La mai mult de trei ani de la redresarea oficiala, economiile avansate se lupta sa revina pe calea unei dezvoltari durabile.
Unele chiar anticipeaza o crestere stagnanta, situatie vazuta uneori ca fiind ireversibila. Dar nu toate economiile avansate sunt in aceeasi situatie cand vine vorba de acest risc al stagnarii pe termen lung si se remarca unele exceptii in ceea ce numim un peisaj global fragil, se arata intr-o analiza Coface.
Care dintre economiile avansate ale OECD au ceea ce le trebuie pentru a accelera cresterea in urmatorul deceniu?
Indicatori traditionali vs. criterii decisive dezvaluite de criza recenta
Pentru a identifica acele economii avansate cu cel mai mic risc de a intra intr-o perioada prelungita de crestere lenta sau chiar stagnare, economistii Coface au analizat un esantion de 23 de tari pe baza a cinci criterii:
* Demografie si inovatie, doi factori traditional decisivi in cresterea potentiala pe termen lung. Marea Britanie inregistreaza o accelerare in cresterea activelor sale, in timp ce in Spania scade imigratia. Interesul tarilor joaca un rol important in ambele cazuri. Statele Unite raman una dintre principalele tari in ceea ce priveste inovatia, in special in domeniul biotehnologiei. Acest avantaj contribuie la asigurarea dezvoltarii pe termen lung.
* Inegalitatea veniturilor in tarile OECD explica partial criza din 2008-2009 si redresarea ezitanta care duce la slabirea pe termen lung a puterii de cumparare pentru gospodariile... mai mult
Marti, 07 Aprilie 2015, ora 14:47
Mediul de afaceri isi doreste stabilitate politica, aceasta fiind una dintre premisele stabilitatii economice, a declarat, marti, presedintele Consiliului Investitorilor Straini, Mihai Bogza.
"Este adevarat ca mediul de afaceri isi doreste o anumita stabilitate politica, aceasta fiind una dintre premisele stabilitatii economice. Ne dorim sa avem predictibilitate in ceea ce priveste masurile care se iau pe plan economic si, ca atare, privim cu o oarecare ingrijorare schimbarile politice si efectele care s-ar putea petrece in mediul economic", a spus Bogza, intr-o conferinta privind transparenta decizionala, organizata de CIS.
Acesta arata ca mediul de afaceri ar trebui sa fie informat si consultat din timp in legatura cu noile decizii legislative.
"Ne-am dori sa stim despre o noua taxa cu foarte mult timp inainte. Aici lucrurile sunt clare. Exista o lege care spune ca orice noua modificare legislativa, orice majorare de impozite trebuie anuntata cu sase luni inainte. Este nevoie de consultare inainte de adoptarea unor noi taxe. Tot ca o regula care se practica in Uniunea Europeana - si care este legiferata si la noi - este ca orice taxa noua trebuie sa se aplice de la inceputul unui nou an calendaristic, in asa fel incat bugetele sa fie construite pe baza unei cunoasteri a regimului de impozitare. Orice impozit nou, fiecare modificare, pot aduce pierderi unei companii, iar daca aceasta are deja pierderi ii adanceste pierderile. Un exemplu potrivit il constituie... mai mult
Marti, 25 Februarie 2014, ora 15:48
Macrostabilitatea economica locala este expusa la posibile contre dinspre politic, afirma Adrian Mitroi, membru al conducerii CFA Romania, in calitate de lector, Investitii si Finante Comportamentale, la Academia de Studii Economice.
Acesta a vorbit, intr-un interviu acordat Agerpres, despre balanta de plati, fluxul de investitii straine directe (ISD), creditele neperformante si inflatie.
Creditele intragrup din noiembrie 2013 au crescut volumul investitiilor straine directe in primele 11 luni ale anului trecut. Cum vi se pare dinamica investitiilor straine directe?
Refluxul de dezintermediere este de neoprit, mai ales in sectoarele care nu mai au potential. Capitalul asiatic este cel important de utilizat, este cel cu cea mai mare rabdare, pro industrie si constructie pe termen lung de avantaj comparativ. Capitalul european vine doar prin fonduri si nu direct - cel care ar fi creat joburi productive, adevarate, sustenabile, bine platite, competitive. Economiile de sursa ale acestui capital au nevoie la fel de mult de aceste fonduri, deci competitia s-a mutat din planul tarilor de destinatie in planul competitiei intre tari dezvoltate si tari in dezvoltare.
Au tot aparut voci care spun ca avem un deficit mic de cont curent. Nu credeti ca, de fapt, acest deficit mai mic este dat, in special, de lipsa ISD-urilor si ca nu este creat de balanta import/export?
Logica dumneavoastra este corecta. Combinatia buna a momentului (2222 - pentru crestere, inflatie si... mai mult
Miercuri, 29 Ianuarie 2014, ora 08:51
Fitch Ratings a confirmat miercuri ratingul triplu A al Germaniei, cu perspectiva stabila, datorita depasirii unora dintre obiectivele fiscale, cu un excedent bugetar structural obtinut in 2012, pentru prima oara dupa unificare.
Agentia de evaluare financiara considera ca raportul dintre datorii si PIB a atins nivelul maxim, iar economia "are toate ingredientele" pentru o tendinta descendenta a datoriei publice, transmite MarketWatch.
Ponderea de 81,9% a datoriei in PIB, la nivelul anului 2012, este ridicata, avand in vedere o medie de 49% la nivelul tarilor cu rating triplu A, totusi corespunde acestei categorii.
Fitch estimeaza ca riscurile legate de zona euro au scazut, iar o posibila nevoie de sprijin guvernamental suplimentar pentru bancile germane reprezinta un pericol nesemnificativ.
In Germania vor avea loc alegeri generale in luna septembrie, dar Fitch apreciaza ca politica germana va ramane in mare neschimbata, la nivel intern si european. mai mult
Joi, 08 August 2013, ora 09:05
Romania, din punct de vedere economic, este stabila, are un trend pozitiv, o fiscalitatea bugetara si o credibilitatea buna la imprumuturi, a afirmat luni premierul Victor Ponta, presedintele PSD, la finalul sedintei Biroului Permanent National.
"Noi (n.r. actualul guvern) platim acum dobanzi la toate creditele mult mai mici decat platea Boc. Deci, eu ii platesc dobanzile lui Boc si cel care va veni dupa mine va plati mult mai putin, datorita acestui guvern. (...). Sincer, mi se pare ridicol sa ma compar cu Guvernul Boc. Romania in acest moment este stabila, are un trend pozitiv, este intr-un context extrem de dificil, pentru ca si in regiune si mai ales in restul UE lucrurile merg pe negativ. Nu pot sa zic ca merg rau, merg pe negativ.
Avem un mare potential fata de celelalte tari din zona: energia, agricultura de unde avem vesti foarte bune si eforturile facute anul trecut si la inceputul acestui an de a plati toate subventiile, de a demara proiectele de infrastructura din agricultura, plus ajutorul lui Dumnezeu cu ploaia ne incredinteaza ca in acest an, dupa acea scadere cumplita de anul trecut din agricultura, anul acesta lucrurile vor arata bine. Deci, avem sanse bune", a explicat Ponta.
Intrebat despre masurile de austeritatea din anul 2010 luate de Guvernul Boc, premierul a spus ca reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor a fost o masura "nedreapta, inechitabila si gresita" iar cresterea TVA-ului la 24% nu a dus la incasari mai mari.
"Eu in continuare... mai mult
Luni, 29 Aprilie 2013, ora 14:58
Masurile de austeritate lansate in 2009 au permis Romaniei sa-si asaneze economia, slabita de deficite si inflatie, dar Bucurestiul trebuie de acum sa se concentreze asupra cresterii, semnaleaza miercuri France Presse, citand un inalt responsabil al Fondului Monetar International (FMI).
"Romania a facut lucruri foarte grele intr-o perioada foarte dificila", a declarat seful misiunii FMI pentru Romania, Jeffrey Franks, intr-un interviu pentru AFP.
"In ceea ce priveste macrostabilitatea economica, rezultatele sunt remarcabile", a subliniat Jeffrey Franks, care a mentionat in acest sens reducerea deficitului de cont curent si a deficitului public.
Reprezentantul FMI a semnalat, de asemenea, scaderea dobanzilor la imprumuturi pe pietele internationale, semn al unei increderi sporite a investitorilor straini in economia romaneasca, precum si scaderea inflatiei la un minim istoric sub 3%.
Totusi, "stabilitatea nu este sinonima cu cresterea si este nevoie acum de o concentrare asupra reformelor vizand stimularea economiei", a subliniat Jeffrey Franks, in contextul in care dezbaterea privind virtutile austeritatii este in toi in Europa si in afara ei.
Liderii Uniunii Europene, din care face parte si Romania, urmeaza sa se intruneasca la 23 mai in incercarea de a stimula cresterea.
Economia romaneasca a crescut cu 2,5% in 2011 dupa doi ani de puternica recesiune si ar urma sa creasca cu 1,5% in 2012, adauga AFP.
FMI: Romania are nevoie de o crestere de 4% - 5%... mai mult
Miercuri, 09 Mai 2012, ora 17:43
Orice actiune de violenta pericliteaza stabilitatea economica a Romaniei, deoarece in aceste conditii exista riscul unei cresteri a costurilor de impruumut pentru finantarea deficitului, a declarat, luni, premierul Emil Boc.
"Este clar ca, pe termen mediu si lung, orice actiune de violenta pericliteaza situatia stabilitatii economice a tarii, cu consecinte pentru buzunarele fiecaruia dintre noi, de data aceasta in plan negativ, pentru ca exista riscul cresterii primei de risc, a costurilor cu care o tara isi finanteaza imprumutul si deficitul", a spus Boc.
El a aratat ca, din acest motiv, un stat de drept trebuie sa garanteze conditiile legale si pasnice pentru exprimarea punctelor de vedere, dar si sa respinga orice actiuni de violenta care compromit siguranta cetateanului si soarta Romaniei.
Coalitia s-a reunit, luni, la Guvern pentru a discuta despre protestele organizate in ultimele zile in special in Bucuresti. mai mult
Luni, 16 Ianuarie 2012, ora 13:31
Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, a declarat marti ca bugetul pentru 2012 are in vedere o politica prudenta, care sa asigure stabilitate economica si financiara, in conditii economice dificile pentru finantare.
"Un obiectiv al MFP a fost elaborarea bugetului pentru 2012, care este un buget care ia in calcul o politica prudenta, care sa asigure o stabilitate economica si financiara, in conditii grele de finantare a deficitelor, in conditiile in care in multe tari au incetinit nivelul de crestere, si ma refer la tarile unde Romania exporta mult, dar si in conditiile unor tulburari pe pietele internationale", a spus ministrul.
"Bugetul poate face fata unor eventuale derapaje pe pietele financiare, ca urmare a unor precautii, printre care acordul preventiv cu FMI. Nu am luat in calcul ca banii de la FMI si CE sa fie folositi pentru finantarea deficitului si refinantarea datoriei publice", a mai precizat Ialomitianu.
Ministrul a adaugat ca bugetul ia in calcul cheltuieli mai mari pentru investitii, dar in scadere pe partea de personal.
"Am considerat ca un lucru important este sa asiguram mai multi bani pentru investitii pentru o crestere sustenabila. Investitiile asigura in aceasta perioada singura sursa pentru a avea atat bani in economie, dar si locuri de munca. (...) Cheltuielile au devenit sustenabile, s-a reusit recastigarea increderii pe pietele financiare si o finantare mai buna" potrivit ministrului. mai mult
Marti, 27 Decembrie 2011, ora 20:06
Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, si cancelarul german Angela Merkel au discutat despre relansarea economica globala si stabilitatea din zona euro, informeaza Mediafax.Cei doi oficiali au vorbit despre "nevoia unor instrumente concrete de promovare a stabilitatii economice in zona euro", potrivit unui comunicat al Casei Albe.
Discutia telefonica a avut loc sambata. mai mult
Duminica, 27 Februarie 2011, ora 23:35