O agentie de rating, atunci cand stabileste perspectiva unei tari, ia in calcul politicile economice ale tarii respective, perspectivele economice, calitatea masurilor luate, capacitatea de plata pentru imprumuturile pe care le contracteaza.
Nicidecum o agentie de rating nu se bazeaza pe criticile aduse unei ordonante de urgenta sau pe nepromulgarea bugetului de stat, au explicat pentru Ziare.com Anca Paliu Dragu, fost ministru de Finante in Guvernul Ciolos, si analistul economic Valentin Ionescu.
Declaratiile lor le demonteaza pe cele ale social-democratilor care, asa cum ne-au tot obisnuit, de fiecare data cand iau o decizie care aduce grave prejudicii Romaniei si riscam sanctiuni, indiferent de domeniu, arunca pisica in curtea altcuiva.
Asa s-a intamplat si joi seara, cand PSD, prin vocea lui Cristian Socol, strategul economic al partidului, a anuntat ca agentia de rating Standard&Poor's va scadea vineri ratingul Romaniei, de la perspectiva stabila la una negativa si a gasit si vinovatul: "forta lobby-ului bancar/energie/comunicatii din Romania".
Totodata, Socol afirma ca decizia Standard&Poor's "este rezultatul aproape exclusiv al afectarii intereselor anumitor sectoare private din Romania si al argumentelor aduse in discutie de reprezentantii bancii centrale" pe tema ordonantei 114.
Anuntul Standard and Poor's a venit vineri, insa a vizat doar ratingul Romaniei, nu si perspectiva asociata, aceasta urmand sa fie anuntata in doua saptamani, dupa ce... mai mult
Marti, 05 Martie 2019, ora 07:22
Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's (S&P) a revizuit in crestere ratingul suveran al Spaniei cu o treapta, la "BBB", cu perspectiva stabila, ca urmare a imbunatatirii situatiei economice a tarii.
S&P a justificat decizia prin perspectivele mai bune ale Spaniei si a schimbat estimarea privind cresterea economica medie pentru perioada 2014-2016 de la 1,2% la 1,6%, situatie care reflecta efectele reformelor structurale.
Spania a iesit dintr-o perioada prelungita de scadere economica in a doua jumatate a anului trecut, iar guvernul de la Madrid vizeaza un avans al PIB de 1,2% pentru acest an si de 1,8% pentru anul urmator.
Autoritatile se confrunta, insa, in continuare cu rate foarte ridicate de somaj si deficit bugetar, in timp ce bancile, care au avut nevoie de ajutor financiar de 42 de miliarde de euro in 2012, acorda inca imprumuturi cu dificultate.
"Perspectiva este stabila, reflectand opinia S&P ca riscurile pentru rating vor ramane echilibrate pe parcursul urmatorilor doi ani", noteaza agentia.
Spania, la fel ca alte tari aflate in dificultate din zona euro, a beneficiat in ultimele luni de un apetit sporit pentru obligatiuni din partea investitorilor, ca urmare a calmarii temerilor privind destramarea zonei euro, dar si a efectelor reformelor.
Agentia de rating Fitch a imbunatatit vineri calificativul Greciei la "B", cu perspectiva stabila, in urma consolidarii finantelor statului. Fitch a crescut ratingul Spaniei cu o treapta, la "BBB+",... mai mult
Vineri, 23 Mai 2014, ora 13:11
Olanda a pierdut ratingul de top de la Standard & Poor's (S&P), care a retrogradat cu o treapta calificativul tarii, de la "AAA" la "AA+", acuzand deteriorarea perspectivelor de crestere economica, si a imbunatatit la stabila perspectiva ratingului Spaniei, confirmat la "BBB-".
De asemenea, agentia a imbunatatit ratingul Ciprului de la "CCC+" la "B-".
Retrogradarea Olandei reduce la 10 numarul tarilor cu rating de top de la toate cele trei mari agentii de evaluare financiara, potrivit Bloomberg. Olanda este notata la nivelul maxim de celelalte doua agentii, Fitch si Moody's.
In zona euro, doar Finlanda, Germania si Luxemburg mai au rating triplu-A la toate cele trei agentii, iar Finlanda este singurul stat cu perspective stabile pe linie.
Imbunatatirea perspectivei Spaniei reduce sansele retrogradarii ratingului pe termen mediu. Calificata la "BBB-", Spania este pe cea mai de jos treapta a categoriei "investment grade" - active recomandate pentru investitii pe termen lung.
Evolutia costurilor de finantare ale statelor nu a fost afectata sau a evoluat contrar directiei indicate anul trecut de deciziile de rating, in 50% din cazuri pentru S&P, respectiv 56% din cazuri pentru Moody's, potrivit datelor Bloomberg.
Costul contractelor credit default swap (CDS) de asigurare a datoriei de stat a Frantei fata de riscul de default a atins un minim istoric pe 8 noiembrie, inestitorii ignorand decizia anuntata atunci de S&P, de a retrograda statul francez de la "AA+"... mai mult
Vineri, 29 Noiembrie 2013, ora 12:29
Agentia de evaluare financiara Standard and Poor's a revizuit in scadere ratingurile mai multor grupuri bancare din Italia citand temerile ca recesiunea cu care se confrunta a treia economie a zonei euro ar putea duce la pierderi masive pentru creditorii italieni, transmite Reuters.
Astfel, ratingul Monte dei Paschi di Siena SpA a fost retrogradat de la 'BBB' la 'BBB minus' dar banca inca beneficiaza de un calificativ investment grade (recomandat pentru investitii). Banca a anuntat un plan dur de restructurare dar este perceputa ca fiind cea mai slaba dintre principalele banci italiene, iar in iunie a fost fortata sa ceara ajutorul statului pentru a-si majora capitalul.
"Italia se confrunta cu o recesiune mai adanca si mai prelungita decat am estimat initial si apreciem ca este in crestere vulnerabilitatea bancilor italiene la riscurile legate de credite. In acest context, efectul combinat al problemelor legate de activele bancilor si reducerea rezervelor pentru acoperirea pierderilor face bancile mai vulnerabile la impactul unor pierderi mai ridicate, in special in eventualitatea deteriorarii suplimentare a valorii activelor", se arata in declaratia S&P.
Unione di Banche Italiane Scpa, a cincea mare banca din Italia, a fost retrogradata de la 'BBB plus' la 'BBB' dar banca inca beneficiaza de un calificativ investment grade (recomandat pentru investitii).
In schimb, Banca Carige SpA si-a pierdut calificativul investment grade (recomandat pentru investitii),... mai mult
Sambata, 04 August 2012, ora 10:37
Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's Ratings Services a imbunatatit miercuri calificativele pentru datoriile in valuta si moneda locala atribuite Letoniei la "BBB minus/A-3" de la "BB plus/B", perspectiva asociata fiind una stabila.
"Ratingurile atribuite Letoniei sunt rezultatul unui echilibru intre angajamentul politic al guvernului fata de disciplina fiscala, flexibilitatea considerabila a economiei si cresterea ponderii exporturilor in PIB, contracarate de datoria externa mare, nivelul relativ moderat al PIB-ului per capita si lipsa de flexibilitate a politicii monetare", se arata in comunicatul S&P.
Agentia se asteapta ca guvernul leton sa-si atinga tinta de deficit bugetar de sub 3% din PIB in 2012 si sa continue sa reduca deficitul bugetar pe termen mediu. De asemenea, S&P estimeaza ca datoria guvernamentala va atinge un varf de 37% din PIB in 2012 pentru ca in 2013-2014 sa inceapa sa scada.
Standard & Poor's precizeaza ca ar putea imbunatati ratingurile Letoniei daca sectorul privat continua sa-si reduca gradul de indatorare si performantele fiscale si inflationiste sunt compatibile cu criteriile de acceptare in zona euro.
In sens invers, ratingurile Letoniei ar putea fi revizuite in jos daca guvernul isi va relaxa pozitia fata de disciplina fiscala sau daca accesul la finantarea externa ar deveni mai dificil, posibil ca urmare a reducerii expunerii pe Letonia a bancilor mama. mai mult
Miercuri, 02 Mai 2012, ora 18:01
La fiecare retrogradare venita din partea Moody's, Fitch sau S&P Europa ridica din umeri. De ce nu mai conteaza notele date de agentiile de rating?
In ultimul an, de fiecare data cand una dintre marile agentii i-a amintit unei natiuni vestice de adevarurile dureroase legate de finantele sale, agentiile au fost intampinate cu o multime de critici, relateaza mai mult
Marti, 31 Ianuarie 2012, ora 08:12
Standard&Poor's a retrogradat vineri patru banci din Ungaria, dupa ce, la inceputul acestei saptamani, tara a primit rating-ul de junk, nerecomandata investitiilor.
Printre insititutiile de credt retrogradate se numara si OTP BanK si cel al subsidarei sale, OTP Mortgage Bank, au fost coborate, la BB+, respectiv B, agentia de rating precizand ca perspectivele sunt extrem de negative, potrivit Bloomberg.
"Ungaria si-a pierdut rating-ul de investitii ca urmare a lipsei de credibilitate in economie si a faptului ca institutiile de supraveghere isi pierd independenta", potrivit S&P.
FMI si UE au suspendat negocierile privind ajutorul financiar pentru Ungaria, acuzand guvernul ca incearca sa tina in frau banca centrala.
De asemenea, Standard & Poor's a retrogradat ratingurile nesolicitate ale K&H Bank la BBpi de la BBB-pi si a revizuit perspectiva pentru Magyar Takarekszovetkezeti Bank ZRt de la stabila la negativa.
OTP Bank se afla si pe piata romaneasca, detinand 3,9 milioane de active bancare, care reprezinta 1,13% din cota de piata. mai mult
Vineri, 23 Decembrie 2011, ora 21:00
Standard & Poor's (S&P) a avertizat miercuri ca ratingule de credit ale statelor din zona euro ar putea fi reduse daca "zone mari" din blocul monetar vor intra anul viitor intr-o noua runda de recesiune.
David Beers, directorul general al diviziei de ratinguri de tara din cadrul S&P, a afirmat totodata ca anticipeaza un compromis intre Banca Centrala Europeana si guvernele din zona euro in privinta rezolvarii crizei datoriilor de stat.
"Din moment ce risca atat de mult, ar trebui sa ne asteptam ca autoritatile monetare din zona euro si autoritatile nationale ar putea sa gaseasca un soi de compromis, un echilibru intre masuri substantiale la nivel guvernamental si actiuni mai agresive din partea BCE, pentru a combate o noua depresiune economica", a aratat Beers intr-un discurs sustinut miercuri la Dublin.
Astfel de masuri ar presupune o mai stransa coordonare a actiunilor si un angajament politic solid la nivelul zonei euro si la nivelul UE, a adaugat el.
Directorul S&P a avertizat insa ca intrarea unor "zone mari" din zona euro in recesiune ar putea fi greu de evitat daca randamentele obligatiunilor de stat raman la niveluri ridicate, iar activele bancilor continua sa se reduca.
"Dinamica financiara dezlantuita de criza de incredere aflata in desfasurare a ridicat riscul unei noi recesiuni in mai multe tari din zona euro, care ar putea pune presiuni suplimentare pe ratinguri", a spus el.
Beers este principalul coordonator din spatele deciziei istorice a... mai mult
Miercuri, 23 Noiembrie 2011, ora 14:45
Standard & Poor's va prezenta in urmatoarele trei saptamani actualizari ale ratingurilor de credit pentru cele mai mari 30 de banci ale lumii si ar putea retrograda cateva nume mari in aceasta perioada, in contextul presiunilor tot mai mari de pe pietele financiare.
Printre bancile care ar putea fi retrogradate se numara Bank of America, Citigroup si Morgan Stanley, a declarat Baylor Lancaster, analist la CreditSights Inc, citat de Reuters.
Contactati de Reuters, reprezentantii celor trei institutii de credit au refuzat sa comenteze informatiile.
Unele banci europene ar putea fi de asemenea afectate.
S&P a modificat in sens negativ, pe 9 noiembrie, perspectivele privind sectorul bancar si industria serviciilor de sanatate din mai multe tari, inclusiv Danemarca, Suedia, Finlanda si Olanda.
Actualizarea ratingurilor celor mai mari banci se incadreaza in restructurarea metodologiei S&P pentru evaluarea situatiei financiare a celor 750 de gruprui bancare pe care le monitorizeaza.
Agentia, criticata dur pentru ca a atribuit ratinguri de top derivatelor pe credite ipotecare al caror colaps a condus la criza financiara mondiala din 2008, lucreaza de peste un an la modificarea metodologiei.
Dupa ce problemele agentiei de rating au determinat compania-mama, grupul McGraw Hill, sa se divizeze, S&P incearca sa-si refaca portofoliul de produse si sa-si repare reputatia.
S&P a luat masuri pentru a pregati pietele pentru schimbarile planificate, insa prezentarea... mai mult
Vineri, 18 Noiembrie 2011, ora 14:27