La eveniment vor participa Andrea Schaechter, negociatorul-sef pentru Romania al FMI, si Guillermo Tolosa, reprezentantul rezident al FMI pentru Romania si Bulgaria.
Christine Lagarde, directorul general al Fondului Monetar International (FMI), a declarat, recent, intr-o conferinta la Banca Nationala a Romaniei (BNR) ca Fondul Monetar International are un parteneriat de durata cu Romania iar reprezentantii institutiei financiare internationale vor fi incantati sa continue discutiile cu autoritatile de la Bucuresti pentru a ajuta la stabilizarea cadrului macroeconomic. mai mult
Miercuri, 31 Iulie 2013, ora 08:15
Directoarea Fondului Monetar International Christine Lagarde se va afla in 15 si 16 iulie in vizita in Romania, o tara pe care FMI o forteaza sa se vanda, comenteaza luni Slate.fr.
In toate sectoarele - posta, transport de marfuri, aeronautica, energie, sanatate - Romania este vanduta la pret redus. Solduri impuse de Fondul Monetar International pentru eficientizarea economiei tarii. "In curand nu vor mai exista prea multe lucruri romanesti in Romania", glumesc unii cu amaraciune la Bucuresti, potrivit site-ului citat.
Tara este de vanzare sau, mai exact, cel putin zece companii publice, pentru a sterge datoriile. In 2009, lovita de criza, Romania imprumuta 20 de miliarde de euro de la FMI, Bruxelles si Banca Mondiala pentru a nu se scufunda. Cresterea s-a redus cu 8,5 puncte procentuale, iar deficitul a urcat la 7,2% din PIB.
Totusi, economia Romaniei mergea destul de bine in urma cu cativa ani, cu o crestere anuala media de 6,3% intre 2002 si 2008. Cand Romania isi pregatea intrarea in UE (devenita efectiva in 2007), toti indicatorii erau buni. La 1 iulie 2010, presedintele de centru-dreapta Traian Basescu este obligat sa reduca salariile functionarilor cu 25% si pensiile cu 15%. Taxa pe valoare adaugata creste de la 19% la 24%. Circa 200.000 de functionari sunt disponibilizati in urmatorii doi ani. Un adevarat tratament de soc cerut in schimbul ajutorului de 20 de miliarde de euro.
In afara acestei politici de austeritate care dureaza de trei ani, troica a... mai mult
Luni, 15 Iulie 2013, ora 13:10
Presedintele Traian Basescu se declara optimist privind evolutia economiei Romaniei, tara macro-stabilizata si care beneficiaza si de stabilitate politica, veniturile la buget pe primele 3 luni fiind la nivelul prognozat, iar semnele privind comenzile din industrie si exporturi fiind bune.
"Uitati, chiar daca deranjez pe cineva, pot sa va spun ca Romania este stabilizata macroeconomic si ca veniturile pe primele trei luni s-au facut la nivelul prognozat. Deci, din acest punct de vedere, nu inteleg de ce e agitatie pe piata. Mai mult decat atat, semnele sunt bune. Sunt comenzi pentru industrie cu 10% mai mult decat in primul trimestru al anului trecut. Exportul, avem deocamdata datele din luna ianuarie, este plus 6% fata de exporturile din ianuarie 2012 si, lucru extrem de important, avem o crestere foarte puternica, in ianuarie si februarie, la exporturile in afara spatiului comunitar, ceea ce arata ca firmele, oamenii de afaceri si-au reorientat apetitul de a vinde la export, uitandu-se cu atentie si la piete traditionale", a afirmat Basescu, la Digi 24.
El a aratat ca si stabilitatea politica datorata acordului sau de coabitare cu premierul Victor Ponta contribuie la optimismul sau.
"Deci, as spune, eu sunt optimist pentru Romania. Avem stabilitate politica. Pactul sau acordul de colaborare institutionala intre mine si Guvern functioneaza. Nu avem nici un motiv sa fim ingrijorati, in opinia mea", a afirmat presedintele.
Intrebat despre acordul cu FMI, el a... mai mult
Vineri, 12 Aprilie 2013, ora 08:30
Presedintele Traian Basescu a spus, vineri, la o intalnire cu reprezentantii comunitatilor de romani din Italia, ca, in mod categoric, Romania nu va avea anul acesta recesiune, ci crestere economica.
"In mod categoric, Romania nu va avea anul acesta recesiune, ci crestere economica. Sigur, nu atat de mare cat ne-am fi dorit, pentru ca s-au micsorat exporturile catre tarile din UE, dar in evolutiile de anul acesta din Romania putem spera in bine", a afirmat Traian Basescu.
El a mai spus ca, dupa sacrificiile romanilor din 2010, Romania este stabilizata economic, nu are probleme sa isi imprumute banii de care are nevoie.
"Romanii au facut sacrificii, dar astazi lucrurile s-au restabilit si avem sansa de a merge inainte. Nu suntem ca alte tari mult mai vechi in UE, mai bogate, dar si cele mai indatorate. Romania nu are o datorie mare", a aratat presedintele.
Seful statului a mai spus ca Romania va avea crestere economica daca va "trage" banii de la Uniunea Europeana.
Fondul Monetar International estimeaza ca Romania a avut crestere economica zero in 2012, dupa un avans al PIB de 2,2% in 2011, iar pentru acest an se asteapta la o crestere relativ modesta, in jur de 1,5%, a declarat seful misiunii FMI de evaluare, Erik de Vrijer, in conferinta de inchidere a misiunii, pe 29 ianuarie.
Banca Nationala a Romaniei are aceeasi estimare de crestere economica pentru acest an ca si Fondul Monetar International, a declarat marti guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. mai mult
Sambata, 16 Februarie 2013, ora 10:34
Mihai Tanasescu, vicepresedinte al Bancii Europene de Investitii (BEI) si fost reprezentant al Romaniei la Fondul Monetar International, sustine ca un nou acord cu FMI, dupa finalizarea actualului acord, este foarte important pentru Romania.
"Sunt ferm convins ca in perioada urmatoare, dupa finalizarea actualului acord, un nou tip de parteneriat cu FMI este foarte important pentru Romania. Este important nu pentru ca Romania nu stie ce sa faca. Romania stie perfect ce are de facut, stie foarte clar care sunt problemele cu care se confrunta. Un asemenea parteneriat da mai multa greutate unui tip de abordare la nivel international a modului in care reformele structurale sunt puse in practica" a afirmat Tanasescu, la un seminar pe teme economice la BNR.
Coperarea Romaniei cu Fondul Monetar International, Uniunea Europeana si Banca Mondiala este un parteneriat de lunga durata al carui principal element are in vedere stabilizarea economiei romanesti, reluarea cresterii economice, reducerea numarului de someri si cresterea competitivitatii nationale, a adaugat oficialul BEI.
El a aratat ca aceste obiective pot fi realizate doar prin reforme structurale, la nivelul companiilor de stat, precum si in domenii-cheie, ca invatamantul, sanatatea si segmentul de pensii.
Cresterea economica din 2013 depinde de prioritizarea investitiilor
"Reformele structurale inseamna o reforma a administratiei, care sa fie capabila sa atraga mai multe fonduri europene, mai multi bani de... mai mult
Joi, 22 Noiembrie 2012, ora 14:22
Fondul Monetar International si-a revizuit prognozele de crestere pentru economiile din Europa emergenta pana la 1,9% in acest an si la 2,9% anul urmator.
In prognozele publicate in luna ianuarie, FMI estima ca economiile din Europa Centrala si de Est vor inregistra o crestere de 1,1% in 2012 si un avans de 2,4% in 2013, transmite AFP.
Polonia va fi in acest an campioana cresterii economice in Europa emergenta, gratie unei cresteri a Produsului Intern Brut de 2,6%, in scadere totusi dupa un avans de 4,3% in 2011, urmata de o crestere de 3,2%, prevazuta pentru 2013.
Romania si Bulgaria vor inregistra ritmuri de crestere mai modeste de 1,5% respectiv 0,8% in acest an, urmand ca in 2013 sa inregistreze o crestere de 3% respectiv 1,5%.
"Perspectivele de crestere pe termen scurt in Europa emergenta sunt strans legate de evolutia situatiei in zona euro", potrivit raportului FMI. "In pofida progreselor realizate in cursul ultimelor luni in gestionarea crizei din zona euro, o noua escaladare a crizei ramane posibila atata vreme cat problemele adiacente nu vor fi reglate", se mai arata in raportul FMI.
In 2011, Europa emergenta a inregistrat o crestere de 5,3%, fata de o crestere de 1,4% in Europa occidentala.
De asemenea, in raportul sau semestrial cu privire la economia mondiala, World Economic Outlook, FMI si-a imbunatatit estimarile de crestere atat pentru 2012, pana la 3,5% fata de 3,3% conform estimarilor din luna ianuarie, cat si pentru 2013, pana la... mai mult
Marti, 17 Aprilie 2012, ora 17:17
Seful misiunii Fondului Monetar International (FMI) in Romania, Jeffrey Franks, a declarat marti, pentru The Mpney Channel, ca ceea ce a fost mai greu a trecut, economia Romaniei s-a stabilizat, iar exporturile si fondurile europene pot fi motoarele principale de crestere economica in 2011, precizeaza NewsIn."Mesajul este ca sacrificiul nu a fost in van. Economia s-a stabilizat si va creste. In cativa ani, oamenii care si-au pierdut locul de munca vor avea joburi si somajul va continua sa scada, deficitul bugetar va fi redus, asadar guvernul va avea suficiente resurse pentru a lua masurile necesare. Vor exista mai multe motoare.
Exportul ar trebui sa reprezinte un motor, precum si absorbtia mai buna a fondurilor europene...Am reusit sa reducem deficitul bugetar, de asemenea deficitul de cont.
Sectorul bancar e stabil, nu am avut o criza bancara in Romania, bancile straine si-au mentinut expunerea pe Romania. Prima de risc a scazut substantial.", a precizat seful misiunii FMI.
Jeffrey Franks a mai spus ca chiar daca a reusit sa stabilizeze economia in mare parte, guvernul ramane restant la unele capitole.
Potrivit acestuia, arieratele mari ale companiilor de stat si slaba absorbtie a fondurilor europene sunt probleme pe care autoritatile de la Bucuresti trebuie sa se axeze in perioada urmatoare. mai mult
Marti, 08 Februarie 2011, ora 15:56
Starea economiei romanesti s-a stabilizat si "din acest moment, singura directie este in sus", urmand ca datele din ultima parte a acestui an si de la inceputul lui 2010 sa confirme o evolutie macroeconomica pozitiva, considera presedintele executiv al BCR, Dominic Bruynseels, transmite NewsIn."Romania a aplicat, la randul sau, multe dintre masurile de stimulare a economiei folosite in alte state europene. In colaborare cu FMI, statul roman s-a angajat intr-un acord de finantare de 20 miliarde euro, sustinut si de Comisia Europeana. Trebuie sa asteptam ca acest medicament sa isi faca efectul si cred ca datele vor fi semnificativ mai bune in ultimul trimestru din acest an", a afirmat Bruynseels, la CNBC.Presedintele executiv al BCR a mai apreciat ca masurile anticriza din Romania, dintre care a amintit programul "Prima Casa", vor incepe sa readuca incredere in piata.
"Iar increderea este un factor esential", a spus el.In acelasi timp, intrebat daca se asteapta ca preturile pe piata imobiliara din Romania sa mai scada, dupa corectia din prima parte a acestui an, Bruynseels a afirmat ca programul "Prima Casa" este un factor stabilizator pentru acest sector.
"Pentru locuintele mai ieftine va avea loc o stabilizare, iar preturile vor deveni mai abordabile", apreciaza seful BCR.In acelasi timp, el a subliniat ca ajustarea economica, de la o crestere de 7% in 2008, la o contractie a PIB estimata la 8% pentru anul acesta, a presupus un efort "imens", fiind nevoie de timp pentru... mai mult
Marti, 25 August 2009, ora 09:06
Economia Romaniei isi va reveni in 2010, nefiind atat de afectata de criza, iar finantarile externe sunt mai stabile decat in alte tari, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, Martin Mayr, seful centrului de competenta in privinta energiei regenerabile din UniCredit Leasing Spa.Oficialii bancii italiene sustin vineri o conferinta de presa pe tema finantarii proiectelor de productie a energiei din surse regenerabile in Romania, informeaza Mediafax.
Mayr a adaugat ca estimarile bancii indica o scadere a Prodului Intern Brut (PIB) al Romaniei cu 4% in acest an si o crestere de 1% in 2010.
PIB-ul Romaniei s-a contractat cu 6,4% in primul trimestru din 2009, comparativ cu perioada similara a anului trecut, si a scazut, conform datelor ajustate sezonier, cu 2,6% fata de trimestrul patru, potrivit INS, iar economia a intrat tehnic in recesiune.
Comisia Nationala de Prognoza anticipeaza pentru acest an o reducere a PIB in termeni reali de 4%, prognoza fiind similara cu cele ale FMI si ale Comisiei Europene. Pentru 2010, autoritatile estimeaza o crestere economica de 0,1%.
Pe de alta parte, UniCredit vede un curs de schimb mediu de 4,39 de lei/euro in acest an.
In privinta finantarilor proiectelor de investitii in energia regenerabila in Romania, banca asteapta o stabilizare a legislatiei in acest sector.
"Este singurul domeniu fara riscuri pe care suntem dispusi sa-l finantam. Nu am finantat niciun proiect pana acum in Romania, dar suntem in discutii cu unii investitori.... mai mult
Vineri, 15 Mai 2009, ora 11:37