Medicul Cristian Posea, medic primar de obstetrica-ginecologie la Spitalul Cantacuzino din Capitala, unde exista maternitate de grad 3, a declarat pentru News.ro ca se mentine trendul conform caruia mamele aleg sa nasca in sistemul privat de sanatate, iar daca apar complicatii ale starii de sanatate a bebelusului dupa nastere acesta este transferat intr-o maternitate de stat.
Dr. Posea spune ca sunt costuri foarte mari de ingrijire a bebelusilor prematuri si ca acestea sunt aproape imposibil de achitat in sistemul privat. Problemele apar atunci cand nu se mai gasesc locuri nici in maternitatile de stat, spune medicul, aducand in discutie situatii concrete de care s-a lovit in spitalul in care lucreaza. Reprezentantii spitalelor private au explicat ca atat maternitatile de stat, cat si cele private, transfera prematurii sau copiii cu complicatii in functie de gradul de ingrijire pe care il pot acorda diferitele maternitati.
Medic: In spital se cheltuiesc cu un prematur sume enorme, incepand de la 10.000, pana la 30.000, 40.000 de euro. Problema este ca cineva trebuie sa suporte cheltuielile acestea si le suporta statul.
"Se mentine acest fenomen, dar este un fenomen, fara a critica nici spitalele de stat nici spitalele private, in primul rand al prematuritatii.
Prematuritatea este o problema generala in Romania, este foarte acuta si deocamdata se iau putine masuri pentru a contracara aceasta problema. Evident ca spitalele private acorda o ingrijire hoteliera... mai mult
Luni, 18 Iulie 2022, ora 09:27
Aurica Sereny, Presedintele Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania (APMR), a vorbit intr-un interviu despre problemele cu care se confrunta producatorii de mobila din Romania, dar si despre masurile prin care statul si Romsilva ar putea sa sprijine industria nationala de mobila.
1. Care sunt problemele cu care se confrunta astazi industria mobilei din Romania? Depasirea momentului critic al pandemiei a fost de natura sa relanseze productia si vanzarile?
Industria de mobila se confrunta cu mai multe probleme, dar cea mai importanta este problema crizei de lemn si a preturilor foarte mari la materiile prime lemnoase, care depasesc cu mult preturile din Europa, preturile pe plan international. A doua problema care a aparut in perioada de criza este cresterea preturilor la utilitati, la celelalte materii si materiale. O problema la fel de grava este aceea a lipsei fortei de munca. Deci, industria mobilei in perioada aceasta, nu putem sa spunem ca merge bine. Adica, productia a scazut, din pacate, in ultima perioada. Asta arata datele statistice, desi exista comenzi, adica este o mare problema sa ai comenzi si sa nu poti sa le faci pentru ca ori nu ai materie prima cu care sa le faci sau preturile materiei prime sunt foarte mari si nu iti permiti sa realizezi produse si sa iesi in pierdere, sa le vinzi in pierdere si sa intri in faliment. Iar o serie de firme duc lipsa de forta de munca, pe care o invata, o pregatesc si dupa aceea pleaca in strainatate unde ...... mai mult
Joi, 14 Iulie 2022, ora 17:01
Exportul de gaz american in tarile europene a depasit exporturile Rusiei.
In luna iunie, livrarile de GNL (gaz natural lichefiat) din Statele Unite catre Europa au eliminat Gazprom din pozitia de lider de piata, exporturile prabusindu-se din cauza sanctiunilor.
Fii la curent cu cele mai noi informatii LIVE despre razboiul din Ucraina
Canalul de Telegram "Ucraina 365" publica un grafic al modificarilor exporturilor de gaze catre Europa in ultimul an si jumatate. Potrivit acestuia, in iunie, livrarile de gaze rusesti catre Europa (excluzand Turcia) au scazut la 5,1 miliarde de metri cubi, in timp ce cu un an mai devreme au depasit 10 miliarde de metri cubi. Livrarile in iunie sub forma de GNL din Statele Unite au ajuns la 5,3 miliarde de metri cubi, iar in urma cu 12 luni, abia depaseau 1 miliard.
Furnizarea de "combustibil albastru" catre europeni a fost comentata de seful Agentiei Internationale pentru Energie (AIE), Fatih Birol, pe Twitter.
"Cele mai recente reduceri graduale ale livrarilor de gaze rusesti catre Europa au dus la faptul ca, pentru prima data in istorie, Uniunea Europeana a importat mai mult GNL din Statele Unite intr-o luna decat printr-o conducta din Rusia ", a scris el.
Russia's recent steep cuts in natural gas flows to the EU mean this is the 1st month in history in which the EU has imported more gas via LNG from the US than via pipeline from Russia
The drop in Russian supply calls for efforts to reduce EU demand to prepare for... mai mult
Vineri, 01 Iulie 2022, ora 17:33
Guvernul a aprobat in cadrul sedintei de miercuri, 29 iunie, un proiect prin care studentii pot contracta credite de 10.000 de euro, iar familiile si cuplurile pot lua credite de 15.000 de euro, care vor fi garantate de stat. Banii vor putea fi folositi pentru plata chiriei, finalizarea studiilor, respectiv cheltuieli pentru cresa, gradinita sau chiar cumpararea unui autoturism.
Gabriela Firea a declarat la finalul sedintei de Guvern ca a fost amanata mai multi ani posibilitatea ca tinerii si studentii sa dispuna de creditare cu garantia statului.
"As vrea sa ma refer aici la un proiect care a fost de multe ori solicitat de catre tineri sa se aplice si in Romania, dar, din pacate, aceasta decizie s-a amanat ani de-a randul si anume posibilitatea ca tinerii studenti sau iesiti din perioada studentiei sa poata sa beneficieze si ei, la fel ca in orice tara europeana sau ca in Statele Unite ale Americii, de posibilitatea de creditare cu garantia statului, pentru ca in cazul tinerilor, aici este de fapt cea mai mare dificultate, neavand cei mai multi dintre ei proprietati sau neavand venituri crescute nu pot sa justifice posibilitatea in fata unui agent bancar ca poate sa restituie un credit pe care eventual l-ar contracta de pe piata bancara privata", a afirmat Gabriela Firea.
In cazul studentilor creditul este de 10.000 de euro, iar pentru tineri, de 15.000 de euro
"Impreuna cu Ministerul de Finante si Fondul Roman de Garantare si Contragarantare, am venit... mai mult
Miercuri, 29 Iunie 2022, ora 15:53
David Popovici a obtinut aurul la Campionatul Mondial de Natatie de la Budapesta, atat in proba de 100 de metri liber, cat si in cea de 200 de metri liber.
Conform normelor in vigoare, Ministerul Sportului ii va acorda cite 56.000 de lei pentru fiecare medalie, ceea ce inseamna 112.000 lei, adica aproximativ 22.000 de euro. Statul roman are posibilitatea de a dubla suma, asa cum s-a intamplat in cazul medaliatilor de la Jocurile Olimpice de la Tokyo, si aproape sigur o va face, tinand cont de emulatia creata de tanarul campion si de popularitatea de care se bucura acesta. Asadar, de la stat, David poate primi in jur de 44.000 de euro.
Clubul Dinamo, la care este legitimat, il va premia pe david cu jumatate din banii pe care ii ofera MTS, conform protocolului in vigoare.
Si Comitetul Olimpic Sportiv Roman are posibilitatea de a-i oferi o recompensa si probabil o va face.
In plus, sponsorii sportivului nu au cum sa ramana indiferenti la performantele acestuia. ...citeste mai departe despre "Cati bani ii poate oferi statul lui David Popovici pentru cele doua medalii de aur" pe Ziare.com mai mult
Joi, 23 Iunie 2022, ora 08:01
Comitetul National pentru Situatii de Urgenta a adoptat Hotararea numarul 45 din 8 iulie 2021, privind actualizarea listei statelor si zonelor considerate ca fiind cu risc crescut epidemiologic.
Incadrarea din zona rosie in zona verde sau galbena, precum si incadrarea din zona galbena din zona verde, intra in vigoare de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei a Hotararii Comitetului National pentru Situatii de Urgenta prin care este aprobata lista tarilor/teritoriilor de risc epidemiologic.
Ce principale modificari au survenit:
- in zona rosie au intrat Fiji, Jersey, Cipru, Cuba si Insulele Virgine Britanice;
- in zona galbena au intrat:
* din zona rosie, in urma scaderii incidentei: Chile, Botswana, Bahrain si Saint Kitts si Nevis;
* din zona verde, in urma cresterii incidentei: Spania, Andorra si insulele Virgine ale Statelor Unite;
- in zona verde a intrat: Sint Marteen.
"Va reamintim faptul ca incadrarea din zona galbena sau verde in zona rosie, precum si incadrarea din zona verde in zona galbena, intra in vigoare la 24 de ore de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei a Hotararii Comitetului National pentru Situatii de Urgenta prin care este aprobata lista tarilor/teritoriilor de risc epidemiologic", arata sursa citata.
Anexa Lista state risc epidemiologic by Claudia Spridon on Scribd ...citeste mai departe despre "Lista statelor cu risc epidemiologic a fost actualizata. Marea Britanie si Maldive, in zona rosie. Spania, in... mai mult
Vineri, 09 Iulie 2021, ora 09:25
Presedintele Klaus Iohannis a promulgat vineri, 11 iunie, legea prin care organizatorii de evenimente sunt inclusi in categoriile prevazute pentru acordarea de sprijin financiar pentru intreprinderile din domeniul turismului, alimentatiei publice, a caror activitate a fost afectata in contextul pandemiei de COVID-19.
Astfel, seful statului a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 10/2021 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 224/2020 privind unele masuri pentru acordarea de sprijin financiar pentru intreprinderile din domeniul turismului, structuri de cazare, structuri de alimentatie si agentii de turism, a caror activitate a fost afectata in contextul pandemiei de COVID-19, precum si privind unele masuri fiscale.
OUG respectiva stabileste "cadrul legal cu privire la instituirea unei scheme de ajutor de stat privind acordarea de finantare din fonduri publice nationale si/sau din fonduri externe pentru intreprinderile din domeniul turismului, alimentatiei publice si organizarii de evenimente, a caror activitate a fost afectata in contextul pandemiei de COVID-19", conform legii promulgate.
Sunt acordate ajutoare de stat unui numar de aproximativ 74.000 de beneficiari.
"Aceste ajutoare pot fi cumulate cu alte masuri de sprijin acordate in baza sectiunii 3.1 din Comunicarea Comisiei Europene - Cadru temporar pentru masuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei in... mai mult
Vineri, 11 Iunie 2021, ora 14:21
Incepand de luni, 7 iunie, se desfasoara o noua editia a programului Tezaur, in cadrul caruia romanii pot cumpara titluri de stat, cu trei emisiuni pe 1, 3 si 5 ani la dobanzi de 2,95%, 3,35% si 3,65% pe an.
Dobanzile pe 1 si 3 ani sunt similare cu cele din luna mai. In ceea ce priveste cea pe 5 ani, de precizat ca in mai nu a existat. Totusi, dobanda este mai mica decat in aprilie.
Perioada de subscriere este 7 - 28 iunie 2021 prin Trezorerie sau Posta Romana. Diferenta este ca in cazul celor care opteaza prin Posta, daca sunt din mediul rural, ultima zi fiind 24 iunie, iar in urban - 25 iunie.
Valoarea minima a unei subscrieri este de 1 leu, reprezentand pretul de emisiune al unui titlu de stat.
Castigul nu se impoziteaza. ...citeste mai departe despre "Romanii pot cumpara titluri de stat prin programul Tezaur. Care sunt dobanzile" pe Ziare.com mai mult
Luni, 07 Iunie 2021, ora 10:33
Companiile de stat incep sa fie curatate, infrumusetate si scoase la "vanzare" pentru straini. De fapt, Executivul, prin Programul de convergenta 2021-2024, vrea sa imbunatateasca performantele companiilor de stat prin aplicarea prevederilor Legii 111/2016 privind guvernanta corporativa, listarea pe piata de capital a unui pachet de actiuni la companiile unde statul este actionar.
La acest capitol intra in rol oferta publica primara pentru vanzarea unui pachet de 10% actiuni nou emise la SPEEH Hidroelectrica S.A., prin majorare de capital social. Potrivit lui Claudiu Cazacu, analist financiar, numai aceasta companie valoreaza 5,5 miliarde de euro.
Dar pe langa aceasta, care este perla coroanei, mai sunt si alte companii de stat care sunt vizate de restructurari.
Listarea Hidroelectrica va crea un cerc virtuos
"Listarea Hidroelectrica este un pas mult asteptat de piata. Efectele benefice vor fi la nivelul lichiditatii bursei si, pe de alta parte, la nivelul vizibilitatii bursei. Aici vorbim de doua aspecte, atat de vizibilitate in plan intern cat si de vizibilitate in plan extern. Exista o serie de investitori care pana acum nu au fost convinsi de lichiditatea si de oferta din piata de capital romaneasca. Ei bine, pentru acestia, listarea Hidroelectrica poate sa fie elementul hotarator care inclina balanta in favoarea participarii la piata romana de capital. Acest lucru va veni cu efecte favorabile in lant", ne-a declarat strategul in consultanta financiara.... mai mult
Vineri, 07 Mai 2021, ora 04:05