Guvernul urmeaza sa aprobe, in sedinta de vineri, 11 decembrie, prelungirea starii de alerta pe intreg teritoriul Romaniei cu 30 de zile, incepand cu data de 14 decembrie.
Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat, a precizat, joi seara, la Palatul Victoria, ca propunerea de prelungire a starii de alerta a fost aprobata in cadrul sedintei Comitetului National pentru Situatii de Urgenta (CNSU) prin Hotararea 58.
Acesta a mentionat, totodata, ca decizia prelungirii starii de alerta va fi luata pastrand masurile existente, la care se adauga una referitoare la organizarea si desfasurarea activitatilor operatorilor de transport pe cablu de pe partiile de schi, care se vor realiza in conditiile stabilite prin ordinul comun al ministrului Sanatatii si al ministrului Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri.
"Daca cabina are capacitatea de 20 de persoane, probabil ca va fi stabilit ca doar 10 persoane pot fi transportate cu cabina. Teleschiurile, telescaunele - astea toate vor functiona mai departe in conditii de normalitate. Restul reglementarilor se vor aplica, bineinteles, la toate entitatile care sunt aflate inclusiv in statiuni, respectiv restaurante si alte zone unde pot avea loc activitati comune ale persoanelor care sunt aflate in zonele respective", a explicat Arafat.
El a precizat ca "partiile sunt deschise, dar respectand toate regulile care se aplica in jurul lor".
Seful DSU a mentionat ca restul masurilor luate deja raman in... mai mult
Vineri, 11 Decembrie 2020, ora 07:25
Executivul urmeaza sa adopte in sedinta de joi, de la ora 18.00, un proiect de hotarare care aproba Strategia de dezvoltare a infrastructurii feroviare 2021-2025 si are in vedere intretinerea si modernizarea caii ferate. Premierul Ludovic Orban a afirmat recent ca urmeaza ca Guvernul sa adopte un proiect de hotarare privind prelungirea starii de alerta pe teritoriul Romaniei pentru o perioada de 30 de zile. Ultimul document care a prelungit starea de alerta a intrat in vigoare pe 15 octombrie.
"Prezentul proiect de hotarare stabileste directiile de actiune strategica necesare pentru reabilitarea transportului feroviar pe piata interna a transporturilor si pentru integrarea in sistemul feroviar unic european. Scopul principal al strategiei de dezvoltare a infrastructurii feroviare consta in fundamentarea necesitatilor de finantare a infrastructurii feroviare. Strategia identifica drept principala prioritate cresterea competitivitatii transportului feroviar pe piata interna, in principal prin cresterea nivelului de performanta al infrastructurii feroviare. Strategia acopera toate domeniile relevante ale dezvoltarii infrastructurii feroviare, respectiv: mentenanta (intretinere si reparatii), operarea, reinnoirea si modernizarea/dezvoltarea", conform notei de fundamentare a proiectului de hotarare a Executivului.
Directie de actiune prioritara pe linia cresterii competitivitatii transportului feroviar consta in recuperarea accelerata a restantelor in ceea ce priveste... mai mult
Joi, 12 Noiembrie 2020, ora 07:21
Premierul Ludovic Orban a declarat luni, 9 noiembrie 2020, ca este in pregatire o noua hotarare de Guvern privind prelungirea starii de alerta, insa Executivul nu doreste sa impuna noi restrictii.
Referitor la o posibila carantinare a Capitalei, prim-ministrului a precizat ca nu isi doreste sa ajunga aici si Bucurestiul, desi a fost intr-o tendinta ascendenta, "nu s-a incadrat in specificul cresterilor in marile metropole in tari europene, unde progresia a fost mai degraba de tipul progresiei geometrice".
"Pregatim o hotarare de Guvern de prelungire a starii de alerta. In ceea ce ne priveste, nu ne dorim sa impunem noi restrictii. Vrem ca situatia sa evolueze in bine, ca numarul de infectari sa scada si treptat, pe masura ce scade numarul de infectari, sa revenim treptat-treptat la o stare cat mai aproape de normal", a afirmat Ludovic Orban, la finalul "Orei Premierului" in plenul Camerei Deputatilor.
Intrebat daca am putea ajunge la o carantinare inclusiv a Capitalei, premierul a raspuns: "In ceea ce priveste decizia de carantinare a unor mari orase sau a Capitalei este o decizie mai dificil de luat, pentru ca sunt extrem de multe considerente legate de carantinare. Noi nu ne dorim sa ajungem aici. Obiectivul nostru este reducerea numarului de cazuri. In Bucuresti a existat o tendinta ascendenta, dar o tendinta ascenda care nu s-a incadrat in specificul cresterilor in marile metropole in tari europene, unde progresia a fost mai degraba de tipul progresiei... mai mult
Luni, 09 Noiembrie 2020, ora 18:56
Dupa ce in primavara inchiderea granitelor si instaurarea carantinarii la nivel national parea solutia agreata la comun de majoritatea tarilor lumii pentru a opri raspandirea pandemiei, al doilea val al infectarilor este combatut prin strategii adaptate la situatia regionala sau nationala.
Cu sistemele de sanatate solicitate aproape la capacitatea maxima, evolutia COVID-19 in lume este mult mai alarmanta decat ne-am fi imaginat la inceput.
Ziare.com va prezinta un tablou al situatiei epidemice in lume dupa mai bine de opt luni de la izbucnirea crizei sanitare.
Cifrele referitoare la evolutia situatiei epidemice corespund zilei de 30 octombrie, asa cum au fost ele raportate de Organizatia Mondiala a Sanatatii.
Romania
In ultimele 24 de ore au fost raportate 6.546 de cazuri noi de COVID-19, cel mai mare numar de imbolnaviri de la inceputul pandemiei. Alti 103 romani au murit, iar in sectiile de terapie intensiva din toata tara se afla internati 917 pacienti cu COVID-19.
Pana vineri, 30 octombrie, pe teritoriul Romaniei, au fost confirmate 235.586 de cazuri, in timp ce 167.897 de pacienti au fost declarati vindecati.
Cel mai mare numar de decese s-a inregistrat pe 28 octombrie 2020. Atunci autoritatile au transmis ca 107 de romani au murit din cauza coronavirusului.
In prima luna de la debutul epidemiei in Romania, pe 26 martie, 123 de persoane erau declarate ca purtatori ai virusului.
Evolutia cazurilor de SARS-CoV-2 de la noi din tara a fost una... mai mult
Sambata, 31 Octombrie 2020, ora 10:28
De la declararea starii de alerta pe teritoriul Romaniei (18 mai 2020, prelungita la 17 iunie, 17 iulie, 16 august, 15 septembrie si 15 octombrie), din doua in doua saptamani sau lunar, au fost eliminate diversele restrictii impuse in perioada starilor de urgenta. Ulterior, incepand cu 15 septembrie, odata cu cresterea numarului de cazuri, au inceput sa fie adaugate noi restrictii.
La 14 octombrie 2020, Guvernul a aprobat hotararea privind prelungirea starii de alerta cu 30 de zile, incepand cu 15 octombrie, seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat, enumerand o parte dintre noile masuri aprobate prin actul normativ:
* purtarea mastii va deveni obligatorie in toate spatiile deschise in zonele in care incidenta infectarilor cu noul coronavirus depaseste 3 la 1000 de locuitori;
* evenimente private precum nuntile, botezurile, aniversarile, mesele festive in spatiile inchise si publice pe plan national urmeaza sa fie interzise in perioada urmatoare, pana cand va scadea numarul de persoane infectate cu noul coronavirus;
* atunci cand incidenta infectarilor cu noul coronavirus este sub sau egala cu 1,5 la 1000 de locuitori, teatrele, cinematografele, salile de spectacole, restaurantele, cafenelele etc vor functiona la capacitatea de 50%; atunci cand incidenta depaseste 1,5 la 1000 locuitori si este pana la 3/1000, salile mentionate vor functiona cu capacitate de 30%; atunci cand incidenta depaseste 3/1000 locuitori, aceste sali vor fi inchise;
*... mai mult
Miercuri, 14 Octombrie 2020, ora 22:42
3.028 de lei, atat ne-a costat fiecare persoana pe care statul roman a bagat-o in carantina, cheltuind pentru aceasta procedura de siguranta, in starea de urgenta, aproape 190 de milioane de lei.
Numarul celor care au fost carantinati s-a ridicat la 62.406 persoane la nivel national, in spatiile special amenajate pe baza de contract si in spatiile puse la dispozitie gratuit, potrivit Raportului Curtii de Conturi inaintat Parlamentului.
Cu toate acestea, desi media pe tara a cheltuielilor pentru o persoana carantinata a fost de putin peste 3.000 de lei, doua unitati administrativ teritoriale au avut costuri aproape duble. Aici este vorba despre Bucuresti si Brasov, unde cheltuielile cu carantina pentru o persoana au fost de 5.462 de lei (fiind carantinate 3.279 de persoane) si respectiv, 5.389 lei (fiind carantinate 1.003 persoane).
Mai mult, in Capitala cheltuielile in spatiile special amenajate pe baza de contract s-au ridicat la 5.309 lei pe persoana, in timp ce carantinarea in spatii puse la dispozitie in mod gratuit a costat 12.836 de lei de persoana.
La polul opus se afla Constanta, unde nu au fost carantinate decat 21 de persoane pentru care costul mediu cu carantinarea s-a ridicat la 48 de lei.
Potrivit raportului Curtii de Conturi, cele mai multe persoane au fost carantinate in judetul Bihor - 4.141, costul mediu pentru fiecare persoana ajungand la 2.931 de lei.
Bani pentru alocatia de cazare
In Raport se arata ca "din Fondul de rezerva bugetara... mai mult
Joi, 13 August 2020, ora 14:31
Starea de urgenta duce la o violenta de atitudine din partea romanilor, explica expertii, dupa ce au simtit gustul libertatii "post-restrictii".
Masurile lipsite de coerenta luate de autoritati nu au facut decat sa aduca o forma de clocotire sufleteasca, iar ceea ce vedem acum in anumite situatii, cand oamenii s-au adunat in grupuri numeroase la Vama Veche sau la Mamaia, nu este decat o razvratire cumulata cu inconstienta si teribilism, considera psihologiii.
Expertii din diferite domenii chestionati de Ziare.com vorbesc despre o eventuala stare de urgenta care ar urma sa fie impusa in perioada imediat urmatoare pe centre epidemice, dar si de o posibila constientizare a societatii in asa fel incat egoismul unora sa nu ne afecteze pe toti.
Expertii fiscali sunt de parere ca multi romani nu inteleg ca o stare de urgenta, precum cea din martie-aprilie, ne va afecta nu numai emotional dar si financiar.
"O reintrare in starea de urgenta va produce iar o blocare a deplasarilor si, implicit, o blocare a activitatii economice. De fapt, nu o blocare, cat o reducere. Iar acest lucru va afecta foarte mult veniturile persoanelor fizice si veniturile bugetului. Din punctul meu de vedere ar trebui ca autoritatile sa ia masuri, sa ne invete cum sa procedam sa lucram. Adica sa elimine celebrul "stati in casa", ca statul asta in casa nu produce nimic bun pentru economie. O economie se dezvilta pe munca, natura si capital. In momentul in care munca, primul factor de productie,... mai mult
Duminica, 12 Iulie 2020, ora 06:54
Plenul comun al Camerei Deputatilor si Senatului a aprobat, marti, infiintarea unei comisii de ancheta privind achizitiile si gestionarea starii de urgenta, cu 337 voturi "pentru" si 3 abtineri.
Potrivit hotararii de infiintare, comisia are ca obiective analiza fundamentarii si eficientei masurilor de informare, verificare si monitorizare epidemiologica a cetatenilor romani care s-au intors in Romania din zonele de risc de la declansarea epidemiei de coronavirus; verificarea modului in care s-au fundamentat si elaborat ordonantele militare pe perioada starii de urgenta, precum si a mijloacelor de informare care au stat la baza fundamentarii si elaborarii acestora; verificarea achizitiilor de materiale sanitare, medicamente si alte produse folosite pentru limitarea raspandirii virusului, precum si la diagnosticarea si tratarea persoanelor susceptibil a fi infectate cu acesta.
Alte obiective ale comisiei sunt analiza situatiei epidemiologice in principalele focare de infectie, determinarea cauzelor care au dus la aparitia acestor focare, precum si analiza masurilor care au fost luate pentru punerea acestora sub control; analiza masurilor privind inregistrarea si plata activitatilor de telemunca, somaj tehnic si a actiunilor vizand mentinerea locurilor de munca; verificarea modului in care au fost alocate sume din bugetul de stat pentru asigurarea de materiale si substante necesare limitarii efectelor raspandirii si respectiv tratarii infectarii cu COVID- 19, precum si... mai mult
Marti, 30 Iunie 2020, ora 17:58
Prezent duminica in studioul B1 TV, presedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat ca varianta aleasa de PNL, "aceea de a nu veni sa fie votata starea de alerta in Parlament, este cea mai proasta".
Ciolacu a mai subliniat ca luni va fi sesizata Curtea Constitutionala cu privire la acest aspect.
Principalele declaratii facute de Marcel Ciolacu, la B1 TV:
- "Calea aleasa de PNL, aceea de a nu veni sa fie votata starea de alerta in Parlament, este cea mai proasta. Intr-un fel, au impus prin forta aceasta stare de alerta, fara o dezbatere parlamentara, dar nu numai fara asta, ci si fara o dezbatere publica".
"Este clar ca se joaca cu cifrele (Guvernul Orban - n.r.). Vreau sa-i spun domnului Orban foarte clar: poate noi, politicienii, mai mintim, dar cifrele niciodata nu mint. Au gasit calea cea mai proasta de a impune o stare de alerta. Categoric, maine o sa depun conflict constitutional, deoarece restrangerea de drepturi cetatenesti, se specifica foarte clar in Constitutie, se face numai si numai prin lege".
"Lumea poarta masca, dar poata de dragul de o pura, nu poata masca convinsi ca trebuie sa se protejeze".
Pe de alta parte, presedintele interimar al PSD a mai subliniat, in cadrul aceleiasi emisiuni, ca Guvernul da dovada de o "lipsa de credibilitate clara". Marcel Ciolacu a comentat, in legatura cu faptul ca Legea 55/2020 prevede ca doar instituirea starii de alerta se voteaza in Parlament, ca acest aspect nu trebuia specificat in lege,... mai mult
Duminica, 21 Iunie 2020, ora 22:05