Anuntul noului presedinte al Consiliului Judetean Bihor, Ilie Bolojan, de a da afara jumatate din personalul institutiei, in contextul in care, potrivit acestuia, sunt structuri fara domeniu de activitate sau unele cu acelasi domeniu de activitate, scoate la iveala inca o data supradimensionarea artificiala a aparatului administrativ din tara noastra.
Expertii in domeniu atrag atentia ca, in ultimii trei ani, cheltuielile cu personalul aproape s-au dublat, iar in cazul CJ Bihor, sunt de trei ori mai mari decat cele pentru investitii. De altfel, chiar Ilie Bolojan subliniaza faptul ca, in patru ani, cu banii economisiti prin reducerea aparatului administrativ se poate construi un nou pod in Oradea.
La doar o saptamana de la numirea in functie, Ilie Bolojan a sustinut ca doreste ca din cei 174 de angajati ai CJ Bihor sa ramana doar 88, in conditiile in care multi din angajatii institutiei nu au efectiv "obiectul muncii". Acesta a declarat ca, in urma unei analize, a constatat ca "in aproape toate compartimentele schema de personal era supraincarcata" si ca "sunt structuri intregi fara obiect de activitate". El a dat ca exemplu structura care, pe hartie, se ocupa de gestionarea ariilor protejate, in conditiile in care "de peste doi ani gestionarea acestora o face o autoritate a statului, iar angajatii structurii aveau in realitate alte insarcinari". De asemenea, Bolojan a aratat ca a gasit un adevarat CJ paralel, adica "o directie de turism vizavi de teatru (n.r. -... mai mult
Joi, 29 Octombrie 2020, ora 00:02
Elena Udrea si Alina Bica au fost retinute de Biroul National Interpol din Costa Rica, anunta institutia, care precizeaza ca acestea au fost ridicate de pe strada.
Conform Organismului de Investigatii Judiciare din Costa Rica, Udrea, acuzata de luare de mita si abuz in serviciu, a fost retinuta pe strada, la ora locala 10:00, iar Bica, acuzata de luare de mita si coruptie, a fost retinuta tot pe strada, patru ore mai tarziu. Actiunea a fost realizata in colaborare cu Directia de Informatii si de Securitate Nationala.
Ambele aveau alerta rosie in baza de date Interpol, precizeaza institutia, citata de News.ro.
Informatia a fost confirmata, miercuri dimineata, si de Politia Romana. "In urma schimbului de date si informatii transmise prin Centrul de Cooperare Politieneasca Internationala din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, in cursul acestei nopti, in Costa Rica, au fost localizate si retinute Udrea Elena Gabriela si Bica Alina Mihaela", a anuntat Inspectoratul General al Politiei Romane.
Cele doua nu pot fi extradate imediat, dar vor fi prezentate Tribunalului din San Jose, impotriva lor putand fi decise masuri preventive pana cand autoritatile pentru migratie vor decide daca le vor acorda statut de refugiat, asa cum au solicitat.
Veronel Radulescu, avocatul Elenei Udrea, a declarat, la Digi24, ca instanta va tine cont, cu siguranta, de faptul ca fostul ministru are un copil, nascut pe 20 septembrie si care nu poate fi despartit de mama,... mai mult
Joi, 04 Octombrie 2018, ora 06:34
Oficialii din banca centrala a Germaniei se declara profund nemultumiti de atitudinea guvernantilor de la Atena in procesul de negociere a deblocarii transelor din ajutorul financiar international.
Ultimul raport lunar al institutiei financiare de la Berlin arata ca Grecia se indreapta spre faliment, daca nu va face concesii care sa schimbe cursul negocierilor cu creditorii internationali, relateaza portalul Germany Today.
Ultimatum: reforme sau faliment
"Grecia trebuie sa isi schimbe radical atitudinea in negocierile curente cu creditorii", se arata in raportul lunar al Bundesbank.
Institutia a atras atentia ca programul de asistenta financiara care va lua sfarsit in luna iunie nu poate fi continuat in conditiile actuale, adaugand ca solvabilitatea statului elen este pusa in pericol.
Banca centrala a Germaniei crede ca o solutie sustenabila la criza financiara din Grecia o reprezinta aplicarea reformelor cerute de creditorii internationali ai tarii.
"Greciei i se solicita sa puna in practica reformele propuse, sa respecte masurile deja negociate si sa evite insolventa", spun reprezentantii Bundesbank.
Banca centrala atrage atentia ca statul si sistemul bancar elen au rezistat pana acum doar prin intermediul programului de asigurare a lichiditatilor de urgenta derulat de Banca Centrala Europeana.
Ultimele doua puncte asupra carora guvernantii greci si creditorii din zona euro nu reusesc sa cada de accord prevad reforme in sistemul de pensii de stat... mai mult
Luni, 18 Mai 2015, ora 17:30
Pe parcursul lunii iulie, datoriile catre stat au crescut cu 407 milioane de euro, a anuntat Ministerul elen de Finante.
Cea mai mare parte a datoriilor sunt reprezentate de amenzi neincasate pentru incalcarea codului fiscal, de 22,018 miliarde de euro la sfarsitul lunii iulie, comparativ cu 20,621 miliarde de euro la 31 decembrie 2012, urmate de TVA de 13,463 miliarde de euro (in crestere de la 12,597 miliarde euro), impozit pe venit de 10,666 miliarde euro (fata de 10,651 miliarde euro) si penalizari pentru taxe indirecte restante de 2,573 miliarde euro ( in urcare de la 2,486 miliarde euro).
Cea mai mare crestere a datoriilor catre stat, in primele sapte luni, a avut loc in cazul taxei de drum, de 9%, la 126,371 milioane de euro.
Potrivit datelor Ministerului de Finante, peste 2 milioane de persoane si 170.000 de companii au datorii catre statul elen si doar restante de 1,55 miliarde de euro sunt in curs de rezolvare prin acorduri speciale. mai mult
Sambata, 31 August 2013, ora 12:00
Nemultumirea provocata de incapacitatea Greciei de a respecta tintele fiscale, conditii pentru ajutorul financiar international, se apropie de un punct exploziv in Germania si Olanda, politicieni de prim rang vorbind deschis despre o posibila iesire a statului elen din zona euro, potrivit Mediafax.Ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, a declarat joi in Parlament ca "depinde de Grecia daca poate indeplini conditiile necesare pentru a face parte din uniunea monetara", relateaza Reuters.Liderii din zona euro au respins pana acum ideea iesirii unei tari din zona euro, argumentand ca ar fi un dezastru pentru statul respectiv si ar provoca grave probleme sistemice pentru ceilalti parteneri din uniunea monetara.Unii dintre acesti lideri incep insa sa vorbeasca despre aceasta optiune, posibil pentru a determina Atena sa ia masuri drastice.Schaeuble si-a intensificat retorica de cand inspectorii troicii Uniunii Europene (UE), Fondului Monetar International (FMI) si Bancii Centrale Europene (BCE) au suspendat saptamana trecuta discutiile privind noua transa de ajutor pentru Grecia, intrucat tara nu a respectat tintele referitoare la deficitul bugetar.Horst Seehofer, seful Uniunii Crestin Sociale din Bavaria, a fost primul oficial german de rang inalt care a afirmat deschis ca Grecia ar putea fi obligata sa iasa din zona euro, intr-un interviu acordat miercuri publicatiei Bild.El a exprimat ceea de multi parlamentari si ministri germani au vorbit in ultimele saptamani in... mai mult
Joi, 08 Septembrie 2011, ora 21:05
Grecia a reusit sa obtina increderea Parlamentului, un pas important penntru lansarea unui nou plan de masuri de austeritate, arata AFP, care mentioneaza ca guvernul elen a primit 155 de voturi pozitive, din totalul de 300.Toti deputatii opozitiei prezenti, 143, au votat impotriva. Premierul grec, Georges Papandreou, a cerut un vot de incredere pentru a strange randurile majoritatii in vederea unui vot, pana la 30 iunie, asupra unui nou plan de austeritate si de privatizari, crucial pentru supravietuirea financiara a tarii.
"Cer increderea pentru a continua sa facem fata crizei si deficitelor, sa evitam falimentul si sa garantam mentinerea Greciei in nucleul dur al euro", a declarat el, la incheierea a trei zile de dezbateri parlamentare inaintea votului.
"Acest vot este un contract cu poporul grec", angajand Guvernul sa "isi mobilizeze toate fortele pentru a iesi din criza (...) exista o perspectiva, o cale trasata, avem sustinerea si ajutorul comunitatii internationale si Uniunii Europene cu un imprumut mamut", a adaugat el. mai mult
Miercuri, 22 Iunie 2011, ora 09:13
UE ar putea oferi Greciei doar jumatate din urmatoarea transa, respectiv 6 miliarde de euro, pentru a evita intrarea in incapacitate de plata a tarii elene, potrivit Mediafax.Guvernele europene ar urmari astfel sa determine clasa politica elena sa adopte de urgenta masurile de austeritate si legislatia speciala privind privatizarile pentru a consolida bugetul si a-si reduce din datorii.
Statele zonei euro ar putea autoriza, in iulie, o plata de numai 6 miliarde euro catre Grecia, iar urmatoarele transe vor fi conditionate de progresul Atenei in privinta tintelor fiscale, a declarat ministrul belgian al Finantelor Didier Reynders.
"Vom incerca, in orice caz, sa eliberam fondurile necesare pe termen surt", a afirmat Reynders.
Ministrul spaniol al Economiei, Elena Salgado, a declarat insa ca scopul este plata intregii transe de 12 miliarde euro, declarand, dupa patru ore de discutii cu ministrii europeni, ca suma nu poate fi divizata. mai mult
Luni, 20 Iunie 2011, ora 13:12
La un an dupa ce FMI si UE au incercat sa o salveze, Grecia poate obtine un nou pachet de ajutor financiar european. Insa, pentru a beneficia de ajutor, Grecia va fi nevoita, in prima instanta, sa-si scoata la vanzare cele mai importante active ale statului. Printre bunurile statului elen se numara stadioane de baseball, cazinouri, avioane, piste de curse de cai si chiar insule. Expertii citati de Business Adviser au realizat un top al activelor publice pe care Grecia ar putea sa le scoata la vanzare si au pus etichete de pret pe unele active odata nepretuite ale Greciei.Locatiile Olimpice de la Jocurile Olimpice din 2004
Locurile unde s-au desfasurat Jocurile Olimpice sunt scoase la vanzare. Acestea au adapostit odata meciuri de baseball, taekwondo si hochei.
Terenul de pe insulele grecesti
O parte din faimoasa insula Mykonos a fost scoasa la vanzare.
De asemenea, mai multe insule din Grecia vor fi scoase la vanzare, cu preturi intre 2,46 de milioane de dolari si 18,5 milioane de dolari.
20% din OTE, compania de telecomunicatii de stat
Cu toate ca au existat anumite opozitii, cel mai mare furnizor de telecomunicatii din Grecia ar putea fi vandut la Deutsche Telecom AG.
OTE detine 54,01% din compania Romtelecom.
Casino Mont Parnes, la 10,6 mile in afara Atenei
Statul scoate la vanzare participatia de 49% din acest hotel de lux, cu o vedere uimitoare.
TrainOSE SA - "CFR"-ul grecesc
Calea ferata elena a acumulat datorii de 10,7 milioane de euro, ceea ce a costat... mai mult
Marti, 24 Mai 2011, ora 14:07
Pietele au reactionat puternic la revizuirea deficitului Greciei si au urcat costul de finantare pe doi ani pentru statul elen la peste 10%, precum si costul asigurarii contra riscului de faliment in urmatorii cinci ani, marja la CDS-uri depasind joi 600 de puncte de baza, precizeaza Mediafax.Astfel, marja la CDS-uri (credit default swap), o masura a costului asigurarii riscului de intrare in faliment, a urcat joi cu 147,8 puncte de baza, pana la 633,5 puncte de baza in cazul Greciei, potrivit platformei CMA DataVision.
La acest nivel al marjei CDS, o datorie de 10 milioane euro va fi asigurata la un cost de 633.500 euro impotriva riscului de faliment in urmatorii cinci ani.Grecia a depasit joi Ucraina in topul celor mai riscante tari evaluate de catre piata, ajungand pe locul al treilea in lume, dupa Argentina si Venezuela - tari care chiar au intrat in urma cu cativa ani in incetare de plati.
Statul elen are o probabilitate de intrare in incetare de plati in urmatorii cinci ani de 41,1%, mai mare decat cea a Pakistanului.Este pentru prima data cand o tara din zona euro ajunge pe o asemenea situatie, de a fi considerata in piata printre cele mai riscante 3 state de pe planeta.
In plus, in top 10 a intrat un alt stat din zona euro, Portugalia, situata joi seara pe locul 9, cu o marja la CDS-uri de 270,38 puncte de baza si o probabilitate de intrare in incetare de plati de 20,96%.In piata obligatiunilor, situatia a fost similara: randamentul obligatiunilor grecesti la... mai mult
Vineri, 23 Aprilie 2010, ora 09:13