Olanda a pierdut ratingul de top de la Standard & Poor's (S&P), care a retrogradat cu o treapta calificativul tarii, de la "AAA" la "AA+", acuzand deteriorarea perspectivelor de crestere economica, si a imbunatatit la stabila perspectiva ratingului Spaniei, confirmat la "BBB-".
De asemenea, agentia a imbunatatit ratingul Ciprului de la "CCC+" la "B-".
Retrogradarea Olandei reduce la 10 numarul tarilor cu rating de top de la toate cele trei mari agentii de evaluare financiara, potrivit Bloomberg. Olanda este notata la nivelul maxim de celelalte doua agentii, Fitch si Moody's.
In zona euro, doar Finlanda, Germania si Luxemburg mai au rating triplu-A la toate cele trei agentii, iar Finlanda este singurul stat cu perspective stabile pe linie.
Imbunatatirea perspectivei Spaniei reduce sansele retrogradarii ratingului pe termen mediu. Calificata la "BBB-", Spania este pe cea mai de jos treapta a categoriei "investment grade" - active recomandate pentru investitii pe termen lung.
Evolutia costurilor de finantare ale statelor nu a fost afectata sau a evoluat contrar directiei indicate anul trecut de deciziile de rating, in 50% din cazuri pentru S&P, respectiv 56% din cazuri pentru Moody's, potrivit datelor Bloomberg.
Costul contractelor credit default swap (CDS) de asigurare a datoriei de stat a Frantei fata de riscul de default a atins un minim istoric pe 8 noiembrie, inestitorii ignorand decizia anuntata atunci de S&P, de a retrograda statul francez de la "AA+"... mai mult
Vineri, 29 Noiembrie 2013, ora 12:29
Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a imbunatatit, luni, perspectiva de rating a SUA pana la "stabila" de la "negativa", ca urmare a diminuarii riscurilor fiscale, informeaza Reuters.
In acelasi timp, Standard & Poor's a confirmat ratingurile SUA la "AA plus/A-1 plus".
Potrivit agentiei, ratingurile atribuite SUA reflecta punctele tari ale economiei si sistemului monetar american, precum si statutul dolarului de moneda de rezerva internationala.
"Perspectiva stabila indica evaluarea noastra ca unele din riscurile in scadere la adresa ratingului SUA s-au diminuat pana la punctul in care credem ca probabilitatea unei retrogradari a ratingului pe termen mediu este mai mica de una din trei", a informat S&P intr-un comunicat. "Credem ca autoritatile monetare americane au capacitatea si dorinta de a sprijini o crestere economica sustenabila si sa atenueze socurile economice si financiare", se mai arata in comunicatul S&P.
Agentia estimeaza ca deficitul guvernamental general al SUA va scadea la 6% din PIB in acest an (de la 7% din PIB in 2012) si la mai putin de 4% din PIB in 2015. In acelasi timp, S&P estimeaza ca in urmatorii ani datoria guvernamentala a SUA va ramane relativ stabila la aproximativ 84% din PIB, ceea ce ar urma sa ofere factorilor de decizie mai mult timp pentru a solutiona o parte din presiunile legate de imbatranirea populatiei.
In luna august 2011 Standard & Poor's, cea mai mare agentie de rating din lume, a retrogradat SUA la "AA... mai mult
Luni, 10 Iunie 2013, ora 16:57
Agentia de evaluare financiara Standard and Poor's a revizuit in scadere, cu doua trepte, de la 'A' la 'BBB plus', ratingul suveran de credite al Spaniei, avertizand ca tara ar putea fi nevoita sa se imprumute mai mult pentru a sprijini sectorul bancar.
De asemenea agentia a atribuit ratingului Spaniei o perspectiva negativa, ceea ce inseamna ca ar putea urma o noua retrogradare. Revizuirea in scadere a ratingului suveran al Spaniei va creste costurile de imprumut ale tarii deoarece investitorii vor cere probabil rate mai ridicate ale dobanzilor pentru a compensa riscul mai ridicat cauzat de retrogradare.
Anuntul S&P de revizuit in scadere a calificativului Spaniei nu reprezinta o surpriza deosebita, dupa ce agentia de evaluare financiara Moody's a retrogradat in februarie ratingul Spaniei, tot cu doua trepte.
S&P estimeaza ca economia Spaniei se va contracta anul acesta cu 1,5%, fata de prognoza anterioara ce indica o crestere de 0,3%. Pentru 2013 agentia se asteapta la un declin al economiei spaniole de 0,5%, dupa ce in estimarea precedenta indica un avans de 1%.
Totodata S&P a avertizat asupra situatiei din Europa: 'In opinia noastra, strategia de gestionare a crizei europene a datoriilor suverane continua sa fie lipsita de eficacitate. Credem ca conditiile de creditare si perspectiva economica a Spaniei s-ar putea deteriora si mai mult fata de estimarea noastra precedenta daca nu vor fi aplicate masuri efective in zona euro care sa sprijine increderea... mai mult
Vineri, 27 Aprilie 2012, ora 09:26
Standard & Poor's (S&P), agentia de rating americana ce a retrogradat recent noua tari din zona euro, nu va retrage Germaniei ratingul sau "AAA" in decursul lui 2012, chiar daca tara intra in recesiune.
"Credem ca situatia din Germania este stabila si ca aceasta tara va putea traversa o eventuala recesiune, anul acesta, fara sa fie retrogradata", a declarat analistul Mortiz Kramer, de la S&P, intr-un interviu acordat ziarului Bild, anunta Reuters.com.
Germania este singura mare economie a zonei euro care si-a pastrat nota maxima in decursul acestei luni, cand S&P, a retras ratingul de "A" triplu Frantei si Austriei. mai mult
Miercuri, 18 Ianuarie 2012, ora 10:02
Efectele deciziei agentiei de evaluare Standard & Poors de a reduce ratingurile mai multor tari occidentale din Europa se vor resimti, fara indoiala, si in Romania, in contextul unui mediu tensionat pe pietele internationale, a declarat, luni, economistul sef al Raiffesen Bank, Ionut Dumitru.
"Decizia S&P, probabil, ca va exacerba aversiunea la risc si pretul riscului de tara. Un alt impact va fi pe canalul fluxurilor financiare de la bancile mama, care vor deveni mai scumpe. Bancile din tarile care au fost retrogradate de S&P vor avea costuri mai mari de refinantare, dupa decizia agentiei de rating, iar aceasta se va resimti si in Romania", a explicat economistul sef al RZB.
Ionut Dumitru considera ca manifestatiile de protest de la Bucuresti, de la sfarsitul saptamanii trecute, vor afecta imaginea externa a Romaniei.
"Fara indoiala acesta este un moment foarte prost. Aceasta situatie afecteaza imaginea Romaniei, intr-un context in care aceasta trecuse de momentul dificil al masurilor de austeritate implementate, economia se stabilizase, reintrasem pe crestere economica, finantele publice se mai insanatosisera, vulnerabilitatile se mai diminuasera, lumea vorbea la nivel international din ce in ce mai frumos despre Romania", a spus Ionut Dumitru.
"Intr-un context negativ international se vorbea pozitiv despre Romania. Cred ca dupa miscarile de strada avem de luptat la nivel de imagine cu o pata negativa. Avem de explicat de ce se intampla lucrurile acestea,... mai mult
Luni, 16 Ianuarie 2012, ora 15:35
Bursele din Asia au inregistrat scaderi dupa ce Standard & Poor a redus ratingul pentru Franta si alte cateva tari europene, decizia agentiei afectand si moneda euro.
Astfel, indexul japonez a pierdut luni 2,5%, cel coreean a scazut cu 0,8%, iar cel australian cu 1,2%, in conditiile in care pietele europene au deschis in stagnare, potrivit bbc.com.
La finele saptamanii trecute, S&P a anuntat ca Franta a fost retrogradata cu o treapta, la AA+. Agentia a redus ratingurile si pentru Italia, Spania, Cipru, Portugalia, Austria, Slovacia, Slovenia si Malta.
Reducerea ratingurilor de S&P a impactat si moneda euro. Analistii atrag atentia ca pietele vor ramane volatile pana la rezolvarea problemelor din zona euro.
Agentia Standard and Poor's a coborat, vineri, ratingul a noua tari din zona euro. Ratingurile Italiei, Spaniei, Ciprului si Portugaliei au fost coborate cu doua trepte, in cazul Portugaliei ajungand la "junk" - nerecomandat investitorilor.
Germania si Olanda si-au vazut ratingul triplu AAA mentinut si se bucura de o perspectiva stabila. La fel si Luxemburg si Finlanda.
Franta, in schimb, la fel ca si Austria, are ratingul maxim coborat cu o treapta, la AA+.
Alte tari retrogradate sunt Malta, de la A la A-, Slovacia si Slovenia.
S&P si-a motivat scaderea ratingurilor prin esecul liderilor din zona euro de a gestiona criza si chiar de a-i identifica in mod corect cauzele. mai mult
Luni, 16 Ianuarie 2012, ora 14:59
Agentiile de evaluare financiara antreneaza zona euro "catre o spirala negativa", a relevat duminica premierul belgian Elio Di Rupo, la doua zile dupa ce Standard and Poor's (S&P) a redus calificativele a noua tari din aceasta zona.
"Agentiile de evaluare financiara joaca un rol, dar intr-un mod foarte curios, din cauza ca au tendinta sa ne antreneze catre o spirala negativa prin atitudinea lor, prin tempo", a declarat Elio Di Rupo pentru postul de televiziune RTL-TVI.
"Ceea ce ma intereseaza este ca tara noastra sa iasa din criza, ca cetatenii nostri, dupa eforturile pe care le vom depune, sa poata trai mai bine", a adaugat el, referindu-se la un plan de economii in valoare de 11, 3 miliarde de euro in vederea reducerii deficitului Belgiei.
Cu toate acestea, Belgia nu se afla intre tarile ale caror ratinguri au fost scazute vineri de catre S&P. mai mult
Luni, 16 Ianuarie 2012, ora 09:18
Ca si in cazul retrogradarii SUA de acum cinci luni, retrogradarea Frantei si Austriei cat si avertismentele date de agentia Standard&Poor's (S&P) privind retrogradarea altor state din zona euro au declansat o scadere a burselor pe piata de credite, insa efectele nu vor fi de lunga durata.
Scaderile burselor europene ca urmare a retrogradarilor anuntate de S&P nu vor fi de lunga durata, desi e posibl ca tranzactiile bursiere sa fie afectate pe termen scurt spre mediu, scrie CNBC.
Bursele din SUA au scazut cu sub 1%, vineri, in timp ce preturile titlurilor Trezoreriei americane au crescut putin, oprite de vestile potrivit carora S&P va retrograda state din zona euro.
De asemenea, randamentele obligatiunilor franceze au crescut moderat fata de cele germane, cu circa 0,12% la jumatatea zilei de vineri, acesta fiind un semn ce demonstreaza ca pietele nu prevedeau cutremurul pe care S&P se pregatea sa-l starneasca.
Chiar si cei mai pesimisti sunt de parere ca retrogradarile tarilor europene nu va influenta in mod important pietele.
"Tendinta initiala este de scadere, in sensul ca actiunile vor scadea pe termen scurt", a afirmat un analist de la United-ICAP.
"Fie ca vom avea de-a face cu un trend descendent pe termen lung sau nu, numai pretul actiunilor o va putea confirma", a mai precizat acesta.
Totodata, analistii sunt de parere ca orice inversiune a situatiei va reprezenta o oportunitate buna de a vinde dividende si marfuri.
In ceea ce priveste... mai mult
Sambata, 14 Ianuarie 2012, ora 09:00
Economistul sef al Standard&Poor's, Jean-Michel Six, a averizat luni ca timpul pentru rezolvarea crizei datoriilor suverane din zona euro se apropie de sfarsit, iar regiunea ar putea avea nevoie de un nou soc financiar pentru a se pune in miscare.
Six a aratat la o conferinta de afaceri din Tel Aviv ca acordul liderilor Uniunii Europene de saptamana trecuta privind integrarea fiscala este un important pas inainte, dar insuficient.
S&P a avertizat saptamana trecuta ca ar putea retrograda ratingurile a 15 tari din zona euro, dintre care sase care au calificativul maxim "AAA".
Agentia are nevoie de obicei de trei luni pentru a lua o astfel de masura, dar a anuntat ca in acest caz ar putea actiona mai repede.
"Probabil este nevoie de un nou soc inainte ca toata lumea din zona euro sa citeasca aceeasi pagina, de exemplu ca o banca mare din Germania sa aiba dificultati reale pe piata, ceea de este o posibilitate reala pe termen scurt", a afirmat Six.
Astfel, va fi recunoscut faptul ca "toata lumea este in aceeasi barca si chiar si institutiile bancare din Germania pot fi afectate", a adaugat el.
Statele UE, cu exceptia Marii Britanii, au convenit vineri sa continue si sa aprofundeze integrarea europeana
Pe pietele financiare exista insa incertitudini cu privire la necesitatea unor alte masuri decisive pentru rezolvarea crizei care a inceput in Grecia si s-a extins in Portugalia, Irlanda, Italia si Spania, iar acum ameninta Franta si chiar si Germania.
Six... mai mult
Luni, 12 Decembrie 2011, ora 17:12