sedere pentru cetatenii straini super-calificati, este in crestere fata de anii precedenti, anunta postul CNN Money.
Loterie dura
236.000 de cereri de viza H-1B au fost depuse in acest an inainte de initierea Loteriei Vizelor. Cifra este cu 3.000 mai mare decat cea inregistrata in 2015 si mult peste cele 172.500 de solicitari din 2014.
Doar 85.000 de solicitari vor primi un raspuns pozitiv, 20.000 dintre acestea fiind oricum rezervate pentru absolventii cursurilor de master ale unor universitati americane.
Procesul selectiei a inceput deja de pe 9 aprilie, iar autoritatile statale din anumite zone ale SUA cauta deja modalitati prin care sa ajute unii solicitanti valorosi sa scape de furcile caudine ale loteriei vizelor.
"Loteria face totul mai nesigur pentru aplicanti", spune Tahmina Watson, un avocat specializat in drepturile imigrantilor, care a si anticipat ca anul acesta numarul solicitarilor va fi in crestere.
In New York, Massachusetts si Colorado, autoritatile apeleaza la programele unor universitati din zona pentru a-i ajuta pe solicitantii bine pregatiti sa scape de selectia dura facuta de autoritati.
Lideri in inovatie... mai mult
Miercuri, 13 Aprilie 2016, ora 13:14
3 august 2015 ar putea ramane in memoria activistilor de mediu din America drept ziua in care Administratia Prezidentiala de la Washington a dat tonul unei schimbari radicale in politica de mediu.
Barack Obama se pregateste sa faca public, luni, programul sau de masuri "Clean Power Plan" referitor la productia de energie electrica din SUA. Presedintele american intentioneaza sa impuna o reducere de 32% a emisiilor de gaze de sera in urmatorii 15 ani, anunta BBC.
Opozitie acerba
Inclusiv Obama descrie programul ca fiind "cel mai mare si mai important pe care America l-a facut vreodata in protectia mediului". Insa, acest lucru nu inseamna ca nu intampina si o opozitie acerba.
Intentia liderului de la Casa Alba de a incuraja productia de energie din surse regenerabile nu este vazuta cu ochi buni de catre opozantii presedintelui democrat.
Acestia sustin ca Obama a declarat un razboi impotriva carbunelui, combustibilul fiind in continuare folosit pentru producerea a cel putin o treime din electricitatea consumata pe piata interna.
Planul vizeaza reducerea emisiilor de carbon cu 32% pana in 2030, aducand nivelul poluarii atmosferice din SUA la cel inregistrat in urma cu un deceniu.
Proiectul prevede ca fiecare stat din interiorul SUA sa reduca nivelul de poluare, in functie de calculele specialistilor. Autoritatile statale ar urma sa fie vizate direct de Agentia federala de Protectie a Mediului.
Deja, aproape 10 guvernatori ai statelor americane au... mai mult
Luni, 03 August 2015, ora 12:28
1Statele Unite ale Americii au redevenit motorul economiei mondiale, dupa 15 ani in care acest rol a fost detinut de China si alte piete emergente, relateaza Bloomberg.
Cea mai mare economie a lumii va inregistra in acest an o crestere de cel putin 3,2%, cea mai buna performanta dupa 2005, sustinuta de scaderea somajului, care a dus la cheltuieli de consum mai mari, potrivit analistilor bancilor JPMorgan Chase, Deutsche Bank si BNP Paribas, potrivit Mediafax.
Potrivit datelor FMI, va fi pentru prima oara dupa 1999 cand avansul economic al Statelor Unite nu va fi sub cel al economiei mondiale.
"SUA sunt din nou motorul economiei mondiale. Economia are o performanta stelara, este in cea mai buna forma dupa anii '90", a declarat Allen Sinai, director general la Decision Economics in New York.
Ca cel mai recent semn al redresarii SUA, Departamentul Muncii a anuntat vineri ca angajatorii au creat 252.000 de locuri de munca in decembrie, iar rata somajului a coborat la 5,6%, cel mai redus nivel dupa iunie 2008.
Circa 3 milioane de americani au gasit locuri de munca in 2014, cei mai multi din aproape 15 ani, semn ca angajatorii sunt optimisti ca in SUA cererea va continua, chiar daca pietele externe au probleme.
Unul dintre motivele pentru care decalajul economic dintre SUA si restul lumii este in crestere este succesul cu care americanii au redus indatorarea excesiva.
Rata creditelor de consum neperformante din Statele Unite a atins un minim record de... mai mult
Luni, 12 Ianuarie 2015, ora 09:38
In cautarea surselor de energie regenarabila ieftine, americanii se lasa din ce in ce mai mult capturati de planurile de a acoperi cat mai mult din consumul de energie electrica direct din productia fermelor energetice eoliene. Din nefericire, zona cea mai productiva este cea a culoarelor eoliene care traverseaza statele Ohio, Indiana, Michigan, Illinois, Wisconsin, Iowa, Kansas, Missouri, Minnesota, Nebraska, Dakota de Sud si Dakota de Nord, departe de zonele dens populate de pe cele doua coaste ale Americii.
Un scenariu recent luat in calcul ar implica preluarea energiei generate de vant in Wyoming pe retelele care strabat Colorada si Utah, unde curentul electric ar fi folosit la realizarea unor depozite de aer comprimat in subsolul imbibat de sare, urmand a fi eliberat pentru a pune in miscare o turbina care sa genereze inca odata energie electrica ce ar urma sa fie transmisa prin Nevada pana in California, la consumatorul final.
Deja suna a bataie de cap, fara a vedea vreo schita a proiectului. Din fericire, cel mai nou studiu al Laboratorului National de studii pentru Energie Regenerabila arata ca proiectul ar fi intr-adevar fezabil daca inaltimea turnurilor pe care sunt amplasate turbinele eoliene ar creste cu 60 de metri, anunta publicatia The Economist.
Vanare de vant
Actualele turnuri de centrale eoliene din regiunea Mid-West au o inaltime medie de 80 de metri. Ridicarea acestora la altitudinea de 140 de metri ar spori capacitatea de productie la 1800... mai mult
Vineri, 03 Octombrie 2014, ora 08:25
Majoritatea cetatenilor din Puerto Rico s-au pronuntat in favoarea planului ca teritoriul lor sa devina al 51-lea stat american, in cursul unui referendum neconstrangator, informeaza AFP.
Peste doua milioane de portoricani au fost chemati sa voteze marti pentru a alege un nou guvernator si pentru a se pronunta prin referendum daca accepta ca insula lor sa devina al 51-lea stat american, relateaza AFP.
Insula a fost cedata de spanioli Statelor Unite in anul 1898.
Acesta consultare a coincis cu alegerile prezidentiale americane, dar locuitorii din Puerto Rico, desi sunt cetateni americani din anul 1917, nu au putut sa voteze pentru presedintele Statelor Unite.
Ei nu au platit pana acum impozite pentru bugetul federal american, cu exceptia cetatenilor care traiesc in SUA.
Puerto Rico este din anul 1952 un simplu "stat liber asociat SUA" si nu este reprezentat in Congresul de la Washington.
Portoricanii cu drept de vot au avut de ales din urmatoarele trei optiuni: independenta, includerea in SUA ca al 51-lea stat american sau mentinerea statutului de stat liber asociat SUA.
Este cel de-al patrulea referendum de acest fel, dupa cele din anii 1967, 1993 si 1998, in urma carora a fost confirmat, de fiecare data, statutul de stat liber asociat SUA. mai mult
Joi, 08 Noiembrie 2012, ora 10:01
Discutiile pe tema crearii Statelor Unite Europene au inceput in urma cu mai multe luni, dar in ultima perioada, in contextul adancirii crizei economice din zona, tema revine din ce in ce mai des.
Crearea Statelor este insa o utopie, considera analistul economic Ionel Blanculescu, opinie impartasita si de fostul presedinte al grupului Bilderberg, vicontele Etienne Davignon.
"Crearea Statelor Unite Europene este exclusa ca si operatiune. E utopica. Am discutat personal cu presedintele grupului Bilderberg, vicontele Etienne Davignon, si mi-a spus personal in timpul discutiei: 'Noi am creat Uniunea Europeana', si intelegem prin 'Noi' ce vrem, "si noi nu am creat-o ca sa devina Statele Unite Europene", mentioneaza economistul.
"E, poate, de la cea mai inalta sursa posibila. Daca insasi creatorii UE nu au gandit la asa ceva, e clar ca nu vor fi create Statele Uunite ale Europei. Asta nu inseamna ca nu va exista, cum spunea dansul, o formula federativa - o formula in care fiecare stat sa isi mentina amprenta. Sa existe intr-o uniune ca acum, dar fiecare stat cu amprenta respectiva", adauga Ionel Blanculescu, intr-un interviu acordat Business24.
Opinia sa este ca lucrurile ar putea merge mai bine in zona, daca cele trei dimensiuni ale Uniunii Europene vor fi realizate, mentionand uniunea monetara, administrativa si economica.
Liderii din umbra
Grupul Bilderberg este o organizatie cu agenda globalista, formata din aproximativ 180 de lideri politici din lumea... mai mult
Marti, 27 Martie 2012, ora 12:02
Presedintele Traian Basescu a reiterat, joi, la o conferinta a PPE, necesitatea trecerii la o politica bugetara si fiscala unica, precum si la constituirea Statelor Unite ale Americii, afirmand ca europenii trebuie sa fie la pupitru de comanda al procesului de globalizare, nu la remorca acestuia, relateaza Mediafax."Astazi, in aceasta criza, avem si solutia viitorului. Solutia viitorului a fost pomenita si de domnul Martens, de domnul Daul. Ceea ce inseamna o sansa pentru Europa de a garanta prospetritatea cetatenilor ei se numeste mai multa integrare, iar eu mi-as permite sa spun - Statele Unite ale Europei, care sa respecte valorile noastre, care sa tina cont de specificul cultural al fiecarei tari, care sa protejeze fiecare minoritate, dar care, in acelasi timp, sa aiba forta sa ne proiecteze acolo unde pot fi sau pot spera sa fie cei 500.000 de europeni, adica la pupitrul de comanda a procesului de globalizare, nu la remorca procesului de globalizare", a declarat Traian Basescu.
El a spus ca infiintarea Statelor Unite ale Americii este in responsabilitatea politicienilor din aceasta generatie.
"Din pacate, intarzierea nu va folosi nimanui. Nu putem lasa aceasta misiune urmatoarei generatii de politicieni. Trebuie sa avem curaj s-o facem acum si sa incepem sa vorbim despre Statele Unite ale Europei. Dar nu numai sa vorbim. Trebuie sa le proiectam si sa avem forta politica, fiecare la noi acasa, sa convingem cetatenii ca aceasta este solutia", a mai spus Basescu.
El a... mai mult
Joi, 22 Septembrie 2011, ora 19:50
Secretarul Trezoreriei Statelor Unite, Timothy Geithner, s-a aratat increzator ca Statele Unite ale Americii isi vor respecta obligatiile financiare si a precizat ca are incredere ca va avea loc un acord in Congres pentru majorarea plafonului de indatorare, transmite AFP, citat de Mediafax.Geithner a declarat la CNN ca acordul Congresului privind noul prag de indatorare este esential, intrucat Statele Unite vor putea sa isi respecte serviciul datoriilor pana in 2013, dincolo de alegerile prezidentiale din 2012.
"Cel mai important este sa eliminam pericolul defaultului (incapacitatii de plata) in urmatoarele 18 luni.
Lideri republicani si democrati stiu ca trebuie sa ajunga la un acord care sa treaca de Camera Reprezentantilor, Senat si sa fie acceptat de presedinte", a spus seful Trezoreriei.
Geithner a aratat ca presedintele comunica permanent cu liderii din Congres, in conditiile in care congresmenii si Casa Alba incearca sa gaseasca o solutie pentru cresterea limitei de indatorare, in prezent de 14.300 de miliarde de dolari, pama la termenul limita de 2 august.
El a adaugat ca o propunere a presedintelui Camerei Reprezentantilor, John Boehner, liderul republicanilor din Congres, pentru o prima majorare a acestui plafon pana la sfarsitul lui 2011 si o noua masura de acest tip mai tarziu, nu are suficiente voturi pentru a fi aprobata de legislativ si nu este acceptata de Casa Alba.
Geithner a explicat ca o astfel de solutie este iresponsabila, intrucat ar permite ca... mai mult
Luni, 25 Iulie 2011, ora 09:33