Efectele economice ale unei eventuale iesiri a Marii Britanii din Uniunea Europeana sunt inca greu de prevazut, insa incep sa se contureze riscurile la care va fi supusa tara, daca locuitorii sai vor alege sa paraseasca blocul unic european.
Agentia internationala de rating Standard&Poor's a avertizat, vineri, ca ar putea cobori ratingul de credit al Marii Britanii, candva in urmatorii doi ani, ca urmare a deciziei guvernului de a organiza un referendum privind apartenenta tarii la Uniunea Europeana, scrie agentia Associated Press.
UE strica planurile lui Cameron. Britanicii sa organizeze rapid referendum
Referendumul, care ar urma sa fie organizat inainte de finalul anului 2017, "reprezinta un risc pentru perspectivele de crestere a serviciilor financiare si sectoarelor de export ale Marii Britanii, precum si pentru economie in general", a transmis agentia S&P.
De asemenea, aceasta a subliniat ca politicile economice "ar putea fi in pericolul de a fi mai expuse la ...citeste mai departe despre "Riscul Marii Britanii daca iese din UE si avertismentul Standard&Poor's" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 13 Iunie 2015, ora 10:52
Standard & Poor's considera ca zona euro si sistemul sau bancar au intrat intr-o faza cruciala, iar alegerile din Grecia, summitul G20 si viitoarele consilii ministeriale si summituri ale UE vor juca un rol esential in definirea viitorului european.
Standard & Poor's reaminteste ca dintre cele 50 de mari banci pe care le evalueaza, 27 sunt cotate cu o perspectiva negativa din cauza complicatului climat economic si financiar european, in unele cazuri ratingul negativ fiind determinat si de perspectiva negativa a datoriilor suverane la care sunt expuse respectivele banci. Celelalte 23 de banci, in principal germane, franceze, britanice si suedeze, au primit de la Standard & Poor's un rating cu perspectiva stabila.
"Pietele raman preocupate de solvabilitatea bancilor din zona euro dupa scurtul moment de acalmie adus de injectiile de capital ale Bancii Centrale Europene in primul trimestru", subliniaza Standard & Poor's.
"Evenimentele cheie" din ultima perioada, precum paralizia electorala din Grecia, nationalizarea BFA-Bankia si imprumutul de 100 de miliarde de euro pentru recapitalizarea sistemului bancar spaniol au indreptat atentia pietelor asupra solvabilitatii guvernelor, capacitatii zonei euro de a reactiona si asupra riscului de contagiune in eventualitatea in care o tara ar iesi din zona euro, mai precizeaza agentia de rating.
In consecinta, alegerile din Grecia, summitul G20 si viitoarele reuniuni importante din cadrul UE vor fi determinante in decizia... mai mult
Joi, 14 Iunie 2012, ora 16:26
Seria de retrogradari din zona euro din ultimele luni ar putea fi doar inceputul. SUA si chiar Germania s-ar putea confrunta cu retrogradari in urmatorii trei ani, conform unei analize pe termen lung realizata de Citigroup.
Uniunea Europeana a primit o lovitura vinerea trecuta, cand Standard & Poor's (S&P) a luat ratingul triplu A al Frantei si Austriei, plasand zona sub supraveghere negativa, scrie CNBC.
SUA se afla in topul tarilor care risca o reducere a ratingului, din cauza datoriei sale si a problemelor cu deficitul bugetar, care nu vor fi rezolvate in conditiile luptei politice actuale de la Washington, potrivit Citigroup.
In ceea ce priveste Europa, Citigroup considera ca Grecia si Spania risca retrogradarea, dar chiar si Germania, cea mai sigura economie europeana, s-ar putea confrunta cu o retrogradare pe fondul accentuarii crizei datoriilor in zona.
"Ne asteptam si la alte serii de retrogradari in zona euro pe fondul crizei datoriilor, si nu ne asteptam la nicio urcare a ratingului", au afirmat analistii de la Citigroup.
Pe termen scurt, in urmatoarele sase luni, agentiile de rating ar putea sa emita din nou avertizari la adresa Greciei, despre care agentia Fitch a spus deja ca va intra in incapacitate de plata, potrivit analizei Citigroup.
In plus, analistii de la Citi sunt de parere ca Moody's va reduce ratingurile Italiei, Spaniei, Portugaliei si Greciei in urmatoarele sase luni. Nici Franta sau Austria nu vor scapa, acestea fiind avand... mai mult
Sambata, 21 Ianuarie 2012, ora 16:30