Comisia Europeana a anuntat miercuri ca va restitui fermierilor europeni 444 de milioane de euro, suma care initial a fost dedusa din platile directe pentru 2018 conform reglementarilor PAC (Politica Agricola Comuna) pentru crearea in acest an a rezervei de criza in sectorul agricol, se arata intr-un comunicat al Executivului comunitar.
Chiar daca sectorul agricol s-a confruntat cu situatii critice in acest an, cum ar fi vremea extrema din timpul verii, nu a fost necesara deblocarea rezervei de criza in 2018 pentru a furniza un sprijin adecvat fermierilor europeni. Au fost luate masuri suplimentare de sprijin pentru a face fata situatiei dificile de pe piata pentru anumite sectoare finantate din bugetul PAC.
Pagubele provocate de conditiile meteo nefavorabile din timpul primaverii si verii au fost rezolvate prin intermediul altor masuri de care au beneficiat fermierii.
In august, Comisia Europeana a anuntat ca fermierii vor putea primi in avans platile directe si cele pentru dezvoltare rurala si se va acorda mai multa flexibilitate in utilizarea pamantului care in mod normal nu ar fi utilizat pentru productie, in scopul de a-si hrani animalele.
Seceta prelungita din unele state membre ale UE are un impact semnificativ asupra productiei agricole, a nutretului pentru animale, ceea ce poate afecta bunastarea animalelor. In plus, reducerea cantitatii de nutret afecteaza veniturile fermierilor deoarece vor creste costurile cu furajele, considera Comisia Europeana.... mai mult
Miercuri, 28 Noiembrie 2018, ora 15:04
Comisia Europeana este alaturi de fermierii europeni in aceasta vara, deoarece ei se confrunta cu dificultati din cauza secetei extreme, se arata intr-un comunicat al Executivului comunitar.
Fermierii vor putea primi in avans platile directe si cele pentru dezvoltare rurala si si se va acorda mai multa flexibilitate in utilizarea pamantului care in mod normal nu ar fi utilizat pentru productie, in scopul de a-si hrani animalele.
Seceta prelungita din unele state membre ale UE are un impact semnificativ asupra productiei agricole, a nutretului pentru animale, ceea ce poate afecta bunastarea animalelor. In plus, reducerea cantitatii de nutret afecteaza veniturile fermierilor deoarece vor creste costurile cu furajele, considera Comisia Europeana.
Phil Hogan, comisarul pentru agricultura si dezvoltare rurala, a declarat: "Sunt foarte ingrijorat de aceste evolutii climatice, sunt in contact cu ministrii din tarile afectate, pentru a discuta situatia si a avea estimari la zi privind impactul secetei. Ca intotdeauna, Comisia Europeana este pregatita sa-i sprijine pe fermierii afectati de seceta printr-o serie de instrumente, inclusiv plati mai ridicate in avans, derogarea de la reglementarile ecologice si ajutor de stat. Politica Agricola Comuna (PAC) furnizeaza deja o retea de siguranta pentru fermierii care se confrunta cu evenimente imprevizibile. Incurajez toate statele membre sa ia in calcul toate masurile si actiunile posibile incluse in legislatie".
In cazul... mai mult
Joi, 02 August 2018, ora 17:55
Premierul Victor Ponta a declarat sambata ca, potrivit prognozelor europene, Romania este tara cea mai afectata de seceta dintre tarile europene si a solicitat ca Ministerul Agriculturii sa inceapa procedurile de sprijinire a fermierilor.
"Am vazut si eu prognozele europene si e chiar groaznic, e chiar groaznic cat de mult va fi afectata Romania, cel mai mult din Europa, de seceta, dar trebuie sa trecem peste anul acesta greu si sa speram ca la anul va fi un an bun si reusim sa recuperam din ceea ce a ramas in urma", a afirmat premierul Ponta, la inceputul sedintei de Guvern.
Guvernul discuta sambata si acordarea unor ajutoare de urgenta pentru fermierii afectati de seceta.
Sprijinul financiar reprezentand ajutorul de minimis pentru fermierii afacetati de seceta ar urma sa fie de 100 lei pe hectar si se va acorda pentru suprafete de maxim 10 hectare de culturi agricole, iar banii vor fi primiti intr-o singura transa, incepand cu 15 noiembrie.
"Solicitantii de sprijin financiar sunt eligibili in cadrul schemei de ajutor de minimis daca sunt inregistrati in evidentele Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura cu cereri unice de plata pe suprafata pentru anul 2012 si solicita autoritatii competente acordarea de sprijin financiar. Cuantumul sprijinului financiar reprezentand ajutor de minimis este de 100 lei/ha si se acorda pentru suprafete de minim un hectar si maxim 10 hectare cu culturi agricole, inclusiv, pe exploatatie", potrivit unui proiect de... mai mult
Sambata, 01 Septembrie 2012, ora 13:12
Sprijinul financiar reprezentand ajutorul de minimis pentru fermierii afectati de seceta va fi de 100 lei pe hectar si se va acorda pentru suprafete de maxim zece hectare de culturi agricole, iar banii vor fi primiti intr-o singura transa, incepand cu 15 noiembrie.
"Solicitantii de sprijin financiar sunt eligibili in cadrul schemei de ajutor de minimis daca sunt inregistrati in evidentele Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura cu cereri unice de plata pe suprafata pentru anul 2012 si solicita autoritatii competente acordarea de sprijin financiar. Cuantumul sprijinului financiar reprezentand ajutor de minimis este de 100 lei/ha si se acorda pentru suprafete de minim un hectar si maxim zece hectare cu culturi agricole, inclusiv, pe exploatatie", potrivit unui proiect de hotarare de Guvern.
Sprijinul financiar se acorda pentru fiecare beneficiar intr-o singura transa, incepand cu data de 15 noiembrie.
Potrivit documentului, beneficiarii sprijinului financiar reprezentand ajutorul de minimis nu vor putea renunta la calitatea de producatori agricoli care exploateaza suprafetele de teren pentru care primesc sprijinul in cauza pe o perioada de trei ani, incepand cu anul in care sprijinul financiar a fost acordat.
Resursele financiare necesare aplicarii schemei de ajutor de minimis prevazuta de prezenta hotarare se asigura de la bugetul de stat.
Ajutoarele de minimis acordate nu pot fi cumulate cu ajutoarele de stat acordate potrivit Hotararii... mai mult
Joi, 23 August 2012, ora 12:10