In urma cu 14 ani, analistii Goldman Sachs lansau o teza conform careia patru dintre pietele emergente - India, China, Rusia si Brazilia - urmau sa se transforme in locomotive ale cresterii economice globale, acoperind un gol lasat de tarile dezvoltate ale Occidentului.
Astazi, BRICS, organismul de cooperare a cinci economii emergente - Rusia, China, Brazilia, India si Africa de Sud - se anunta mai degraba dezamagitor, urmand un tipar inradacinat pe piata sud-americana si a Asiei de Sud-Est, sustine analistul premiat William Pesek, intr-un editorial din Bloomberg.
Poveri ale economiei globale
Fata de estimarile analistilor Goldman Sachs de acum aproape un deceniu si jumatate, cele patru mari economii emergente se dovedesc mai degraba un risc major, riscand sa traga in jos economia globala.
Exporturile Chinei in luna mai si-au continuat declinul pentru a treia luna consecutiva, in timp ce importurile au atins deja 7 luni de scadere.
Cea mai importanta economie a Asiei este lovita din doua directii: o cerere redusa de marfa peste hotare si o economie cuprinsa de lentoare pe plan intern.
Dar nu este doar China in aceasta situatie. Cel mai recent studiu efectuat de economistii de la Oxford arata ca un declin al importurilor se observa si in Brazilia, India si, in special, Rusia.
Cele patru economii se fac vinovate de o descrestere cu 1,3 puncte procentuale in comertul mondial anual, o situatie nemaiintalnita de la perioada crizei financiare de acum 7 ani.... mai mult
Miercuri, 10 Iunie 2015, ora 13:52
1Statele Unite ale Americii au redevenit motorul economiei mondiale, dupa 15 ani in care acest rol a fost detinut de China si alte piete emergente, relateaza Bloomberg.
Cea mai mare economie a lumii va inregistra in acest an o crestere de cel putin 3,2%, cea mai buna performanta dupa 2005, sustinuta de scaderea somajului, care a dus la cheltuieli de consum mai mari, potrivit analistilor bancilor JPMorgan Chase, Deutsche Bank si BNP Paribas, potrivit Mediafax.
Potrivit datelor FMI, va fi pentru prima oara dupa 1999 cand avansul economic al Statelor Unite nu va fi sub cel al economiei mondiale.
"SUA sunt din nou motorul economiei mondiale. Economia are o performanta stelara, este in cea mai buna forma dupa anii '90", a declarat Allen Sinai, director general la Decision Economics in New York.
Ca cel mai recent semn al redresarii SUA, Departamentul Muncii a anuntat vineri ca angajatorii au creat 252.000 de locuri de munca in decembrie, iar rata somajului a coborat la 5,6%, cel mai redus nivel dupa iunie 2008.
Circa 3 milioane de americani au gasit locuri de munca in 2014, cei mai multi din aproape 15 ani, semn ca angajatorii sunt optimisti ca in SUA cererea va continua, chiar daca pietele externe au probleme.
Unul dintre motivele pentru care decalajul economic dintre SUA si restul lumii este in crestere este succesul cu care americanii au redus indatorarea excesiva.
Rata creditelor de consum neperformante din Statele Unite a atins un minim record de... mai mult
Luni, 12 Ianuarie 2015, ora 09:38
Economiile dezvoltate, precum Statele Unite, Europa si Japonia, contribuie pentru prima data din 2007 mai mult decat cele emergente - China, India, Brazilia - la cresterea economica mondiala, potrivit estimarilor Bridgewater Associates, semn al unei schimbari de viteza.
Tranzitia remarcata de analistii Bridgewater ar putea influenta fluxurile de capital la nivel global si ar putea rasturna proiectiile si planurile marilor companii, construite in ultimii ani in jurul unui boom economic pe pietele emergente, noteaza Wall Street Journal (WSJ).
Schimbarea se datoreaza in principal Japoniei, care a revenit pe crestere economica solida dupa mai bine de 15 ani de stagnare cu reprize de declin. Economia japoneza a crescut cu 2,6% in trimestrul al doilea. Desi rata de crestere din ultimul trimestru incheiat este mai redusa fata de 3,8% in primele trei luni ale anului, Japonia afiseaza totusi o dinamica solida, mai ales in raport cu perioada indelungata de deflatie, semn ca politicile controversate adoptate in toamna anului trecut de premierul Shinzo Abe au inceput sa dea roade.
In Statele Unite, economia inregistreaza cresteri timide, dar evolueaza stabil, iar Europa este pe cale sa iasa dintr-o recesiune prelungita.
In marile economii emergente, precum China, India, Brazilia sau Rusia, cresterea economica a incetinit semnificativ fata de ratele de boom din ultimii ani.
FMI estimeaza ca economia mondiala va creste cu 3,3% in acest an, fata de 3,2% anul trecut si 4%... mai mult
Luni, 12 August 2013, ora 12:00
Bancile centrale din tarile emergente si-au redus rezervele de euro cu 8% anul trecut, sau 45 de miliarde de euro, potrivit datelor FMI, care arata o reducere a presiunii asupra statutului dolarului SUA de moneda preferata la nivel international.
Criza datoriilor suverane a afectat reputatia euro in sistemul financiar international, iar perspectiva de a rivaliza cu dolarul - un vis al fondatorilor monedei europene - pare tot mai indepartata, scrie Financial Times.
"Va fi a doua moneda ca importanta la nivel international, dar nu as spune ca exista perspective de a contesta dolarul", a declarat Jeffrey Frankel, profesor de economie la Kennedy School of Government de la Universitatea Harvard.
Optiunea in privinta rezervelor transmite un semnal clar despre monedele pe care tarile emergente le considera cele mai stabile, sigure si lichide. Euro constituie in prezent doar 24% din rezevele statelor emergente, cel mai redus nivel din 2002. Dolarul s-a mentinut la circa 60%.
Monedele economiilor emergente castiga teren in fata euro
Þarile emergente s-au orientat in schimb catre alte monede, precum dolarul australian sau cele ale altor state cu economii in dezvoltare.
Dimensiunile economice ale zonei euro asigura in continuare monedei europene o anumita competitivitate, iar randamentele nu sunt mai reduse decat in alte economii avansate.
In acelasi timp, pietele de obligatiuni din zona euro nu mai sunt la fel de lichide, din cauza temerilor privind bonitatea... mai mult
Luni, 01 Aprilie 2013, ora 10:55
Fondul Monetar International (FMI) a redus prognozele de crestere economica globala pentru 2012 si 2013, din cauza temerilor privind prelungirea recesiunii din Spania, pe fondul crizei datoriilor de stat din zona euro, si in urma incetinirii expansiunii pietelor emergente, precum India si China.
Pentru acest an, prognoza FMI a fost coborata cu 0,1 puncte procentuale, la plus 3,5%, iar estimarea pentru 2013 a fost corectata cu 0,2 puncte, de la 4,1% la 3,9%, potrivit Prognozei Economice Mondiale prezentata de creditorul de la Washington.
Raportul prezinta date privind evolutia celor mai mari economii dezvoltate si emergente ale lumii si pune accentul pe criza financiara si economica de la periferia zonei euro.
Fondul anticipeaza o crestere economica mondiala de 3,5% pentru acest an, respectiv 3,9% pentru 2013, prognoze conditionate insa de doua premise importante, anume ca actiunile anticriza ale liderilor europeni vor fi suficiente pentru a imbunatati treptat situatia statelor aflate in dificultate, iar masurile recente de politica monetara adoptate in unele state emergente pentru stimularea economiei vor incepe sa-si faca efectul, se spune in raport.
Previziunile FMI legate de evolutia economica a unor tari europene si state emergente
FMI estimeaza ca economia Spaniei se va contracta in acest an cu 1,5%, iar anul viitor cu 0,6%, in timp ce pentru Italia este estimata o scadere de 1,9% a Produsului Intern Brut in 2012, urmata de un declin de 0,3% in 2013.... mai mult
Marti, 17 Iulie 2012, ora 12:44
"O serie de forte financiar-bancare transnationale sunt mult mai eficiente, mult mai capabile, dar si mult mai hotarate decat statele in sine. Este un raport pe care politicul va trebui sa-l constientizeze ca atare. (...) Foarte multe guverne acuza modul in care se fac evaluarile de diverse institutii de rating in ceea ce priveste cotatia sistemelor bancare si economice la un moment dat. Un simplu anunt al unei companii de rating poate impovara datoria unui stat in cateva minute", a declarat fostul ministru de Externe, actual vice-presedinte al Senatului, Cristian Diaconescu, intr-un interviu Business24.
Analistii spun ca in viitor, factorul decisiv pentru alegerea locului in care o companie va produce nu va mai fi determinat de costul fortei de munca ci va fi determinat de costul energetic al productiei. Cum sta Romania din acest punct de vedere?
Este un proces aproape natural mai ales intr-o situatie economica complicata, cum este cea prin care trece Europa. Siguranta bancara si preturile reduse ale fortei de munca reprezinta argumente serioase in cautarea pietelor emergente.
Asa cum este platita forta de munca in state precum Bulgaria sau Polonia, la fel este platita si in Romania. Din acest punct de vedere nu se pune problema unei scaderi dramatice a costurilor, cum de altfel nici nu ar fi normal pentru un stat demn.
In ceea ce priveste costul energetic, competitia va fi serioasa in interiorul UE.
UE nu poate avea o politica strategica comuna privind... mai mult
Marti, 22 Noiembrie 2011, ora 16:41
Omul cu cele mai mari sanse de a deveni viitorul sef FMI, Christine Lagarde, incepe un turneu in capitalele marilor state emergente, pentru a le garanta o buna reprezentantivitate in Fond, relateaza ziare.com. Christine Lagarde, candidatul ce va deveni urmatorul director al FMI, a cautat sa inlature vocile critice ale celor ce se opun sefiei europene a Fondului, precizand faptul ca economiile emergente vor fi foarte bine reprezentantate, la nivelul pozitiilor de varf din Fond.
Promisiunea candidatei a fost facuta in momentul in care aceasta se pregatea sa faca o vizita prin capitalele economiilor emergente, in incercarea de a convinge liderii acestora ca tot un european ar trebui sa detina mandatul la sefia FMI, informeaza Financial Times.
La inceputul acestei saptamani, intr-unul dintre rarele eforturi de cooperare, Brazilia, Rusia, India, Africa de Sud si China au semnat o declaratie comuna prin care isi aratau nemultumirea pentru faptul ca sefia FMI revine in continuare Europei, ignorandu-se expansiunea economiilor emergente.
De la infiintarea sa, in 1947, Fondul a fost condus fara intrerupere de catre europeni, majoritatea francezi, in vreme ce sefia Bancii Mondiale a revenit americanilor.
Principalul contracandidat al Christinei Lagarde se pare ca va fi Agustin Carstens, guvernator al bancii centrale a Mexicului, format la University of Chicago, si care si-a declarat intentia de a "purta steagul economiilor emergente". mai mult
Vineri, 27 Mai 2011, ora 10:12
Analistii avertizeaza asupra unei posibile lupte care ar putea incepe intre economiile emergente din lume pentru obtinerea conducerii Fondului Monetar International (FMI), dupa arestarea actualului director, Dominique Strauss-Kahn. Acest lucru ar putea crea divergente intre Asia si America Latina, pe de o parte, si Europa, de cealalta, relateaza NewsIn. Tarile in curs de dezvoltare incearca sa obtina o influenta mai mare pe scena mondiala, in conditiile in care influenta lor economica este in curs de extindere.
Strauss-Kahn este acuzat de tentativa de viol, agresiune sexuala si sechestrare de persoane.
Oficialii europeni subliniaza ca, din cauza problemelor legate de deficitele bugetare din regiune, succesorul sau ar trebui sa fie tot european. De altfel, potrivit traditiei, FMI este condus de un european, iar Banca Mondiala de un american.
"Exista o nemultumire din ce in ce mai mare, in special in randul economiilor emergente, privind aceasta impartire a rolurilor", a avertizat seful biroului de analiza a riscului suveran la IHS Global Insight, Jan Randolph.
El a subliniat ca Beijingul si-a putea folosi influenta pentru a sustine un candidat dintr-o tara emergenta. "Contributia financiara enorma (a Chinei - n.red.) in 2008 a triplat, practic, puterea de creditare a FMI in cursul crizei financiare", a adaugat expertul.
Puterea financiara este din ce in ce mai importanta, pe masura ce economiile in curs de dezvoltare controleaza o proportie din ce in mai mare din... mai mult
Marti, 17 Mai 2011, ora 13:58
Criza financiara va accelera transferul puterii economice catre statele emergente, in conditiile in care ritmul lor de redresare este mai rapid decat cel al tarilor dezvoltate, potrivit Centrului pentru Cercetari Economice si de Afaceri din Londra, transmite Bloomberg, potrivit Mediafax.Statele din Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) vor reprezenta 66% din PIB-ul mondial, in 2015, comparativ cu 77% in 2004, potrivit institutului.
Din OCDE fac parte 33 din cele mai mari economii ale lumii, intre care Statele Unite, Marea Britanie si Japonia.
"Pentru economiile occidentale, urmatorii cinci ani vor fi marcati de dificultati mari, iar activitatile economice mondiale se vor concentra tot mai mult in state precum China, India, Rusia si Brazilia si, intr-o masura mai mica, in Mexic, Canada si Australia", a declarat Owen James, analist al institutului londonez.
Ponderea Statelor Unite in economia mondiala va scadea in 2015 la 22,6%, de la 25,3 in 2007.
In cazul Germaniei, aceasta pondere se va reduce de la 6,1% la 5,3%, iar pentru Marea Britanie de la 4% la 3,3%. Contributia Chinei la economia mondiala se va majora de la 7% la 11,4%, iar cea a Indiei de la 1,9% la 2,9%.
Economia Indiei va devansa Rusia, Canada si Spania pana in 2013, potrivit institutului. mai mult
Luni, 13 Septembrie 2010, ora 19:08