Uniunea Europeana a convenit sa amane un plan pentru o taxa corporativa la nivelul UE, la presiunea Statelor Unite si pentru a facilita un acord la nivel global referitor la impozitarea corporatiilor, dar Irlanda si-a reiterat criticile fata de reformade amploare, transmite Reuters.
Cele mai mari 20 de economii din lume (G20) au aprobat sambata un plan pentru o reforma globala a impozitului pe profit, care ar introduce un nivel minim de impozitare si ar schimba modul in care companiile mari precum Amazon si Google sunt impozitate, bazat partial pe locul unde isi vand produsele si serviciile mai degraba decat pe locul unde sunt inregistrate.
Reforma, daca ar fi finalizata in octombrie, ar avea nevoie de aprobarea parlamentara in cele peste 130 de tari care o sustin, inclusiv in Congresul SUA, unde s-ar putea confrunta cu opozitia republicanilor.
Toate statele membre UE trebuie, de asemenea, sa aprobe reformele fiscale - inclusiv acordul global prevazut.
In incercarea de a elimina un posibil obstacol in calea acordului global, UE a cedat presiunii SUA si a anuntat luni ca va amana propriul plan pentru o taxa separata asupra vanzarilor online, despre care administratia SUA se temea ca ar fi putut duce la mai multe critici in Congresul SUA.
"Am decis sa ne suspendam activitatea privind noua noastra taxa digitala", a declarat luni purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Daniel Ferrie, la o conferinta de presa la Bruxelles, mentionand ca blocul va reevalua... mai mult
Marti, 13 Iulie 2021, ora 07:40
Certificatul digital european COVID-19 intra oficial in vigoare joi, cu obiectivul de a relansa vara aceasta calatoriile in interiorul Uniunii Europene, aflata insa sub amenintarea unor noi perturbari legate de varianta Delta a coronavirusului.
''Toate statele membre, cu exceptia Irlandei'', tara care a fost afectata de un atac cibernetic, sunt ''din punct de vedere tehnic'' pregatite pentru intrarea in vigoare a acestui certificat, a anuntat miercuri comisarul european pentru justitie, Didier Reynders, citat de agentia EFE.
Certificatul digital european COVID-19 este gratuit si recunoscut in cele 27 de state membre ale UE, plus Elvetia, Liechtenstein, Islanda si Norvegia.
Numeroase state membre au inceput emiterea lui inca inainte de data oficiala a intrarii in vigoare, 1 iulie, data de la care documentul este acceptat in intregul spatiu european.
Cu acest document titularul sau atesta daca a fost vaccinat anti-COVID-19, daca a fost testat negativ pentru COVID-19 sau daca a trecut recent prin aceasta boala si poate astfel sa fie considerat imunizat.
Revine fiecarei tari membre sa decida daca, in plus fata de testele PCR, accepta si testele antigen rapide. Comisia Europeana recomanda acceptarea ambelor si armonizarea valabilitatii lor, sugerand ca testele PCR (negative) valabile sa fie efectuate cu pana la 72 de ore inaintea sosirii si cele antigen cu pana la 48 de ore.
Pentru a dovedi o infectare anterioara este necesar un test PCR pozitiv nu mai vechi... mai mult
Joi, 01 Iulie 2021, ora 07:39
Uniunea Europeana pregateste sanctiuni pentru operatorul aerian national din Belarus si o duzina de oficiali din sectorul aviatic, au declarat trei diplomati, o masura care va fi luata inaintea sanctiunilor economice, in urma fortarii de catre Minsk a aterizarii unei aeronave de pasageri a Ryanair pentru arestarea unui jurnalist disident, transmite Reuters.
Inghetarea de active si interdictiile de calatorie fac parte dintr-un pachet de sanctiuni noi ale UE impotriva regimului presedintelui Alexandr Lukalenko, care a obligat o cursa a Ryanair intre Grecia si Lituania sa aterizeze la Minsk pe 23 mai, pentru arestarea jurnajistului disident si a prietenei acestuia.
Guvernele UE, care au descris incidentul ca fiind piraterie de stat, au afirmat ca vor sa tinteasca sectoarele care au un rol major in economia belarusa. Sactiunile ar putea include interzicerea vanzarii de obligatiuni si sectorul petrolului si al potasei, care realizeaza exporturi mari.
Inainte de a impune sanctiuni economice, blocul european este asteptat sa aprobe pe 21 iunie, la o intalnire a ministrilor de Externe, o lista mai mica de sanctiuni, impotriva unor persoane si a doua entitati, ca reactie mai mica, intermediara, au spus diplomatii.
"Toate statele UE sunt de acord cu aceasta abordare", a spus un diplomat.
Un al doilea diplomat a declarat ca aceste sanctiuni vor fi "un semnal clar pentru Lukasenko ca actiunile lui sunt periculoase si inacceptabile".
In timp ce sanctiunile sunt inca... mai mult
Marti, 01 Iunie 2021, ora 21:56
Plecati din Romania si intentionati sa inchiriati o masina intr-o alta tara din cadrul UE? Ati apelat de curand la o firma de inchirieri auto Otopeni sau rent a car Timisoara pentru a inchiria o masina pe care urmeaza sa o utilizati intr-o alta tara membra a Uniunii Europene? Atunci, costurile implicate pentru achizitionarea acestui serviciu nu sunt singurele aspecte pe care trebuie sa le aveti in vedere. Este extrem de important sa va asigurati ca ati inteles foarte bine care sunt termenii si conditiile de inchiriere si care sunt drepturile si obligatiile pe care le aveti ca cetatenii ai UE in aceste cazuri particulare.
Trebuie mentionat inca de la inceput ca UE nu a stabilit o serie de norme specifice privind inchirierea de masini. Normele europene privind protectia consumatorilor va garanteaza ca atunci cand achizitionati produse sau servicii in UE, inclusiv atunci cand vorbim despre serviciile de rent a car, aveti acces la informatii clare referitoare la produsul sau serviciul achizitionat, pret, livrare sau situatiile in care exista probleme.
Astfel, trebuie sa retineti ca principalele drepturile pe care le aveti in calitate de consumator in Uniunea Europeana atunci cand inchiriati o masina sunt: accesul la informatii clare, dreptul la un contract echitabil si accesul la un mecanism de solutionare alternativa in caz de litigiu cu firma de inchirieri.
Asa cum am subliniat de la bun inceput sunt mai multe aspecte pe care trebuie sa le luati in considerare. Unul... mai mult
Vineri, 14 Mai 2021, ora 18:09
Laboratorul francez Sanofi va produce vaccinul impotriva COVID-19 al concurentilor sai Pfizer/BioNTech in semestrul al doilea al anului, "o premiera" in sectorul farmaceutic, a afirmat Olivier Bogillot, presedintele Sanofi France, miercuri la postul de radio RTL, aparand totodata strategia grupului sau, noteaza AFP.
Sanofi a anuntat miercuri dimineata, intr-un comunicat, la o ora dupa ce o dezvaluise presei, ca va da acces celor de la Pfizer si BioNTech la liniile sale de productie incepand din vara.
Decizia intervine in contextul dificultatilor pe care le intampina producatorii vaccinurilor autorizate impotriva COVID-19 in fabricatia pe scara larga.
In aceste conditii, Sanofi "va prelua ultimele etape de fabricatie pentru a furniza peste 125 milioane de doze de vaccin COVID-19 pentru Uniunea Europeana", arata comunicatul.
Premiera in sectorul farmaceutic
Dupa cum a subliniat Olivier Bogillot la RTL, productia pentru un concurent "este o premiera", dar "miza nu este catusi de putin economica, ci (este) capacitatea de a le distribui cat mai rapid posibil".
Bogillot a aparat alegerile strategice ale companiei, puternic criticata pentru intarzierea principalului sau vaccin candidat.
"Moderna si BioNTech au facute aceasta alegere (a tehnologiei inovatoare a ARN mesager, n.red.) si pentru ca era singura tehnologie pe care o aveau. Noi aveam mai multe optiuni. Am ales o optiune pe care o stapaneam", a explicat el, cu referire la vaccinul ce utilizeaza... mai mult
Miercuri, 27 Ianuarie 2021, ora 11:54
Statele Uniunii Europene au inceput, luni, sa discute daca oamenii vaccinati pentru Covid-19 ar trebui sa aiba o libertate de miscare mai mare, la vara, fata de cei care nu sunt imunizati, transmite Reuters.
Ministrii din cele 27 de state membre au avut o videoconferinta pentru a discuta despre o coordonare mai buna pentru distribuirea vaccinurilor, un subiect care va fi abordat de liderii UE, in timpul unei intilniri online de joi.
Ministrul elen de Externe, Kyriakos Mitsotakis, a propus, saptamana trecuta, crearea unui certificat de vaccinare, pentru a contribui la reluarea calatoriilor transfrontaliere care au fost afectate grav de pandemie.
Duminica, ministrul german de Externe, Heiko Maas, a declarat ca persoanele vaccinare ar trebui sa poata reveni in curand in restaurante si cinematografe, dar alti ministri au criticat acest punct de vedere.
Maros Sefcovic, vicepresedinte al Comisiei Europene, a spus ca este important sa se sublinieze ca vaccinarea este voluntara - unii oameni nu pot sau nu doresc sa fie vaccinati.
Sefcovic a declarat intr-o conferinta de presa, sustinuta dupa sedinta de luni, ca astfel de persoane nu ar trebui sa aiba drepturi limitate. Cu toate acestea, vaccinarea ar putea deveni o conditie pentru calatorie, la fel ca cerintele actuale din multe tari pentru un test COVID negativ.
"Vor exista diferite optiuni pentru modul in care ne ocupam de calatorie ... s-ar putea adauga posibilitatea certificatului electronic de vaccinare", a... mai mult
Marti, 19 Ianuarie 2021, ora 07:07
Romania a alocat in anul 2018 pentru sanatate doar 580 de euro pe cap de locuitor, aceasta fiind cea mai mica suma inregistrata in randul statelor membre ale Uniunii Europene, arata datele publicate miercuri de Eurostat.
La polul opus, statele membre cu cele mai mari cheltuieli cu sanatatea pe cap de locuitor au fost Danemarca (5.260 de euro), Luxemburg (5.220 de euro) si Suedia (5.040 de euro). Media la nivelul UE este de 2.982 euro pe cap de locuitor.
Ca procent din Produsul Intern Brut, la nivelul Uniunii Europene cheltuielile cu sanatatea au reprezentat 9,9% din PIB in 2018. In randul statelor membre, cele mai mari ponderi au fost inregistrate in Germania (11,5% din PIB), Franta (11,3% din PIB) si Suedia (10,9% din PIB). Si in acest caz, Romania este la coada clasamentului in conditiile in care cheltuielile cu sanatatea au reprezentat 5,6% din PIB, doar in Luxemburg fiind mai mici (5,3% din PIB).
Citeste si: Singapore, prima tara care aproba vanzarea carnii crescute in laborator ...citeste mai departe despre "Romania, pe ultimul loc in Uniunea Europeana la cheltuielile cu sanatatea pe cap de locuitor" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 02 Decembrie 2020, ora 09:21
Uniunea Europeana analizeaza posibilitatea de a acorda statelor imprumuturi la dobanzi sub cele accesibile acestora pe piata financiara pentru a le incuraja sa-si restructureze economiile.
Un astfel de program ar trebui sa incurajeze reforme pe piata muncii sau in justitie, a spus oficialul european pentru Bloomberg, sub conditia anonimatului, intrucat propunerea se afla inca in faza de inceput.
Imprumuturi ar putea primi tarile mai mici care nu au un acces adecvat la piata financiara, in timp ce statele mai mari ar putea beneficia, in schimbul angajamentelor de reforma, de o libertate mai mare in privinta tintelor bugetare, a spus oficialul.
Reprezentantii statelor membre vor vedea pentru prima data proiectul saptamana urmatoare, in cadrul unei intalniri destinate pregatirii reuniunii din decembrie a liderilor UE. Sefii de stat sau premierii tarilor membre intentioneaza sa stabileasca cadrul pentru asa-numitele angajamente contractuale, care vor suplimenta regulile bugetare existente ale UE.
Criza datoriilor suverane a determinat liderii UE sa sustina intensificarea coordonarii economice si in privinta reglementarii. Zona euro a convenit noi reguli bugetare, a acceptat sa transfere Bancii Centrale Europene supravegherea sectorului bancar si s-a angajat sa creeze un sistem comun pentru institutiile de credit aflate in dificultate.
Presedintele UE, Herman Van Rompuy, a evocat anul trecut perspectiva unor finantari ieftine pentru tarile care se angajeaza sa... mai mult
Luni, 18 Noiembrie 2013, ora 19:37
Europa ar trebui sa evolueze catre o "federatie de state", care sa reprezinte un bastion impotriva nationalismului si populismului, a afirmat, miercuri, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
"Avem nevoie sa avansam spre o federatie de state", a afirmat acesta in discursul sau privind starea Uniunii Europene, in fata Parlamentului European.
"De asta avem nevoie, este orizontul nostru politic", a adaugat el.
Un asemenea obiectiv este necesar deoarece "in aceste vremuri de neliniste ar fi o greseala sa lasam natiunile prada nationalismului si populismului", a explicat Barroso.
Crearea unei federatii a statelor-natiune va "necesita un nou tratat", in cele din urma, a subliniat el.
"Trebuie sa consolidam rolul Parlamentului European si sa promovam o cooperare autentica intre parlamentele nationale si Parlamentul European. Foarte adesea exista o lipsa de coordonare intre partidele nationale si Parlamentul European", a spus presedintele Comisiei Europene.
"Nu vom putea continua sa rezolvam problemele europene doar cu solutii nationale", a continuat el.
Uniunea economica nu poate fi fondata decat pe o uniune politica, a sustinut Barroso. Europa va deveni mai puternica, avand in spate o structura de uniune politica, potrivit lui Barroso.
"O integrare adevarata inseamna sa te uiti unde sa actionezi imediat. Uniunea Politica inseamna sa sporim, sa intarim fundatiile pe care s-a construit UE", a pus presedintele CE. mai mult
Miercuri, 12 Septembrie 2012, ora 14:21