Olanda a pierdut ratingul de top de la Standard & Poor's (S&P), care a retrogradat cu o treapta calificativul tarii, de la "AAA" la "AA+", acuzand deteriorarea perspectivelor de crestere economica, si a imbunatatit la stabila perspectiva ratingului Spaniei, confirmat la "BBB-".
De asemenea, agentia a imbunatatit ratingul Ciprului de la "CCC+" la "B-".
Retrogradarea Olandei reduce la 10 numarul tarilor cu rating de top de la toate cele trei mari agentii de evaluare financiara, potrivit Bloomberg. Olanda este notata la nivelul maxim de celelalte doua agentii, Fitch si Moody's.
In zona euro, doar Finlanda, Germania si Luxemburg mai au rating triplu-A la toate cele trei agentii, iar Finlanda este singurul stat cu perspective stabile pe linie.
Imbunatatirea perspectivei Spaniei reduce sansele retrogradarii ratingului pe termen mediu. Calificata la "BBB-", Spania este pe cea mai de jos treapta a categoriei "investment grade" - active recomandate pentru investitii pe termen lung.
Evolutia costurilor de finantare ale statelor nu a fost afectata sau a evoluat contrar directiei indicate anul trecut de deciziile de rating, in 50% din cazuri pentru S&P, respectiv 56% din cazuri pentru Moody's, potrivit datelor Bloomberg.
Costul contractelor credit default swap (CDS) de asigurare a datoriei de stat a Frantei fata de riscul de default a atins un minim istoric pe 8 noiembrie, inestitorii ignorand decizia anuntata atunci de S&P, de a retrograda statul francez de la "AA+"... mai mult
Vineri, 29 Noiembrie 2013, ora 12:29
Standard & Poor's (S&P) a redus cu o treapta ratingul suveran al Frantei, deoarece agentia de evaluare financiara apreciaza ca avansul mai lent al economiei va constrange capacitatea Guvernului de a imbunatati situatia finantelor publice si va minimaliza impactul reformelor presedintelui Francois Hollande, transmite Bloomberg.
Ratingul de credit al Frantei pe termen lung, in valuta si moneda locala, a fost revizuit in scadere, de la 'AA plus' la 'AA', cu perspectiva stabila, a anuntat vineri Standard & Poor's.
In ianuarie 2012 Franta a pierdut ratingul de top 'AAA' atribuit de S&P apoi celelalte agentii importante de evaluare financiara, Moody's Investors Service si Fitch Ratings, au adoptat decizii similare.
S&P este ingrijorata ca Guvernul francez nu va reusi sa-si reduca deficitul si datoria si sa adopte reformele necesare pentru a face economia mai competitiva. De asemenea, agentia apreciaza ca rata somajului va ramane la un nivel ridicat pana in 2016, ceea ce va face mai dificila adoptarea unor reforme politice.
Retrogradarea indica faptul ca a doua economie a zonei euro nu reuseste sa se redreseze dupa criza financiara. Francois Hollande nu a reusit sa imbunatateasca competitivitatea Frantei, desi a modificat reglementarile privind piata muncii si taxele.
Comisia Europeana estimeaza ca economia Frantei va inregistra anul acesta o crestere de 0,2% si de 0,9% anul viitor. mai mult
Vineri, 08 Noiembrie 2013, ora 10:49
Agentia de evaluare financiara Standard & Poor"s a confirmat ratingul pe termen lung "AA plus" atribuit Frantei, cu perspectiva negativa, dar a avertizat ca executivul nu va reusi probabil sa indeplineasca tinta de deficit bugetar anul viitor, transmite Reuters.
Executivul francez a adoptat in 28 septembrie bugetul pe 2013 promitand ca va face economii de 36,9 miliarde de euro (48 miliarde de dolari) pentru a ajunge anul viitor la un deficit bugetar de 3% din PIB.
Bugetul, vital pentru credibilitatea Frantei
Anul acesta, deficitul va fi de 83,6 miliarde de euro, sau 4,5% din PIB, dar cifra va fi redusa la 61,6 miliarde de euro, sau 3% din PIB, in 2013.
In conditiile in care datoria publica a ajuns la 91% din PIB, cel mai ridicat nivel dupa 1945, bugetul pe 2013 este vital pentru credibilitatea Frantei, nu numai in randul partenerilor din zona euro ci si pe pietele financiare.
La cateva zile dupa ce rivala Moody's a retrogradat ratingul suveran al Frantei, de la "AAA" la "AA plus", Standard & Poor"s a laudat planurile guvernului francez de a ajuta la restabilirea competitivitatii tarii. Totusi, agentia de evaluare financiara a avertizat ca deficitul bugetar al Frantei va ajunge anul viitor la 3,5% din PIB, peste tinta guvernului, de 3% din PIB.
"Confirmarea ratingului reflecta opinia noastra ca executivul francez isi mentine angajamentul pentru reformele bugetare si structurale care vor imbunatati potentialul de crestere al tarii", se arata in raportul... mai mult
Vineri, 23 Noiembrie 2012, ora 15:29
Presedintele francez Nicolas Sarkozy si premierul spaniol Mariano Rajoy au criticat luni scaderea ratingului mai multor tari europene de catre agentia de evaluare financiara Standard & Poor's.
"Nu agentiile de notare sunt cele care trebuie sa defineasca politica economica a tarilor noastre (...). Politica economica a unei tari mari nu se defineste prin schimbari bruste (...). Trebuie sa tinem cont de economia reala", a declarat Sarkozy intr-o conferinta de presa comuna cu Rajoy.
Standard & Poor's a scazut ratingul a noua tari din zona euro vineri, insistand ca liderii regiunii nu depun suficiente eforturi pentru a rezolva criza datoriilor suverane.
S&P a scazut ratingurile Frantei, Austriei, Maltei, Slovaciei, Sloveniei, Italiei, Spaniei , Portugaliei si Ciprului.
Germania, cea mai puternica economie din Europa si principalul contribuitor la fondul de salvare al UE, precum si Finlanda, Olanda si Luxembourg, si-au mentinut ratingul AAA. mai mult
Marti, 17 Ianuarie 2012, ora 11:52
Guvernele Frantei si Germaniei au ajuns sa accepte faptul ca era rating-urilor de triplu A se apropie de sfarsit, insa o retrogradare la inceput de an ar putea sa agite Franta mai grav decat Germania.
Pietele s-au pregatit pentru o retrogradare a rating-ului francez si a altor membri puternici din zona euro, dupa ce Standard & Poor's a avertizat la inceputul lunii decembrie ca ar putea retrograda in masa rating-urile statelor europene din cauza crizei datoriilor suverane care se inrautateste.
O astfel de decizie ar obliga tarile sa se imprumute mai scump si ar creste temerile investitorilor.
In cazul in care Franta va suferi o retrogradare inainte de Germania, asa cum a sugerat agentia de evaluare Fitch, egalitatea care a existat pana acum intre cele doua economii ar putea fi rupta.
"Se va naste cu siguranta o intrebare cu privire la echilibrul de putere in cazul in care Franta va fi retrogradata prima", a declarat Mark Wall, economist sef la Deutsche Bank din Londra.
"In cazul in care ratingul Frantei nu va mai fi de triplu A, vor fi germanii nevoiti sa care in spate singuri intreaga Europa? Acest lucru ar putea avea un impact politic puternic", mai spune economistul.
Franta este vazuta ca fiind tara cea mai vulnerabila care ar putea sa-si piarda rating-ul de triplu A din cauza nivelului deficitului si a ingrijorarii cu privire la capacitatea sa de a-si indeplini obliectivul de micsorare a deficitului. mai mult
Miercuri, 04 Ianuarie 2012, ora 19:50
Franta si Germania si-au reafirmat angajamentul de a reforma zona euro, dupa ce agentia de evaluare financiara Standard&Poor's a anuntat luni ca ar putea scadea ratingul a 15 membri ai zonei euro, dintre care sase sunt notate in prezent cu AAA.
Parisul si Berlinul au spus ca propunerile pentru o modificare a tratatului european, convenite luni, vor consolida guvernanta zonei euro, iar prioritatea lor este sa puna aceste propuneri in practica.
Sarkozy si Merkel au precizat ca "iau nota" de avertismentul S&P.
Ulterior, ministrul francez de finante Francois Beroin a declarat ca Parisul nu intentioneaza sa extinda masurile de austeritate pe care le-a anuntat deja.
Marti dimineata, ministrul de externe Alain Juppe a spus ca planul convenit luni de Merkel si Sarkozy este "exact raspunsul la una dintre intrebarile majore ale agentiei de rating, care mentioneaza insuficienta guvernarii economice europene".
Pe de alta parte, presedintele Eurogrup, premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, a descris decizia S&P drept "o mare exagerare si incorecta". "Nu sunt nelinistit de acest lucru, dar sunt uimit, dupa eforturile semnificative din ultimele zile pentru a depasi criza, precum programele de economisire din Italia si Irlanda", a spus el.
Sarkozy si Merkel au anuntat propunerea unui nou tratat european
Nicolas Sarkozy a anuntat luni ca el si Agela Merkel vor propune un nou tratat european, care sa impuna disciplina fiscala in randul membrilor zonei euro. Cei doi... mai mult
Marti, 06 Decembrie 2011, ora 12:50
Guvernul francez nu va adopta noi masuri de austeritate dupa ce S&P a avertizat, luni noaptea, ca ar putea retrograda Franta cu doua trepte de la AAA, afirma ministrul francez al Finantelor, potrivit caruia analiza agentiei nu a luat in calcul acordul franco-german privind modificarea Tratatului UE.
Intr-o interventie televizata la cateva minute dupa ce Standard&Poor's a anuntat ca ar putea retrograda in masa 15 tari din zona euro, ministrul francez al Finantelor, Francois Baroin, a indicat ca decizia agentiei ilustreaza o problema de incredere la nivel european, si nu vizeaza situatia Frantei in particular.
"Problema este una de incredere in zona euro. Avem nevoie de mai multa integrare, la nivel bugetar. Nu avem nevoie de un al treilea plan de austeritate. Nu avem nevoie de masuri suplimentare. Trebuie sa impunem coordonarea politicilor la nivel european", a declarat oficialul francez, citat de Reuters.
Temerile privind deficitul bugetar ridicat si expunerea bancilor franceze pe statele de la "periferia" zonei euro au apropiat criza datoriilor de stat de Franta, in pofida masurilor luate de guvern pentru consolidarea finantelor publice.
Franta este din aceasta vara o tinta permanenta a zvonurilor privind retrogradarea ratingului. Coborarea calificativului Frantei cu o treapta ar induce statului costuri suplimentare de 3 miliarde euro pe an la serviciul datoriei de stat.
S&P a avertizat luni noapte ca ar putea reduce ratingurile a 15 state din zona euro,... mai mult
Marti, 06 Decembrie 2011, ora 11:13
Standard & Poor's (S&P) ar putea modifica in urmatoarele 10 zile perspectiva ratingului AAA al Frantei la negativa, au declarat surse apropiate situatiei pentru ziarul La Tribune, preluat de Reuters.
Contactati de Reuters, reprezentantii S&P au refuzat sa comenteze informatiile.
"S-ar putea intampla intr-o saptamana, poate zece zile", scrie La Tribune, citand o sursa "diplomatica".
S&P a vrut sa faca vineri anuntul privind perspectiva ratingului Frantei, odata cu reducerea ratingului Belgiei de la AA+ la AA, insa a amanat decizia din motive necunoscute, potrivit ziarului francez.
Informatiile La Tribune au aparut aproape simultan cu un comunicat al Moody's care avertizeaza ca ar putea retrograda ratingurile datoriilor subordonate a 87 de banci din 15 state europene.
Ministrul francez al Finantelor, Francois Baroin, a declarat marti ca Franta nu ar trebui sa fie in centrul atentiei. Criza datoriilor de stat este serioasa, dar Franta are "o viziune clara" asupra situatiei, a aratat el la postul de radio France Info, comentand informatiile din La Tribune.
"Suntem vizati cu totii, nu numai Franta. Este vorba de toate statele din zona euro. Franta nu este o insula izolata economic de restul lumii. O mare parte din activitatea economica depinde de parteneri din zona euro si de aceea avem, in mare masura, o viziune clara asupra crizei", a aratat oficialul francez.
Presedintele Nicolas Sarkozy, care va incerca anul viitor, in aprilie, sa castige un nou mandat,... mai mult
Marti, 29 Noiembrie 2011, ora 11:56
Standard & Poor's a gresit din nou ratingul unei tari, dupa ce la inceputul saptamanii, agentia de rating retrogradase pe nedrept rating-ul Frantei de la nivelul AAA la AA+.
Joi, Standard & Poor's a gresit rating-ul Braziliei, anunta Financial Post.
In comunicatul trimis de agentia de rating scria ca ratingul Braziliei a fost promovat la gradul de BBB-, in conditiile in care nota acestei tari era de BBB. S&P a corectat imediat greseala, mentionand intr-un comunicat ulterior ca Brazilia a fost promovata, de fapt, la nivelul BBB.
Cu toate ca pietele nu au fost tulburate prea tare, realul Brazilian s-a depreciat putin.
Investitorii au reactionat negativ si s-au aratat confuzi in conditiile in care agentia de rating gresise la inceputul saptamanii ratingul uneia din cele mai mari economii ale Europei, Franta.
Dupa greseala agentiei de rating, investitorii s-au temut ca Franta a fost in cele din urma inghitita de criza europeana care a zdruncinat si alte state, precum Grecia sau Italia.
Ministrul de Finante francez, Francois Baroin a clasificat aceasta eroare drept "socanta" si a cerut agentiei de rating sa verifice cauzele. mai mult
Vineri, 18 Noiembrie 2011, ora 16:04