Varianta iesirii Regatului Unit din Uniunea Europeana nu pare sa fie luata in calcul de oficialii forului executiv de la Bruxelles. Ultima prognoza a evolutiei economice a UE pe urmatorii trei ani inca priveste Marea Britanie ca pe o parte a blocului comunitar.
Din calculele specialistilor CE, economia din insula ar putea reprezenta noul motor de dezvoltare al regiuni, depasind tari precum Germania, Franta sau Italia, cu o crestere estimata la 2,5% pe anul in curs si 2,4% in 2016, observa The Telegraph.
Calcule confortabile
Raportul CE, desi ia in calcul mai multe riscuri economice care ar putea surveni in perioada urmatoare, ignora cu desavarsire cel mai mare pericol cu care se confrunta acum Europa: iesirea Marii Britanii din UE.
Din perpectiva analistilor bancii Morgan Stanley, sansele ca britanicii sa decida abandonarea proiectului european sunt de 33%.
O analiza a acestora arata ca Marea Britanie se va confrunta cu o posibila recesiune si o politica fiscala expansionista in 2017, ca urmare a flirtului cu ideea de a parasi UE.
De cealalta parte, comisarul european pentru Economie, Pierre Moscovici, a declarat ca institutia nu poate face calcule pe scenarii care incep cu "daca".
"Cifrele noastre se bazeaza pe calcule ale unor politici stabile in acest moment. Toata lumea stie ca Brexit va fi mult decat o schimbare politica.
Cu totii asteptam si dorim ca Marea Britanie sa ramana in cadrul Uniunii, ceea ce reprezinta un aspect pozitiv atat pentru... mai mult
Vineri, 06 Noiembrie 2015, ora 12:47
Slabiciunea economiei chineze a dat alarma globala, dar in spatele pasilor sovaielnici pe care ii face Beijingul s-ar putea ascunde o capcana a razboiului din piata valutara, sustine profesorul Jeffrey D. Sachs.
Cursul de schimb al yuanului in raport cu dolarul este cel care dicteaza soarta economiei din China, asa cum, in urma cu trei decenii, un curs supraevaluat al yenului a generat in final criza economica din Japonia, afirma profesorul american intr-o analiza prezentata de revistaMarket Watch.
La mana Statelor Unite
Drama economiei japoneze a fost provocata in perioada 1984-1990 de reactia dura a partenerilor americani care au calificat Tokyo drept un partener comercial neloial in relatia cu Statele Unite.
Ingrijorarea americanilor era data de cursul scazut al yenului japonez care incuraja exporturile de marfa la nivel global, dar mai ales pe piata din Statele Unite unde sufoca producatorii locali.
Japonia venea dupa doua decenii de crestere economica, perioada in care moneda sa se apreciase semnificativ, dar nu indeajuns de mult ca marfurile fabricate in Japonia sa nu reprezinte o atractie pentru consumatorii americani prin raportul calitate/pret.
In 1984, guvernul japonez a cedat presiunilor exercitate de Washington incheind Acordul Plaza un an mai tarziu. A urmat o perioada de 3 in care yenul a fost "umflat" cu 50%, provocand si o scadere a exporturilor.
Pentru o scurta perioada, nivelul crescut al investitiilor de pe piata japoneza a mascat... mai mult
Marti, 20 Octombrie 2015, ora 10:03
Somajul din Norvegia a ajuns la 4,5 %, cel mai ridicat nivel al ultimului deceniu. Investitiile par sa fi intrat intr-o perioada de repaus, iar criza loveste indeosebi industria petroliera, cea care a stat la baza bogatiei recente a regatului nordic.
Partea nevazuta a cutremurului economic care zgaltie economia norvegiana o reprezinta insa exodul specialistilor straini.
"Vor pierde o multime de ingineri experimentati", explica, pentru Bloomberg, Luke Rickert, un american pregatit si el sa paraseasca postul detinut pe o platforma petroliera din Norvegia.
S-a sunat retragerea
Pentru indieni, brazilieni, portughezi, americani si britanici si muncitori din alte state, industria petroliera din Norvegia a reprezentat, la momentul ei de varf, o adevarata mana cereasca.
Lucratorii erau ademeniti cu salarii generoase, bonusuri de cate 20.000 de dolari pentru relocarea lor in tara si diverse alte avantaje.
Acum, pretul scazut al petrolului si lipsa investitiilor in domeniu ii pun pe acestia pe fuga.
Cifra lor nu se regaseste in cea a somerilor care apar in statisticile oficiale de la Oslo, dar reprezinta o pierdere importanta pentru economia tarii.
Nu ar avea niciun sens sa mai stea, in conditiile in care investitiile in industria petroliera au atins minimul ultimilor 15 ani.
Norvegia se pregateste sa intre intr-o perioada de stagnare economica. Economia tarii, exceptand sectorul petrol si gaze, a raportat o crestere de doar 0,2% in al doilea trimestru al... mai mult
Joi, 10 Septembrie 2015, ora 12:04
Economia globala sta in pragul unei noi perioade de recesiune, cu indicatorii de indatorare la un nivel ridicat si autoritatile lipsite de solutii, descrie FMI viitorul.
Oficialii Fondului sustin ca nu se intrevede prea curand o revenire la o crestere economica dinamica, cauzele amortirii globale fiind imbatranirea populatiei din emisfera nordica si stagnarea procesului de inovatie.
Studiile expertilor FMI arata ca la nivel global s-a inregistrat o reducere persistenta a indicatorilor de crestere economica inca din perioada crizei econmice din 2008 si nu se observa semne de revenire la normal, ceea ce reprezinta o diferenta majora in tiparele istorice, relateaza cotidianul The Telegraph.
Sub amenintarea unor noi crize
Sistemul economic global da semne clare de boala, find tot timpul amenintat de declansarea unor noi crize financiare, in timp ce autoritatile se arata incapabile de gasi solutii de prevenire a acesteia.
Este neclar ce ar trebui facut pentru evitarea noilor crize, indicatorii de indatorare fiind deja la un nivel record, in timp ce bancile centrale par sa fi ramas fara "munitie", arata studiul FMI.
Fara vlaga
"Potentialul redus de crestere economica face dificila sarcina de reducere a datoriei publice si private", se arata in Proiectia Economica Mondiala realizata de FMI pentru saptamana viitoare.
"Aceasta poate fi asociata un un echilibru redus al ratelor reale ale dobanzilor", se mai arata in document.
Economia globala este... mai mult
Miercuri, 08 Aprilie 2015, ora 12:00
1Vesti proaste pentru Vladimir Putin si sustinatorii sai, care inca mai cred intr-o relansare economica a Rusiei. Fostul ministru de Finante Alexei Kudrin afirma ca tara se va confrunta cu stagnare economica pe termen mediu, chiar daca va reusi sa traverseze actuala perioada de criza.
"Vom trece de la criza la stagnare economica. Reformele structurale nu au fost facute la timp", a declarat Kudrin pentru presa rusa cu prilejul unei mese rotunde organizate la 15 ani de la castigarea primelor alegeri de catre Vladimir Putin, anunta postul american CNBC.
Prognoza lui Kudrin indica un blocaj al economiei ruse in viitorul apropiat.
"Perioada 2012-2018 va fi marcata de o crestere economica de 1,5 procente, maxim 2%, in cel mai fericit caz. Aceasta este o provocare serioasa pentru presedinte - o economie in stagnare pentru cel putin cinci ani de acum inainte", a declarat Alexei Kudrin pentru agentia de presa rusa RBC.
Kudrin a detinut mandatul de ministru al Finantelor intre 2000 si 2011, fiind considerat unul dintre reformatorii sistemului economic din Rusia si un personaj implicat direct in efortul de reducere a datoriei externe a tarii.
A parasit functia guvernamentala in 2011, dupa un conflict deschis cu premierul Dmitri Medvedev pe tema evolutiei economice a tarii.
In ciuda trecutului sau de fost sustinator al lui Putin, comentariile lui Alexei Kudrin sunt intesate de critici privind slabele masuri de contracarare a crizei petrolului si a sanctiunilor... mai mult
Joi, 02 Aprilie 2015, ora 09:45
Economia Elvetiei a stagnat in mod surprinzator in trimestrul al doilea, fata de trimestrul precedent, inregistrand cea mai slaba evolutie din ultimii doi ani, din cauza problemelor economice din zona euro, care i-au afectat exporturile, transmite Bloomberg.
Datele au fost publicate marti de Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice din Berna.
Analistii anticipau un avans al PIB de 0,5%, similar cu cel consemnat in primele trei luni ale acestui an.
In urma cu trei ani, Banca Nationala a Elvetiei a introdus un plafon care sa limiteze aprecierea francului, masura care a ajutat economia sa aiba o evolutie mai buna decat zona euro in noua din ultimele 12 trimeste.
Francul a fost tranzactionat marti in stagnare la 1,2071 unitati pentru un euro.
Presedintele bancii centrale elvetiene, Thomas Jordan, a reafirmat luni importanta acestui plafon pentru protejarea economiei, pe fondul conflictului dintre Rusia si Ucraina si a celor din Orientul Mijlociu, care au un efect negativ asupra economiei globale.
"Din pacate, trebuie sa constatam ca economia elvetiana a facut un pas inapoi, daca nu doi. Principala mea ingrijorare este ca economia elvetiana a incetinit mai rapid decat am anticipat", a declarat Felix Brill, economist la Wellershoff & Partners in Zurich.
Cresterea exporturilor a fost sub cea a importurilor, in timp ce consumul intern a urcat cu doar 0,2% fata de primul trimestru. Investitiile in constructii au scazut cu 0,7%.
Economiile Germaniei si... mai mult
Miercuri, 03 Septembrie 2014, ora 11:30
Economia din zona euro s-a oprit din crestere in al doilea trimestru al anului, dupa ce in primele trei luni a avut un plus de 0,2%. Evolutia este sub estimarile economistilor, care se asteptau la o crestere de 0,1%.
Aceasta stagnare vine dupa ce Germania a anuntat un declin de 0,2%, iar economia Frantei a stagnat. "Europa este un mare zero", scriu cei de la Business Insider.
"Stoparea ritmului de crestere a fost cauzat de surprizele aduse de Italia, Franta si Germania, care nu au reusit sa creasca in trimestrul al doilea. Cresterea din zona euro din primul semestru se situeaza in prezent la un dezamagitor 0,4%", a spus Claus Vistesen de la Pantheon Macroeconomics.
Stagnarea economiei din zona euro se adauga problemelor aduse de inflatia care a ramas la un nivel foarte scazut.
"Productia de la jumatatea anului arata ca progonzele de crestere ale Bancii Centrale Europene supraestimeaza ritmul de recuperare", au spus economistii Maxime Sbaihi si Niraj Shah de la Bloomberg.
La inceputul lunii, Italia a surprins dupa ce a anuntat ca PIB-ul sau a scazut cu 0,2% in trimestrul al doilea, in timp ce estimarile aratau o crestere de 0,1%.
Recesiune in Romania, tara cu cea mai pronuntata scadere in trimestrul doi
Produsul intrern brut al Romaniei a scazut in trimestrul al doilea cu 1% fata de primul trimestru, iar cresterea anuala a coborat semnificativ atat la nivel trimestrial, de la 3,9% la 1,2%, cat si semestrial, la 2,4% serie brut si 2,6% serie ajustata... mai mult
Joi, 14 August 2014, ora 16:30
Europa va continua sa fie afectata de stagnare economica pentru cel putin inca 10 ani, in timp ce SUA se lupta cu aparitia unei clase sociale sarace, dependenta de ajutoarele sociale, potrivit lui Paul Pulman, CEO Unilever.
"Ne aflam intr-o perioada de crestere economica redusa in Europa pentru cel putin inca 10 ani, si nu cred ca acest fapt se va schimba", a declarat Polman intr-un interviu acordat Bloomberg.
"Daca esti managerul unei afaceri precum cea pe care o conduc eu si nu iei in considerare acest aspect, inseamna ca te minti singur. Sper, de dragul Europei, sa ma insel, dar chiar si in acest caz, este preferabil sa pornim de la acest scenariu. Important este sa privim in fata realitatea", a mai spus directorul Unilever.
Potrivit lui Polman, ritmul de revenire al economiei SUA va fi unul redus, cu o crestere a PIB de 2%, "daca avem noroc".
CEO-ul Unilever a adus in discutie si faptul ca declinul increderii consumatorilor din SUA creeaza ingrijorare la nivel mondial, in conditiile in care 46 de milioane de persoane din aceasta tara se bazeaza pe ajutoare sociale pentru a-si procura hrana.
SUA sunt responsabile pentru 16% din vanzarile de 50 de miliarde de euro ale Unilever, iar Europa de aproximativ 25%, apreciaza analistii Bernberg Bank si RBC Capital Markets.
Compania s-a adaptat la conditiile economice nefavorabile prin reducerea costurilor, extinderea pe pietele emergente, precum Indonezia, si promovarea unor branduri low-cost. mai mult
Miercuri, 12 Decembrie 2012, ora 12:21
Franta, a doua economie europeana, a inregistrat in primul trimestru din 2012 o crestere zero a Produsului Intern Brut, dupa un avans de 0,1% in ultimele trei luni din 2011, a anuntat vineri Institutul National de Statistica (Insee), confirmand estimarea anterioara, transmite AFP.
Pentru 2012 Insee estimeaza ca economia franceza va inregistra o crestere de doar 0,4%, fata de 0,5% cat estima anterior.
"Franta va avea de suferit din cauza declinului cererii pe plan intern a partenerilor sai din zona euro, ceea ce va afecta exporturile si eforturile de consolidare a bugetului", a declarat Eric Dubois, director de cercetare la Insee.
Banca Centrala a Frantei se asteapta ca economia tarii sa inregistreze o crestere zero si in perioada aprilie-iunie 2012, al doilea trimestru consecutiv de stagnare.
Produsul Intern Brut al Frantei ar trebui sa ramana stabil in trimestrul doi din 2012, comparativ cu precedentele trei luni, cand s-a inregistrat de asemenea o crestere zero, se arata in declaratia Bancii Frantei.
Anul trecut economia franceza a inregistrat o crestere de doar 1,7% iar avansul a incetinit la 0,2% in trimestrul patru, pe fondul stagnarii cresterii in zona euro.
In ianuarie, guvernul de la Paris si-a redus estimarile privind evolutia Produsului Intern Brut, de la 1% la 0,5%, in timp ce estimarile FMI sunt mult mai pesimiste, intre 0,2 si 0,5%. mai mult
Vineri, 29 Iunie 2012, ora 17:28