Standard & Poor's (S&P) a inrautatit perspectiva ratingului Romaniei de la stabila la negativa, din cauza cresterii deficitului, si a confirmat calificativul "BBB-/A-3" pentru datoria pe termen lung si scurt in valuta si in moneda locala, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.
"Abaterile cauzate de cheltuielile masive ale fostului guvern au fortat actuala conducere a Romaniei sa revizuiasca obiectivele fiscale pentru 2019 si 2020, pe fondul incetinirii economiei. Planificatele majorari de pensii si salarii vor contribui la adancirea deficitului de cont curent deja substantial inclusiv in 2020", se arata in raportul S&P.
Desi agentia se asteapta ca anul viitor sa demareze un proces de consolidare fiscala semnificativa, structura rigida a bugetului si volatilitatea mediului politic reprezinta riscuri fata de aceasta ipoteza. Prin urmare, Standard & Poor's a decis sa revizuiasca perspectiva ratingului Romaniei de la stabila la negativa si sa confirme calificativul "BBB-/A-3" pentru datoria pe termen lung si scurt in valuta si in moneda locala, se precizeaza in comunicat.
"Inrautatirea perspectivei ratingului reflecta riscurile la adresa stabilitatii economice si fiscale a Romaniei daca autoritatile nu reusesc sa stabilizeze si sa consolideze strategia bugetara, inclusiv in urma planurilor de a implementa noi majorari de pensii de anul viitor", apreciaza S&P.
De asemenea, S&P avertizeaza ca ar putea revizui in scadere in urmatoarele 24 de... mai mult
Miercuri, 11 Decembrie 2019, ora 10:36
Agentia de rating Standard & Poor's a anuntat ca a revizuit perspectiva Romaniei de la stabila la negativa, unul dintre motive fiind depasirea tintei de deficit bugetar pentru acest an.
"S&P Global Ratings si-a revizuit perspectiva asupra Romaniei la negativa, de la stabila. In acelasi timp, am mentinut ratingul de credit suveran in moneda straina si pe termen scurt la "BBB- / A-3", se arata in comunicatul agentiei.
Consecintele acestei decizii sunt imprumuturi mai scumpe pentru tara noastra.
Totodata, S&P avertizeaza ca majorarea pensiilor si salariilor va duce la cresterea deficitului de cont curent al Romaniei.
"Cheltuielile majore ale guvernului anterior au fortat acutualul executiv sa isi revizuiasca obiectivele fiscale pentru 2019 si 2020, fe fondul unei economii care isi incetineste cresterea. Majorarea planificata a pensiilor si salariilor va duce la cresterea deficitului de cont curent al Romaniei pana in 2020", mai precizeaza comunicatul.
Standard & Poor's mai precizeaza ca revizuirea perspectivei reflecta riscuri din ce in ce mai mari pentru stabilitatea economica si fiscala a Romaniei.
Totodata, agentia avertizeaza ca ar putea sa scada ratingul Romaniei in urmatoarele 24 de luni daca:
Dezechilibrele fiscale si externe continua sa se deterioreze si persista mai mult decat ne asteptam, cu absenta consolidarii fiscale rezultand datorii publice si externe mai mari decat am prevazutLipsa sincronizarii politicilor economice duce la o... mai mult
Miercuri, 11 Decembrie 2019, ora 09:48
O agentie de rating, atunci cand stabileste perspectiva unei tari, ia in calcul politicile economice ale tarii respective, perspectivele economice, calitatea masurilor luate, capacitatea de plata pentru imprumuturile pe care le contracteaza.
Nicidecum o agentie de rating nu se bazeaza pe criticile aduse unei ordonante de urgenta sau pe nepromulgarea bugetului de stat, au explicat pentru Ziare.com Anca Paliu Dragu, fost ministru de Finante in Guvernul Ciolos, si analistul economic Valentin Ionescu.
Declaratiile lor le demonteaza pe cele ale social-democratilor care, asa cum ne-au tot obisnuit, de fiecare data cand iau o decizie care aduce grave prejudicii Romaniei si riscam sanctiuni, indiferent de domeniu, arunca pisica in curtea altcuiva.
Asa s-a intamplat si joi seara, cand PSD, prin vocea lui Cristian Socol, strategul economic al partidului, a anuntat ca agentia de rating Standard&Poor's va scadea vineri ratingul Romaniei, de la perspectiva stabila la una negativa si a gasit si vinovatul: "forta lobby-ului bancar/energie/comunicatii din Romania".
Totodata, Socol afirma ca decizia Standard&Poor's "este rezultatul aproape exclusiv al afectarii intereselor anumitor sectoare private din Romania si al argumentelor aduse in discutie de reprezentantii bancii centrale" pe tema ordonantei 114.
Anuntul Standard and Poor's a venit vineri, insa a vizat doar ratingul Romaniei, nu si perspectiva asociata, aceasta urmand sa fie anuntata in doua saptamani, dupa ce... mai mult
Marti, 05 Martie 2019, ora 07:22
Agentia de evaluare Standard & Poors a anuntat marti ca a revizuit, de la 'stabila' la 'negativa', perspectiva pentru 15 banci europene, printre care se numara Credit Suisse, Deutsche Bank si Barclays, dupa ce parlamentarii europeni au aprobat un mecanism de restructurare a bancilor in dificultate, transmite Reuters.
Luna aceasta, Parlamentul European a adoptat in mod definitiv Mecansimul unic de solutionare care ar trebui sa faca mai usor si mai ieftin pentru contribuabil procesul de inchidere a bancilor cu probleme. Prin intermediului unui fond alimentat chiar de banci, procesul de restructurare a institutiilor financiare cu probleme ar trebui sa nu ii afecteze pe contribuabili.
Standard&Poors apreciaza ca sprijinul guvernamental extraordinar pentru banci ar urma sa se diminueze pe masura ce organele de reglementare implementeaza cadrul de solutionare a institutiilor financiare cu probeleme.
In consecinta, S&P a decis sa revizuiasca de la 'stabila' la 'negativa', perspectiva pentru urmatoarele banci: ABN AMRO Bank N.V., Banca Popolare dell'Emilia Romagna S.C., Bank of Ireland, Banque Internationale a Luxembourg, Barclays Bank PLC, Caisse Centrale du Credit Mutuel, Credit Suisse AG, Deutsche Bank AG, Deutsche Pfandbriefbank AG, ING Bank N.V., KBC Bank N.V., LGT Bank AG, Swedbank AB, UBS AG si VP Bank Verwaltungs-und Privat-Bank AG.
In schimb, S&P a imbunatatit ratingurile pentru alte doua banci europene: Danske Bank A/S la 'A/A-1' de la 'A-/A-2', si Argenta... mai mult
Miercuri, 30 Aprilie 2014, ora 12:47
Transgaz Medias a incheiat un contract de 45.000 de euro cu agentia de rating Standard&Poor's pentru servicii de supraveghere si revizuire a ratingului pentru anul 2013.
Contractul a fost incheiat pe 29 aprilie 2013, iar modul de atribuire a fost pretul cel mai scazut.
Investitia vine dupa ce, anul trecut, S&P a redus rating companiei Transgaz Medias la nivelul BB de la BB+ cu perspectiva negativa.
Decizia a fost motivata de analistii agentiei de rating prin diminuarea sustinerii oferite de cadrul de reglementare al activitatii de transport al gazelor naturale din Romania, ce afecteaza nivelul de competitivitate al Transgaz.
"Perspectiva negativa reflecta in principal opinia noastra ca incertitudinile din zona reglementarii si platile ridicate in contul dividendelor ar putea slabi profilul de risc financiar al companiei pe termen scurt si mediu", au spus in 2012 analistii S&P.
Cinci ani cu rating in scadere
Transgaz se afla sub supravegherea agentiei de rating Standard&Poor's din 2006. Compania romaneasca a fost cotata la prima evaluare din 2007 cu BB+ perspectiva pozitiva, insa de atunci ratingul companiei a continuat sa scada.
Transgaz a inregistrat in 2012 un rezultat net de 329,305 milioane lei, din care o suma 44,453 milioane lei a fost repartizata pentru acoperirea pierderilor contabile din anii precedenti.
Pentru participarea salariatilor la profit a fost repartizata suma de 10,024 milioane lei, pentru constituirea surselor proprii... mai mult
Vineri, 10 Mai 2013, ora 10:11
Agentia de evaluare financiara Standard and Poor's a revizuit in scadere ratingurile mai multor grupuri bancare din Italia citand temerile ca recesiunea cu care se confrunta a treia economie a zonei euro ar putea duce la pierderi masive pentru creditorii italieni, transmite Reuters.
Astfel, ratingul Monte dei Paschi di Siena SpA a fost retrogradat de la 'BBB' la 'BBB minus' dar banca inca beneficiaza de un calificativ investment grade (recomandat pentru investitii). Banca a anuntat un plan dur de restructurare dar este perceputa ca fiind cea mai slaba dintre principalele banci italiene, iar in iunie a fost fortata sa ceara ajutorul statului pentru a-si majora capitalul.
"Italia se confrunta cu o recesiune mai adanca si mai prelungita decat am estimat initial si apreciem ca este in crestere vulnerabilitatea bancilor italiene la riscurile legate de credite. In acest context, efectul combinat al problemelor legate de activele bancilor si reducerea rezervelor pentru acoperirea pierderilor face bancile mai vulnerabile la impactul unor pierderi mai ridicate, in special in eventualitatea deteriorarii suplimentare a valorii activelor", se arata in declaratia S&P.
Unione di Banche Italiane Scpa, a cincea mare banca din Italia, a fost retrogradata de la 'BBB plus' la 'BBB' dar banca inca beneficiaza de un calificativ investment grade (recomandat pentru investitii).
In schimb, Banca Carige SpA si-a pierdut calificativul investment grade (recomandat pentru investitii),... mai mult
Sambata, 04 August 2012, ora 10:37
Standard & Poor's a revizuit in scadere, de la 'BB plus' la 'BB' ratingurile pentru creditele pe termen lung al orasului Bucuresti din Romania si ulterior a retras aceste calificative, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.
La momentul retragerii ratingului, perspectiva era negativa.
Retrogradarea reflecta ceea ce S&P considera a fi incertitudinea nerezolvata privind refinantarea masiva a orasului si expunerea in valuta, asociata cu achitarea emisiunii de eurobonduri de 500 milioane de euro, scadente in 2015, precum si viitorul datoriei orasului si politicile de lichiditati.
Ratingurile sunt de asemenea constranse de cadrul institutional 'neechilibrat si in curs de dezvoltare' al Bucurestiului, precum si de situatia lichiditatilor, pe care S&P o vede ca slaba.
Cu toate acestea, ratingurile sunt sprijinite de pozitia Bucurestiului, care este centrul administrativ, financiar si economic al Romaniei, si de excedentul bugetar operational foarte ridicat al orasului.
S&P a retras ratingurile Bucurestiului din motive contractuale. La momentul retragerii ratingului, perspectiva era negativa, reflectand opinia S&P ca ratingurile s-ar putea confrunta cu presiuni negative suplimentare. mai mult
Marti, 20 Martie 2012, ora 20:28