Cu toate ca Darius Valcov, consilierul pe probleme economice al premierului Viorica Dancila, a declarat ca Ministerul de Finante a cerut Standard & Poor's sa amane perspectiva din cauza neadoptarii bugetului de stat, scrisoarea trimisa agentiei de rating il contrazice.
In documentul facut public de deputatul USR, Claudiu Nasui, se arata ca, de fapt, ministerul promite ca va scoate referinta la ROBOR a taxei pe active bancare, ca va exclude cateva categorii de active din calculul taxei si ca va incerca sa schimbe chiar si indicele ROBOR.
"Ratingul Romaniei a scazut din cauza OUG 114. Autoritatile mint cand spun ca ratingul Romaniei a scazut din cauza lipsei bugetului. Iata aici dovada. In fata ne spun ca OUG 114 este actul "cel mai curajos si indraznet", care a aparut in Romania dupa Revolutie. Pe la spate, scriu companiei S&P ca isi dau seama ca au facut o prostie si le promit ca vor repara. Companiile de rating, insa, nu functioneaza pe promisiuni, precum politica, ci pe fapte.
Iata aici o scrisoare catre Standard & Poor's prin care Guvernul le promite ca va modifica taxele pe care tot el le-a introdus. Le promite ca va scoate referinta la ROBOR a taxei pe active bancare, ca va exclude cateva categorii de active din calculul taxei si ca va incerca sa schimbe chiar si indicele ROBOR", afirma Claudiu Nasui.
Foto: Facebook/Claudiu Nasui
Deputatul USR spune ca, de fapt, ideea care se vehiculeaza este ca statul va exclude de la taxa pe active bancare... mai mult
Luni, 04 Martie 2019, ora 14:56
Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's (S&P) a confirmat ratingurile pentru datoriile pe termen lung si scurt in valuta si moneda locala ale Romaniei la "BBB minus/A-3", perspectiva asociata fiind stabila, se arata intr-un comunicat al agentiei de rating.
Agentia subliniaza, insa, ca se asteapta ca avansul economiei romanesti, concentrat pe consum, sa genereze deficite fiscale externe largite si sa sporeasca vulnerabilitatea economiei Romaniei la o scadere abrupta a activitatii pe termen mediu.
"Pozitia bugetara prociclica a Romaniei amplifica presiunile salariale intr-o economie deja supraincalzita.
In timp ce convergenta salariilor este dezirabila, majorarile de plata, care deja depasesc semnificativ productivitatea de baza, au dus in istorie la cicluri de fluctuatii semnificative.
Ne asteptam ca aceasta crestere concentrata pe consum sa genereze deficite fiscale externe largite, sa sporeasca vulnerabilitatea economiei Romaniei la o scadere abrupta a activitatii pe termen mediu, desi nivelul datoriei publice si externe este modest si recunoastem ca avansul economiei ar putea ramane solid o considerabila perioada de timp. Prin urmare, confirmam ratingul Romaniei la BBB minus/A-3", se arata in comunicatul S&P.
Perspectiva este stabila, reflectand opinia agentiei ca datoria generala guvernamentala si cea externa vor creste probabil doar gradual in urmatorii doi ani.
Ce conditii pune S&P
S&P ar putea revizui in crestere ratingurile daca... mai mult
Luni, 09 Octombrie 2017, ora 20:36
Standard&Poor's a anuntat ca mentine ratingurile Romaniei la nivel BBB-, ultima treapta recomandata investitiilor, decizia fiind luata datorita scaderii datoriei externe si a deficitului bugetar.
Ratingul pentru imprumuturi in valuta si moneda locala pe termen lung ale Romaniei este mentinut la BBB- cu perspectiva stabila, la fel ca si in cazul Rusiei, Braziliei si Indiei, a anuntat vineri S&P, informeaza Bloomberg.
Agentia anticipeaza ca din acest an pana in 2017 PIB-ul va inregistra o crestere medie de 2,7%, cu o imbunatatire treptata a cererii interne.
In ...citeste mai departe despre "S&P: Ratingul de tara al Romaniei, la limita recomandata investitiilor" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 18 Octombrie 2014, ora 17:08
Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's Ratings Services a confirmat vineri ratingul 'AAA', cea mai buna nota posibila, atribuit pentru datoria pe termen lung a Germaniei, perspectiva asociata fiind una stabila.
In prezent doar 10 tari din intreaga lume, dintre care sapte in Europa (Suedia, Norvegia, Danemarca, Elvetia, Germania, Luxemburg si Finlanda) mai beneficiaza de un rating 'AAA', din parte tuturor celor trei mari agentii de rating: Standard & Poor's, Fitch si Moody's.
"Ratingul Germaniei reflecta opinia noastra cu privire la economia sa moderna, competitiva si cu grad mare de diversificare precum si performantele guvernului in ceea ce priveste politica fiscala prudenta si disciplina in domeniul cheltuielilor. In plus, credem ca economia germana si-a demonstrat capacitatea de a absorbi mari socuri economice si financiare", subliniaza Standard & Poor's.
Standard & Poor's estimeaza ca economia germana va creste cu 1,5% in 2014-2016
Agentia de evaluare estimeaza ca dupa o incetinire a ritmului de crestere pana la 0,5% in 2013, economia germana va inregistra un ritm mediu de crestere de peste 1,5% in 2014-2016. Modelul economic german, bazat pe exporturi, a permis tarii sa inregistreze excedente comerciale si de cont curent. Cu toate acestea, S&P se asteapta ca o parte din marii parteneri comerciali ai Germaniei sa continue sa-si reduca datoriile, ceea ce ar urma sa reduca cererea externa pentru bunuri si servicii germane. In consecinta, S&P... mai mult
Vineri, 10 Ianuarie 2014, ora 14:19
Ratingul atribuit Romaniei, confirmat la "BB+", reflecta o imbunatatire a fundamentelor economiei si da semnal in piata ca Romania este intr-o perioada de stabilitate economica, potrivit specialistilor contactati de Business24.
Agentia de evaluare financiara, Standard & Poor's, a imbunatatit perspectiva ratingului Romaniei de la "stabila" la "pozitiva" si a confirmat calificativul la "BB+", reflectand cresterea semnificativa a exporturilor, consolidarea fiscala si stabilitatea sectorului financiar.
Confimarea ratingului reflecta progresele constante ale Romaniei in privinta ajustarii economiei catre cererea externa, consolidarea fiscala si intarirea stabilitatii sectorului financiar, se arata in comunicatul S&P.
"In general, agentiile americane ne-au privit mai critic, iar daca acum avem si din partea de peste ocean mai multa favorabilitate, acesta este un mesaj de interes investitional. Suntem pe drumul cel bun" a declarat pentru Business24 Adrian Mitroi, secretar general al CFA (Chartered Financial Analyst - Asociatiei Analistilor Financiari din Romania).
Este o confirmare ca acest gen de mix de politici economice, fiscale si monetare, dar si cu usoara restrictivitate pe fiscalitate este o politica potrivita, sustine analistului economic.
"Perspectiva pozitiva va avea ca si consecinta imediata, o crestere de atractivitate in piata care va insemna in principal imbunatatirea costurilor de finantare de pe pietele externe si se va reflecta intr-o crestere... mai mult
Vineri, 22 Noiembrie 2013, ora 16:16
Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's (S&P) a imbunatatit perspectiva ratingului Romaniei de la "stabila" la "pozitiva" si a confirmat calificativul la "BB+". Imbunatatirea ratingului reflecta cresterea semnificativa a exporturilor, consolidarea fiscala si stabilitatea sectorului financiar.
Calificativul pentru credite pe termen lung, in valuta si moneda locala, a fost confirmat la "BB+", iar cel pentru imprumuturi pe perioada scurta la "B", se arata intr-un comunicat al S&P. Ratingul pe termen lung are perspectiva pozitiva.
Perspectiva pozitiva incorporeaza posibilitatea unei imbunatatiri a ratingului Romaniei, daca Guvernul respecta programul fiscal si cel de reforma.
"Confimarea ratingului reflecta progresele constante ale Romaniei in privinta ajustarii economiei catre cererea externa, consolidarea fiscala si intarirea stabilitatii sectorului financiar", se arata in comunicatul S&P.
S&P este singura dintre cele trei mari agentii de rating, incluzand Fitch si Moody's, care evalueaza Romania cu rating din categoria nerecomandata investitorilor (junk). Calificativul "BB+" se afla cu o singura treapta sub categoria recomandata investitorilor.
Moody's evalueaza Romania cu rating "Baa3", cu perspectiva negativa, iar Fitch cu "BBB-", cu perspectiva stabila. Ambele ratinguri sunt pe ultima treapta a categoriei recomandate investitorilor. mai mult
Vineri, 22 Noiembrie 2013, ora 11:10
Agentia de evaluare Standard & Poor's ar putea fi amendata pentru alerta falsa cu care si-a speriat abonatii privitor la reducerea ratingului Frantei.
Standard & Poor's a speriat joi investitorii printr-o alarma falsa referitor la scaderea ratingului Frantei de la nivelul de top AAA. Alarma a durat aproximativ 2 ore si a speriat investitorii si participantii pietei, care se intrebau daca agentia va lua o masura asa de drastica intr-un moment in care Europa se afla intr-o situatie fragila, scrie Ziarul Financiar, citand Wall Street Journal.
Totodata, eroarea agentiei de evaluare financiara vine intr-un context sensibil pentru Franta, a carei datorie i-a facut deja pe investitori sa se teama de o eventuala reducere a ratingului.
Michael Church, presedinte al Addison Capital, o firma ce se ocupa cu managementul investitiilor a declarat ca situatia a iesit cu totul de sub control la aflarea vestii, si ca tinand cont de importanta actuala a unor astfel de ratinguri, o eroare in acest domeniu este la limita comicului.
Referitor la eroarea Standard & Poor's, oficialii francezi au anuntat ca vor deschide o ancheta, in timp ce autoritatile de reglementare a pietei de capital din SUA vor analiza si ei incidentul.
Consecinta alarmei false lansate de agentia de rating, indicele Stoxx Europe 600 a scazut cu 1,5%, in timp ce costul de imprumut al obligatiunilor emise de guvernul francez au urcat pana la 3,48%, cel mai ridicat nivel din iulie pana in prezent. mai mult
Vineri, 11 Noiembrie 2011, ora 10:48
Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a transmis din greseala, joi, un mesaj unora dintre clientii sai spunand ca a scazut ratingul Frantei, relateaza BBC News.
S&P a precizat ca investigheaza incidentul si a subliniat ca Franta are in continuare ratingul AAA.
La randul sau, organismul de reglementare a pietei franceze, AMF, a precizat ca verifica ce s-a intamplat.
Incidentul a avut loc in ziua in care diferenta dintre ratele de imprumut ale Frantei si Germaniei a atins un nivel record - 3,456% in cazul obligatiunilor franceze pe 10 ani, fata de 1,776% in cazul celor germane.
O alta agentie de evaluare financiara, Moody's, a avertizat luna trecuta in legatura cu o scadere a capacitatii financiare a Frantei, care este una dintre cele mai slabe tari cu ratingul AAA. Moody's precizat ca va decide peste trei luni daca va schimba ratingul Parisului sau nu.
Bancile franceze au cea mai mare expunere din Europa la criza din Grecia. mai mult
Vineri, 11 Noiembrie 2011, ora 08:36
Slovenia a fost retrogradata de agentia Standard & Poor's de la ratingul AA-/A-1+ la AA/A-1+, pe fondul datoriilor in crestere si al problemelor cauzate de criza.
Situatia financiara a Sloveniei s-a deteriorat de la inceputul crizei financiare din 2008, anunta S&P, intr-un comunicat de presa.
"Autoritatile nu au prezentat pana acum o strategie de consolidare pe care sa o consideram credibila", se arata in documentul citat.
Citeste mai multe despre Slovenia, retrogradata de Standard & Poor's pe Ziare.com. mai mult
Joi, 20 Octombrie 2011, ora 10:24