Comitetul National pentru Situatii de Urgenta a adoptat Hotararea numarul 45 din 8 iulie 2021, privind actualizarea listei statelor si zonelor considerate ca fiind cu risc crescut epidemiologic.
Incadrarea din zona rosie in zona verde sau galbena, precum si incadrarea din zona galbena din zona verde, intra in vigoare de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei a Hotararii Comitetului National pentru Situatii de Urgenta prin care este aprobata lista tarilor/teritoriilor de risc epidemiologic.
Ce principale modificari au survenit:
- in zona rosie au intrat Fiji, Jersey, Cipru, Cuba si Insulele Virgine Britanice;
- in zona galbena au intrat:
* din zona rosie, in urma scaderii incidentei: Chile, Botswana, Bahrain si Saint Kitts si Nevis;
* din zona verde, in urma cresterii incidentei: Spania, Andorra si insulele Virgine ale Statelor Unite;
- in zona verde a intrat: Sint Marteen.
"Va reamintim faptul ca incadrarea din zona galbena sau verde in zona rosie, precum si incadrarea din zona verde in zona galbena, intra in vigoare la 24 de ore de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei a Hotararii Comitetului National pentru Situatii de Urgenta prin care este aprobata lista tarilor/teritoriilor de risc epidemiologic", arata sursa citata.
Anexa Lista state risc epidemiologic by Claudia Spridon on Scribd ...citeste mai departe despre "Lista statelor cu risc epidemiologic a fost actualizata. Marea Britanie si Maldive, in zona rosie. Spania, in... mai mult
Vineri, 09 Iulie 2021, ora 09:25
Presedintele Klaus Iohannis a promulgat vineri, 11 iunie, legea prin care organizatorii de evenimente sunt inclusi in categoriile prevazute pentru acordarea de sprijin financiar pentru intreprinderile din domeniul turismului, alimentatiei publice, a caror activitate a fost afectata in contextul pandemiei de COVID-19.
Astfel, seful statului a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 10/2021 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 224/2020 privind unele masuri pentru acordarea de sprijin financiar pentru intreprinderile din domeniul turismului, structuri de cazare, structuri de alimentatie si agentii de turism, a caror activitate a fost afectata in contextul pandemiei de COVID-19, precum si privind unele masuri fiscale.
OUG respectiva stabileste "cadrul legal cu privire la instituirea unei scheme de ajutor de stat privind acordarea de finantare din fonduri publice nationale si/sau din fonduri externe pentru intreprinderile din domeniul turismului, alimentatiei publice si organizarii de evenimente, a caror activitate a fost afectata in contextul pandemiei de COVID-19", conform legii promulgate.
Sunt acordate ajutoare de stat unui numar de aproximativ 74.000 de beneficiari.
"Aceste ajutoare pot fi cumulate cu alte masuri de sprijin acordate in baza sectiunii 3.1 din Comunicarea Comisiei Europene - Cadru temporar pentru masuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei in... mai mult
Vineri, 11 Iunie 2021, ora 14:21
Incepand de luni, 7 iunie, se desfasoara o noua editia a programului Tezaur, in cadrul caruia romanii pot cumpara titluri de stat, cu trei emisiuni pe 1, 3 si 5 ani la dobanzi de 2,95%, 3,35% si 3,65% pe an.
Dobanzile pe 1 si 3 ani sunt similare cu cele din luna mai. In ceea ce priveste cea pe 5 ani, de precizat ca in mai nu a existat. Totusi, dobanda este mai mica decat in aprilie.
Perioada de subscriere este 7 - 28 iunie 2021 prin Trezorerie sau Posta Romana. Diferenta este ca in cazul celor care opteaza prin Posta, daca sunt din mediul rural, ultima zi fiind 24 iunie, iar in urban - 25 iunie.
Valoarea minima a unei subscrieri este de 1 leu, reprezentand pretul de emisiune al unui titlu de stat.
Castigul nu se impoziteaza. ...citeste mai departe despre "Romanii pot cumpara titluri de stat prin programul Tezaur. Care sunt dobanzile" pe Ziare.com mai mult
Luni, 07 Iunie 2021, ora 10:33
Companiile de stat incep sa fie curatate, infrumusetate si scoase la "vanzare" pentru straini. De fapt, Executivul, prin Programul de convergenta 2021-2024, vrea sa imbunatateasca performantele companiilor de stat prin aplicarea prevederilor Legii 111/2016 privind guvernanta corporativa, listarea pe piata de capital a unui pachet de actiuni la companiile unde statul este actionar.
La acest capitol intra in rol oferta publica primara pentru vanzarea unui pachet de 10% actiuni nou emise la SPEEH Hidroelectrica S.A., prin majorare de capital social. Potrivit lui Claudiu Cazacu, analist financiar, numai aceasta companie valoreaza 5,5 miliarde de euro.
Dar pe langa aceasta, care este perla coroanei, mai sunt si alte companii de stat care sunt vizate de restructurari.
Listarea Hidroelectrica va crea un cerc virtuos
"Listarea Hidroelectrica este un pas mult asteptat de piata. Efectele benefice vor fi la nivelul lichiditatii bursei si, pe de alta parte, la nivelul vizibilitatii bursei. Aici vorbim de doua aspecte, atat de vizibilitate in plan intern cat si de vizibilitate in plan extern. Exista o serie de investitori care pana acum nu au fost convinsi de lichiditatea si de oferta din piata de capital romaneasca. Ei bine, pentru acestia, listarea Hidroelectrica poate sa fie elementul hotarator care inclina balanta in favoarea participarii la piata romana de capital. Acest lucru va veni cu efecte favorabile in lant", ne-a declarat strategul in consultanta financiara.... mai mult
Vineri, 07 Mai 2021, ora 04:05
CFR Calatori ar putea sa primeasca la prima rectificare un ajutor de 160 de milioane de lei care sa compenseze pierderile provocate de pandemia Covid-19,a anuntat ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Catalin Drula.
Acesta a completat ca pana la sfarsitul lunii mai noua conducere va trebui sa vina cu un plan de restructurare a companiei.
"La CFR Calatori nu pot sa spun cati oameni vor pleca acasa, pentru ca foarte recent am numit un nou manager din privat, de la un operator feroviar. Un om tanar, ma rog, a lucrat si in domeniul public, a lucrat in CFR 15 ani. El are ca sarcina, impreuna cu Consiliul de Administratie, ca pana la sfarsitul acestei luni, pana la sfarsitul lunii mai, sa vina cu planul de restructurare al acestei companii. Din nou, CFR Calatori, la fel ca si celelalte companii de stat care depind de pasageri, a avut pierderi foarte mari si din cauza pandemiei (360 de milioane de lei - n. r.).
Acolo, nimeni nu neaga, exista si probleme structurale, dar companiile din subordinea Ministerului Transporturilor, in momentul in care nu se calatoreste - ori ele fac bani din calatorii - au pierderi destul de mari. Si aici ne-am adresat si cu un memorandum de ajutor Covid - sunt aceleasi ajutoare pe care le-au primit companiile din domeniul transporturi - vrem sa luam 160 de milioane (de lei - n. r.) care sa compenseze aceste pierderi. Deci, compania trebuie si un pic ajutata, dar pe de alta parte trebuie sa mergem si pe partea de restructurare", a spus... mai mult
Joi, 06 Mai 2021, ora 18:54
Statul roman a ajuns sa favorizeze incompetenta in ultimii 5 ani, prin majorarea salariului minim, punand astfel presiune pe companiile private din Romania care au suportat cu greu cresterile din pix.
In felul acesta statul a sanctionat muncitorii calificati, cu salarii mai mari, pe care i-a defavorizat in detrimental celor cu salariul minim, potrivit analistilor.
Acum, premierul Florin Citu spune ca se va consulta cu sectorul privat inainte de a mai face vreo miscare pe subiectul salariului minim.
"In ceea ce priveste salariul minim, aici trebuie sa avem discutii, atat cu cei care platesc salariul minim, cu antreprenorii, deci, cu patronatele, dar si, bineinteles, cu sindicatele. Este o discutie tripartita si vom vedea care este evolutia salariului minim. In ceea ce priveste evolutia in ultimii ani, Romania a avut o dinamica mai mare a salariului minim, a cresterii salariului minim in ultimii ani, vom vedea ce se va intampla. Stiti foarte bine ca aceasta decizie se va lua dupa o discutie tripartita, nu putem sa o luam dupa ce spune o persoana sau alta", a declarat Citu.
Salariul minim a evoluat mult mai repede decat salariul mediu, astfel creand o discrepanta a rasplatei pe munca.
Recompensam salariatii lenesi si necalificati
"In 2008, salariu minim pe economie reprezentat 27% din salariul mediu. Salariul mediu reflecta capacitatea firmelor, in medie, de a plati munca. Acum cat este salariul minim pe economie ca pondere din salariul mediu? 44%. Si am... mai mult
Joi, 06 Mai 2021, ora 16:39
Ministerul Economiei are un portofoliu de 37 de companii de stat care sunt listabile la bursa, dar dintre acestea 28 au problem financiare grave, a anuntat Claudiu Nasui, ministrul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului.
"Bursa nu exista decat in societati capitaliste. Comunismul nu are bursa, are altceva, are organ planificator central. Bursa este echivalentul organului planificator central din capitalism. La stat modul de luare a deciziilor nu se bazeaza pe profit si pierdere, ci pe un imperativ politic: ne-a spus politicianul X sau politrucul X sa facem lucrul acela, pe acela il facem. Face pierderi, nu-i nicio problema, pentru ca sacul fara fund al statului exista si e finantat din banii tuturor contribuabililor", a afirmat ministrul la cadrul videoconferintei cu tema "Piata de Capital - Bursa in anul crizei sanitare si al incertitudinilor economice", organizata de Profit.ro.
Potrivit lui, acesta este un lucru care ar trebui sa se schimbe in Romania.
"Aceste reforme trebuie sa se intample intr-un mod cat mai rapid prin listarea si transparentizarea acestor companii. Strategia noastra, la Ministerul Economiei, pe langa discutiile pe care le avem pentru a lista mai multe companii care sunt listabile, dintr-un numar de 37 unde ministerul are capital majoritar, excluzand filialele, 28 au grave probleme financiare, fie ca sunt cu pierderi an de an, fie sunt cu datorii foarte mari la bugetul de stat, fie sunt in insolventa sau chiar in faliment. Avem un... mai mult
Marti, 20 Aprilie 2021, ora 13:31
Daca nu vrei sa te complici prea mult cu investitii in actiuni, marfuri sau criptomonede, atunci mai ai doua alternative cu care nu trebuie sa iti bati capul prea tare. Si daca lunile trecute faceam o comparatie legata de titlurile de stat si depozite, iar depozitele ieseau mai bine decat titlurile de stat, acum situatia s-a schimbat.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, cat castigi din tiluri de stat si cat din depozite.
Titlurile de stat Tezaur care se vand de-a lungul lunii aprilie au o dobanda de 2,95%, care chiar daca este mai mica decat cele mai avantajoase dobanzi de depozite, tot iti aduc un castig mai mare.
Diferenta sta in faptul ca depozitele sunt impozitate pe profit cu 10%, in timp ce titlurile de stat nu.
Astfel ca, la 1.000 de lei investiti in tiluri de stat, vei avea, dupa un an, un profit de 29,5 lei. In timp ce, la un depozit care are o dobanda de 3% sau chiar si 3,20%, la finalul anului vei avea ceva mai putin bani.
Profitul brut va fi de 30 de lei sau, dupa caz, 32 de lei. Daca din acestia mai scazi cate 10 % impozitul pe profit, atunci profitul tau net va fi de 27 de lei, sau 28,8 lei, dupa caz.
CEC Bank te incurajeaza sa fii responsabil cu banii tai.
CITESTE SI:
Riscurile la care te expui cand investesti in criptomonede cu valoare mica
De ce ti se poate respinge dosarul la Noua casa, trecand peste motivele evidente
Cum iti calculezi creditul maxim pe care-l poti lua in functie de salariul net
De ce nu... mai mult
Marti, 06 Aprilie 2021, ora 08:30
In Romania, se platesc pensii din doua surse bugetare, complet separate si prin lege si prin executie: bugetul asigurarilor sociale si bugetul de stat. Faptul ca amandoua bugetele sunt gestionate de stat creeaza confuzii intentionate, mai ales in randul publicului analfabet in materia gestionarii treburilor publice, dar nu am de gand sa fac aici vreo alfabetizare.
In tot cazul, pensiile din bugetul de stat sunt de mai multe feluri, incadrabile in doua mari categorii, de asemenea separabile si prin lege si prin executie: pensii de serviciu la stat si pensii speciale.
In cazul pensiilor de serviciu, statul, care este angajatorul, in loc sa plateasca o contributie in numele angajatului la stat, la bugetul de asigurari sociale, a preferat varianta sa ii dea angajatului un salariu mai mic cu acea contributie, urmand ca, la pensionarea lui, sa ii plateasca tot din bugetul de stat si pensia. De aceea este acea pensie de serviciu, la stat.
Asa cum salariul la stat reflecta evaluarea financiara a intregii munci depuse de angajat, inclusiv compensarea conditiilor de munca, tot asa si pensia de serviciu se acorda diferit, in functie de continutul si durata muncii depuse.
Pensiile speciale sunt destinate unor categorii de demnitari, magistrati si functionari publici care au avut functii in domeniul public, altele decat cele de angajat la stat, cum sunt parlamentarii, consilierii locali, primarii, ministrii, judecatorii, procurorii. Adica cei carora li se cerea o singura... mai mult
Luni, 08 Martie 2021, ora 16:05