Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, afirma ca Romania trebuie sa intre in Uniunea Bancara cat mai curand dupa adoptarea monedei euro, precizand ca acest lucru va duce la intarirea stabilitatii financiare si la cresterea increderii in sistemul bancar national.
Mugur Isarescu a declarat, joi, la Constanta, ca exista un consens politic atat in privinta adoptarii monedei unice, cat si a aderarii Romaniei la Uniunea Bancara.
"De ce Romania chiar trebuie sa intre in Uniunea Bancara? Prima motivatie: 70 la suta din activele nete ale sistemului bancar din Romania sunt in mainile unor entitati bancare financiare din strainatate, majoritatea europene. Ca e bine, ca e rau, acuma este un fapt. Si atunci, in timp ce aceste entitati intra in Uniunea Bancara, ai doua posibilitati. Prima posibilitate este sa afli de la aceste entitati, deci de la BCR Viena, Austria, sa vina Andreas Treichl si sa spuna ce se discuta la Frankfurt si sa-mi spuna ce vrea el sa-mi spuna, imi spune varianta dansului si eu sa stau sa ascult. Sau a doua, sa am curajul sa spun: aceasta este realitatea din Romania mai devreme sau mai tarziu cand voi intra in zona euro trebuie sa intru in Uniunea Bancara si sa iau decizia de pe acuma. Ori la noi s-a ajuns la un consens politic si presedintele, si premierul vorbesc despre intrarea Romaniei in zona euro", a afirmat Mugur Isarescu.
Anul 2019, tinta pentru trecerea la moneda unica
El a spus ca a fost stabilit anul 2019 ca tinta pentru adoptarea monedei euro,... mai mult
Vineri, 06 Iunie 2014, ora 08:40
Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, ca in cadrul Consiliului European a afirmat intentia Romaniei de a participa la Uniunea Bancara, avand in vedere ca 75% din piata bancara a Romaniei este ocupata de banci din zona euro.
Presedintele a mai anuntat ca in cadrul Consiliului a constatat ca a fost adoptat regulamentul privind Mecanismul unic de Rezolutie bancara, ceea ce inseamna ca cei doi piloni au in acest moment, regulament.
"Primul era Regulamentul de Supraveghere bancara, iar cel de-al doilea regulament, care lipsea, era Regulamentul de rezolutie bancara. Speranta este ca va fi validat de Parlament, in asa fel incat, din 2015, Uniunea Bancara sa poata functiona", a spus seful statului.
Presdintele a mai aratat ca 2014 va fi un an in care vor fi evaluate bancile din zona euro in primul rand.
"Cu aceasta ocazie, am afirmat intentia Romaniei de a participa la Uniunea Bancara, avand in vedere ca pe piata bancara a Romaniei isi desfasoara activitatea cele mai multe banci din zona euro, 75% din piata fiind ocupata de banci din zona euro", a spus seful statului.
Traian Basescu a mai aratat ca, in privinta politicilor de ocupare, s-a pus accent pe principala piesa a acestor politici care reprezinta respectarea recomandarilor de tara, din cadrul semestrului european.
"S-a pus un accent deoasebil pe politica de ocupare a fortei de munca. Vreau sa va spun ca Guvernul Romaniei a transmis planul destinat ocuparii fortei de munca tinere, care este... mai mult
Sambata, 21 Decembrie 2013, ora 09:00
Ministrii de finante ai tarilor membre UE se intalnesc marti la Bruxelles pentru a incerca sa depaseasca impasul in care se afla negocierile pentru uniunea bancara, pe fondul unor diferende puternice pe mai multe probleme.
Cel mai recent conflict aparut in vizorul publicului este cel dintre Franta si Marea Britanie. Guvernatorul bancii centrale a Frantei, Christian Noyer, a declarat recent ca "cea mai mare parte a tranzactiilor cu euro ar trebui sa aiba loc in zona euro", pentru ca BCE sa poata "asigura supravegherea propriei monede".
Londra risca sa piarda statutul de centru al tranzactiilor cu euro
Aceasta declaratie ameninta, astfel, statutul Londrei ca principal centru al tranzactiilor cu euro, iar reactiile din presa britanica au fost puternice. The Telegraph considera afirmatiile lui Noyer drept grosolane si se intreaba ce sanse reale de functionare are uniunea bancara, iar BBC titreaza "Regatul Unit jefuit de uniunea bancara a zonei euro?".
Londra risca sa piarda statutul de centru al tranzactiilor cu euro
Pe langa relatia statelor din afara zonei euro cu noua uniune, exista si dispute legate de tipurile de banci care ar urma sa fie supravegheate de catre Banca Centrala Europeana si modul in care s-ar desfasura propriu-zis activitatea de supraveghere.
Locul bancilor mici in cadrul uniunii
Germania doreste initial ca doar bancile mari sa fie incluse in uniunea bancara si sa cada sub supravegherea BCE, in conditiile in care reglementarile... mai mult
Marti, 04 Decembrie 2012, ora 13:24
Statele Uniunii Europene vor analiza zilele urmatoare un plan care ar permite Bancii Centrale Europene sa supravegheze bancile din statele UE aflate in afara zonei euro alaturi de cele din cadrul uniunii monetare, conform unui document ce stabileste atributiile BCE, scrie Chicago Tribune.
Saptamana trecuta, liderii UE au stabilit sa creeze un nou sistem de supraveghere incredintat Bancii Centrale Europene, un prim pas spre configurarea unei uniuni bancare.
Insa planul a starnit preocupari in unele dintre cele 10 state UE non-euro, care se tem sa nu fie afectate de noile prerogative de supraveghere ale BCE.
Pentru ca noul sistem sa devina realitate, diplomatii trebuie sa gaseasca o modalitate de adaptare a sistemului la tari din afara zonei euro precum Danemarca sau Suedia care ar putea sa refuze un astfel de proiect.
In cursul zilei de marti, oficialii UE au distribuit un document care prevede o modalitate de iesire din impas prin crearea unui Consiliu de supraveghere in cadrul BCE, o structura care ar avea un rol de monitorizare a imprumuturilor si in care statele non-euro vor avea drept de vot.
"O astfel de structura ar delimita cercul tarilor non-euro. Este un efort pentru conferirea unui tratament egal", a explicat un oficial european.
Conform proiectului obtinut de agentia Reuters, oficialii precizeaza ca ultimul cuvant il va avea BCE, care totusi va trebui sa argumenteze respingerea unei decizii a Consiliului de supraveghere. "BCE va lua toate... mai mult
Joi, 25 Octombrie 2012, ora 08:23
Presedintele Romaniei, Traian Basescu a declarat, la finalul celei de-a doua zi a Summitului UE, ca Romania si-a atins obiectivul de a avea acces la uniunea bancara.
"As face o precizare de importanta majora pentru noi: ceea ce ne-am propus, sa avem acces la uniunea bancara, s-a intamplat, in concluziile de azi. Efortul nostru este bine reprezentat in concluziile congresului", a declarat Traian Basescu, in cadrul unei conferinte de presa.
Seful statului a precizat ca supravegherea bancilor prin uniunea bancara vizeaza atat bancile din zona euro cat si cele care nu fac parte din zone euro, asa cum este Romania.
Basescu: Avem obligatia sa adoptam moneda euro
"In interiorul uniunii bancare, problema este legata de supravegherea tuturor bancilor din zona euro, dar si din zona non-euro, pentru statele care opteaza pentru a face parte din acest sistem, mai exact pentru a face parte din Mecanismul unic de supraveghere. Mecanismul iti creeaza si drepturi, si obligatii", a declarat presedintele Romaniei.
Presedintele Basescu a prezentat concluziile discutiilor purtate la Summitul UE care a inceput joi la Bruxelles. mai mult
Vineri, 19 Octombrie 2012, ora 14:23
Uniunea Europeana vrea sa atraga in uniunea bancara state din afara zonei euro. In acest sens, va fi infiintat un organism special de supraveghere a sectorului financiar pe langa Banca Centrala Europeana (BCE).
BCE devine autoritatea suprema de supraveghere a bancilor
In prezent, zece din cele 27 de state membre ale UE nu fac parte din zona euro, aspect ce ar putea afecta initiativele de a atribui BCE competente suplimentare de supraveghere a bancilor din regiune.
In acest context, oficialii de la Bruxelles cauta cai alternative, inclusiv crearea unei noi autoritati de reglementare.
"Cea mai buna cale de rezolvare a acestui impediment ar fi crearea unui nou organism in afara BCE. Acest lucru ne va permite sa ignoram orice reguli care vor limita activitatea BCE. In plus, toate statele ce vor adera la noua structura vor avea drept de vot, inclusiv Polonia, Suedia si Romania", a afirmat miercuri europarlamentarul german Sven Giegold.
Infiintarea unei uniuni bancare europene este prevazuta sa se deruleze in trei etape.
In primul rand, BCE va prelua controlul asupra bancilor din zona euro si din statele din afara care isi vor da acordul pentru aceasta competenta a BCE.
In continuare, urmeaza sa fie creat un singur fond din care vor fi achitate compensatiile si datoriile bancilor in faliment, iar mai tarziu va fi creat un sistem unic pentru protectia deponentilor.
Noile conditii ar trebui sa permita, de asemenea, utilizarea Mecanismului European de... mai mult
Joi, 18 Octombrie 2012, ora 11:44
Banca Centrala Europeana (BCE) doreste ca tarile din afara zonei euro care vor participa la uniunea bancara planificata de statele zonei euro sa aiba aceleasi drepturi cu acestea din urma, a declarat presedintele BCE, Mario Draghi, citat de EUobserver.
"Consideram ca statele UE din afara zonei euro ar trebui sa aiba aceleasi drepturi (in viitoarea uniune bancara) precum tarile membre euro. Trebuie sa vedem cum putem realiza din punct de vedere legal acest lucru, dar in aceasta directie lucram", a declarat Draghi, la Comisia pentru economie si afaceri monetare a Parlamentului European (PE).
Autoritatea de supraveghere bancara va avea o perioada de un an in care activitatea sa fie reglata adecvat cu cea a BCE, a spus Draghi.
Seful BCE a subliniat ca este important sa fie convenit cadrul legal pana la 1 ianuarie 2013.
Mai multe state UE din afara zonei euro, intre care Polonia si Ungaria, au ridicat obiectii in privinta planului de supraveghere bancara, afirmand ca actualele propuneri presupun cedarea de atributii ale autoritatilor nationale fara a se obtine in schimb putere de decizie.
Polonia si Suedia nu vor uniune bancara. Se tem de concurenta incorecta
Conform propunerilor actuale, statele din afara zonei euro se pot alatura voluntar BCE, care ar urma sa fie responsabila de supravegherea bancara, se pot angaja sa respecte regulile bancii si sa faca schimb de date, fara a obtine in schimb drept de vot in comisiile de supraveghere.
Comisia Europeana a... mai mult
Miercuri, 10 Octombrie 2012, ora 09:18
O uniune bancara este mai putin controversata si o solutie mai fezabila decat o uniune fiscala, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.
Guvernatorul BNR sustine ca proiectul de uniune bancara, aplicabil si statelor care nu sunt in zona euro, este considerat functional de autoritatile europene, iar implementarea sa este fundamentata pe patru piloni: crearea unui manual unic de reguli, existenta unei singure autoritati supranationale de supraveghere in toata Uniunea Europeana (Banca Centrala Europeana), existenta unui mecanism unic de rezolvare a problemelor cu care se confrunta banci si crearea unei scheme unice de garantare a depozitelor, potrivit Agerpres.
Potrivit lui Mugur Isarescu, pentru fiecare pilon exista pareri pro si contra. Criza financiara a evidentiat pericolul unor reguli nationale divergente. In acelasi timp, adoptarea unui cadru juridic comun pentru reglementarile bancare este justificata.
Setul comun de reguli ar trebui elaborat de Autoritatea Bancara Europeana, spune Mugur Isarescu.
Uniunea bancara reprezinta o intarire a principiului neutralitatii competitive, prin faptul ca este vorba de aceeasi afacere si aceleasi reguli.
Uniunea bancara implica si un nivel mai mare de transparenta, ceea ca va determina un cadru reglementare robust si uniform intr-o piata unica.
Pe de alta parte, uniunea bancara implica o serie de riscuri.
"Implementarea aceluiasi manual de... mai mult
Marti, 02 Octombrie 2012, ora 17:45
Presedintele Traian Basescu a declarat ca realizarea uniunii bancare, adusa in discutie de oficialii institutiilor europene, ar fi benefica pentru Romania si considera ca statul roman nu are niciun motiv sa fie impotriva uniunii.
In primul discurs tinut dupa intoarcerea la Cotroceni, Traian Basescu a spus ca Mecanismul European de Stabilitate si realizarea uniunii bancare avantajeaza Romania, intrucat "MES se adreseaza statelor in dificultate, cu datorii mari, si suntem interesati ca aceste state sa aiba solutii convenabile pentru ca Romania exporta in aceste state".
Uniunea bancara: Ce presupune si care sunt sansele de realizare
Seful statului a mai adaugat ca realizarea uniunii bancare va duce la o atenta supraveghere a bancilor din zona euro. "Romania are o piata dominata de banci din zona euro si se afla in avantaj, chiar daca indirect. Le sustinem fara rezerve (Mecanismul European de Salvare si uniunea bancara n.red)."
Traian Basescu a mentionat ca are, totusi, o singura rezerva si anume "ca procesul de realizare a uniunii bancare sa nu se realizeze strict pentru bancile din zona euro".
In discursul sau, seful statului roman a mai amintit si ca Romania mentine tinta de aderare la zona euro, care trebuie sa fie 2015." Doar daca viata ne va demonstra ca nu putem ar trebui sa modificam tinta. In acest moment nu avem niciun motiv", a concluzionat Basescu.
In opinia sa, Romania va avea probleme majore in cazul uniunii fiscale.
"Intervine o alta uniune,... mai mult
Joi, 13 Septembrie 2012, ora 20:25