Economia globala sta in pragul unei noi perioade de recesiune, cu indicatorii de indatorare la un nivel ridicat si autoritatile lipsite de solutii, descrie FMI viitorul.
Oficialii Fondului sustin ca nu se intrevede prea curand o revenire la o crestere economica dinamica, cauzele amortirii globale fiind imbatranirea populatiei din emisfera nordica si stagnarea procesului de inovatie.
Studiile expertilor FMI arata ca la nivel global s-a inregistrat o reducere persistenta a indicatorilor de crestere economica inca din perioada crizei econmice din 2008 si nu se observa semne de revenire la normal, ceea ce reprezinta o diferenta majora in tiparele istorice, relateaza cotidianul The Telegraph.
Sub amenintarea unor noi crize
Sistemul economic global da semne clare de boala, find tot timpul amenintat de declansarea unor noi crize financiare, in timp ce autoritatile se arata incapabile de gasi solutii de prevenire a acesteia.
Este neclar ce ar trebui facut pentru evitarea noilor crize, indicatorii de indatorare fiind deja la un nivel record, in timp ce bancile centrale par sa fi ramas fara "munitie", arata studiul FMI.
Fara vlaga
"Potentialul redus de crestere economica face dificila sarcina de reducere a datoriei publice si private", se arata in Proiectia Economica Mondiala realizata de FMI pentru saptamana viitoare.
"Aceasta poate fi asociata un un echilibru redus al ratelor reale ale dobanzilor", se mai arata in document.
Economia globala este... mai mult
Miercuri, 08 Aprilie 2015, ora 12:00
1Vesti proaste pentru Vladimir Putin si sustinatorii sai, care inca mai cred intr-o relansare economica a Rusiei. Fostul ministru de Finante Alexei Kudrin afirma ca tara se va confrunta cu stagnare economica pe termen mediu, chiar daca va reusi sa traverseze actuala perioada de criza.
"Vom trece de la criza la stagnare economica. Reformele structurale nu au fost facute la timp", a declarat Kudrin pentru presa rusa cu prilejul unei mese rotunde organizate la 15 ani de la castigarea primelor alegeri de catre Vladimir Putin, anunta postul american CNBC.
Prognoza lui Kudrin indica un blocaj al economiei ruse in viitorul apropiat.
"Perioada 2012-2018 va fi marcata de o crestere economica de 1,5 procente, maxim 2%, in cel mai fericit caz. Aceasta este o provocare serioasa pentru presedinte - o economie in stagnare pentru cel putin cinci ani de acum inainte", a declarat Alexei Kudrin pentru agentia de presa rusa RBC.
Kudrin a detinut mandatul de ministru al Finantelor intre 2000 si 2011, fiind considerat unul dintre reformatorii sistemului economic din Rusia si un personaj implicat direct in efortul de reducere a datoriei externe a tarii.
A parasit functia guvernamentala in 2011, dupa un conflict deschis cu premierul Dmitri Medvedev pe tema evolutiei economice a tarii.
In ciuda trecutului sau de fost sustinator al lui Putin, comentariile lui Alexei Kudrin sunt intesate de critici privind slabele masuri de contracarare a crizei petrolului si a sanctiunilor... mai mult
Joi, 02 Aprilie 2015, ora 09:45
Managerii companiilor estimeaza pentru perioada noiembrie 2014 - ianuarie 2015 stagnarea activitatii in industrie, comert si servicii si scadere in constructii, in raport cu cele trei luni anterioare, conform indicatorului sold conjunctural al INS.
In cadrul anchetei de conjunctura din luna iulie, managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni o stagnare a volumului productiei (sold conjunctural 0%). In ceea ce priveste estimarea productiei, pentru activitatea de fabricare a altor mijloace de transport se va inregistra tendinta de crestere (sold conjunctural +19%). Pentru preturile produselor industriale se prognozeaza relativa stabilitate in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +1%). Numarul de salariati va ramane la un nivel similar, soldul conjunctural fiind de 0% pe total industrie prelucratoare, potrivit Mediafax.
"Potrivit estimarilor din luna noiembrie 2014, in activitatea de constructii se va inregistra pentru urmatoarele trei luni, scadere a volumului productiei (sold conjunctural -35%). Managerii estimeaza, de asemenea, scadere a numarului de salariati (sold conjunctural -24%) si a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -31%). In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii, se preconizeaza relativa stabilitate a acestora (sold conjunctural -3%)", se arata intr-un comunicat al INS.
Si in sectorul comert cu amanuntul managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni tendinta de relativa stabilitate... mai mult
Vineri, 28 Noiembrie 2014, ora 11:00
Managerii companiilor se asteapta pentru perioada noiembrie-ianuarie la stagnarea activitatii in industria prelucratoare, comert, servicii si la scadere in constructii, in raport cu cele trei luni anterioare, conform indicatorului sold conjunctural, a anuntat Institutul National de Statistica (INS).
Concluziile au fost obtinute prin intermediul unor anchete de conjunctura, in urma estimarilor facute de manageri cu privire la tendintele activitatii economice. Anchetele indica soldul conjunctural, obtinut ca diferenta intre procentajul managerilor care au ales varianta pozitiva a fenomenului si procentajul celor care au indicat varianta negativa.
Astfel, managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni o relativa stabilitate a volumului productiei (sold conjunctural -1%), iar in ceea ce priveste estimarea productiei pentru unele activitati se va inregistra o tendinta de crestere: fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice (sold conjunctural +36%), fabricarea substantelor si a produselor chimice (sold conjunctural +30%) si fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice (sold conjunctural +22%), se arata intr-un comunicat al INS. Preturile produselor industriale si numarul salariatilor vor fi de asemenea stabile (sold conjunctural +5%, respectiv -4%).
In constructii se va inregistra o scadere a volumului productiei (sold conjunctural -43%) si a numarului de salariati (sold conjunctural... mai mult
Joi, 28 Noiembrie 2013, ora 14:44
Managerii companiilor se asteapta pentru perioada august - octombrie la stagnarea activitatii in toate sectoarele economice - industria prelucratoare, constructii, comert si servicii, in raport cu cele trei luni anterioare, conform indicatorului sold conjunctural, a anuntat INS.
Concluziile au fost obtinute prin intermediul unor anchete de conjunctura, in urma estimarilor facute de manageri cu privire la tendintele activitatii economice. Anchetele indica soldul conjunctural, obtinut ca diferenta intre procentajul managerilor care au ales varianta pozitiva a fenomenului si procentajul celor care au indicat varianta negativa.
Astfel, managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni o relativa stabilitate a volumului productiei (sold conjunctural +4%). In ceea ce priveste estimarea productiei, pentru unele dintre activitati se va inregistra tendinta de crestere - fabricarea hartiei si a produselor din hartie (sold conjunctural +26%), fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice (sold conjunctural +20%) si fabricarea echipamentelor electrice (sold conjunctural +18%). Si preturile produselor industriale vor stagna (sold conjunctural +4%). Numarul de salariati va inregistra de asemenea o relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de -4% pe total industrie prelucratoare.
Potrivit estimarilor, in activitatea de constructii se va inregistra pentru urmatoarele trei luni relativa stabilitate a volumului productiei (sold... mai mult
Miercuri, 28 August 2013, ora 11:53
Bursa de la Bucuresti a deschis sedinta de vineri in stagnare, intr-o piata in care investitorii asteapta votul din Parlament privind motiunea de cenzura, iar lichiditatea a fost salvata de actiunile SIF Transilvania (SIF3).
Dupa primele minute de tranzactionare, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in stagnare, iar titluile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,15% peste inchiderea de joi.
In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), avansa cu numai 0,11%. Actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1) si SIF Oltenia (SIF5) sunt oprite de la tranzactionare pentru derularea AGA si informarea investitorilor cu privire la hotararile luate de actionari.
La ora 10:20, indicele extins al Bursei, BET-XT, era in stagnare. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.
Aproape jumatate din actiunile listate la BVB sunt oprite de la tranzactionare si vineri, pentru derularea AGA si pentru informarea investitorilor cu privire la deciziile actionarilor. Pe primele trei categorii ale BVB si la sectiunea "Internationale" sunt listate actiuni emise de 79 de companii.
In primele minute de tranzactionare de vineri au fost realizate transferuri cu titluri emise doar de 14 companii. Operatiunile au cumulat 2,3 milioane lei (545.000 de euro), valoare cu 28% mai redusa decat rulajul de la debutul sedintei... mai mult
Vineri, 27 Aprilie 2012, ora 11:05
Guvernul nipon apreciaza ca economia Japoniei a intrat intr-o faza de stagnare, dupa ce luna trecuta estima ca relansarea va continua, transmite AFP, precizeaza Mediafax."Evolutia economica din ultimul timp pare sa bata pasul pe loc", mentioneaza guvernul in cel mai recent raport economic, care inrautateste perspectiva economica generala pentru prima data in ultimele 20 de luni.
Autoritatile de la Tokyo atrag atentia ca, desi situatia companiilor s-a ameliorat, conditiile de pe piata muncii au ramas dificile.
Evolutia economiei nipone este afectata de exporturile slabe si de aprecierea yenului, care se reflecta in reducerea veniturilor exportatorilor. mai mult
Marti, 19 Octombrie 2010, ora 12:45
Afacererile grupului cu activitati in industria materialelor de constructii Schmid Industrie Holding in Romania ar putea stagna anul acesta la 100 milioane euro, valoare obtinuta si in anul anterior, din cauza crizei economice, au declarat joi reprezentantii companiei, precizeaza NewsIn."Estimam afaceri pentru toate firmele din cadrul Schmid Industrie Holding de circa 100 milioane euro, suma apropiata de cea din anul 2009", a declarat CEO Schmid Industrie Holding, Robert Schmid.In Romania, grupul detine companiile Baumit, Austrotherm, Wopfinger Transportbeton, Wolf Plastics si Lorencic.De asemenea, pentru Baumit, parte din holding, oficalii estimeaza o stagnare a afacerilor la valoarea inregistrata in 2009.Producatorul de materiale de constructii Baumit Romania a inregistrat in anul 2009 o cifra de afaceri de circa 31 milioane euro si investitii totale de 35 milioane euro. mai mult
Joi, 06 Mai 2010, ora 15:07
Economiile Romaniei, Bulgariei si Ungariei vor stagna in 2010, iar tarile baltice vor ramane in recesiune, dar toate statele Europei Centrale si de Est vor reveni la crestere in 2011, desi redresarea va fi lenta, potrivit Institutului pentru Studii Economice Internationale din Viena. In 2011, Romania va consemna un avans economic de 3%, urmat de o crestere de 4% in 2012, estimeaza institutul, citat de Mediafax.
In Bulgaria si Ungaria, cresterea economica ar urma sa fie de 3% in 2011 si 3,5% anul urmator.
Polonia va consemna in acest an un avans de 2,5%, urmat de 3% in 2011 si 3,4% in 2012.
Pentru Cehia, institutul prognozeaza un ritm de dezvoltare de 1% in 2010, de 2,6% anul viitor si 3,5% in 2012.
Estonia, Letonia si Lituania vor ramane in acest an in recesiune, cu scaderi ale PIB de 1,5%, 4,5%, respectiv 3%.
In 2011, cele trei state vor consemna cresteri ale PIB de 2%, 1%, respectiv 2%, urmate de avansuri de 4%, 2% si 3% un an mai tarziu.
La nivelul primelor zece state nou intrate in UE este asteptata o crestere economica de numai 1% in 2010, dupa declinul mediu de 3,6% consemnat in 2009.
Institutul noteaza ca declinul relativ moderat al PIB-ului din regiune reflecta ponderea mare a economiei Poloniei, singurul stat din Uniunea Europeana care a inregistrat crestere economica in 2009.
Rate pozitive de crestere au mai consemnat, in 2009, Albania si Kazahstanul.
Recuperarea decalajelor economice a fost intrerupta
In majoritatea statelor din regiune, procesul de... mai mult
Vineri, 05 Martie 2010, ora 09:00