ASF a sesizat DIICOT pentru manipularea pietei de capital de catre un fost broker de la BCR si in legatura cu suspiciuni legate de trei angajati ai bancii, a amendat cu 10.000 lei directorul general al Depozitarului Central si cu 7.000 lei patru angajati ai SSIF Broker, in cazul Harinvest.
Masurile si sanctiunile au fost decise luni de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) la finalul operatiunilor de control derulate la BCR, SSIF Broker si Depozitarul Central in privinta implicarii acestora in cazul fraudei de la casa de brokeraj Harinvest din Ramnicu Valcea. Controalele au inceput pe 8 ianuarie si au vizat tranzactiile realizate in perioada aprilie 2012 -noiembrie 2013 in cazul BCR si Depozitarul Central, iar la SSIF Broker in perioada septembrie 2012 - noiembrie 2012, potrivit unui comunicat transmis, luni, de ASF.
In cazul fraudei, brokerul Maria Voinea de la Harinvest ar fi vandut actiunile din portofoliile a 48 de clienti pentru a acoperi pierderile rezultate din tranzactionarea de produse structurate emise de Erste si SSIF Broker. BCR si SSIF Broker au fost contraparti in tranzactii derulate de brokerul de la Harinvest.
In privinta Bancii Comerciale Romane, controlul a inclus verificarea unor aspecte privind tranzactiile de tip sell-out (vanzare fortata, cand un broker nu poate deconta tranzactiile - n.r.), precum si cele corelate cu acestea, derulate de banca in perioada aprilie 2012 -noiembrie 2013, avand contraparte SSIF Harinvest.
"ASF a... mai mult
Marti, 18 Martie 2014, ora 09:14
Piata de capital din Romania a devenit nesigura, in urma noului scandal in care este implicata o firma de brokeraj de pe Bursa de la Bucuresti, care a adus investitorilor un prejudiciu de circa 5,2 milioane de lei. Cine se face vinovat?
Un numar mare de clienti ai firmei de brokeraj SSIF Harinvest din Ramnicu Valcea au constatat ca actiunile pe care le detineau in portofoliile de la Harinvest nu mai exista.
Grav este insa ca nici Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) si nici Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), infiintata in acest an prin comasarea supravegherii pietei de capital, a asigurarilor si a fondurilor de pensii, nu au controlat sa vada ce se ascundea in spatele acelor tranzactii cu produse structurate.
"Sunt chestiuni greu de apreciat la nivel teoretic. Am inteles ca si in 2012 a existat un control si s-au emis sanctiuni. Poate ca atunci ar fi trebuit ca ASF sa ia masuri mai drastice" a declarat pentru Business24 avocatul Cristian Dutescu, partner al casei de avocatura Dutescu si Asociatii si specialist in piata de capital.
Legislatia este suficienta si exista parghii legale pentru a se impiedica aceste fraude. Potrivit avocatului, nu trebuie impuse restrictii suplimentare. In acest moment, modul in care se aplica legea ridica multe semne de intrebare.
"Autoritatea trebuie sa fie suficient de decisa, de hotarata si de profesionista ca sa impiedice asemenea fraude" sustine Dutescu.
BVB ar fi trebuit sa se sesizeze de gradul... mai mult
Miercuri, 18 Decembrie 2013, ora 07:00