Organizatia terorista Statul Islamic isi indeamna adeptii sa atace tinte din Germania, in stilul atentatelor de la Paris si Bruxelles.
Un raport al grupului de securitate SITE arata ca jihadistii au ales deja tintele de impact maxim din Germania: birourile cancelarului Angela Merkel si aeroportul international Koln-Bonn (Konrad Adenauer), informeaza IB Times.
Intr-o imagine postata recent pe internet de pe un cont al jihadistilor, un militant al gruparii teroriste este infatisat privind spre aeroportul Koln-Bonn, apoi spre cancelaria din Berlin, alaturi de mesajul "Puteti face si voi ce au facut fratii nostri din Bruxelles".
"Am luat cunostinta despre aceste material de propaganda si expertii nostri verifica informatiile. Este clar ca Germania a devenit o tinta pentru teroristii internationali si aceste atacuri ar putea avea loc, dar aceste materiale nu schimba masurile de securitate luate pana acum", a explicat un purtator de cuvant al politie federale germane.
Din toamna anului trecut si pana in prezent, ISIL a reusit sa orchestreze doua lovituri de amploare pe teritoriul Europei: pe 13 noiembrie, la Paris, unde a ucis 130 de persoane in diferite atacuri desfasurate in mai multe puncte din oras si pe 22 martie, la Bruxelles, unde s-au inregistrat 32 de victime.
Jihadistii, cetateni europeni
Expertii in securitate estimeaza ca in teritoriile controlate de Statul Islamic in Siria si Irak s-ar afla aproximativ 20.000 de luptatori ai gruparii, 4.000 dintre... mai mult
Vineri, 01 Aprilie 2016, ora 11:40
Statele memebre UE si Parlamentul European au ajuns la un acord asupra regulilor comune vizand reorganizarea sau lichidarea bancilor cu probleme financiare grave, iar compromisul devanseaza cu doi ani data de la care creditorii cu prioritate la plata ai acestora trebuie sa suporte pierderi.
Intelegerea prevede si ca guvernele sa-si pastreze in continuare posibilitatea de a interveni pentru a salva bancile de la colaps, insa doar in situatii exceptionale, noteaza Financial Times.
Directiva privind reorganizarea si lichidarea institutiilor de credit ar fi trebuit sa ridice de pe umerii contribuabililor povara unor noi crize bancare.
Reforma bancara este una dintre cele mai importante incercari pentru consolidarea sistemelor nationale de protejare impotriva colapsului bancilor, lovite puternic in criza financiara globala. Contribuabilii europeni au recapitalizat cu circa 473 miliarde de euro institutiile de credit incepand din 2008.
Noile reguli, aplicabile din 2015
Noile reguli urmeaza sa se aplice in UE din 2015, in timp ce prevederile vizand implicarea creditorilor cu prioritate la plata vor deveni active din 2016, cu doi ani mai devreme decat luau in calcul ministrii de finante din UE in luna iunie.
Guvernele vor putea recapitaliza bancile in urma unor teste de stres sau in cazul unor crize cu efecte sistemice, insa interventiile vor fi posibile doar in anumite conditii si cu acordul UE.
Statele UE au convenit sa introduca fonduri de lichidare sau... mai mult
Vineri, 13 Decembrie 2013, ora 08:15
Uniunea Europeana nu mai poate primi pentru moment noi state membre, in timp ce membri existenti au in continuare mult de lucru asupra consolidarii, declara presedintele Bundestagului, camera inferioara a parlamentului german.
Comentariile sale sunt susceptibile sa dezamageasca tari ca Croatia, care spera sa adere la UE in 2013, si altele din Balcani ce doresc sa se alature blocului celor 27, relateaza agentia Reuters.
"Nu cred ca Uniunea Europeana este capabila sa se extinda in viitorul apropiat", a declarat Norbert Lammert, citat intr-un articol publicat de ziarul Welt am Sonntag.
"Avem atat de multe sarcini urgente de finalizat in termeni de consolidare a comunitatii, incat ar trebui sa nu lasam inca o data ambitia sa ia locul stabilizarii necesare", a subliniat el.
Lammert a avertizat contra admiterii Croatiei prea repede in UE: "Trebuie sa luam in serios raportul Comisiei Europene asupra progreselor, in special in lumina experientelor pe care le-am avut cu state membre ale UE, Bulgaria si Romania. Croatia nu este inca in mod clar pregatita pentru aderare", a mai declarat el.
Potrivit lui Lammert, statele succesoare ale fostei Iugoslavii au avut perspectiva de a deveni membri ai UE, dar, adauga el, ele aveau nevoie sa isi creeze conditiile pentru aderare.
"Nu trebuie sa se permita ca bunele intentii sa ia locul schimbarilor ce pot fi demonstrate", a insistat el, citat de ziarul german.
Sentimentul este moderat in UE fata de continuarea... mai mult
Duminica, 14 Octombrie 2012, ora 11:20
Statele candidate la Uniunea Europeana vor urma un proces de aderare mai aspru, dupa ce noile state membre, precum Romania, au subminat principiile statului de drept, care stau la baza UE.
In acest scop s-au stabilit noi standarde si masuri de control pentru a monitoriza statele candidate in procesul de aderare, scrie Financial Times, citat de Mediafax.
"Este important sa abordam statul de drept si nu doar prin bifarea unor standarde, ci prin progresul realizat", a declarat comisarul UE pentru extindere, Stefan Fule.
Cel mai probabil, aceasta noua atitudine a comisiei va incetini aderarea noilor state, acestea urmand sa fie monitorizate mai atent in materie de respectarea principiilor democratice.
"Noua abordare a negocierilor in domeniul statului de drept introduce necesitatea inregistrarii riguroase a implementarii reformelor ce se va realiza pe intreg parcursul procesului de negociere. Reformele trebuie sa fie adanc inradacinate si sa fie ireversibile", a mai spus Fule.
Romania, penalizata de Comisia Europeana cu 3,84 milioane de euro
Romania trebuie sa returneze 3,84 milioane de euro catre Comisia Europeana pentru ca a incalcat legislatia privind Politica Agricola Comuna.
Comisia Europeana a anuntat vineri penalizari in valoare de 215 milioane de euro pentru statele membre care au incalcat legislatia europeana in cadrul Politicii Agricole Comune.
Pe langa Romania, alte tari penalizate sunt Germania, Irlanda, Grecia, Franta, Italia, Letonia,... mai mult
Joi, 11 Octombrie 2012, ora 11:04
Comisia Europeana va face marti noi recomandari celor 27 de stat membre, conform NewsIn. Recomandarile fac parte din procesul de coordonare aprofundata la nivelul UE.
Comisia va adopta 27 de seturi de proiecte de recomandari la reuniunea pe care o va avea la Strasbourg, in data de 7 iunie. Presedintele Barroso se va adresa Parlamentului European imediat dupa reuniune.Recomandarile au la baza o evaluare detaliata: (1) a situatiei economice si bugetare din fiecare tara si (2) a modului in care masurile propuse de fiecare stat membru in cadrul programului national de reforma sau al programului de stabilitate si convergenta sau al angajamentelor luate potrivit Pactului Euro+ raspund provocarilor specifice cu care acestea se confrunta.Acolo unde este necesar, Comisia va prezenta masuri de continuare a reformelor structurale sau de consolidare a cresterii, ce vor trebui implementate de catre statele membre in urmatoarele 12-18 luni. Recomandarile vor fi discutate si agreate de Consiliul European in cadrul reuniunii din 23-24 iunie si adoptate in mod oficial la reuniunea acestuia din iulie.Prezentarea recomandarilor specifice pentru fiecare stat membru este un moment esential in cadrul "semestrului european", avand ca scop coordonarea politicilor economice si bugetare. Dupa aprobarea de catre Consiliul European, in martie, a prioritatilor de politica economica ale Europei pentru anul in curs (pe baza raportului anual de crestere, prezentat de Comisie in ianuarie), cele 27 de... mai mult
Luni, 06 Iunie 2011, ora 18:41
Consiliul National, camera inferioara a Parlamentului elvetian, a adoptat o rezolutie prin care ii cere Guvernului sa ia noi masuri pentru a restrictiona imigratia din Romania si Bulgaria, potrivit NewsIn. In aceste conditii, autoritatile elvetiene analizeaza in prezent inasprirea conditiilor pentru muncitorii din cele doua state membre UE.Ministrul bulgar pentru probleme sociale, Totiu Mladenov, a subliniat ca este foarte important sa fie explocate motivele acestui demers, deoarece pare a discriminatoriu.
Guvernul olandez a aprobat vineri o serie de propuneri ale ministrului pentru afaceri sociale, Henk Kamp, menite sa descurajeze emigratia din tarile non-UE si sa reduca somajul - desi aflat la una dintre cele mai mici cote din UE - si presiunea cheltuielilor sociale ale statului.Astfel, patronii olandezi care vor sa angajeze de la 1 iulie romani si bulgari pentru culesul capsunilor trebuie sa dovedeasca mai intai ca nu au gasit doritori pentru aceste slujbe in randul somerilor din Olanda sau al cetatenilor din tarile UE care au aderat inainte de 2007. mai mult
Vineri, 15 Aprilie 2011, ora 09:19