Standard & Poor's (S&P) a redus marti cu o treapta ratingul Transgaz Medias, la "BB", de la "BB+", cu perspectiva negativa, deoarece incertitudinile din zona reglementarii domeniului energiei ar putea afecta competitivitatea companiei.
Transgaz Medias este operatorul sistemului national de transport al gazelor naturale si este listat la bursa de la Bucuresti (TGN).
Oficialii S&P au declarat ca agentia nationala de reglementare ANRE nu a efectuat revizuirea mecanismului existent de stabilire a tarifelor inainte de iulie 2012, data care marcheaza inceputul celei de-a treia perioade de reglementare de cinci ani, astfel ca nu exista date despre recuperarea veniturilor pierdute de companie.
ANRE a anuntat numai veniturile reglementate pentru perioada iulie 2012 - iunie 2013, insa nu si noul tarif sau un calendar pentru recuperaerea veniturilor pierdute, noteaza S&P.
"Astfel, Transgaz aplica tarife neschimbate din 2009 si credem ca recuperarea tarifelor ramane invaluita in incertitudine. Consideram ca aceasta situatie nu este conforma cu evaluarile pe care le-am realizat anterior legat de mediul regulatoriu din Romania. Mai mult, situatia subliniaza riscuri cheie privind reglementarea intr-o jurisdictie unde deciziile de reglementare nu sunt, dupa parerea noastra, independente de guvern", se arata in comunicatul agentiei de rating.
Ratingul companiei ar putea fi redus cu inca o treapta daca S&P ar determina ca noul cadru de reglementare ar slabi semnificativ... mai mult
Marti, 04 Septembrie 2012, ora 14:58
Standard & Poor's a revizuit in scadere, cu o treapta, ratingurile de credit pe termen lung si scurt atribuite ArcelorMittal, de la "BBB/A-3" la "BB plus/B", la categoria "junk" (nerecomandat pentru investitii), cu perspectiva negativa.
Standard and Poor's estimeaza un declin al industriei otelului, pe fondul incetinirii cresterii economiei mondiale.
La bursa de la New York, actiunile ArcelorMittal au scazut joi seara cu 11%, la 14,19 dolari, dupa ce la inceputul lunii iunie se tranzactionau la 13,28 dolari, cel mai scazut nivel din ultimele 52 de saptamani.
S&P apreciaza ca revizuirea in scadere a ratingului ArcelorMittal reflecta mediul mai dificil din industria otelului pe plan mondial si perspectivele economice, in special in Europa. Agentia de evaluare financiara a redus estimarile de profit pentru cel mai mare producator de otel din lume, pentru 2012 si 2013.
Scaderea pretului otelului si al materiilor prime cu 20% in ultimele doua luni arata ca aceasta industrie este intr-un declin mai accentuat decat s-a estimat anterior, apreciaza oficialii S&P.
Retrogradarea a tinut cont si de rezultatele financiare raportate de ArcelorMittal pentru trimestrul doi din 2012, mai scazute decat prognoza agentia.
ArcelorMittal a anuntat un profit in scadere in T2
Profitul ArcelorMittal a scazut in trimestrul doi din 2012 cu 28%, deoarece criza din zona euro a afectat cererea, iar preturile au scazut. In perioada aprilie - iunie 2012, ArcelorMittal a inregistrat... mai mult
Vineri, 03 August 2012, ora 11:07
Standard & Poor's arata ca 78% din datoriile corporatiilor europene revin bancilor si asiguratorilor.
Astfel, companiile europene au de refinantat, pana in 2016, datorii de 4.200 miliarde de dolari, din care 3.300 miliarde de dolari reprezinta obligatiile institutiilor financiare, potrivit unei analize a agentiei de rating.
Datoriile ajunse la scadenta in acest an se ridica la peste 500 miliarde de dolari, suma care se va dubla anul viitor si va urca la 1.300 miliarde dolari in 2014, potrivit S&P.
"Temerile investitorilor, in particular privind incertitudinile din regiune, ar putea afecta semnificativ finantarea si perspectivele de refinantare (...) Un declin prelungit si accentuat al increderii in regiune ar putea conduce la costuri mai ridicate de finantare sau, mai rau, la descurajarea investitorilor de la finantare in general", comenteaza Diane Vazza, director la S&P.
Desi rezultatele alegerilor din 17 iunie din Grecia au eliminat riscul imediat de destramare a zonei euro, costurile de finantare a Spaniei si Italiei au continuat sa creasca, din cauza temerilor legate de situatia din sectorului bancar spaniol si de raspandirea crizei datoriilor de stat.
Cea mai mare parte din datoriile companiilor europene este calificata cu ratinguri "investment grade", insa incertitudinile legate de zona euro pot declansa o criza de lichiditate, evitata pana acum in principal datorita interventiilor Bancii Centrale Europene. mai mult
Miercuri, 27 Iunie 2012, ora 17:31
Standard & Poor's a modificat perspectiva ratingului "BB+" al Transgaz (TGN) de la "stabila" la "negativa", anticipand ca ar putea cobori in viitorul apropiat calificativul companiei din cauza incertitudinilor privind reglementarea si presiunilor din partea Guvernului pe politica de dividende.
"Decizia de rating reflecta probabilitatea de a retrograda compania in viitorul apropiat deoarece observam presiuni tot mai mari asupra profiliului de risc de business al Transgaz", noteaza S&P intr-un comunicat.
Temerile exprimate de S&P se refera la tarifele stabilite de autoritati in domeniul transmisiei de gaze si la influenta Guvernului asupra reglementarii.
"Am inteles ca autoritatea romana de reglementare ia in calcul revizuirea mecanismului actual de stabilire a tarifelor in domeniul transmisiei de gaze pentru a permite Transgaz sa recupereze partial venituri in contul volumelor de gaze pierdute in perioada de reglementare incheiata in iunie 2012. Pe de alta parte, discutiile recente ale Transgaz cu autoritatea indica inrautatirea perspectivelor de recuperare. In opinia noastra, situatia nu se incadreaza in parametrii de vizibilitate si predictibilitate a reglementarii constatati anterior", se spune in comunicat.
Totodata, agentia de rating considera ca revizuirea politicii salariale de la Transgaz de catre autoritati a fost "prematura", subliniind "riscuri importante de reglementare intr-o tara unde aceasta nu este independenta de guvernare".
Mai mult, S&P... mai mult
Marti, 12 Iunie 2012, ora 12:19
Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a avertizat luni ca ar putea revizui in scadere ratingul suveran al Japoniei daca economia va creste sub estimari sau daca nivelul datoriei publice va continua sa creasca.
Standard and Poor's a confirmat ratingul suveran al Japoniei la "AA minus", a mentinut perspectiva negativa asupra acestui calificativ si a avertizat ca taxele mai ridicate nu vor rezolva problemele structurale ale tarii care au dus la cresterea cheltuielilor cu sistemul de sanatate.
Totusi, apreciaza agentia, ratingul Japoniei este sprijinit de nivelul ridicat al activelor externe ale tarii, sistemul financiar relativ solid si economia diversificata si rolul yenului, care este "o moneda internationala de rezerva cheie".
S&P ar putea revizui in crestere perspectiva ratingului Japoniei daca va implementa masuri de consolidare fiscala robuste si sustenabile, dar agentia ar putea retrograda ratingul tarii in cazul incetinirii cresterii economiei sub estimari.
Economia Japoniei s-a contractat cu 2,3% in trimestrul patru din 2011, comparativ cu perioada similara din 2010, deoarece companiile au fost afectate de aprecierea yenului, de cererea slaba pentru exporturi pe fondul crizei din Europa si de inundatiile din Thailanda.
Comparativ cu trimestrul trei din 2011, economia Japoniei s-a contractat cu 0,6% in perioada octombrie-decembrie 2011, dupa un avans de 1,7% in perioada iulie-septembrie 2011. mai mult
Luni, 20 Februarie 2012, ora 09:53
Agentia de rating, Standard & Poor's (S&P) a retrogradat compania de inchirieri auto, Europcar, detinuta de societatea franceza de investitii Eurazeo, pe fondul ingrijorarilor privind refinantarea datoriei sale.
S&P a retrogradat compania Europcar de la B+ la B cu perspectiva negativa, mentionand ca vanzarile si profitabilitatea grupului nu au crescut conform asteptarilor si ca perspectivele pentru 2012 nu sunt deloc pozitive, scrie Reuters.com.
"Perspectiva negativa reflecta in principal riscul de executare, in legatura cu refinantarea datoriilor, care vor ajunge la data scadenta in urmatoarele 16 luni", a precizat agentia intr-un comunicat.
Contactat de Reuters, purtatorul de cuvant al Eurazeo, compania ce detine Europcar, a precizat ca Europcar ar trebui sa refinanteze flota sa de masini din Anglia, in decembrie 2012, cu 500 de milioane de euro si sa plateasca o datorie de 425 de milioane de dolari, in mai 2013.
Europcar este o companie de inchirieri auto prezenta in 162 de tari de pe integul mapamond cu o flota de peste 200.000 de vehicule si peste 10 milioane de contracte de inchiriere pe an.
In Romania, compania este prezenta in cinci orase, Cluj, Constanta, Timisoara, Sibiu si Bucuresti, unde ofera servicii de inchirieri auto. mai mult
Joi, 19 Ianuarie 2012, ora 20:24
Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a anuntat joi ca se asteapta la o crestere a numarului de cazuri de companii europene care vor intra in faliment in 2012 comparativ cu 2011, ca urmare a riscului unei 'recesiuni moderate' in zona euro la inceputul acestui an.
Intr-un raport in care a analizat 676 de companii europene care beneficiaza de un rating din categoria speculativa, adica 'BB plus' sau mai mic, cu sediul in cele 27 de state membre UE plus Islanda, Noevegia si Elvetia, Standard & Poor's a ajuns la concluzia ca 41 din aceste companii risca sa intre in faliment.
Agentia estimeaza ca pe ansamblul acestui an va exista o rata de default de 6,1% in randul companiilor europene, comparativ cu 4,8% la finele lui 2011.
Scenariul de baza de la care pleaca Standard & Poor's este o crestere economica de 0,4% in zona euro, dupa o 'recesiune moderata' la inceputul anului. Cu toate acestea agentia estimeaza ca exista 40% sanse pentru o recesiune mai grava.
In acest caz, rata de default in randul companiilor din cele 27 de state membre UE plus Islanda, Norvegia si Elvetia ar urma sa creasca la 8,4%, si chiar mai mult.
Cu toate acestea, chiar si un nivel de 8,4% ar fi mult mai mic fata de nivelul de varf inregistrat in trimestrul al treilea din 2009, cand rata de default in Europa a atins 14,7% in Europa.
mai mult
Joi, 19 Ianuarie 2012, ora 16:07
Standard & Poor's va prezenta in urmatoarele trei saptamani actualizari ale ratingurilor de credit pentru cele mai mari 30 de banci ale lumii si ar putea retrograda cateva nume mari in aceasta perioada, in contextul presiunilor tot mai mari de pe pietele financiare.
Printre bancile care ar putea fi retrogradate se numara Bank of America, Citigroup si Morgan Stanley, a declarat Baylor Lancaster, analist la CreditSights Inc, citat de Reuters.
Contactati de Reuters, reprezentantii celor trei institutii de credit au refuzat sa comenteze informatiile.
Unele banci europene ar putea fi de asemenea afectate.
S&P a modificat in sens negativ, pe 9 noiembrie, perspectivele privind sectorul bancar si industria serviciilor de sanatate din mai multe tari, inclusiv Danemarca, Suedia, Finlanda si Olanda.
Actualizarea ratingurilor celor mai mari banci se incadreaza in restructurarea metodologiei S&P pentru evaluarea situatiei financiare a celor 750 de gruprui bancare pe care le monitorizeaza.
Agentia, criticata dur pentru ca a atribuit ratinguri de top derivatelor pe credite ipotecare al caror colaps a condus la criza financiara mondiala din 2008, lucreaza de peste un an la modificarea metodologiei.
Dupa ce problemele agentiei de rating au determinat compania-mama, grupul McGraw Hill, sa se divizeze, S&P incearca sa-si refaca portofoliul de produse si sa-si repare reputatia.
S&P a luat masuri pentru a pregati pietele pentru schimbarile planificate, insa prezentarea... mai mult
Vineri, 18 Noiembrie 2011, ora 14:27