Standard & Poor's (S&P) a inrautatit perspectiva ratingului Romaniei de la stabila la negativa, din cauza cresterii deficitului, si a confirmat calificativul "BBB-/A-3" pentru datoria pe termen lung si scurt in valuta si in moneda locala, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.
"Abaterile cauzate de cheltuielile masive ale fostului guvern au fortat actuala conducere a Romaniei sa revizuiasca obiectivele fiscale pentru 2019 si 2020, pe fondul incetinirii economiei. Planificatele majorari de pensii si salarii vor contribui la adancirea deficitului de cont curent deja substantial inclusiv in 2020", se arata in raportul S&P.
Desi agentia se asteapta ca anul viitor sa demareze un proces de consolidare fiscala semnificativa, structura rigida a bugetului si volatilitatea mediului politic reprezinta riscuri fata de aceasta ipoteza. Prin urmare, Standard & Poor's a decis sa revizuiasca perspectiva ratingului Romaniei de la stabila la negativa si sa confirme calificativul "BBB-/A-3" pentru datoria pe termen lung si scurt in valuta si in moneda locala, se precizeaza in comunicat.
"Inrautatirea perspectivei ratingului reflecta riscurile la adresa stabilitatii economice si fiscale a Romaniei daca autoritatile nu reusesc sa stabilizeze si sa consolideze strategia bugetara, inclusiv in urma planurilor de a implementa noi majorari de pensii de anul viitor", apreciaza S&P.
De asemenea, S&P avertizeaza ca ar putea revizui in scadere in urmatoarele 24 de... mai mult
Miercuri, 11 Decembrie 2019, ora 10:36
Forest Stewardship Council (FSC) este cea mai de incredere solutie de gestionare durabila a padurilor din lume, creand impacturi pozitive asupra padurilor, pietelor si oamenilor - pentru astazi si maine. Misiunea lor este sa promoveze un management solid al mediului, benefic social si prosper al padurilor lumii, fara a compromite sanatatea padurilor pentru generatiile viitoare.
Pentru realizarea acestei misiuni, au creat un sistem global de certificare pentru paduri si produse forestiere.
Acest lucru permite publicului larg sa identifice produsele care provin din surse prietenoase pentru paduri, care sunt gestionate in mod responsabil si, de asemenea, stimuleaza mai multe companii si companii sa obtina certificare FSC, raspandind ideea de sustenabilitate si conservare in intreaga lume.
Cum isi stabileste FSC standardele?
Pentru a obtine certificarea FSC, padurile trebuie gestionate in conformitate cu principiile si criteriile FSC (P&C), care implica un set riguros de orientari sociale si de mediu. Pe de alta parte, produsele forestiere certificate trebuie sa foloseasca materiale care respecta standardele FSC.
FSC nu stabileste aceste standarde de unul singur - consultam reteaua noastra globala de membri din sferele de mediu, sociale si economice si apoi luam decizii impreuna. Acest lucru asigura ca aceste standarde reprezinta nevoile tuturor partilor interesate.
Solutii locale
In timp ce principiile si criteriile FSC stabilesc cerinte globale pentru... mai mult
Marti, 01 Octombrie 2019, ora 11:54
Pentru ca in domeniul contabilitatii nu este niciodata timp pentru odihna, anul 2019 a debutat prin intrarea in vigoare a noului standard de raportare financiara IFRS 16 privind contractele de leasing, aplicabil in mod direct institutiilor de credit romane (inclusiv sucursalelor apartinand institutiilor de credit straine), societatilor listate, dar si in mod indirect, societatilor care raporteaza in baza IFRS catre grup.
Acest standard aduce cu sine atat provocari contabile, cat mai ales fiscale, acestea din urma fiind in sfarsit creionate.
Scopul IFRS 16 si impactul acestui standard
IFRS 16 are ca obiectiv uniformizarea modului de inregistrare contabila a contractelor de leasing financiar si operational, in vederea unei mai bune comparabilitati in situatiile financiare intre entitati care folosesc diferite tipuri de contracte.
Astfel, in trecut, exista o preferinta pentru leasingul operational, care nu genera cheltuieli financiare (cheltuieli cu dobanda) ce influentau anumiti indicatori financiari care tin de gradul de indatorare.
Sub noul standard, acest lucru nu va mai fi posibil, intrucat toate contractele de leasing, chiar si banalele contracte de inchiriere, vor avea o componenta financiara.
Pentru cei specializati in contabilitate, merita mentionat ca IFRS 16 modifica radical notiunea de leasing din prisma locatarului (chiriasului).
Orice contract de leasing sau chirie va fi evidentiat prin inregistrarea unui activ bilantier, denumit "Activ... mai mult
Marti, 17 Septembrie 2019, ora 10:29
Comisia Europeana a anuntat joi ca, in urma negocierilor cu Airbnb, platforma si-a imbunatatit si a clarificat pe deplin modul in care le prezinta consumatorilor ofertele de cazare, acestea fiind in prezent conforme cu standardele stabilite in legislatia UE privind protectia consumatorilor, se arata intr-un comunicat al Executivului comunitar.
Aceste rezultate se datoreaza apelului lansat in iulie 2018 de Comisia Europeana si de autoritatile UE pentru protectia consumatorilor.
Airbnb a dat curs tuturor cererilor formulate de Comisia Europeana si de autoritatile nationale pentru protectia consumatorilor, sub conducerea Autoritatii pentru protectia consumatorilor din Norvegia, in vederea alinierii pe deplin a practicilor si a clauzelor sale contractuale la normele UE in materie de protectie a consumatorilor.
Astfel, in cazul cautarilor de oferte de cazare cu date selectionate, utilizatorii vad pretul total pe pagina care afiseaza rezultatele, inclusiv toate taxele si tarifele obligatorii aplicabile (cum ar fi taxele pentru prestarea de servicii, taxele pentru serviciile de curatenie si taxele locale) . Nu exista alte taxe obligatorii surpriza care pana acum se afisau in etapele ulterioare ale rezervarii.
De asemenea, Airbnb precizeaza in mod clar daca oferta de cazare este introdusa pe piata de o persoana fizica sau de o entitate profesionala si pune la dispozitie pe site-ul sau web un link usor accesibil catre platforma de solutionare online a litigiilor si... mai mult
Joi, 11 Iulie 2019, ora 15:26
Nu s-a gasit nicio dovada a unui decalaj intre est si vest in ceea ce priveste compozitia produselor alimentare de marca, insa, pana la o treime dintre produsele testate aveau o compozitie clar diferita, desi erau comercializate sub marci identice sau similare, a afirmat Tibor Navracsics, comisarul pentru educatie, cultura, tineret si sport, responsabil cu Centrul Comun de Cercetare.
Potrivit unui comunicat al executivului comunitar, Centrul Comun de Cercetare (serviciul intern al Comisiei pentru stiinta si cunoastere) a publicat luni un studiu bazat pe testarea de produse alimentare din intreaga Uniune Europeana, aplicand aceeasi metodologie, pentru a intelege mai bine dublul standard de calitate al produselor.
"Unii europeni au senzatia ca produsele alimentare de marca pe care le cumpara sunt diferite, posibil inferioare, fata de cele disponibile in alte tari. Comisia si-a invitat oamenii de stiinta sa contribuie la evaluarea obiectiva a amplorii acestui fenomen pe piata unica. Rezultatele sunt mixte: pe de o parte, ma bucur ca nu s-a gasit nicio dovada a unui decalaj intre est si vest in ceea ce priveste compozitia produselor alimentare de marca, dar, pe de alta parte, ma ingrijoreaza constatarea ca pana la o treime din produsele testate aveau o compozitie clar diferita, desi erau comercializate sub marci identice sau similare", a afirmat Tibor Navracsics, comisarul pentru educatie, cultura, tineret si sport, responsabil cu Centrul Comun de Cercetare.
In cadrul... mai mult
Luni, 24 Iunie 2019, ora 15:54
Firmele care vand produse cu o calitate diferita in tarile europene vor plati amenzi de pana la 4% din cifra de afaceri, a anuntat comisarul European pentru Justitie si Protectia Consumatorilor, Vera Jourova, aflat la Bucuresti.
Aceasta a povestit ca a experimentat chiar ea diferenta acestor produse, arata TVR 1.
"Eu ma simt inselata cand ma duc in tara mea (Cehia - n.red.) si cand cumpar un iaurt care are o chimicala in loc de capsune. Interzicem dublul standard al produselor", a explicat ea.
In consecinta, pentru a stopa aceste practici de dublu-standard, autoritatile europene au impus noi reguli. Astfel, dupa ce directiva "Omnibus" va fi adoptata, probabil in aprilie, producatorii trebuie sa informeze consumatorii daca ceea ce vand are sau nu aceeasi calitate in toate tarile europene. De asemenea, pentru promotii, companiile trebuie sa arate si pretul initial, pe langa procentul redus.
De asemenea, magazinele online vor fi obligate sa publice doar recenzii venite din partea clientilor, cele facute de angajati vor fi interzise.
Citeste mai multe informatii despre scandalul dublului standard al alimentelor izbucnit in 2017:
Ce firme ne vand alimente mai proaste? Tudose cere legi impotriva lor: Chiar suntem cetateni UE de mana a doua?Cehia are noi dovezi in scandalul alimentelor: Ce diferenta e intre acelasi produs vandut in Germania si Europa de EstCe mancam si ce bem: Analizele oficiale arata ca 9 din 29 alimente sunt diferite de cele vandute in... mai mult
Vineri, 05 Aprilie 2019, ora 09:02
Agentia de rating Standard & Poor's estimeaza deficitul bugetar al Romaniei din acest an la 3,3%, iar cel de anul viitor la 3,5%, peste tinta angajata de 3% din PIB, din cauza cheltuielilor cu salariile si cu pensiile, precum si cu alte cheltuieli bugetare.
"Aceste niveluri vor fi rezultatul diminuarii ritmului de crestere economica si al masurilor privind cheltuielile guvernamentale, pe masura ce se apropie viitoarele alegeri - cele prezidentiale in 2019 si cele parlamentare din 2020. Consideram ca este cu atat mai ambitios obiectivul Guvernului de a reduce drastic diferenta dintre taxa pe valoarea adaugata datorata (TVA) si TVA colectata, cea mai mare diferenta in UE, conform datelor Comisiei Europene. In acelasi timp, reducerea, din nou, a cheltuielilor cu investitiile ar putea fi o provocare, avand in vedere nevoile acute de infrastructura ale Romaniei", au precizat reprezentantii S&P.
De asemenea, pentru 2021 si pentru 2022, deficitul bugetar este estimat la 3,4% din PIB, respectiv 3,3% din PIB.
In raportul agentiei de rating mai este remarcat faptul ca deficitul bugetar din 2018 a ramas sub nivelul de 3% din PIB, ca urmare a performantei solide a veniturilor bugetare, sustinute de o crestere ridicata a PIB-ului nominal si de un alt an cu o sub-alocare pentru investitii. Cu toate acestea, cresterile salariale accelerate din sectorul public au orientat structura cheltuielilor guvernamentale in continuare spre cheltuieli sociale inflexibile si de natura... mai mult
Sambata, 16 Martie 2019, ora 15:48
Standard & Poor's (S&P) a confirmat ratingurile pentru datoriile pe termen lung si scurt in valuta si moneda locala ale Romaniei la "BBB minus/A-3", perspectiva asociata urmand sa fie anuntata in doua saptamani, dupa ce Guvernul a facut apel la decizia luata de cea mai mare agentie de evaluare financiara.
Ratingurile Romaniei continua sa fie sprijinite de nivelul moderat al datoriei sale private externe si publice si perspectivele de crestere inca solide. In opinia S&P, eficacitatea institutionala a Romaniei ramane slaba, totusi, ceea ce constrange ratingurile, se arata intr-un comunicat al S&P.
Desi Romania continua sa beneficieze de pe urma pozitiilor solide fiscale si ale rezervei externe, agentia crede ca adancirea semnificativa a deficitelor fiscale si externe ar putea in timp afecta aceste buffere (rezerva financiara), iar economia Romaniei ar deveni mai vulnerabila la incetinirea cresterii.
In ce priveste perspectiva ratingului, care urma sa fie negativa, reprezentantii Guvernului de la Bucuresti s-au aratat nemultumiti de deciziile agentiei si au facut apel. Agentia a acceptat aceasta solicitare. S&P a stabilit ca au fost indeplinite conditiile pentru un astfel de apel, in concordanta cu politicile si procedurile agentiei. In consecinta, S&P se va abate de la datele de publicare a ratingurilor din calendarul pe 2019 pentru a rezolva acest apel. S&P intentioneaza sa rezolve aceasta problema in termen de doua saptamani. S&P nu a detaliat ce contine apelul... mai mult
Sambata, 02 Martie 2019, ora 00:38
Standard & Poor's (S&P) a confirmat ratingurile pentru datoriile pe termen lung si scurt in valuta si moneda locala ale Romaniei la "BBB minus/A-3", perspectiva asociata fiind stabila, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.
Pe fondul continuarii volatilitatii politice, economia Romaniei a inregistrat un boom in urma masurilor de stimulare, ceea ce a dus la deficite fiscale si de cont curent ridicate. Chiar daca fluxurile externe si fiscale se deterioreaza de doi ani, nivelul moderat al datoriei furnizeaza un important buffer (rezerva financiara). Prin urmare, agentia a decis sa confirmat ratingul Romaniei la "BBB minus/A-3" si sa mentina perspectiva stabila.
In opinia agentiei, perspectiva stabila reflecta asteptarile conform carora desi deficitele Romaniei vor ramane ridicate ca rezultat al pozitiei bugetare prociclice a Guvernului, nivelul datoriei guvernamentale si externe va creste doar gradual in urmatorii doi ani, impiedicand o incetinire economica majora.
S&P ar putea revizui in crestere ratingurile Romaniei daca Executivul va face progrese mai sustinute cu consolidarea bugetara, va pune in mod ferm datoria generala guvernamentala pe o traiectorie descendenta si daca cadrul guvernarii Romaniei se imbunatateste, avand ca rezultat o crestere macroeconomica mai predictibila si mai stabila.
De asemenea, agentia ar putea revizui in scadere calificativul Romaniei daca va considera ca schimbarile politice ar putea duce la o crestere... mai mult
Duminica, 04 Martie 2018, ora 17:41